Kun sanomalehteä lukiessaan samalla miettii, että tämä on muuten nätti sivu taimipotiksi, tietää olevansa totaalisen hurahtanut puutarhahommiin.

Olen aikaisemmin ostanut valmiita maatuvia taimipotteja ja taitellut niiden jatkoksi origamityyliin sanomalehdestä niin monta pottia kuin olen jaksanut. Vasta tänä vuonna hoksasin, että potteja saa tehtyä paljon nopeammin ja helpommin ihan vain rullailemalla. Kymmeniä potteja valmistuu suit ja sait!

Taimipottimuotiksi käy vaikka säilyketölkki

Vaikka kuinka haaveilen kauniista puisesta taimipottimuotista, en ole sellaista antanut itseni hankkia – vielä. Sanomalehtipotteja kun voi rullailla ihan minkä vain purnukan ympärille. Pääasia on, että purnukan laidat ovat suorat. Itsellä on kaapissa pari tähän toimeen täydellisesti sopivaa pientä säilytysastiaa. Isompia taimipotteja olen rullaillut metallisten säilyketölkkien ympärille.

Purnukan ympärille taimipotteja rullaillessa, pottien pohjista ei tule yhtä jämäkkiä kuin pottimuotilla. Muotti kun kupertaa taimipottien pohjat ja tekee niihin täpäkät reunat. Mutta kun rullailemalla tehtyjä taimipotteja itse vähän kupertaa pohjata, ne pysyvät tyhjinäkin pystyssä ja niitä voi rullailla varastoon. Ja viimeistään siinä vaiheessa, kun pottiin laittaa mullat, se pysyy pystyssä ihan yhtä komeasti kuin muotilla tehdyt potit.

Kun potteihin kylvää ja niitä suihkuttelee sekä kastelee, alkaa sanomalehti hiljalleen maatua – siinä samassa kun poteista alkaa puskea elämää. Sanomalehtipoteissa olevat kukat ja kasvit voikin istuttaa avomaalle tai ruukkuistutuksiin potteineen päivineen. Niissä ei ole käytetty teippiä tai niittejä, ja sanomalehti maatuu mullan sekaan sitten aikanaan. Viime vuonna istutin taimia, joista juuret jo puskivat pottien pohjan läpi, mutta silti sanomalehtipotit pysyivät tiiviisti kasassa.

Vähäeleiset kasvatusastiat kierrättämällä

Esikasvatusvaiheessa pidän sanomalehtipotteja asukkaineen ikkunalla erilaisilla keittiökkäyttöön tarkoitetuilla vadeilla ja tarjottimilla. Mutta koska meillä keittiössäkin kaivattiin piirakkavuokia ja muita taimien valtaamia astioita, kävin ostamassa kirpputoreilta kaikki Itä-Helsingin käytöstä poistuneet kinkkuvadit ja mitkä lie. Ne ovat tähän toimeen sekä kokonsa, syvyytensä, muotonsa ja ulkonäkönsä puolesta erinomaisia.

Itse yritän pitää taimihyllyn vähäeleisenä, ja vaikka erilaiset elintarvikepakkaukset – kauramaitopurkit ja muut – olisivat hyviä kasvualustoja nekin, silmä ei vain kestä katsella sellaista ikkunaa monta kuukautta. Onneksi ei tarvitse, kun kierrätettynä löytyy muitakin vaihtoehtoja.

Isompia muovisia taimiruukkuja, joihin osa taimista on koulittu, olen keräillyt talteen vuosien varrella ostaessani kesäkukkia, narisseja, helmililjoja, syyshavuja ja sen sellaisia. Tosin hyväksytän ruukuista vain mustat, harmaat ja ruskeat, sen verran ronkeli olen. Myös osa ruokakaupan yrteistä myydään tällaisissa ruukuissa.

Siksi siis valkkaan sanomalehden sivuistakin vain ne mielestäni näteimmät. Ei mainoksia tai räiskyviä kuvia, vaan mieluiten pitkiä tekstejä. Pääkirjoitussivut ja sunnuntain pitkät artikkelit ovat taimipottitehtaalle parasta materiaalia. Myös sarjakuvat näyttävät hauskoilta.

Kuvallinen ohje sanomalehtipottien tekemiseen

Ohjeita sanomalehtipottien tekemiseen löytyy netin täydeltä, mutta koska olette ohjeen perään kyselleet ja itsekin asiaa fiilistelen, täältä tulee.

Taimipottien tekemiseen tarvitaan vain kaksi asiaa:

  • Sanomalehden sivuja, yksi tabloid-kokoinen sivu yhtä taimipottia kohden
  • Tarvetta vastaavan kokoinen suorasivuinen purnukka muotiksi

Ensin taittele sanomalehden sivu pitkittäin kahtia. Jätä päällimmäiseksi tietenkin se puoli sivuta, joka on nätein, jos satut olemaan samalla tavalla esteettisyyden perään kuin minä.

Taita siistimpi pitkittäinen sivu, eli edellisen työkohdan taite, vielä noin kahden sentin matkalta. Näin taimipottiin tulee vahvempi ja nätimpi yläreuna.

Sitten aletaan rullata sanomalehtisuikaletta muottina olevan purnukan ympärille. Taitettu reuna rullataan kiinni purnukkaan, kun pohjaksi tuleva reuna jää purnukan yli. Taimipotin syvyyden voi itse määritellä, kunhan tsekkaat, että purnukan yli jää sen verran sanomalehteä, että sen saa taiteltua potin reunaksi.

Kun sanomalehtisuikale on rullattu purnukan ympärille, taitellaan pohja. Se tapahtuu taittamalla purnukan yli tuleva sanomalehtiosa sisään, muottina olevan purnukan pohjaan kiinni. Taita ensin saumakohta sisään, jotta taimipotti ei lähde hajoamaan valmiina. Sen jälkeen taitellaan sitten muut kulmat.

Tässä vaiheessa taimipottimuotilla taivutettaisiin pohja nätiksi, mutta se onnistuu vähän vähemmän nätisti ilmankin. Toisin sanoen painetaan ja hinkataan purnukan pohjaa – eli taimipotin pohjaa – tasoa vasten voimakkaasti. Sen jälkeen purnukan voi sujauttaa pois valmiin potin sisältä. Potin pohjaa voi vielä vähän kupertaa käsin, mutta kuten sanottua, se kyllä asettuu ja pysyy pystyssä viimeistään siinä vaiheessa, kun sinne laittaa mullat sisään.

Jaa