Kaupallinen yhteistyö: Polarn O. Pyret. Postaus sisältää arvonnan!

Tämä vaihe vuodenkierrosta on lapsiperheellisenä mielenkiintoinen. Etenkin nyt tänä syksynä, kun sadetta ja kuraa on tuntunut piisaavan jokaiselle päivälle. Kylpyhuone on muuttunut mutaisten ja märkien kurahousujen, välikausihanskojen, villakaulureiden ja kuoritakkien kuivaushuoneeksi. Varovaisen arvion mukaan uskoisin viettäväni päivässä noin tunnin pukemis- ja riisumistilanteissa sekä huoltamalla Helsingin syksyssä ryvettyneitä vaatteita ja kenkiä.

Välillä on kieltämättä pilkahtanut mieleen talvi Balilla ja se, miten ulos lähtiessä piti vain sujauttaa varvassandaalit jalkaan. Mutta ei auta, täällä Pohjolassa ollaan nyt. Ja sitä paitsi ihan oikeasti tykkään syksystä, jopa tällaisena synkän sateisena. Ja tiedättekö, se vanha ärsyttävä mantra pitää paikkansa melko hyvin: sää on pitkälti asenne- ja etenkin pukeutumiskysymys. Siksi nyt tsekkaus lasten syyspukeutumiseen sekä lyhyt oppimäärä kerrospukeutumisesta, jolla koko perhe pysyy lämpimänä ja kuivana oikuttelevissa säissä.

Alimmaksi kerrokseksi niin lapselle kuin aikuiselle suosittelen ohuen ohutta merinovillakerrastoa. Syitä siihen voi lukea postauksen verran täällä. Polyesteri on edullisempi ja viileämpi materiaalivaihtoehto. Alusvaatteita myöten keliin sopiva pukeutuminen koskee meillä kuitenkin vain retkeilyä ja ulkoilua perheen kesken. Päiväkodissa lapset pukevat muut vaatteet ihan puuvillaisten sisävaatteiden päälle. Puuvillassa on kuitenkin se ongelma, että jos lapsi hikoilee pihalla telmiessään, puuvilla tuntuu inhottavalta, märältä ja lopulta kylmältä suoraan ihoa vasten.

Alusvaatekerroksen päälle aletaan sitten kerrostaa. Hyvä välikerros on sekä lämmittävä että hengittävä, jotta se vapauttaa iholta haihtuvaa kosteutta. Itse suosin tässäkin villaa, sillä luonnonmateriaalina se tuntuu mukavalta, se on lämpimämpi kuin muut vastaavat materiaalit ja lisäksi villa on helppohoitoinen. Villa on myös ympäristölle parempi valinta kuin fleece, josta irtoaa mikromuoveja pesussa vesistöihin. Mutta on meilläkin ollut käytettynä ostettuja fleecejä, ei siinä. Huomasin myös, että PO.P:n fleecetakit on tehty 100 prosenttisesti kierrätetystä polyesterista. Oli miten oli, liputan silti villan puolesta näissä geimeissä.

Tänä vuonna lapsilla on käytössään sekä vanhoja villavälikerrastoja, jotain itse neulomaani että kuvissakin näkyvät Polarn O. Pyretin merinovillafroteepaita sekä merinovillafroteetakki. Merinovillafrotee on itselleni ihan uusi materiaali. Sen ulkopuoli on tiheään kudottua ja sileää, mutta sisäpuolella on villasta tehty frotee, minkä ansiosta kerrosten väli jää muhkeaksi sekä ilmavaksi ja siten lämpimämmäksi. Muista meillä olevista villavälikerroksista poiketen nämä voi tarvittaessa pukea myös suoraan iholle, sillä ne eivät kutita. Tahtoisin itsellenikin tuollaisen collegepaidan näköisen harmaan merinovillapaidan!

Päällimmäiseksi kerrokseksi tulevat sitten ulkovaatteet, joiden tehtävä on pitää viima ja sateet sekä loskat vaatteiden ulkopuolella.

Meidän perheen molemilla lapsilla on tänä vuonna käytössään kaksi välikauteen sopivaa ulkovaatesettiä, kuten muinakin vuosina. Yksi rymyämistä kunnolla kestävä setti ja yksi setti, jota pyritään pitämään vähemmän kuraisena kaupunkipyörähdyksiä varten. Tämä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi, sillä sen ansiosta lapsilla on myös aina puettavissa kuivaa ulkovaatetta.

Kuopukselle mahtui vielä esikoisen vanha Polarn O. Pyretin takki, mutta vanhat ulkohousut olivat jo sen verran lyhyet, että ne annoin Hopelle. Toinen kuopuksella käytössä oleva setti on esikoisen vanha haalari. Muut tämän postauksen kuvissa näkyvät PO.P:n vaatteet saimme osana yhteistyötä. Kuopuksen kuorihousut valitsin ehdottomasti polvissa, takapuolessa ja lahkeissa olevilla vahvikkeilla, sillä meidän perheen ulkovaatteissa kulutuksenkestoa pitää olla. Se, että vaatteet kestävät parhaimmillaan useamman lapsen käytössä, on myös tietenkin ekologisempaa ja kukkaroystävällisempää kuin joutua hankkimaan uudet vaatteet joka kaudelle.

Polarn O. Pyretillä on tänä vuonna välikausimallistossaan myös Eco-valikoimaan kuuluva takki kahdessa värissä. Takki on valmistettu 100 prosenttisesti kierrätetystä polyesteristä. PO.P:ilta kerrottiin, että he ovat Ruotsin päädyssä koko ajan mukana tutkimuksissa, joissa koitetaan selvittää, miten voisi tehdä ulkovaatteita ekommin. Yksi iso haaste on se, että kierrätyskuitujen laatu on epätasaista. Siksi esimerkiksi suuremmalle kulutukselle joutuvissa housuissa ei PO.P:illa vielä ole käytössään kierrätysmateriaaleja.

Esikoiselle valikoitukin siis tänä vuonna meneväistä meininkiä kestävä marjapuuron pinkki kuoritakki. Takista tummempi väri olisi tosin ollut käytännöllisempi, mutta päädyimme takin käyttäjän kanssa kompromissiin. Hän sai mielensä värisen takin, kunhan alaosa saa olla mudankestävän musta. Housut ovat siis samanlaiset vahvikkeelliset kuorihousut kuin kuopuksella, mustana vain. Jos niihin vahvikkeista huolimatta sattuisi tulemaan reikä, PO.P:illa myydään silitettäviä heijastinpaikkoja ulkovaatteita varten.

Vanhemman lapsemme toisella vaatesetillä kelpaa lähteä vaikka kylille humputtelemaan. Violetissa takissa on käytännöllinen pitkä helma, joka on mekkotytölle omiaan. Fiinimmästä lookistaan huolimatta takki on täysin veden- ja tuulenpitävä ja siinä on kaikki ominaisuudet, joita takilta vaadin: teipatut saumat, pehmeä kaulus, taskuja, huppu ja heijastimet. Takille kaveriksi esikoinen sai mustat softshell-housut, joiden materiaali ja kapeat lahkeet saavat ne näyttämään vähän kuin legginseiltä tai farkuilta. Sainkin joskus vuosia sitten noottia blogin kommenttiosiossa, jossa valistettiin, että lapselle pitäisi pukea farkkujen sijaan kunnon ulkohousut, kun muksu paineli softshell-pöksyissään.

Ensi kuun Polarn O. Pyret -postauksessa kerron teille talvivaatteista ja samalla siitä, miten huoltaa ja pestä ulkovaatteita luontoa kunnioittaen ja niin että vaatteet säilyvät hyvässä kunnossa seuraavillekin käyttäjille. Minä luulin olevani vanha kettu näissä asioissa, mutta niinpä vain minäkin opin uutta asiaa selvittäessäni.

Ja milloin niihin toppavaatteisiin sitten pitäisi siirtyä? Polarn O. Pyretin väeltä asiaa kysyessäni mitään tarkkaa ja selkeää rajaa ei voitu tietenkään antaa.  Se riippuu keleistä, lapsesta ja siitä, mitä siellä ulkoillessa tehdään. Mutta yleensä toppavaatteisiin on hyvä siirtyä siinä vaiheessa, kun lämpötila laskee miinuksen puolelle.

Eikä siinä vielä kaikki, kuten on tapana sutjauttaa! Minä sain ilokseni teille arvottavaksi 100 euron lahjakortin Polarn O. Pyretille. Jes! Arvontaan osallistut simppelisti jättämällä kommentin tämän postauksen perään. Kerro kommentissa vaikkapa omat vinkkisi perheen syyspukeutumiseen tai lähetä muuten vain terveisiä tänne Lähiöön. Arvontaan on aikaa osallistua maanantaihin 23. päivä lokakuuta asti. Otan voittajaan yhteyttä henkilökohtaisesti, joten muistathan raapustaa kommenttilomakkeeseen sähköpostiosoitteen, jota seuraat.

Jaa