Terveiset jostain raideväliltä Helsinki–Vaasa. Vielä aamulla istuimme ruokapöydän ääressä hiljaisina ruisleipää järsien, hallituksen tieodotustilaisuutta kuunnellen ja epävarmoina joulunvietosta.

Lapset ovat olleet koko viikon pois koulusta, jossa koronatilanne on räjähtänyt. Mitään virallista ilmoitusta asiasta ei ole saatu, mutta onneksi vanhempien WhatsApp-ryhmät ovat piipanneet tiuhaan. Huolestuttavan tiuhaan. Alkuviikosta jonotin kaupungin koronainfoon useamman tunnin vain saadakseni tietää, että mikään ei ole varmaa kuin se, että kaikki on epävarmaa. Naapureiden kanssa on jaettu vinkkejä, mistä vielä saattaisi saada kaikkialta loppuneita kotitestejä.

En olisi nähnyt, että tämäkin joulunalusaika menee tähän. Olen nojannut THL:n vakuutteluihin siitä, että jos vain jengi on oireetonta, joulua voi viettää normaalisti. Melkein leikkasin niitä otsikoita irti sanomalehdestä, että ei kukaan voisi tulla enää muuta sanomaan. Jotain turtumista se kai on, kun viime jouluisten itkujen sijaan kaikki olivat vain lakonisen pettyneitä, kun sitten lopulta taaskaan mikään normaali ei enää ollutkaan varmaa.

Kun kotitestit näyttivät tänäänkin negatiivista, teimme päätöksen. Me lähdemme, sillä junalla, millä alun perin tarkoitus olikin.

Muutamassa tunnissa pakkasimme kamat, paketoimme lahjat ja siivosimme kodin. Palautettiin kirjoja kirjastoon, vietiin roskat, keitettiin kahvia termariin, ripustettiin aamulla koneeseen laitetut pyykit kuivumaan. Oli helpottavaa vihdoin tietää, mitä tuleman pitää ja toimia sitä mukaa.

Mitä pidemmälle pohjoiseen juna suuntaa, sitä valkoisemmaksi maa muuttuu. Sitä rauhallisemmaksi kehon surina alkaa käydä.

Kirjoja, lautapelejä ja takkatulta. Juoksulenkkejä valoisaan aikaan. Saunasta suoraan lumihankeen juoksemista.  Neulomista ja joululeffoja. Aamuja ilman herätyskelloja ja iltoja ilman aikatauluja. Puhelimen lähellä nollaa pysyviä ruutuaikoja. Saaristolaislimppua merilevä”mädillä” ja vihreitä kuulia. Ja aivan varmasti myös hermoja kiristävää kinastelua ja mökää sekä tylsistymistä, minkä arvoa lapset eivät vielä ymmärrä.

Seuraavana, mummila.

Jaa