Myönnetään, taimien esikasvatus on vähän lähtenyt puutarhahanskasta. Saatan innoissani unohtaa, että meillä ei ole kartanoa jättimäisine puutarhoineen, vaan aarin palstapaikka, pienen pieni parveke ja kerrostalopihassa kasvuloota salaateille sekä yrteille. Onneksi taimille kyllä ottajia tunnetusti löytyy, jos itsellä ei meinaa tilukset riittää niiden istutukseen.

Oli miten oli, ikkunalautamme ovat olleet kevään ajan täynnä taimipotteja. Jossain vaiheessa oli myönnettävä, että ne eivät mitenkään mahdu sille yhdelle parhaalle ikkunalle, johon paistaa lempeä iltapäivän ja illan aurinko.

Aloin siis taas miettiä taimihyllykköä, joka olisi ollut tarpeen jo edellisinäkin vuosina. Uuden hankkiminen, etenkin vain kausittaiseen lyhyeen käyttöön kuitenkin mietitytti. Kerrostaloasunnossa tietenkin myös säilytystilaa ei ole yhtään liiaksi, kun komerot ovat täynnä kausivaatteita ja harrastusvälineitä muutenkin.

Mietinkin alkuun jämälaudoista rakennettavaa taimihyllyä, joka rakennettaisiin köysien varaan ja kiinnitettäisiin samaisilla naruilla kattoon. Sellainen kapistus ei varastoinnissa veisi paljoa tilaa, eikä tarvitsisi uuttakaan tavaraa maailmaan ostamalla ostaa.

Pähkäilin tätä asiaa Lähiömutsin IG-stooreissa, joissa muutama seuraaja ymmärsi ehdottaa, että mitäpä jos ne hyllyt olisivat käytössä myös muuten, ei vain taimiaikaan. No tietenkin, miten en ollut tullut ajatelleeksi sitä aikaisemmin! Meillä kun on parvekkeelle ollut ajatuksena hankkia hyllyjä, jotta saataisiin muutaman neliön parvekkeemme vielä tehokkaammin kasvien ja kukkien käyttöön kesäisin.

Insta-seuraajan vinkistä löytyivät myös hyllyt. Ne ovat Ikean Hyllikset, jotka sopivat niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Ne sopivat millilleen ikkunalaudoillemme, ja kun kaksi matalampaa laittoi vierekkäin, syntyi taimipotin jos toisenkin imaiseva hyllykkö. Tomaatit tosin kasvoivat jo hyllystä ulos, joten ne siirtyivät paistattelemaan päivää eteläikkunan kuumuuteen.

Ostin nettikaupasta kaikkiaan kolme hyllyä, joista isoin hyllykkö seisoo jo parvekkeella. Siellä se on tullut tarpeeseen, kun taimia on ulkoilutettu. Olen myös saanut hyllylle järjesteltyä tyhjät ruukut ja muut puutarhatilpehöörit, jotka ovat ennen seilanneet pitkin parvekkeen lattioita. Kun taimet muuttavat lopullisesti ulos, yksi taimihyllyistä siirretään parvekkeelle ja toinen joko palstalle tai mökin pihaan. Hyllyt eivät toki päästä valoa läpi, mutta uskoisin niiden silti hyvällä sijoittelulla toimivan hyllykkönä kasveille koko kasvukauden.

Hankin Hylliksiin myös niihin lisäosina saatavat muovipäälliset, joilla niistä tulee hieman kuin kasvihuoneet. Saa nyt nähdä, miten ne toimivat käytännössä. Mutta ainakin niiden avulla saattaisi olla mahdollista pikkumökin terassin auringonpaisteeseen laittaa muutama kasvi. Koska ilman suojaa peurat syövät kaiken.

Mutta nyt, kivaa ja leppoisaa vappua! Viime vappuna palstalla istutettiin perunoita ja sipulit sekä herneet jo nousivat maasta. Nyt on kalseampi meno, mutta oi että, toukokuu ja suurin kasvunihme ihan tässä käsillä!

Jaa