Postaus sisältää saatuja tuotteita

Kivinokan kesämaja-alueen kesävesi katkaistiin muutamia viikkoja sitten. Meidänkin pikkumökillämme siis kokkaillaan nyt kevääseen ja vesien aukaisuun asti vähätiskisesti, kun kaikki vesi on roudattava paikalle laatikkopyörän kyydissä. Mutta kesäveden ollessa käytössä tiskeissä ei säästellä, sillä ruoka ja nätisti kattaminen on iso osa mökkielon nautintoa – samaten kuin tiskaaminen käsin ulkona!

Mökkielossa niin moni asia keikahtaa nurinkurin, ja tiskaus on yksi niistä. Kotona en suostuisi elämään ilman kunnon tiskikonetta, mutta mökillä vaivun suorastaan meditatiiviseen tilaan, kun saan hoitaa tiskauksen pitkän kaavan kautta; kantaa vedet ja lämmittää ne kaasuliedellä, tiskata luonnon ympäröimänä ja lopulta heittää laskiämpärin likavedet pois.

Pienen mökin pikkuinen kesäkeittiö

Me rakensimme kesämajamme ulkotiskauspisteen melkein kokonaan roskis- ja kirpputorilöytöjen ympärille. Yritin löytää koko talven ja kevään Pinterestistä, Instagramista ja ylipäätään netistä inspiraatiota ulkotiskauspisteeseen, mutta löysin lähinnä vain hulppeita kesäkeittiöitä, jotka olivat isompia kuin meidän kotimme keittiö.

Tässä siis jo tulevaa ulkokokkailu ja -tiskauskautta ajatellen inspiraatiota tällaiseen pikkuiseen ja melko vaatimattomaan ulkokeittiöön, joka istuu pienen kesämajan kylkeen ja joka on toiminut hurjan hyvin mökkielossamme.

Tiskauspisteen pohjana vanha rosterinen tiskipöytätaso

Koko tiskauspiste alkoi rakentua vanhan rosterisen tiskipöytätason ympärille. Se löytyi keväällä Kivinokan rannalle tuodulta roskalavalta, josta kaivoin keväällä meille myös muun muassa 50-luvun nätin mutta kulahtaneen terassipöydän, josta tuli kunnostuksen jälkeen upea.

Olin alun perin miettinyt tiskiammeiksi kahta isoa emalista vatia, mutta viereisellä Herttoniemen siirtolapuutarha-alueella mökkeilevä Satu vinkkasi harkitsemaan mieluummin tällaista rosterista tiskipöytää. Ja onneksi niin, onhan tämä nyt hurjasti kätevämpi, ja pesualtaan lisäksi mukaan tulee vielä pöytäkin. Koska meille löytyneessä tiskipöydässä on yksi pesuallas, huuhteluvesi laitetaan sitten vanhaan emalivatiin, joten sainpa mukaan vatinikin.

Pukkijalat ja kasapäin jämälautoja

Ulkotiskauspiteen lenksuvat pukkijalat löytyivät naapureilta turhanpanttina. Niitä kun vähän ruuvasi ja lisäsi pari tukipuuta, lopputuloksena oli vallan hyvä pohja tiskipöydälle. Jämälaudoilla pöytää nostettiin vähän ylemmäs, ja viritelmä saatiin jotenkuten piiloon mökkiremontista jääneillä listoilla. Jämälautoja käytettiin myös jatkopöydän tekemiseen ja tiskipöydän alla olevan hyllyn nikkarointiin.

Lopulta käsittelemättömät puuosat maalattiin valkoisella, jotta kokonaisuudesta saatiin kaikessa romuluisuudessaan yhteneväisempi. Alahyllykön, jossa säilytämme kokkaisvälineitä ja kirppikseltä löytyneissä koreissa esimerkiksi patalappuja ja grillaustarvikkeita, voisi hyvinkin piilottaa pöydän ympärille pingotetuilla verhoilla 50-luvun tapaan.

Ehkä ensi kesänä teemme niin, kun tiskauspistettä joka tapauksessa tullaan muuttamaan vähän. Mökin mätä terassi pitää uusia ja samalla sitä laajennetaan vähän; sen verran että se on juuri Kivinokan kesämajoille sallitun terassin kokoinen. Samalla toivon, että grillauspiste saataisiin myös tämän kesäkeittiön oheen. Nyt tiskipöydän jatkeelle mahtuu vain mökkikauppojen mukana tullut kaasuliesi.

Vesihanana vesisäiliö ja viemärinä laskiämpäri

Tiskauspistettä varten uutena ostettiin viemäriputki, jolla tiskialtaan poistovesi saatiin johdettua tiskipöydän alla olevaan pläkkipeltiseen laskiämpäriin. Sen me saimme osana taannoista yhteistyötä Domus Classicalta. Samaten heiltä saimme tuon lapsuusmaisemissani Vähässäkyrössä Läkki ja Lelu K.Gråholmin käsissä tehdyn pläkkisen vesisäiliö hanalla. Se on näppärä täyttää mökin lähettyvillä olevalla kesävesipisteellä aina tarvittaessa.

Astiat kuivuvat vaikka uuniriteliköllä

Astiat kuivattiin alkuun mökin mukana tulleessa puisessa kuivaustelineessä, sitä on käsittääkseni Ikea myynyt aikoinaan. Tuo teline ei kuitenkaan kestänyt taivasalla yhtä kesää enempää, ja nykyään kuvissa vielä näkyvä puinen teline on korvattu sinkityllä astiankuivaustelineellä, jonka niin ikään haimme Ikeasta.

Lasit ja sen sellaiset asetellaan kuivumaan roskiksesta löytyneille uuniriteliköille. Ne ovat toimeensa juuri passelit; riteliköt tulevat juuri sen verran korkealle, että ne ovat tukevat, mutta vesi pääsee valumaan pois. Aterimille löysin vihdoin kesällä klassisen mintun värisen muovikuivaustelineen Seinäjoen kirpputorilta – tai ystäväni sen bongasi – kun olin jo melkein valmiina taipumaan periaatteestani ja ostamaan sen uutena.

Pesuaineet nätisti esille kierrätyspulloihin

Tiskipöydän saippuat ja pesuaineet laitoin nätimpiin pulloihin. Käsisaippualle käytin Madaran suihkusaippuan mustaa pumppupulloa, josta irrotin etiketit. Näitä samoja pulloja meillä on käytössä myös kodin tiskialtaan laidalla.

Tiskiaineen laitoin vanhaan vihertävään patenttikorkilliseen pulloon, jonka löysin kirpputorilta. Koska mökillä likavedet kaadetaan maahan, on sitä tärkeämpää, että pesuaineet ovat mahdollisimman luonnonmukaisia ja ehdottomasti biohajoavia.

Tavarat järjestykseen vanhaan hyllyyn, emalinaulakkoon ja rautatikkaiden koukkuihin

Tiskauspisteen viereiselle seinälle kiinnitettiin kirppikseltä ostamani emalinen naulakko, joka luultavasti on kotoisin 50-luvulta, kuten mökkimmekin. Siinä roikkuvat pellavaiset pyyhkeet, joita olen ostanut kirpputoreilta. Naulakon yläpuolelle kiinnitettiin hyllykkö, joka ennen mökkiremonttia oli mökissä sisällä.

Seinälle kiinnitettiin myös rautaiset vanhat tikkaat, jotka (mökki)naapuri löysi niin ikään Kivinokan roskalavalta keväällä ja tiesi heti, että me ihastuisimme niihin. Tikkaisiin laitoimme roikkumaan s-koukkuja, joihin taas saa roikkumaan pulloharhat, tiskirätit, tiskiharjat ja sen sellaiset.

Olen huomannut tykkääväni käyttää käsitiskauksessa mieluiten tuollaisia tiskisieniä, vaikka Hollannissa vaihdossa ollessani en voinut käsittää, miksi kukaan tahtoisi tiskata ällöttävällä sienellä, kuten siellä tapana oli. Jos joku tietää, mistä saa ostettua tiskaussieniä muissa kuin kirkuvissa väreissä, kertokaa! Tykkään väreistä kaikkialla muualla paitsi siivousvälineissä, ja esimerkiksi käytin aikoinaan kohtuuttoman paljon aikaa löytääkseni mustia tiskirättejä, kunnes onneksi löysin niitä Cilla’s-verkkokaupasta.

Tiskaushetki kuin meditaatio

Voi että, kevään ensimmäisestä tiskauksesta tulee juhlallinen hetki: haen ison kuparipannun täyteen vettä ja kiehautan siinä vedet. Sillä samalla pannulla keitettiin äitini ristiäisiin kahvit, ja nyt minä keitän sillä pressopannua varten kahvivedet ja loput isosta pannullisesta käytän tiskiveteen.

Kun kahvit on juotu puolilleen tiskien sillä aikaa liotessa, siirryn kupin kanssa tiskialtaalle ja upotan kädet lämpimään saippuaveteen. Puiden tuoreet pikkuiset lehdet helisevät vihreinä yläpuolellani ja jostain etäältä kuuluu vanhan iskelmän sävelet. Kivinokassa tiskauskin on osa nautintoa.  

Jaa