Kaupallinen yhteistyö: Lumme. Postauksen lopussa alekoodi!

Lapsiperheellistyminen on kartuttanut pakonkin edessä tahranpoisto-osaamistani. Jos kymmenen vuotta sitten tahratieto-taitoni koostui siitä, että matolle kaatuneelle punaviinille kannattaa ripotella nopeasti suolaa ja / tai perunajauhoja, nyt tahranpoistokikkoja on takataskussa liuta lisää.

Hiuslakkaa meillä on nykyään oikeastaan vain sitä varten, että sillä saa käsiteltyä kuulakärkikynästä tulleet tahrat. Kynsilakanpoistoainettakin käytetään nykyään useammin liimatahrojen poistamiseen vaatteista kuin päätehtäväänsä.

Itse pyrin tahranpoistotoimissani kunnioittamaan luontoa. Siksi käytän tuotteita, jotka kuluttavat ympäristöä mahdollisimman vähän: ympäristömerkittyjä tahranpoistoaineita sekä keittiökaapeista löytyviä tahranpoistoihmeaineita.

Silloin tällöin kaikista kinkkisimmät tahrat, kuten pinttyneet ruohotahrat, kuitenkin vaativat tymäkämpiä aineita, kuten puhdistettua bensiiniä, jota saa apteekeista. Vaatteen saaminen takaisin käyttökelpoiseksi on kuitenkin iso ekoteko sekin.

Sappisaippuan tilalle vegaaninen ja ympäristömerkitty tahranpoistoaine

Koko pikkulapsiperheajan tahranpoistoarsenaalin kunniapaikalla majaili sappisaippua. Sillä puhdistettiin niin kestovaipat kuin rasvaiset ruokatahrat.

Sappisaippuan käytössä on kuitenkin itselleni eettinen ristiriita: se valmistetaan nautojen sappinesteestä. Luonnonmukaisena ja tehokkaana tahranpoistajana se kuitenkin piti kunniapaikkansa monien vuosien ajan.

Sitten ostin testiksi Lumme-tahranpoistajaa. Se on ympäristömerkitty Joutsenmerkillä, minkä lisäksi se ei sisällä eläinperäisiä ainesosia. Tahranpoistosuihke onkin Vegan Society -sertifioitu. Plussaa myös siitä, että puteli on valmistettu 100 prosenttisesti kierrätetystä muovista, ja niitä valmistava tehdas Tanskassa pyörii täysin tuulivoimalla.

Tahranpoistosuihke pääsi heti lähes mahdottoman tehtävän ääreen. Olin lähtenyt hölmönä pyöräilemään pitkähelmaisessa takissa, minkä seurauksena helmat kiertyivät pyörän kettinkien väliin. Beigen takkini koko helma oli mustien ketjurasvatahrojen läikittämä. Harmitti niin paljon, että ihan itketti.

Suihkuttelin Lumme-tahranpoistoainetta takinliepeisiin (samalla kun ripottelin tuhkaa itseni päälle), annoin vaikuttaa tovin ja heitin takin pesukoneeseen.

Instagram-stoorejani sinä päivänä seuranneet saattavatkin muistaa, minkälainen riehaantunut ilo ja pölmistynyt epäusko pikkuruisen kylpyhuoneemme valtasi, kun avasin pesukoneen luukun tuona päivänä. Takki oli täysin puhdas! Ei tahran tahraa missään. Käsittämätöntä! (Ja kai siksi olen varmistanut testituloksen sotkemalla saman takin ketjurasvaan tuon jälkeen vielä ainakin kolme kertaa.)

Tuon testiputelillisen jälkeen sappisaippua sai väistyä tahranpoistoarsenaalimme kunniapaikalta ja tehdä tilaa vegaaniselle suihkeelle.

Suihke näytti tehonsa myös kuvissa näkyviin lastenfarkkuihin, joihin kuovittiin viikonloppuna mellevät ruohotarhat. Kunnon ennen-kuvia en edes tajunnut napata, sen verran epäuskoinen tahrojen lähtemisen suhteen olin. Mutta noin vain, pari päivää pyykkikorissa lojuneet farkut tahroineen tulivat taas puhtaiksi – vain reikä jäi toiseen polveen.

Keittiönkaapeista täsmätehtoa tahranpoistoon

Tahranpoistosuihkeen lisäksi tahranpoistokavalkadimme vakiokalustoa ovat ruokasooda, käsitiskiaine ja sitruuna. Myös etikkaa kuluu enemmän pyykkäykseen kuin ruuanlaittoon.

Ruokasoodaa ostamme aina suurtalouskeittiökokoisina, sillä sooda on käytössä lähes päivittäin siivouksessa ja pyykinpesussa. En ole kemianasiantuntija, mutta mikäli olen oikein ymmärtänyt, ruokasoodan teho perustuu sen emäksisyyteen. Sen sanotaan myös imevän rasvatahroista rasvaa itseensä. Oli taika mikä tahansa, se todella toimii.

Hankalia rasvatahroja varten teen seoksen käsitiskiaineesta ja soodasta – jotka molemmat toimivat tarkoitukseen myös erikseen – ja levitän vaahtokarkkimaista massaa tahroille vaikuttamaan. Ennen pyykkikoneeseen heittämistä astianpesuaine pitää huuhdella pois, ettei se ala vaahdota pesukoneessa.

Kannattaa muistaa, että sooda myös valkaisee. Olen silti käyttänyt sitä tahranpoistoon myös värillisille vaatteille. Valkaisuominaisuudesta on kuitenkin iloa, kun sujauttaa valkopyykkiä pestessä pesuainelokeroon mukaan soodaa.

Myös sitruunan puristettu mehu vaalentaa tahroja. Luin Lumpeen sivuilta, että myös apteekista saatava sitruunahappo toimii hellävaraisesti tahranpoistossa. Kuulemma esimerkiksi hedelmätahrat, kuten marja- ja banaanitahrat, lähtevät sitruunahapolla. Tätä en ole itse testannut, mutta pesukone meillä on tapana raikastaa silloin tällöin pesemällä se tyhjänä sitruunahapon kanssa.

Monet vannovat etikan nimeen myös puhdistuksessa, mutta meillä se on käytössä pyykinpesussa huuhteluaineena. Sekaan huuhteluainelokeroon tiputetaan muutama tippa eteeristä öljyä, laventelia tai piparminttua.               

Kosteusliinat tahroille ensiapuna ja käsidesiä pahimpiin tahroihin

Tahrat irtoavat vaatteista sitä helpommin ja varmemmin, mitä nopeammin niiden kimppuun ehtii käydä. Itselläni vauva-ajoilta käsilaukun vakiovarustukseen jäivät kosteuspyyhkeet, joilla voi kylillä kulkiessaan antaa tahraiselle vaatteelle esipesun. Kosteusliinoilla tahrat irtoavat paljon paremmin kuin vain veteen kastetulla servetillä.

Viime vuosina laukun vakiovarustukseen on ilmestynyt lisäksi käsidesi. Koska käsidesien pääraaka-aine on yleensä alkoholi, se toimii tahranpoistossa liottavana ainesosana, eli hyvin tymäkkänä tahranpoistoaineena. Käsidesin kanssa lotratessa pitää muistaa, että samalla kun se liottaa tahroja, sama voi tapahtua myös kankaan väreille, ja esimerkiksi silkki tai villa ei välttämättä alkoholilla käsittelyä kestä. Itse olen kuitenkin onnistuneesti poistanut käsidesillä esimerkiksi huulipunatahran.

Välillä pelkkä vesi ja aurinko ovat parhaat tahranpoistajat

Mustikoita paljon syövän perheen yksi yleisin tahranpoistoniksi on tämä: tulikuuma vesi, jota kaadetaan suoraan vedenkeittimestä mustikkatahroille. Mustikkatahraisen vaatteen voi pingottaa esimerkiksi lattiakaivon päälle kylppärissä, jolloin vedenkeittimessä lämmitetty kuuma vesi hulahtaa kankaan läpi ja vie samalla tahran mennessään.

Kuumalla vedellä käsiteltäessä tahran on kuitenkin oltava tuore, jotta ei käy päinvastoin kuin toiveena on ja kuumuus polttaa tahran pahemmin kiinni vaatteeseen.

Toinen maagisen hyvä kikka on aurinko. Kun tahraisen vaatteen levittää kosteana kuivumaan aurinkoon, aurinko vaalentaa ja poistaa tahrat ihan ilman hankausta. Tämä ilman meteliä ja hissuksiin tapahtuva puhdistuminen on aina yhtä maagista! Aurinko haalistaa toki ajan mittaan myös kankaan värejä, joten kaikista parhaiten tämä kikka toimii vaaleille vaatteille.

Alennuskoodi Lumme-tuotteisiin

Sain teille jaettavaksi alekoodin, joka toimii arjenverkkokauppa.fi-verkkokaupassa. Koodilla LUMME40 saatte 40 prosentin alennuksen Lumme-tuotteista. Alennusta ei voi yhdistää muihin etuihin, ja se on voimassa 30.9.2021 asti.

Jaa