Kaupallinen yhteistyö: Leirikesä

Kesäleireille ehtii vielä hakea mukaan! Tämä tiedoksi muille kaltaisilleni koululaisten vanhemmille, joilla almanakan sivut ovat olleet kevään ajan ihan kaaoksessa. Olen yleensä ollut kärppänä heti lopputalvesta, kun leiripaikat ovat tulleet hakuun, mutta nyt havahduin asiaan vasta lumikinosten alkaessa vihdoin sulaa ja kun tuttavapiirin keskusteluihin alkoi ilmestyä mietteitä kesälomasuunnitelmista.

Vanhempi koululaisemme on ollut Leirikesän järjestämillä partiolaisten päiväleireillä sekä ykkös- että kakkosluokan jälkeisenä kesänä. Näin on myös tulevana kesänä, jolloin myös kuopus pääsee ensimmäiselle kesäleirilleen. Partiolaisten päiväleireille osallistuakseen ei tarvitse olla partiolainen, mutta esikoisen mielestä juuri ne partiolaishommat ovat olleet parhaita juttuja leireillä: pienet retket lähiluontoon sekä rannalle ja lounaan valmistaminen retkikeittimellä.

Partiolaisten päiväleireillä retkeillään, nikkaroidaan ja leikitään

Partiolaisten päiväleirit on tarkoitettu ihan kaikille 7–12-vuotiaille koululaisille. Leirejä järjestetään Helsingissä, Espoossa ja Vantalla useammassa paikassa. Tämä helpottaa hurjasti vanhempien työarkea, kun parhaassa tapauksessa lapsi voi itse kävellä tai fillaroida leirille päivittäin. Kokemusta kun on myös toisella puolella kaupunkia sijaitsevista leireistä, mikä vaati aika paljon aikataulusäätöä.

Moniin muihin leireihin verrattuna on ollut huojentavaa myös se, että partiolaisten päiväleireillä on ohjelmaa päivittäin kello 9–16. Ja kun lapsi voi saapua paikalle jo kello 8.30, vanhemmille jää oikeasti kunnon työpäivän verran aikaa hoitaa hommia.

Pikkuretkien lisäksi leireillä nikkaroidaan, askarrellaan ja leikitään. Esikoinen muisteli, että ohjaajien opastuksella on leikitty ainakin banaanihippaa ja mustekalaa. Koska esikoisen kokemukset leireistä ovat kulkutautiajalta, on esimerkiksi retkiä järjestetty normaalia vähemmän. Lapsi toivoisikin leireille enemmän juuri erilaisia retkiä ja partiolaisuutta, mitä voinee olettaa toteutuvaksi nyt tulevana kesänä, kun pandemiarajoitukset ja -säännöt ovat vihdoin alkaneet helpottaa.

Lapset valmistavat ruuat retkikeittimillä

Leireillä ja retkillä olennaista on tietenkin ruuat! Näin vanhemman näkökulmasta helpottavaa on ollut sekin, että partiolaisten päiväleireihin kuuluu ruokailu. Eväiden tekemiseen ja miettimiseen saa kulumaan kummallisen paljon aikaa, kokemusta kun on sellaisistakin leiriviikoista!

Se, että ruuat valmistetaan retkikeittimillä on mahtavaa, sekä lapsen että meidän aikuisten mielestä. Meillä perheretkillä tulistelu ja retkikeitin ovat olleet aikuisten vastuulla, mutta pitäisi muistaa antaa retkipannu välillä lastenkin käteen. Vegeruokavalio on onnistunut partiolaisten päiväleireillä luontevasti, ja lapsen lemppariruokia leireillä ovat olleet pinaattilätyt ja tortillat.

Leirimaksu kattaa koko päivän ohjelman ja ruokailun

Partiolaisten päiväleirien hinnat ovat myös verrattain kohtuulliset, etenkin kun leirit kestävät koko päivän ja hintaan kuuluu lounas sekä pieni välipala. Viiden arkipäivän päiväleiri maksaa 148–191 euroa. Helsinki-alennuksella hinta on tuon 148 euroa / lapsi.

Tämä todella helpottaa nyt, kun meidänkin perheessämme kesäleirilapsia on kaksi. Esimerkiksi kolme viikon leiriä kahdelle lapselle – mikä meillä on tarve, vaikka itse lomailen juhannuksesta heinäkuun loppuun ja elokuun alunkin pidän mahdollisimman väljänä – nostaa kulut helposti nelinumeroisiin summiin! En toden totta tiedä, miten isommissa perheissä koululaisten pitkät kesälomaviikot ja aikuisten lyhyemmät lomat mätsätään yhteen.

(Lasten oleilu kotona ei ainakaan meillä ole ratkaisu. Siitä on toiminut hyvänä muistutuksena viime viikkojen muutamat sairaspäivät, kun lapset ovat pyörineet ympärillä samalla kun olen yrittänyt keskittyä töihin.)

Yöleirejä löytyy pitkin kesää

Leirikesän leireillä pääsee myös kunnon leiritunnelmiin kun lähtee mukaan yöleireille. Itse olen ollut lapsena kerran yöleirillä, ja voi jestas se oli kutkuttavan jännää ja ihanaa! Esikoinen on tahtonut sellaisille jo ekaluokkalaisena, mutta vasta nyt minäkin olisin (ehkä!) valmiina ajatukseen sellaisesta.

Yöleirit kestävät yleensä 3–6 vuorokautta, joten voisi hyvinkin aloittaa lyhyemmästä yöleiristä. Leirit järjestetään joko Tuusulan Kesärinteen leirikeskuksessa, jossa nukutaan sisällä leirikeskuksessa, tai Hyvinkään Kiljavan leirikeskuksessa, jossa nukutaan teltoissa. Bussikuljetus esimerkiksi täältä Helsingistä onnistuu, joten perheen autottomuus ei aiheuta säätöä.

Nyt kaikki alkukesän leirit – ne, joille meillä olisi ollut tarve – ovat jo täynnä, mutta Leirikesä järjestää yöleirejä pitkin kesää, myös heinä- ja elokuussa.

Meidän kesälomajärjestelyt: partiolaisten päiväleiri, siskon järkkäämä Tampere-leiri ja harrastusleiri

Meillä kesäsuunnitelmat ovat vielä aikalailla levällään, ja ne lasten kesäleiritkin ovat yhä varaamatta. Mutta alustavia raakahahmotelmia kesän kulusta on tehty, ja lasten alkukesä, kun me aikuiset vielä kumpainenkin painamme duunia, on suunniteltu kolmen leirin varaan.

Yksi leireistä on partiolaisten päiväleiri. Toisen leirin lupautui järjestämään nuorin pikkusiskoni, joten lapsilla on luvassa ihana yökyläleiri Tampereella. Kolmanneksi lapset saanevat vielä jonkun kalliimman leirin, haaveissa on pyöritelty parkouria, valokuvausta, voimistelua, muotoilua ja sirkusta.

Sitten juhannuksena minä nakkaan läppärin kannen kiinni ja kalenterin johonkin syvälle lipaston laatikkoon. Luvassa on kesämaja- ja palstaeloa Kivinokassa, kotikaupunkirakkautta, reissuja ystävien kanssa ympäri Suomen ja autuaita herätyskellottomia aamuja.

Jaa