Yhdessä ryöpsähdyksessä tuli kesä, ja elämä sekä keittiö siirtyivät ulos. Rakastan kokata kesämajamme alkeellisessa ulkokeittiössä, mutta fiilistelysapuskojen lisäksi mökkielämään kaipaa myös helppoja ja nopeasti valmistuvia ruokia. Sellaisia pohtiessa mieleeni pompsahti idea grillissä valmistuvasta uunifetapastasta, eli barbecuefetapastasta.

Meillä ei ole mökillä uunia, joten ruuat valmistetaan kaasuliedellä ja kaasugrillissä. Tuoreena mökkiläisenä olen vasta alkanut hahmottaa grillin mahdollisuudet. Sen lisäksi, että siellä voi valmistaa sellaista perusgrillattavaa, kasvisnakkia ja maissia, se toimii myös uunina.

Koska grillatut tomaatit sekä feta ovat barbecueruokien klassikoita, aloin miettiä, että samalla tavallahan sitä voi tehdä Liemessä-blogin Jennin maailman maineeseen noussutta uunifetapastaa. Eli kastikeainekset grilliin, pasta keittymään kaasuliedelle ja sen jälkeen ainekset sekaisin.

Ja niin tehtiin. Sapuska oli kädenkäänteessä valmis ja nostin ison kattilallisen terassin pöydälle. Kolmen lapsen ja yhden aikuisen voimin kattila kaavittiin tyhjäksi asti. Loput soossit nuoltiin kattilan pohjalta italialaiseen tyyliin leipäpalasilla.

Laiskan leppoisten mökkipäivien vakkariruoka oli syntynyt.

Grillifetapasta

Pohjana käytetty uunifetapastaresepti on Jenni Häyrisen käsialaa

Kattilallisesta piisaa 4 hengelle

  • 500 g hyvää pastaa esim. Rummo
  • 200 g fetajuusto
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rasiaa kirsikkatomaatteja
  • 1 kynsi valkosipulia
  • pippuria
  • ripaus suolaa
  • basilikaa
  • 1/2 punainen chilipalko (mökillä ei nyt ollut, muuten olisin lisännyt omaan annokseeni tuoreena)

Laita kaasugrilli päälle ja anna lämpötilan kohota 250 asteeseen.

Lorauta uunivuoan pohjalle tilkka oliiviöljyä. Laita feta kokonaisena vuokaan ja asettele kirsikkatomaatit sen kainaloon. Lisää loput oliiviöljyt ja pyörittele kirsikkatomaatit öljyssä. Silppua valkosipulin kynsi ja ripottele tomaattien ja fetan päälle. Rouhi päälle mustapippuria ja halutessasi ripaus suolaa.

Laita vuoka grilliin. Itselläni grillin lämpötila laski noin 200 asteeseen laitettuani vuoan sisään. Anna vuoan muhia kannella suljetussa grillissä noin 20 minuuttia. Jos oma grillissä on tehokkaampaa sorttia kuin meidän viimeisiään vetelevä rimpula, vähempikin voi piisata. Itse suljin kaasun 20 minuutin jälkeen ja annoin vuoan olla jälkilämmöillä vielä tovin.

Vuoan ollessa uunissa keitä pasta ohjeen mukaan. Kun grillissä alkaa olla valmista, napsi tomaateista varret pois (jos et sitten tehnyt sitä jo ennen grilliä), riko fetaa hievenen ja sekoita vuoan ainekset pastan joukkoon. Tarjoile basilikan ja chilin kera. Hyvä vaalea leipä on myös kiva kaveri, sillä kun saa nuoltua loputkin kastikkeet lautaselta ja kattilasta.

Jaa