No onkos tullut kesä nyt talven keskelle? No on, kun valmistaa tätä superherkkua vegaanista kirsikka-suklaaraakakakkua joulun kahvipöytään. Kakun taatelit, saksanpähkinät, suklaa ja kirsikat tekevät siitä mitä mainioimman jouluisen jälkiruuan, vaikka kuvien kakku tehtiinkin jo kuukausia sitten.

Kakku ja sen resepti nimittäin syntyivät loppukesästä, kun olimme ystäväni Outin ja hänen lastensa kanssa Pohjanmaalla vanhempieni luona viettämässä jo perinteeksi muodostunutta yhteistä mansikkalomaa. Muistatte ehkä, että Outi on kakkutaikuri, joka on tehnyt esimerkiksi kuopuksemme yksivuotissynttäreiden kakun sekä hääkakkumme. Muutama vuosi sitten Outi teki vanhempieni mansikoista ihanan poutapilvisen kepeän kakun, jonka ohje löytyy täältä.

Mansikoiden ja muiden vanhempieni marja- ja vihannestilan herkkujen lisäksi tilan kotimyynnistä sekä torikojuista voi kesäisin ostaa ostaa tuontikirsikoita. Tällä kertaa Outi kehitteli kakun kirsikoiden ympärille ja kirjoitti reseptin ylös myös meille, jotka eivät synnyinlahjanaan (ja opiskelujen vahvistamana) puhu kakkua. Kiitos Outi! Jos teet kakkua näin jouluaikaan, kirsikoina voi käyttää pakastekirsikoita, joita löytyy ainakin Pirkan valikoimista.

Raakakakku on enemmän aikuiseen makuun – vaikkakin meillä myös esikoinen tykkää raakakakuista – ja vietimmekin kesällä paljain varpain ja ilta-auringossa muijien oman salaisen kakkukahvihetken vanhempieni puutarhassa.

Nyt jalassa on villasukat ja ympärillä joulukuun hämärä, mutta juuri siksi kirsikkainen suklaakakku on mitä parahultaisin tarjottava joulupöytään.

Vegaaninen kirsikka-suklaaraakakakku

(22 cm irtopohjavuoka, pohjalle leivinpaperi)

Pohja:

 • 2 dl saksanpähkinöitä
 • 10 taatelia
 • ripaus suolaa

Täyte:

 • 5 dl cashew-pähkinöitä (liota vähintään 4 tuntia)
 • 400 g kookosmaitoa
 • 1 dl intiaani- tai kookossokeria
 • 1 dl kookosöljyä
 • 10 taatelia
 • ripaus suolaa
 • 2 dl raakakaakaojauhetta
 • 2 dl kirsikkasosetta (tuoreista kirsikoista tai esimerkiksi Pirkan pakastekirsikoista)

Koristeluun ja tarjoiluun:

 • Kirsikoita (tuoreita tai esimerkiksi Pirkan pakastekirsikoita)
 • Kirsikkahilloke (myös kaupan valmishillo käy)

Liota cashew-pähkinöitä yön yli (tai vähintään 4 tuntia) runsaassa kylmässä vedessä. 

Tee ensin pohja. Mittaa blenderiin saksanpähkinät, taatelit ja suola. Sur-rur. Painele massa vuokaan tasaisesti.

Valmista kirsikkasose. Poista kivet tuoreista kirsikoista ja soseuta sauvasekoittimella. Jos saatavilla ei ole tuoreita kirsikoita, esimerkiksi Pirkalta löytyy kirsikoita pakastettuina.

Kaada blenderiin liotetut (ja lävikössä hyvin valutetut) cashewpähkinät, kookosmaito, sokeri, kookosöljy sekä taatelit ja huristele sileäksi massaksi. Kaada puolet cashew-kookosseoksesta toiseen astiaan ja sekoita siihen 2 dl kirsikkasosetta. Sekoita blenderiin jääneeseen puolikkaaseen raakakaakaojauhe ja surista tasaiseksi. 

Kaada kaakao-cashew-kookossekoitus irtopohjavuokaan, kopsauta muutaman kerran kovaäänisesti pöytää vasten (jotta massa asettuu tasaisesti) ja sijoita vuoka pakastimeen tunniksi. Ota vuoka pakastimesta, kaada päälle kirsikka-cashew-kookossekoitus ja heiluttele vuokaa muutama kerta sivuttaissuunnassa (ei enää kopsutteluja). Siirrä vuoka uudestaan pakastimeen ja anna jäätyä vähintään kolme tuntia. 

Valmista kirsikkahilloke (tai käytä kaupan valmista). Poista kirsikoista kivet ja leikkaa ne neljään osaan. Laita kirsikat, pieni loraus vettä ja paljon sokeria kattilaan. Sokerin määrän voit määritellä itse, mutta sitä saa olla niin paljon että kauhistuttaa. Keittele sekoitellen noin 15 minuuttia.

Ennen tarjoilua: ota vuoka huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kahvipöytään siirtymistä. Koristele halutessasi kirsikoilla. Leikkaa kakku annospaloiksi kuumaan veteen kastetulla veitsellä – kasta veitsi kuumaan veteen aina uutta palaa leikatessa, niin reunoista tulee siistit. Tarjoile kisikkahillokkeen kanssa.

Jaa