Kaupallinen yhteistyö: Fiskars
Olen sanonut tämän ennenkin monet kerrat, mutta jälkeen kerran on todettava: kaupunkiviljelyssä riittää opeteltavaa loppuelämäksi. Saadessamme useamman vuoden palstalottoamisen jälkeen oman palstapaikan Kivinokasta neljä vuotta sitten, ajattelin, etten juurikaan panosta palstan kukkasiin.
Vähänpä tiesin ja etenkin vähänpä ymmärsin!
Ajattelin, että aarin tila kannattaisi käyttää mahdollisimman hyvin hyödyllisten, eli silloisten ajatusteni mukaan syötävien kasvien kasvattamiseen. Toisekseen ajattelin, että palstalla kukat menisivät vähän kuin hukkaan, kun ei niitä siellä kukaan olisi ihastelemassa (haha, minähän vietän valtaosan ajastani palstalla usean kuukauden ajan vuodessa). Kolmanneksi en kymmenen vuoden kaupunkiviljelykokemuksen jälkeenkään ymmärtänyt, että kukat eivät ole (vain) ihmisiä varten.
Ilman pölyttäjiä ei ole elämää
Luonnossa kaikki liittyy kaikkeen. Kukat ovat pölyttäjähyönteisille elintärkeitä, sillä niistä ne saavat mettä ja siitepölyä. Samalla kun pörriäiset päryyttävät menemään kukasta toiseen, ne pölyttävät kasveja tehokkaasti ja auttavat niitä lisääntymään ja tuottamaan hedelmää. Ilman pölyttäjähyönteisten pörinää, ininää ja surinaa ei palstoilla, pihoilla, metsissä ja pelloilla kasvaisi juuri mitään.
Ja kun tietää, että kasvit taas valmistavat happea, voi aika nopeasti tehdä laskukaavan siitä, miten elintärkeitä pölyttäjät ovat myös meille ihmisille.
Maailman mehiläiskannat ovat kuitenkin heikentyneet tasaiseen tahtiin, ja tutkijat varoittelevat hyönteisiä uhkaavasta sukupuutosta. Siihen ovat syynä muun muassa hyönteisten luontaisten elinympäristöjen tuhoutuminen, mitä muun muassa tehomaatalous ja kaupungistuminen aiheuttavat. Osansa tuhossa on myös ilmastonmuutoksella ja haitallisilla torjunta-aineilla.
Pörriäisten pelastussuunnitelma
Mitä tavan tallaaja sitten voi tehdä, jotta hyönteismäärät eivät jatkaisi hälyttävää romahtamistaan?
Jättämällä hyönteismyrkyt ja torjunta-aineet kauppaan. Esimerkiksi tehoainetta ilmaan vapauttavat laitteet eivät torju, vaan tappavat hyönteiset – olkoon se hyönteinen sitten hyttynen tai mehiläinen. Ja toinen ei ole yhtään toista tärkeämpi, jos kylmästi ajattelee ihan vain pölytyshommia: valtaosasta esimerkiksi mustikkasatoa on kiittäminen hyttysiä, jotka mustikankukat ovat pölyttäneet.
Antamalla nurmikon rehottaa. Jos se tuntuu liian villiltä ajatukselta alkuunsa, homman voi aloittaa pieneltä läntiltä. Pihan perällä oleva rehottava viheralue on kaivattu turvasatama pölyttäjille. Tämän voi tehdä myös kaupungissa nurmikollisessa kerrostalopihassa. Meidän taloyhtiössämme kokeiltiin viime kesänä ensimmäistä kertaa jättää muutama läntti nurmikkoa kasvamaan vapaana. Nopeasti siinä alkoivat kukkia erilaiset luonnonkukat, ilman että mitään oli kylvetty. Bongasin ainakin voikukkia, niittyhumalaa, apilaa ja piharatamoa.
Perustamalla pölyttäjien vesibaarin. Meillä on sekä parvekkeella, palstalla että mökin pihassa tarjolla vettä janoisille pölyttäjille. Pieni laakea astia on tähän kätevä (kirpparilta kauniit saviastiat ovat tähän söpöjä!) ja kun astian pohjalle laittaa muutaman kiven tai asettaa oksan nojaamaan reunaa vasten, pörriäiset pääsevät astiasta ylöskin, jos innostuvat baarin tarjonnasta vähän liiaksi.
Istuttamalla pörriäisten mieleen olevia kukkia. Enpä keksi kauniimpaa ja antoisampaa tapaa auttaa pörriäisiä kuin istuttaa kukkasia! Meillä helsinkiläiskodin pikkuisella parvekkeellakin käy kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä lähtien surina ja pörinä, kun kevään sipulikukat, kuten helmililjat ja narsissit, houkuttelevat kohmeloiset pölyttäjät herkuttelemaan. Ja kun sitten ilmojen lämmetessä parvekkeella kasvaa kesäkukkien lisäksi myös syötävää, kuten tomaatteja ja papuja, pörriäiset pölyttävät niidenkin kukat.
Pölyttäjien suosikkikukat
Itse olen ilokseni huomannut, että siemenpusseissa ja välillä ihan kukka- ja perennataimissakin on nykyään merkintä, jos ne ovat pölyttäjien mieleen.
Itse esikasvatin tänä keväänä kesäkukista kaunopunahattua, punakosmosta, olkikukkaa ja isotsinniaa, jotka valitsin sekä kauneuden että pölyttäjäystävällisyyden takia. Lisäksi laitoin mustasilmäsusannaa, sillä se on itselleni lapsuuden kesäkukka. Mitään varmaa tietoa mustasilmäsunannan pölyttäjäystävällisyydestä en löytänyt.
Itse olen ostanut myös pari pitkälle jalostettua daaliaa, jotka eivät ehkä niinkään pölyttäjiä kiinnosta. Mutta Kevätmessuilta löysin yksinkertaiskukkaisia daaliajuurakoita (eli niiden kukinnot eivät ole sellaisia valtavan kerroksellisia), ja niiden pitäisi kuulemma olla ainakin perhosten mieleen – tänä kesänä se nähdään!
En siis ole 100 prosenttisen tarkka siitä, että kaikki kukat ovat pölyttäjien supersuosikkeja, mutta siitä olen tarkka, että pörriäisille kyllä löytyy herkkua jos minkälaista.
Yhteistyökumppanini Fiskars on kerännyt sivuilleen listan kukista, jotka ovat pölyttäjien mieleen:
Ahdekaunokki, nurmikaunokki, ruusuruoho, purtojuuri, hunajakukka, kangasajuruoho, kehäkukka, keltamaite, kanerva, keto-orvokki, niittyhumala, ketoneilikka, puna-apila, valkoapila, kevätesikko, illakko, puna-ailakki, lehtosinilatva, isomaksaruoho, mäkimeirami, päivänkakkara, rantakukka, ruiskaunokki.
Savimaa eläväiseksi kukkapenkiksi
Näin neljännen palstavuoden aluksikin palstallamme riitti rakennettavaa. Olemme edenneet palstalla pieni pala kerrallaan, ja kuten ehkä kirjoituksen alusta saattoi päätellä, ovat nämä kukkahommat olleet viimeisimpänä listalla. Nyt oli kuitenkin vihdoin aika muuttaa kitukasvuinen savimaakaitale meheväksi kukkapenkiksi.
Meillä on keskellä palstaa pieni terassintapainen. Siinä on pöytäryhmä, jota ympäröivät kolmelta sivulta perennapenkit. Kaksi sivustoista laitoin kuntoon viime syksynä, ja syksy onkin kevään lisäksi mainiota aikaa laittaa perennapenkkejä kuntoon.
Tähän kasvukauden alkuun jäi sitten vielä kolmas siivu; pieni savimainen läntti, jossa on yrittänyt kasvaa milloin mitäkin siihen siirtämääni perennaa. Mutta kivikova savimaa ja palstalle porottava aurinko eivät ole saaneet mitään kukkaa tai kasvia riehaantumaan onnesta, joten nyt oli aika tehdä tuonkin kaistaleen perusteet huolella.
Perennapenkki valmistuu kohopenkin rakennusopein
Kukaan viljelyhommiani seurannut ei varmastikaan ylläty, että rakennan perennapenkitkin kohopenkkien tyylisesti. Rakensin ensimmäisen kohopenkin viime vuonna ja ero entiseen oli niin huima, että nykyään rakennan myös kasvulavat kohopenkkiopein.
Kirjoitin kohopenkistä, sen periaatteista, historiasta ja hyödyistä enemmän täällä. Mutta tärkeimmät syyt ihastua kohopenkkiin perennapenkkiä perustaessa ovat sen muhevuus sekä rahansäästö. Ostomultaa tarvitaan vain vähän, sillä penkkiin käytetään hyödyksi kaikenlaista luonnosta löytyvää herkkua, jotka ajan kuluessa maatuvat penkkiin.
Näin perustat kukka/perennapenkin
Kun paikka oli valittu ja penkin muoto hahmoteltu, aivan ensiksi kaivoin maahan noin 25 senttiä syvän kaivannon. Siirsin kaivetun maan sivuun, sillä se laitetaan lopulta valmiin kohopenkin päälle. Jos kohopenkin paikalla kasvaa nurmikkoa tai heinää, nurmi tai heinä kaivetaan esiin isoina palasina, jotka sitten penkkiä rakentaessa asetetaan penkin uumeniin ruohotupsut alaspäin ja juuret ylöspäin osoittaen.
Kun kaivanto on valmis, laitoin pohjalle pahvia sekä paperipusseja, joista olin irrottanut teipit ja muun maatumattoman. Tämä kerros estää maahan mahdollisesti jääneiden rikkakasvien juurien tunkemisen penkkiin, mutta maatuu pohjalle ajan kuluessa. Madot ja muut pieneliöt pääsevät luikertelemaan penkkiin sivuilta, mutta jos teet perennapenkkiä kehikkoon, pohjan pahveihin voi tehdä pieniä reikiä.
Pahvien päälle kerrostin läjän risuja. Ne löytyivät kuin tilauksesta palstan viereisten puiden alta. Risut pitävät penkin pohjan ilmavana useiden vuosien ajan, kunnes maatuvat kokonaan.
Seuraavaan kerrokseen asettelin kaivamani heinätupot ruohotupsut alaspäin ja juuret kohti taivasta. Näin ne eivät lähde siitä kasvamaan, mutta maatuvat aikanaan osaksi mehevää penkkiä.
Tässä vaiheessa myös reunustin penkkiä, mikä ei ole pakollista. Meillä se on kuitenkin todettu hyväksi, että pienimmätkin ihmispuutarhurit huomaavat, että tässä muuten kasvaa jotain, joka ei tahdo tulla tallotuksi. Valkoiset jättilaatat ovat remontin ylijäämää, joilla reunustin myös syksyllä perustamani penkit. Ne siis todistettavasti kestivät ainakin yhden runsaslumisen pakkastalven ja maan ruotimisen. Penkin päähän lapsi kävi keräilemässä metsiköstä kiviä.
Heinätuppojen sekaan levitin myös läjän merenrannasta keräämääni viimevuotista järviruokoa. Tähän kerrokseen voi heitellä myös puutarhakompostorin maatumattomat jätteet sekä kaikki talventörröttäjät, varret ja lehdet palstalta.
Maata rikastuttavien orgaanisten kerrosten jälkeen lapioin penkkiin siitä pois kaivamani maan. Sen sekaan levitin luomulannoitetta. Olisin mielelläni käyttänyt hevosenlantaa, mutta tällä kertaa huiskuttelin maan sekaan kanankakkaa.
Lopulta laitoin penkin päälle vielä hyvän kerroksen pussimultaa.
Perennapenkissä kasvaa sekaisin kesäkukkaa, monivuotisia ja syötävää
Valmiiseen penkkiin muuttivat ensimmäisenä pari valmiina ostamaani daaliaa sekä esikasvattamiani daalioita, kaunopunahattua, punakosmosta, olkikukkaa ja isotsinniaa. Koska paljasta maata jäi paljon, ympäröin taimet järviruokokatteella. Kateviljelyn eduista kirjoitin enemmän täällä.
Ajatuksenani on lisätä penkkiin vielä monivuotisia kasveja; jotain maanpeittokasvia, ehkä jotain koristeheinää ja luultavasti muutama kukkiva perennakin. Syksyllä sujautan penkkiin sipulikukkia, jotka nousevat sieltä sitten ensi keväänä ensimmäisenä niin pörriäisten kuin meidän ihmisten iloksi.
Koska olen kukkien kanssa vasta alkutaipaleella, on opittavaa ihan perusasioistakin valtavasti. Tahtoisin esimerkiksi oppia, miten luoda penkki, jossa koko kesän kukkii jotakin. Inspiroiduin valtavasti reissullamme Verlassa, jossa tehtaan patruunan puutarhassa kukkapenkit oli rakennettu ihanan kerroksellisiksi ja keväästä syksyyn kukkiviksi.
Kesäkukkien ja perennojen lisäksi sujautan penkkiin myös jotain syötävää. Ehkä yrttejä ja kauniisti köynnöstävää ruusupapua. Patruunan puutarhassa bongasin perennapenkistä kasvavat tankoparsat, mikä olisi mahtava idea: parsasatoa saa odotella kauan, mutta mikäs siinä odotellessa, kun sillä aikaa penkki kukkii kauniina.
Perennapenkin rakentamisessa meillä oli käytössämme yhteistyökumppanini Fiskarsin välineistä:
- Xact kompostitalikko
- Xact puutarhan pistolapio L
- Xact rautaharava
- Ergo pop-up puutarhasäkit
- Xact istutuslapio leveä
- Solid-polvialusta
Ihan asiaa kaikki. Osa uutta osa tuttua.
Kysymykseni koskee kuitenkin tota sun lierihattua. Jos se on uus ja jostain ostettavissa, niin kerrotko tarkemmat tiedot?
Taas bongattu koepalasta aktiininen keratoosi ja varjostus pakollista.
Kiva kuulla, että tuli uuttakin asiaa postauksessa 🙂
Lierihattu on itse asiassa uusi, kyllä. Merkki on Baggu, sain sen Katokolta. Täydellinen pyöräilijän lierihattu, kun sen saa taitettua kuin valokuvauksessa käytettävän reflen pieneen pussukkaan, jonka voi laittaa vaikka tarakalle siksi aikaa, kun pyöräilee kypärä päässä. Mitä Instassa seuraajat kertoivat, tuollaisia on kuulemma ollut 90-luvulla, mutta mulle tämä keksintö oli ihan uusi!
Toivottavasti ihon kanssa menee kaikki parhain päin <3
Puhut tosi tärkeästä aiheesta 🙂
Minä olen yrittänyt opetella pois ajatuksesta, että on olemassa rikkaruohoja. Se on ehkä vähän ääripäähän vedetty ajatusmalli, mutta kun olen sisäistanyt sen voin pakittaa vähän. Helpompi opettaa aivot ensin ajattelemaan jostain asiasta ihan toisin kuin ennen ja sitten hakea sopiva tasapaino ääripäiden välillä.
Meillä siis saa kukkapenkissä kasvaa sinne itsestään kylväytyneitä siankärsämöitä, niittyleinikkejä, nurmitähdykkeitä ja puna-ailakkia. Lisäksi siirtelen väärään paikkaan eksyneitä ohdakkeita minun suunnitelmiini paremmin sopiviin kasvupaikkoihin. Esimerkiksi kasvimaasta kaivoin useamman ohdakkeen varovasti (niin juurien kuin piikkienkin takia) ylös ja siirsin viereisen kukkaniityn puolelle kohtaan, missä ei pariin vuoteen ole kasvanut kunnolla mikään. Josko nuo valmiiksi vahvat taimet saisivat siitä juurtumispaikan. Alusta asti olen pihalla tehnyt yhteistyötä luonnon kanssa. Jos johonkin kylväytyy itsestään jotain hauskaa eikä kyseistä kohtaa käytetä saa kasvi siinä kasvaa. Näin on käynyt mm yhden ruusun kanssa. Voin tuoda pihaan uusia juttuja, mutta jos ne eivät viihdy niin en ala liikaa muokata vaan totean, että otetaan jotain muuta.
Olen myös kylvänyt lisää kukkia, joita täällä kasvaa muutenkin. Kultapiiskua, apiloita ja ruusuruohoa. Kultapiiskua myös siirsin pihan reunalta kukkapenkkiin.
Leikkaamattomalla ruoholla voi myös tehdä ns. tiloja tai huoneita pihalle. Mei jätettiin nyt pyykkitelineen ympärille kuunsirpin muotoinen kaistale ajamatta. Lisäksi jätin keskelle takapihaa suorakaitten muotoisen alan, johon ajoin sisälle polkuja..
Minä suosin kapeita aloja siksi, että kesän mittaan on helpompi muokata ajamattomia kohtia. Kun joku kohta on kukkinut loppuun voi sen ajaa ja jättää jonnekin toisaalle paikan. Vaikka ruoho on pitkää niin ruohonleikkuri puree kapeaan kaistaleeseen. Jos taas jättäisin ison läntin (jonka myös tein pariin paikkaan) se pitäisi ensin niittää jos sen haluaa loppukesästä ajaa.
Ollaan myös usean vuoden ajan katsottu kukkien mukaan mihin jätetään ajamattomia kohtia. Siinä missä kukkii paljon valkoapilaa tai nurmikosta huojuu ruusuruohon kukkanen on jätetty läntti ja annettu kukkien kukkia loppuun.
Voikukka on muuten myös yksi ihan mahtava pölyttäjäkasvi. Eikä se niin agressiivisesti leviä kuin vaikka vuohenputki, joka valtaa koko penkin jos sitä ei kitke pois.
Niin ja jos ajatellaan pihoja noin yleensä niin pajut ovat kimalaisille ihan todella tärkeitä ravinnon lähteitä keväällä kun oikeastaan mikään muu ei vielä kuki. Että jos suunnittelee pajun kaatamista pihalta niin kannattaa pohtia myös tältä kantilta miten välttämätöntä puun kaato on ja onko lähistöllä muita pajuja, että ravintoa kuitenkin riittäisi.
Naureskelinkin jossain kohtaa, että minä olen se hullu pörriäisnainen, joka ilahtuu yhdestä kimalaisesta yhtä paljon kuin lottovoitosta xD
Mä ilahdun suunnattomasti jokaisesta pörriäisestä! Ja parvekkeella vielä palstaakin enemmän <3
Ihanaa, että annat kaikenlaisten kukkien kukkia! Meillä on ollut tapana tehdä taloyhtiössä voikukkaseppeleet koulujen kevätjuhlien jälkeen, mutta tänä vuonna kaupunki ajoi läheisen puiston nurmikon, jossa yleensä on kevätjuhlien aikaan kukkinut keltainen meri.
Palstalle olen kylvänyt poluille ja muihin "hukkakohtiin" esimerkiksi apilaa. Se toimii hyvänä maanpeittokasvina myös marjapensaiden alla. Ja jos sitä leikkaa, se on erinomaista viherkatetta.
Erinomainen pointti tuo paju, sehän tosiaan kukkii niihin aikoihin on vielä usein luntakin, eikä ole tullut mieleen parvekkeelle hankkia kevätkukkia. En ole tullut ajatelleeksi, vaikka aika pörinä etenkin aurinnkoisella säillä pajujen ympärillä käy.