Esikasvatushyllyssämme vihertää upeasti. Tänä vuonna mullasta on noussut sirkkalehtiä edellisvuosia enemmän, mistä on kiittäminen soil blockeria. Tuolle työkalulle ei taida vielä olla vakiintunutta suomalaista nimitystä, mutta multakuutioprässi voisi olla kuvaavin.

Itse en ollut moisesta vempeleestä kuullut ennen tätä vuotta. Naapurin muikkeli oli kuitenkin tilannut itselleen sellaiset kahdessa koossa Monosilla Gardenista, minkä ansiosta minäkin olen päässyt multikuutiohärpäkkeitä lainaamaan ja testaamaan. Ja heti ensimmäisenä on kumottava epäilykset, jotka itselleni soil blockerit nähdessäni mieleen tuli: ei, tämä laite ei ole turhake, vaan jopa yllättävän pätevä urbaanin marttailijan apuri.

Hintavia soil blockerit toki ovat, mutta niin ovat myös erinäiset muut kasvatuspömpöelit. Toisin kuin muoviset kasvatuskennot, jotka ajan kuluessa halkeilevat ja lopulta hajoavat, multakuutioprässit vaikuttavat perintökaluilta, sellaisilta, jotka kestävät kaupunkiviljelijältä seuravalle sukupolvelle. Olisipa kiva, jos tulevaisuudessa näitä voisi vuokrata jostain, kuten muitakin harvemmin tarvittavia työkaluja.

Tilaa säästäviä multakuutioita pussimullasta

Soil blockerilla pystyy itse prässätä multakuutioita, joita voi käyttää melko hinnakkaiden istutusnappien tai säilytystilaa ahmaisevien muovisten taimikennojen sijaan. Multana olen käyttänyt ihan kaupan taimimultaa, ja epäilyksistäni huolimatta taimimullasta väkertämäni multakuutiot ovat pysyneet hienosti kasassa. Pitää vain tehdessä muistaa napsia mullasta pois mahdolliset maatumattomat oksanpätkät ja muut klöntit.

Tarkemmat multakuutioiden teko-ohjeet tulivat soil blockereiden mukana, ja tein aiheesta ohjevideon myös Lähiömutsin IG-Reelseihin.

Kuutionmalliset soil blockit, eli multakuutiot ovat myös käteviä kerrostalokodissa, jossa tilaa esikasvatuksille ei ole kuin ikkunalaudoilla. Olen aikaisemmin kylvänyt valtaosan kasveista sanomalehtipaperista tekemiini pyöreisiin taimipotteihin, ja nyt kun olen käyttänyt suorakulmaisia multakuutioita, on pikkutaimia mahtunut samaan tilaan paljon enemmän. Näin myös ainokaisen kasvilampun alle mahtui enemmän jengiä esikasvatuskauden alussa, kun auringonvalosta vielä oli pulaa.

Pienen pienet multakuutiot tekevät koulimisesta helppoa

Pienimmällä multakuutioprässillä, Soil Blocker Microlla, saa tehdyksi 20 pientä kahden sentin multakuutiota. Prässi tekee niihin valmiiksi pienet koloset, joihin siemenet on helppo tiputtaa. Kylvin näihin kaikki tomaattilajikkeet ja lähes kaikki kesäkukat.

Itävyys pikkuisissa multakuutioissa oli erinomainen. Ne kuutiot, joissa siemen ei ollut itänyt, oli helppo napsia pois, eikä multaa ja tilaa mennyt tällä tavalla hukkaan juuri lainkaan.

Kun oli aika koulia, eli siirtää taimet isompiin ruukkuihin, otin esiin Soil Blocker Mini 4:n. Tuolla multaprässillä saa tehtyä kerralla neljä viisisenttistä multapaakkua. Settiin kuuluu siemenkolosten ”vaihtopäät”, joilla multakuutioihin muodostuu siemenkolosten sijaan juuri pienen multakuution hotkaiseva kuutiokolonen.

Näin pienet ja hennot taimet oli helppo koulia vain siirtämällä ne isompaan multakuutioon. Ei tarvinnut hätäillä hentoisten juurien ja varsien kanssa tai kaivella tulitikuilla hajakylvöistä parhaita taimia koulittavaksi.

Tomaatintaimetkin koulin ensin näin, mutta tulevaa ajatellen ne voi siirtää suosiolla suoraan isompiin ruukkuihin. Isompaan multakuutioon kun ei saa istutettua taimia syvälle, ja esimerkiksi tomaatit on hyvä istuttaa koulimisvaiheessa ensimmäisten lehtien, eli sirkkalehtien syvyyteen.

Hajakylvöt isompiin multakuutioihin

Käytin isompia multakuutioita koulimisen lisäksi myös kylvämiseen. Mustasilmäsusannaa laitoin kolme siemenentä yhteen multapaakkuun, joista sitten koulin taimet isompaan ruukkuun ja ravinteikkaaseen multaan itämisen jälkeen – eli toisin sanoen istutin koko multakuution sellaisenaan isompaan ruukkuun.

Tein isompiin multakuutioihin myös hajakylvöt basilikaa ja lehtikaalia. Basilikat koulin ihan vain siirtämällä multapaakut sellaisenaan isompiin ruukkuihin. Lehtikaalit pääsevät ensimmäisten joukossa palstalle, joten ne istutetaan sellaisenaan kasvupaikalle, toivottavasti lähiviikkojen aikana. En irrottele samassa paakussa kasvavia alkuja toisistaan tai karsi alkuja, sillä voimakkaimmat kyllä ottavat tilansa, ja yleensä yhdestä taimipotista – eli nyt multapaakusta – kasvaa lopulta 2–4 terhakkaa ja haaroittuvaa vartta.

Kun tulee aika kylvää esikasvatukseen esimerkiksi pavut, kurpitsat ja kurkut, käytän myös niiden esikasvatukseen näitä isompia multakuutioita.  

Airpruning, eli juuriston latvonta

Multakuutoissa tapahtuvan esikasvatuksen ainut kokemani huono puoli on kastelutarpeen tarkkuus. Koska kasvualusta on ilman kanssa tekemisissä ihan eri tavalla kuin vaikka esikasvatuskennossa ja lisäksi pienissä multapaakuissa multapinta-ala on pieni, kastelusta on pidettävä huolta.

Itse sumuttelin multakuutioita alkuvaiheessa välillä aamun-illoin, vähän tilanteen mukaan. Kun taimet olivat itäneet, aloin kaataa vettä varovaisesti kasvuastialle sieltä täällä, jotta multapaakut saivat imettyä vedet itseensä tasaisesti. Alustoina minulla on Nelson Gardenin taimikasvatuslaatikoita sekä kirppareilta ostamiani vateja. Myös esimerkiksi take away -suhsirasiat tai vastaavat toimisivat, tärkeintä on, että astiassa on reunat.

Kun taimien juuristo kehittyy ilman kanssa kosketuksissa olevissa multakuutioissa, kasvava juuristo käyttäytyy eri tavalla. Vaikkapa muoviruukussahan taimen juuret alkavat kiertää ruukun reunoja luoden melkoisen juuripaakun. Multakuutioissa juuristo taas lopettaa kasvun kohdatessaan ilman. Näin tosiaan näyttää tapahtuvan. Ja jos soil blocker -ihmisiä on uskominen – ja miksipä ei olisi – juuristo alkaa tämän jälkeen haaroittumaan multapaakun sisällä.

Englanniksi tälle, ikään kuin juuriston latvonnalle, on olemassa termi nimeltä airpruning. Asiaan vihkiytyneet osaavat kertoa, että näin juuristosta tulee vahvempi ja terveempi. Tästä en vielä osaa sanoa juuta tai jaata, mutta mitä nyt taimen kasvustoja olen latvonut, tämä kuulostaa järkeenkäyvältä.

Jaa