Kaupallinen yhteistyö: Paula Anttila
Viime syksynä kotimme nurkassa toimetta nyhjöttänyt piano heräsi henkiin. Olin haaveillut yhteisestä pianoharrastuksesta lasten kanssa, ja vihdoin tuntui, että lapsiperhearjessa olisi sille energiaa ja aikaa. Pianovirittäjä kävi virittämässä käytettynä ostamani pianon, ja aloin etsiä meille piano-opettajaa kysyen suosituksia paikallisten vanhempien FB-ryhmästä.
Sitä kautta löysin Paula Anttilan. Hän on hakenut vahvat ja kansainväliset kannustimensa musiikkimaailmaan New Yorkista, jossa hän on opiskellut ja työskennellyt niin muusikkona kuin piano- ja lauluopettajana 16 vuoden ajan. Tarjolla olleista piano-opettajista valitsin Paulan lopulta ennen kaikkea siksi, että vakuutuin hänen kokemuksestaan lasten kanssa työskentelystä.
Kirjoitin tovi sitten Paulan ja Apen Funky Monkey Club -muskareista ja esiintymisistä, ja muskareista tuttu iloisen pirskahteleva ja musiikkia leikkisän tutkivasti lähestyvä opetustapa on läsnä myös piano-opetuksessa. Minulle on tärkeää, että lapset saavat tutustua pianoon kokeillen ja välillä myös hullutellen. Ettei kävisi kuten itselleni.
Olen itse lapsuudessa opiskellut pianonsoittoa muutaman vuoden ajan, ja suurimman osan ajasta vihasin harrastusta. Klassisuuteen tiukasti nojaava ja tuhottoman tylsä opetustapa oli aivan väärä minulle. Ajatus pianotunneista ahdisti ja pelkäsin epäonnistumista. Siksi kai en kokenut pärjääväni ilman nuottien kaveriksi merkittyjä sorminumeroita, eikä opettaja yrittänyt opettaa minua tästä tavasta pois. Vain pedantin mielenlaatuni takia tein pianoläksyt, mutta en koskaan oppinut ymmärtämään pianoa.
Vasta vanhemmiten olen alkanut hahmottaa, mikä arvo sillä on, että opin jo lapsena alkeet esimerkiksi nuoteista. Ja kun aikaa kului tarpeeksi monta vuotta, ajatus pianonsoitosta alkoi taas kiinnostaa (jännästi sama juttu toisen lapsuuteni puolipakollisen ällötysharrastuksen, hiihtämisen, kanssa). Ja lopullinen päätös vanhan harrastuksen elvyttämisestä syntyi, kun tajusin voivani aloittaa harrastuksen yhdessä pianonsoitosta kiinnostuneiden lasteni kanssa.
Nykyään meillä onkin lasten kanssa kerran viikossa Paula-päivä. Ja se kertoo sen, että opettajavalinta osui nappiin. Vaikka piano ei aina ole kiva, Paulan ansiosta pianotuntipäivä on aina kiva. Paula-päivänä Paulaa odotetaan ikkunasta kadulle tähyillen ja häntä juostaan ovelle vastaan. Sillä kyllä, Paula käy opettamassa meillä kotona. Ilman tätä järjestelyä en olisi vieläkään kyennyt uuteen harrastukseen. Teillekään kun ei ole tainnut jäädä epäselväksi, että en pidä pätkääkään niistä lasten harrastuspäivistä, kun kuljetusnakki napsahtaa minulle.
Antakaas, kun demonstroin hivenen kärjistäen, miksi:
Stressikäyräni kipuavat aamusta lähtien punaiselle, kun mietin, että pitäisi saada kaikki työhommat tehtyä nopeasti, että ehkä ehtisin vähän valmistella ruokaa, että ehtisin hakemaan lapset ajoissa, jotta he sitten olisivat ajoissa syöneet, että voitaisiin äkkiä olla taas pukemassa ja menossa, että oltaisiin kerrankin hyvissä ajoin harrastuspaikalla. Huh.
Ja sitten odotellaan sen toisen lapsen kanssa jossain vetoisella ja likaisella koulunkäytävällä tunti aikaa tappaen, kun ei voi tehdä vaikka töitä samalla, eikä lähelläkään ole mitään muuta paikkaa kuin valaisematon leikkipuisto, johon mennä. Väsyttää, sataa ja on pimeää.
Sitten kun on tapettu aikaa, voidaankin taas alkaa juosta sitä vastaan. Kun harrastus loppuu, pitää taas olla kiireellä pukemassa, että ehditään ajoissa kotiin tekemään iltapalaa ja iltatoimia, jotta oltaisiin ajoissa nukkumassa.
Hirvittävää stressikuraa, josta monet muut tuntuvat selviävän vihellellen, mutta jota minä en tahdo elämääni yhtään ylimääräistä.
Päätinkin, että niin kauan kuin lapset eivät pysty itsekseen kulkemaan harrastuksiin (kaupunkiasumisen ihanuus on se, että siihen ei enää mene kauan!), minä mielelläni maksan ylimääräistä siitä, että harrastuspäivät eivät vie kaikkia voimiani.
Kaikkia harrastuksia varten ohjaajaa tai opettajaa ei tietenkään voi palkata tulemaan kotiin, mutta pianotunteja varten voi. Sen takia pystyin ottamaan viikkokalenteriin kokonaan uuden harrastuksen.
Nykyään yksi viikon harrastuspäivistä on myös yksi lempparipäivistäni:
Ehdimme rauhassa ennen pianotunteja tulla kotiin, laittaa ruuan ja syödä. Kun Paula sitten saapuu, minä ehdin lasten pianotuntien aikana hoitaa tiskit, siivota keittiön ja esivalmistella iltapalan.
Mikä parasta, lasten pianotuntien jälkeen on minun pianotuntini. Minä en ole voinut harrastaa mitään kelloon sidottua sitten äidiksi tuloni, mistä pitää huolen puolison vaihteleva kolmivuorotyö. Mutta kun keksin palkata kotiopettajan, minäkin sain taas viikoittaisen harrastuksen!
Kun tunnit ovat ohi, kello alkaa lähestyä kahdeksaa. Voihan kiire ja ahdistus, pian pitäisi olla nukkumassa! Mutta ei. Nyt ei tarvitsekaan alkaa pukea ja säätää konkkaronkkaansa kotiin, jossa odottaisi kiireellä kiskotun päivällisen sotkut. Paula lähtee, minä katan iltapalan pöytään ja ehdimme rauhassa sekä hyvillä mielin syödä, hoitaa iltatoimet ja lukea iltasadun.
Vaikka tähän leppoisaan harrastusjärjestelyyn on jo alkanut tottua, joka pianotuntipäivä mietin, miksi en ole tajunnut tilata harrastuksiakin kotiinkuljetuksena jo aikaisemmin.
Mitä pianotuntien aikana sitten tapahtuu? Paula-päivänä lapsilla on molemmilla erikseen 30 minuutin pianotunnit. Paula opettaa molempia ikätason mukaisesti, mutta myös kuuntelee lapsen fiilistä. Jos joku pianotunnin osuus tuntuu tänään lapsesta mälsältä, Paula vetää hihasta toisenlaisen tavan lähestyä asiaa. Etenkin kuopuksen tunneilla on mukana paljon myös musiikkileikkejä. Tunnin lopussa Paulalla ja lapsilla on ollut tapana jammailla yhdessä. Lapsi freestailaa ja Paula ottaa omalla soitollaan siitä kiinni. Tällaista pianonopetuksen lapselle pitää mielestäni olla!
Onkin ollut itkettävän ihanaa seurata sivusta, miten musiikkimaailma, nuotit, rytmit ja pianon sielu ovat hiljalleen alkaneet avautua lapsille. Koko kolmikolle tuo lisää iloa ja motivaatiota myös se, että harrastamme yhdessä. Osaan auttaa lapsia läksyissä, ja lapset taas osaltaan näkevät, että ihan yhtä lailla minäkin joudun harjoitella ja harjoitella, että opin.
Ja tosiaan, ne omat pianotuntini! Oi että! Se, että saan tehdä jotain täysin työstäni poikkeavaa ja oppia uutta, on kuin aivohierontaa. Vaikka töissä olisi minkälainen härdelli meneillään, 45 minuutin aikana en mieti mitään muuta kuin pianoa. Sama juttu harjoitellessa; mieleen mahtuvat vain koskettimet, nuotit ja sormeni. Välillä pianon ääreen istuu pakosta, mutta joka kerta, ihan joka kerta, pakko muuttuu nautinnoksi. Haparoivista sävelistä harjoittelun kautta musiikiksi muuttuva tekeminen saa aikaan valtavan hyvän olon.
Minulla on oma alkeisaikuisopiskelijan klassinen pianonsoiton nuottivihkoni, ja tuntuu, että vasta nyt, Paulan opastuksella, alan minäkin ymmärtää pianoa. Toki iälläkin on varmasti jotain merkitystä, vaikka sitten toisaalta nyt aivot eivät ole ihan yhtä muovautuvaiset kuin lapsena (sen huomaa siitä, miten nopeasti omat lapset sisäistävät vaikkapa nuotteja ja säveliä).
Paulan opastuksella olen alkanut hiljalleen luottaa siihen, että osaan soittaa nuoteista, enkä tarvitse sorminumeroita kuin käsien asennon vaihtuessa. Moni ihan perusasia nuottien lukemisesta on auennut vasta nyt. On kuin alkaisin vihdoin ymmärtää vierasta kieltä, sillä sitähän nuotit ovat, ihan oma kielensä.
Omilla tunneillani alusta lähtien mukana on ollut nuoteista soiton lisäksi myös soinnut. Olen soittanut soinnuista joskus teininä kitaraa, mutta vasta Paulan kanssa olen ymmärtänyt, että soinnut toimivat myös pianonsoitossa. On ollut superkivaa soittaa meiltä löytyvistä lastenlaulukirjoista koko perheelle tuttuja biisejä, ja koko syksyn harjoittelin myös joululauluja. Että minä osaan tällaistakin, haparoivasti ja harjoitellen yhä paremmin! Tämä on itselleni hyvä ja mielenkiinnon sekä soitonilon ylläpitävä tasapaino: klassista pianonsoittoa nuoteista ja laulujen säestämistä.
Ikioma ja samalla lasten kanssa yhteinen musiikkiharrastus. Heittämällä yksi kuluneiden vuosien kivoimmista ja antoisimmista asioista!
Täällä tarkemmin Paula Anttilan laulu- ja piano-opetuksesta.
Täällä taas tietoa Paulan ja Apen lasten show-muskareista.
Kiitos tästä! Todella nerokas harrastusmuoto. Mua kiinnostaisi kuulla, miten olette saaneet yhdistettyä akustisen pianon ja kerrostalon? Onko kukaan naapureista valittanut tai tuleeko koskaan soittaessa (tai lasten soittaessa) sellainen olo, että voi ei, häiritseeköhän tämä naapureita..? Meillä oli akustinen piano monta vuotta, mutta lopulta siitä luovuttiin kokonaan, koska koin sen niin hankalaksi kerrostalossa (alakerran naapuri on migreenipotilas, ja pianonsoitto kuului aina tosi kovaa heidän asuntoonsa, lopulta lopetimme soittamisen kokonaan kun joka kerran tuli niin paha olo, että aiheuttaako tämä nyt mielipahaa tai kärsimystä naapureille). Tämä harmittaa todella paljon yhä, vaikka nyt meillä onkin pienessä olkkarissa huisin paljon enemmän tilaa. Seuraavaan asuntoomme haluaisin kyllä akustisen, ja mietinnässä onkin ns silence-piano vaikka ne hieman kalliimpia ovatkin.
No eikö ole nerokas! New Yorkissa on kuulemma ihan tavanomaista, että opettajat käyvät kotona, eivätkä toisinpäin. Ihanaa, että Paula toi sen tavan Suomeen!
Ja joo, akustinen piano toki mietitytti. Uskallettiin kuitenkin sellainen hankkia, kun talossa muutkin musisoivat, ja rapussa on hyvä ja yhteisöllinen meno. Ja meidän kodin entiset asukkaat olivat ammattimuuskioita – mitä toki on varmasti kivempi ollut kuunnella kuin meidän harjoittelua, haha, mutta harjoitellaankin varmasti noin 1 % siitä ajasta, mitä he 😀
Mutta kyllä, kyllä pianonsoittoa tulee mietittyä. Viikonloppuisin koitan toppuutella lapsia, etteivät ainakaan ennen kymmentä soittaisi, mieluiten vasta lähempänä kahtatoista. Iltaisin lopetetaan harjoittelu viimeistään kasilta. Ja sellaista lasten villiä freestailausta pitää toisinaan hillitä… Ja toisinaan kun hinkkaan itse jotain yhtä kohtaa loputtomiin, tulee fiilis, että anteeksi naapurit.
En ollut tiennytkään tuollaisista akustisista silence pianoista. Tuollainenhan olisi ihan täykky, jos nyt olisi pianon hankinta edessä.
Löysin tällaisen video youtubesta, jossa on kätevä ja tehokas niksi kovaäänisen pianon vaimentamiseksi:
https://www.youtube.com/watch?v=mzHk_N5r-SE
Eli huopakangasta pianovasaroiden väliin 😀
Toinen niksi on laittaa pianonjalkojen alle vaimentimia. Niitä pitäisi löytää liikkeistä, jotka myyvät akustisia pianoa.
Onko tuo niksi vähän sama, mikä tapahtuu kun painaa keskipedaalin alas, eli se vaiennus? Sitä käytetäänkin välillä, mutta pianon ääni ei ole silloin sama, osa resenoinnista ja kaiusta tms. jää pois. Mutta lasten villiin soittoharjoitteluun se on hyvä 😀
Noita jalkojen alle laitettavia vaimentimia mun pitää yrittää metsästää.
Minuakin kiinnostaa, mitä mieltä naapurit ja sinä itse olet akustisesta pianosta kerrostalossa? Aloittelijoille kun soittaminen ei, anteeksi vain, aina ole niin kaunista kuunneltavaa. Itse olen muuttanut juuri kerrostaloon ja tutkinut vähän eri sähköisiä pianoja, joihin saa kuulokkeet. Eihän sellainen kuitenkaan ole sama kuin aito akustinen.
Tuohon yleemmäs jo vastailinkin tähän. Sähköisessä pianossa ei tosiaan ole ollenkaan sama ääni ja etenkään tunnelma kuin akustisessa. Tuo Idan vinkkaama silence piano olisi varmasti mahtava – ehkä niitä liikkuu jo käytettynäkin!
Hei Anni, katso vastaukseni Idan kommenttiin, jossa muutama niksi akustisen pianon vaimentamiseen 🙂
Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä kotipianotunnit kustantavat?
TEKSTISI Paulan sivuilta löytyvät hinnastot niin piano- kuin laulutunteihin 🙂
Hei Maria, käy katsomassa hintoja kotisivultani: http://www.paulaanttila.com opetus-välilehden alla.
Tarjoan myös kohtuullisempia pakettihintoja, kun/jos haluatte tilata useamman opetuskerran etukäteen.
Maria, tsekkaa noi linkatut sivut, siellähän hinnat on selkeästi 🙂
Kuulostaa superhyvältä. Meillä olisi lapsi soittoharrastuksen tarpeessa (kitara olisi hänellä toiveissa ja hyvä niin, kotoa kun löytyy kitarataitoinen mies ja kasa kitaroita, myös lapselle oma pieni) ja on kyllä tosi haastavaa kun pitäisi jostain kaivaa opettaja / soittotunti. Haastavaa siksi, kun oma musiikkitausta on täysin nolla, joten mun on paljon helpompi löytyy liikuntaharrastuksia 😀 (siksi lapsi jumppaa, ui ja pelaa tennistä). Oon tämän musiikkiharrastuksen toteuttamisen nakittanut miehelle, vaan nothings happening…
Joo ja harrastusviennit, ne on syvältä yhden lapsenkin kanssa. Ensin hirveä hoppu kotiin, syömään, sitten lapsi parkuu kun on kiire, on enempi kiire, sitten huutaa äiti, että ”mä en yhtään jaksa tätä kivirekeä, että sun harrastus, jätetään väliin” (jep, jep, hyvä äiti pointseja vaan). Meillä harrastus on ihan naapurissa (koska niin on valittu), mutta sinne juostaan aina viime tinkaan. Ärh. Parhaat lapsen harrastukset tapahtuu koulupäivän aikana (koulun kuoro) tai iltapäiväkerhon aikana (tennis), jos nää olisi ilta-aikaan, niin ei todellakaan tapahtuisi….
Eikö kuulosta superhyvältä – ja sitä tämä myös on!
Oi kitara! Mä soitin sitä ehkä vuoden verran joskus teininä, se on kyllä ihana soitin! Ja siitä kiva, että kulkee mukana eri paikkoihin ja että sillä voi säestää. Toivottavasti hälle löytyy opettaja. Josko teidän suunnilla on myös paikallisten vanhempien FB-ryhmä tms. josta kysellä vinkkejä ja suosituksia?
Onpa jotenkin lohdullista kuulla, että jollekin muullekin harrastusviennit aiheuttavat tuskanhikeä. Kun tuntuu, että me ollaan aina ne ainoat, jotka saapuvat hengästyneenä ja hiukset hapsottaen paikalle, ja oma naamani vielä monesti kiireisestä pyöräilystä hikisenä ja punaisena. Vaikka kuinka olisin valmistellut menoa aamusta lähtien.
Mäkin rakastan lapsen kuoroharrastusta, joka on koulupäivän aikana, ah! Vaikka lapset tahtoisivat harrastaa sataa asiaa, en yksinkertaisesti jaksaisi, ja jos kuoro ei olisi koulupäivän aikana, lupaa uudelle harrastukselle ei olisi heltynyt. Se olisi kuormittanut liikaa koko perhettä, kun harrastus sitoo niin monesti myös toisen lapsen kulkemaan mukana.
Siksipä koulupäiviin ja iltapäiväkerhon yhteyteen sujautetut harrastukset sekä kotiinkuljetetut harrastukset <3
Hei, ota muhun yhteyttä: paula@funkymonkeyclub.com ja kerro minkälaisia kitaraopetus- ja budjettitoiveita teillä olisi + missä asutte. Voin ottaa selvää, josko tuttavapiiristäni löytyisi joku, joka voisi tulla opettamaan kitaransoittoa lapsellesi 🙂
Ai vitsi, tällaista palvelua ollaan etsitty täällä Oulussa (Oulunsuu) jo jonkin aikaa, mutta ei tunnu löytyvän :/
Jos joku osaa vinkata hyvästä opesta, niin olisin todella kiitollinen 🙂
Kotiopetus taitaa tosiaan olla verrattain harvinaista, vaikka New Yorkissa se oli (ja varmasti on yhä edelleen) kuulemma yleistä. Toivottavasti Oulustakin löytyy teille oma Paula <3
Hei Maarit, laita minulle sähköpostia paula@funkymonkeyclub.com ja kerro toiveesi musiikinopetuksesta – mikä soitin, budjettitoive jne. Voin ehkä auttaa sinua löytämään opettajan paikkakunnaltasi.
Ja sen hiihdon voit taas aloittaa, jos joskus vielä tulee lunta . Ellet sitten mene hiihtotunneliin.
Kyllä! Mä aloitin hiihdon puoliaktiivisen harrastamisen kymmenisen vuotta sitten, kun muutin Helsinkiin. Tästä Hertsikastakin hiihtoladut lähtevät takapihalta – kun vain olisi sitä lunta :/ Hiihtolomalla junaillaan pohjoiseen, joten silloin ainakin päästään suksille taas <3
Muistelisin, että vuosia sitten kuolleela iso-tädilläni oli jotkin tassut pianon jalkojen alla, jotta ääni ei kuuluisi niin paljoa muihin asuntoihin kerrostalossa. Mahtaakohan edelleen olla jotain sellaista?
Hyvä vinkki! Yritin nopeasti kaivella musikkitarvikekauppojen valikoimaa, mutta en onnistunut bongaamaan tuollaisia. Jos joku osaa vinkata tarkemmin, olisin kiitollinen (ja naapurit varmasti myös heh).
Tsekkailkaa/kyselkää liikkeistä, jotka myyvät akustisia pianoja. Ihan varmasti löytyy sieltä.
Helsingissä esim. Pianokeskus http://www.pianokeskus.fi/
Joo, pitää tsekata, kiitos vinkistä!
Toimisivatko tällaiset: https://www.clasohlson.com/fi/Tärinänvaimennin-pesukoneeseen/p/40-8387 Ainakin edullista kokeilla 🙂
Matto pianon jalkojen alla eristää ääntä myös, ainakin auttavasti.
Voisin kuvitella, että toimivat! Jos jollain on kokemusta, olisi hauska kuulla. Kiitos vinkkauksesta! 🙂
Hanne, niin ihanaa, että valitsit minut teitä opettamaan. Joka kerta kotonanne odottaa lämmin ja rento vastaanotto. On suuri ilo, että kuulutte mun työviikon ”vakiokalustoon” 😀
Hihii! Ilo on on molemmipuolinen <3
Oih olis niin mun haave oppia soittamaan pianoa – ja oppia ennen kaikkea nuotit. Tällä hetkellä tuntuu että ei taida koskaan tapahtua. Lapset sen sijaan, heille ehdottomasti soitonopetusta kunhan varttuvat.
Ikävä puhua rahasta mut siis kääk, eikö kenestäkään muusta tunnu että ainakaan kotiopetukseen ei tule koskaan olemaan varaa? Kerran viikossa tapahtuessaan teidän tunnit maksavat 820 e/kk. Se on musta ihan tosi paljon rahaa. Toki oppilaitoksissakin opiskelu maksaa ja sinne pitää tosiaan saada koko konkkarokka raahattua.
Nuottien oppiminen on kyllä mieletöntä, että yhtäkkiä se kaikki aikaisemmin suttuna näyttäytynyt alkaa muodostaa asioita, joista ymmärtää (toki, jos mulle laitetaan joku sinfonia eteen, ”hieman” puuttuu kielitaitoa haha). Toivottavasti saat pianohaaveet toteutumaan – myös itsesi kohdilla!
Ja joo, tottahan toki voi puhua rahasta! On totta, että ei kotiopettajan palkkaaminen ei ole se halvin tapa opiskella pianoa. Ollaankin valtavan onnekkaita, että se meille on mahdollista juuri nyt. Kuten Paulan hinnaston ohessa lukee, tunneista voi pyytää tarjouksen. Mä tein niin silloin aikoinaan, kun kaikkien kolmen tunnit tulevat vähän kuin ”yhdellä iskulla” ja ilman siirtymisiä 🙂
Minkä pianonsoittokirjan avulla opiskelet?
Hyvä pointti! Tätä IG:n puolella kysytään usein, kun omia harjoituksiani toisinaan sinne videoin. Aikuisaloittelijoille tarkoitettuja kirjoja kun ei taida olla ihan hurjasti. Mun kirja on tämä: ALFRED’S BASIC ADULT PIANO COURSE 1. Tuokin on mun syntymävuodelta 😀
Kiitos tiedosta! Pitääpä tutustua tuohon soittokirjaan.
Eipä mitään, kiva jos voin olla avuksi 🙂