Kaupallinen yhteistyö: Pyyhekauppa Lina. Postaus sisältää alekoodin hamam-pyyhkeisiin!

Harva asia juurruttaa niin hyvin sekä tähän hetkeen että menneiden sukupolvien ketjuun kuin saunominen. Rakastan saunomista kaikissa muodoissaan: lauantain saunavuoroa taloyhtiön kellarisaunassa, koko päivän lämmitetyn mökkisavusaunan pehmeitä löylyjä ja kaikenlaisten kankkujen rivistöjä yleisien saunojen lauteilla.

Kaikista onnellisimmaksi saunominen tekee silloin, kun sen saa tehdä rauhassa ja ajan kanssa. Kuurata niin että löylyjen tuoma onni ja raukeus tuntuu sielussa asti.

Oli mielenkiintoista oppia, että myös hamam-kokemuksessa on kyse siitä: peseytymisestä ajan kanssa ja kuuraten niin että tuntuu. En ole koskaan itse käynyt Turkissa, mutta pääsin juttelemaan hamam-pyyhkeitä Suomeen tuovan ja Pyyhekauppa Linan perustajan Anne Caglayanin kanssa. Hänelle Turkki on toinen kotimaa, sillä hän on asunut siellä aikoinaan 15 vuoden ajan ja hänen puolisonsa on turkkilainen.

Hamam ei ole höyrysauna, ja muita kulttuurisekaannuksia

Hamam on turkin kieltä ja tarkoittaa kylpylää. Hamamien tarkoitus on alunperin ollut hyvin käytännöllinen, kuten suomalaisten yleisten saunojenkin. Kun kodeissa ei vielä ollut kunnon pesutiloja, peseytyminen hoidettiin kodin keskelle nostetussa kylpysaavissa. Kerran viikossa käytiin sitten peseytymässä ajan kanssa hamamissa. Kun asuntojen omat kylpyhuoneet yleistyivät, hamamien käyttö väheni.

Turkkilaiseen kylpyläkulttuuriin ei kuulu sauna. Jos siis joku on minun tapaani joskus istuskellut turkkilaiseksi saunaksi kutsutussa höyryhuoneessa, ei sellaisia Annen mukaan löydy hamameista. Anne arvelee, että luultavammin höyrysaunat ovat turkkilaisissa kylpylöissä vierailleiden ulkomaalaisten tulkinta hamamista. Lämmin kylpylä ja vesi kun saavat aikaan höyryä, mutta ei koskaan sellaisissa määrin, että eteensä ei meinaa nähdä.

Ehkäpä tässä on kyse samanlaisesta matkalla muuttuneesta totuudesta kuin silloin, kun koin tosielämän vitsin nimeltä ”suomalainen, ruotsalainen ja saksalaiset menivät suomalaiseen saunaan Saksassa”:

Olimme tuolloin hampurilaisessa kylpylässä ruotsalaisen ystäväni kanssa. Sen verran olimme jo oppineet muita saunoja kiertäessämme, että löylyä ei ole sopivaa heittää. Ei edes siellä suomalaisessa saunassa.

Mutta siinä vaiheessa, kun saunamestari tiukka ilme kasvoillaan ja pyyhe lanteillaan tuli noutamaan meidät saunasta, opimme myös sen, että suomalaisessa saunassa ei saa puhua. Ja niin suomalainen ja ruotsalainen heitettiin ulos suomalaisesta saunasta Saksassa.

Hamamissa ammattipesijä kuuraa kylpijän

Jos suomalainen sauna on mielestäni juuri se paikka, jossa syvimmät keskustelut käydään, aito hamam taasen koostuu höyryhuoneen sijaan yhdestä isosta ja monesti korkeasta huoneesta, joka on päällystetty kauttaaltaan marmorilaatoilla. Huoneen sivustoilla kulkee niin ikään marmorista valistettu penkkirivistö ja pieniä pesualtaita. Kylpylän keskellä on iso ja lämmitetty marmoripaasi. Se on hamamin sydän.

Hamamiin sisään tullessa asiakas valitsee, mitä pesupalveluita haluaa ja saa oman pesijän, eli tellakin. Peseytymisen voi toki tehdä myös itse, mutta yleensä pesijän tekemä pesu on se, miksi hamamiin mennään.  Äidit ja isät voivat hamamissa pestä lapsensa, mutta Anne ei muista ainuttakaan kertaa nähneensä, että esimerkiksi kaverukset pesisivät toisiaan, kuten Pietarissa kansansaunoissa löylytellessäni laitoin merkille.

Peseytymisrituaali aloitetaan lepäilemällä makuultaan marmoripaasilla noin 20 minuutin ajan. Reiluun 40 asteeseen lämmitetyllä paasilla pötkötellessä keho lämpenee ja alkaa hikoilla.

Sen jälkeen pesijä aloittaa kuorintakäsittelyn joko paasilla tai penkeillä. Kuorinta tehdään karhealla kintaalla, jolla kylpijän märkä keho käydään läpi tarkasti hinkaten. Kuorintakinnasta huuhdellaan välillä vedessä, mutta pesuaineita ei tässä vaiheessa käytetä. Pelkkä karhea kinnas irrottaa kuolleen ihosolukon niin että loppuvaiheessa saattaa kokemattomasta tuntua, että ihoa ei ole enää jäljellä.

Kuorintakinnaskäsittelyn jälkeen kylpijä monesti hierotaan marmoripaaden päällä, jos hän on sellaista valinnut. Hieronta ei ole mitään hiljaista sivelyä sekään, vaan yleensä kunnon moukarointia, jossa myös niksautellaan paikkoja.

Viimeiseksi tehdään vielä vaahtokylpy. Hamamin pesijä valmistaa oliivisaippuasta sankoon paksua vaahtoa, jota hän sitten sivelee kukkuraisen kerroksen kylpijän keholle ison pussin avulla. Vaahdossa pötkötellyt keho huuhdellaan vielä lopuksi, minkä jälkeen kylpijä kääritään kuiviin hamam-pyyhkeisiin. Sen jälkeen kylpijä voikin siirtyä sivummalle nauttimaan kylpemisen jälkeisestä raukeudesta ja hörppäämään kupillisen makeaa turkkilaista teetä.

Aito hamam-pyyhe on iso, ohut ja puuvillainen

Isoimmissa hamameissa on yleensä kaksi eri kylpyläosastoa, toinen miehille ja toinen naisille, tai sitten peseytymässä käydään naisten- ja miestenvuoroilla. Silti turkkilainen ei ole koskaan hamamissa alasti, vaan kietoutuneena hamam-pyyhkeeseen. Annen mukaan turistipaikoissa ihmisillä saattaa olla päällä uikkarit, mutta turkkilainen kietoo itsensä isoon ja ohueen puuvillapyyhkeeseen, joka on hänen päällään peseytyessäkin. Pesijä raottaa sitten sitä kohtaa, mitä milloinkin pesee.

Ja juuri näitä turkkilaisista kylpylöistä tuttuja hamam-pyyhkeitä Anne nykyään maahantuo ja myy Pyyhekauppa Linassa. Ihan alkujaan Anne toi hamam-pyyhkeitä tuliaiseksi Suomessa asuville ystävilleen, ja pian ystävät alkoivat kysellä, että josko pyyhkeitä voisi tuoda lisää, kun heidän kaverinsakin olivat niihin ihastuneet ja tahtoisivat omansa.

Ajatus pyyhekaupasta alkoi kypsyä, mutta vaati vielä parin vuoden taustatyön ja henkilökohtaisen tutustumisen ammattitaitoisiin tekijöihin, kunnes vuonna 2014 Anne alkoi maahantuoda hamam-pyyhkeitä. Niitä aitoja turkissa tehtyjä kylpyläpyyhkeitä; 100 prosenttisesta puuvillasta tehtyjä, ohuita, hapsullisia ja niin isoja, että ne saa kiedottua melkein kaksin kerroin kylpijän päälle.

Suomalaisten asiakkaiden toiveesta nykyään valikoimissa on myös lapsille tai vaikka matkakäyttöön sopivia pienenpiä pyyhkeitä sekä käsipyyhkeitä ja kylpytakkeja. Asiakastoiveiden perustella alettiin tehdä myös tuotteita, joissa ei ole hapsuja ja joissa on puuvillan lisäksi mukana myös muita luonnonkuituja; pellavaa tai tenceliä.

Annen mielestä paras hamam-pyyhe on kuitenkin edelleen se turkkilaisista kylpylöistä tuttu melkein lakanamaisen ohut ja iso puuvillainen hamam-pyyhe. Puuvilla on Turkissa luontainen materiaali, ja koska pyyhkeet vievät vähän tilaa niin kaapissa, uimakassissa kuin pesukoneessakin, paikkaa se sitä faktaa, että puuvilla ei tuotantovaiheessa ole ekologinen materiaali.

Ohut hamam-pyyhe myös kuivuu nopeasti ilman kuivausrumpuakin tai vaikka uimarannalla. Nopean kuivumisen ansiosta kylppärin naulakossa roikkuvat pyyhkeetkään eivät ala haista tunkkaiselle, kuten saattaa käydä paksuille ja hitaasti kuivuville froteepyyhkeille.

Hamam-kulttuurin yhdistäminen saunaan

Suomessa ei valitettavasti ole – ainakaan vielä – mahdollisuutta kokea aitoa hamamia. Mutta kuten sanottu, suomalaisessa saunakulttuurissa ja hamamissa on paljon samankaltaisia piirteitä, joten koitimme puolison kanssa tuoda palaset hamamia suomalaiseen saunaan.

Hamam-opit mielessä ja Pyyhekauppa Linan hamam-pyyhkeet ja muut tuotteet saunakoriin pakattuna lähdimme viettämään saunapäivää Helsingin Jollakseen, Furuvikin rantasaunalle. Se on se sama sauna, jossa vietimme häidemme jälkeistä sauna- ja brunssipäivää ja jota nyt saimme lainata hamam-kokeilujamme varten.

Aloitimme saunomisen perisuomalaisittain polskimalla avannossa. Kehojen herättelyn jälkeen kipusimme lauteille ja heitimme kiukaalle ihan vain muutaman kauhallisen vettä. Kiuas henkäisi syvään murahtaen, ja pian kostea lämpö valui ympärille.

Jäsenien sulettua raukeiksi, aloimme jynssätä toisiamme hierontakintaalla. Ensin toinen pötkötteli lauteilla jynssättävänä, sitten toinen. Vaikka hamamissa pesijät ovat ammattilaisia, pidän tästä suomalaisesta tavasta pestä toinen toisensa. Siinä on jotain ikiaikaista rakkautta mukana.

Huolellisen jynssäyksen jälkeen olisi ollut vuorossa hieronta, mutta sen sijaan otimme mukaan palan suomalaista saunakulttuuria ja vihdoimme toisemme. Ulkona tuprutti lumihiutaleita kuin pieniä räiskäleitä, mutta sisällä saunassa tuoksui koivikko kesäyössä. Lopulta otimme vielä kunnon löylyt, joiden päälle juoksimme kieriskelemään lumihankeen.

Seuraavaksi olisi ollut vuorossa toistemme upottaminen saippuavaahtoon köllöttelemään, mutta koska rantasaunalla ei siihen ollut oikein mahdollisuutta, peseydyimme kylpytiloissa ja lopulta hoitoaineet päässä vaikuttaen laitoimme pötkölleen lauteille. Taloyhtiön saunavuoron 45 minuutin saunomiseen verrattuna nämä hetket ovat huikentelevaista luksusta. Hyvä olo tuntui varpaidenpäitä myöten.

Lopulta kolmisen tuntia myöhemmin, kehot puunattuina, hellittyinä ja rasvattuina, katoimme saunan jälkeisen aterian. Sillä kyllä, totta kai pitkään saunoessa mukana on myös eväät! Hamam-perinnettä kunnioittaen joimme vielä teetä, tosin ilman sokeria ja kauniiden pienen lasikuppien sijaan puukuksista hörppien.

Oli kylpemiskulttuuri mikä vain, kiireettä ja nautiskellen koettuna se tuntuu suorastaan pyhältä rituaalilta.

Alekoodi

Sain teidän käyttöönne alekoodin Pyyhekauppa Linaan! Koodilla lähiömutsi20 saa 20 prosentin alennuksen Linan nettikaupan valikoimista (ei koske outlet-tuotteita) Alennuskoodi on voimassa viikonlopun ajan, sunnuntaihin 24.1. asti.

Jaa