Kesälauantai voi olla sellainen, että on menossa ystävänsä Sennin kanssa aamusaunaan Kulttuurisaunalle, mutta päätyykin pyörällä pitkin kyliä vietetyn päivän jälkeen iltakylpemään Sompasaunaan. Se se vasta kulttuurisauna onkin!

Jos Sompasauna ei ole tuttu, kyseessä on vapaaehtoisvoimin toimiva rantasauna, joka on aina auki ja ilmainen. Pukutiloja tai suihkuja ei ole – eikä monilla uikkareitakaan.

Mutta saunomisen ikiaikaista onnea on senkin edestä.

Luvattomasta hökkelisaunasta kolmen saunan kokonaisuudeksi

Sompasauna oli monen vuoden ajan meidän vapaa-ajanviettonaapureitamme: me kaupunkiviljelimme Dodon yhteisöviljelmillä Sompasaaressa, ja kun alkukesästä 2011 perustettiin viljelmät, myös ensimmäinen omin luvin löytökiukaan ympärille rakentunut hökkelisauna alkoi pöhistä samoilla huudeilla.

Monien mutkien kautta meillä on nyt palsta Kivinokassa, ja Sompasauna on siirtynyt Kalasataman rakennustöiden alta Verkkosaareen. Siellä epämääräisen jättömaan ja alueen etenevien rakennustöiden keskellä, pöhisee nyt ihan luvalla ja kaupungin vuokratontilla kolme eri puulämmitteistä saunaa.

Underground-meininkiä rantasaunassa

Me kävimme löylyttelemässä kaikissa Sompasaunan kolmessa saunassa. Tietenkin, kun vihdoin Kekkosen lauteilla perustettu epävirallinen saunaseuramme pääsi Sompasaunan kokemaan!

Isoin saunoista on rakennettu hirsistä, minkä mahdollisti Helsingin kulttuuriteko -äänestyksen 5000 euron pääpalkinto vuonna 2015. Kaksi pienempää ovat malliltaan kuin sirkusvaunuja, ja samalla kun ne ovat perinteisiä saunoja, niissä on jotain vinksahtaneen hauskaa.

Sompasaunan toimintaa rahoitetaan ja ylläpidetään saunan ympärille perustetun seuran jäsenmaksuilla, tölkinpalautusrahoilla ja talkoilla sekä muulla yhdessä tekemisellä. Puukiukaiden kanssa polttopuille on aina tarvetta – että jos nurkissasi lojuu tarpeettomana käsittelemätöntä puutavaraa, kuten kuormalavoja, Sompasaunalla otetaan ne mielellään vastaan. Vettäkin sopii tuoda mukanaan muutakin kuin omissa juomapulloissa.

Vaikka saunat eivät ole enää hökkeleitä, on menossa säilynyt sellainen mukava underground-meininki. Löylyt olivat kosteat ja kuumat, mutta kaikista mahtavinta olivat rennot, hauskat ja ystävälliset kanssasaunojat.

Talvisin avantoa pidetään yhteisvoimin auki

Sompasaunan rannassa ovat tukevat rappuset, joita pitkin pääsee pulahtamaan mereen. Pohjaa on ruopattu ja siihen on laitettu jonkinlaista soraa, joten uiskentelu on tehty mukavaksi.

Talvisin rannassa pidetään kuulemma avantoa auki yhteishartiavoimin, mikä on erityisen mahtavaa. Avantouintiseurat ovat Helsingissä ihan piukassa jäseniä, ja ei-kaupalliselle ja kaikille kaupunkilaisille avoimelle avannolle todellakin on tarvetta.

Sompasaunassa vilvoitellessa voi katsella Kivinokkaa, joka siintää lähimmällä vastarannalla Vanhankaupunginlahtea . Mietittiinkin Sennin kanssa, että jonakin tyynenä kesäpäivänä lähdetään kesämajalta meidän soutuveneellämme saunomaan Sompasaunalle. Souturetki saunaan, kuulostaa täydelliseltä kesäseikkailulta! Että tämä lisäyksenä postaukseen, jossa kerroin peseytymismahdollisuuksista Kivinokan kesämajaelossa.

Tällä kertaa me sompasaunoilimme parin tunnin ajan, ja pyörällä kotiin fillaroidessa olo oli samaan aikaan levollinen ja pirskahtelevan iloinen. Voi Helsinki, voi kesä, voi ihmiset, voi saunomisen ikiaikainen autuus ja onni!

Jaa