Kaupallinen yhteistyö: Artic Vibe

Minulla on elämässäni yksi selkeä tavoite: olla ”se kreisi Kivinokan muija”. Tiedättehän, se vähän erikoinen tyyppi, jonka kaikki samalla kylällä tietävät.

Tähän kuuluu se, että kuljeksin pitkin Kivinokkaa kesät ja talvet kylpytakissa, matkallani pikkumökiltämme merenrantaan uimaan. Mitä kylmemmät ilmat, sitä hullunkurisemmalta näytän, kun kylpytakin lisäksi päälle on vedettävä toppaa, villaa ja huivia. Vain paljaat nilkat vilkkuvat, kun viipotan menemään lumihangessa toppa- ja villamakkarana kohti merta.

Välillä naurattaa, että avantouinnissa harrastuksesta eniten aikaa menee siihen, että pukee ja riisuu vaatekerroksia, itse harrastuksen kestäessä kovimmilla pakkasilla vain muutamia minuutteja. Toki on siis tullut mietittyä, että tämän homman voisi tehdä helpomminkin.

Kerroksien sijaan yksi kylpytakki

Saman ajatuksen äärellä oli kotimaisen avantouintikylpytakin kehittänyt Heidi Kilkki. Kulkutaudin takia hänen avantouintipaikkansa lämmin pukukoppi oli kiinni, ja vaatteet piti vaihtaa ulkosalla, oli ulkona kuinka paljon pakkasta tahansa. Viikkojen aikana hän testasi erilaisia pyyhe- kylpytakki ja -toppatakkiviritelmiä. Heidi huomasi – sen lisäksi, että viritelmät eivät ihan toimineet – että kaipasi jo uimalaiturilla, heti vedestä noustessaan, tuulenpitävää lämmikettä.

Ajatus avantouintiin suunnitellusta kylpytakista jäi hautumaan. Ensimmäisen protoversion takista Heidi teki leikkelemällä appiukkonsa vanhan aamutakin palasiksi ja tekemällä kaavat sen avulla. Päälliskankaaksi avantouintikylpytakki sai teknisen softshell-kankaan, joka on pehmeää, mutta pitää tuulta.

Avantouintikaverit olivat sitä mieltä, että tällaisesta kylmävesiuimarin suojakuoresta olisivat varmasti kiinnostuneita muutkin erinäisten vaatekerrosten kanssa säätävät uiskentelijat. Niinpä Heidi alkoi selvittää, miten avantouintikylpytakin voisi tehdä mahdollisimman kotimaisena tuotantona ja niin simppelinä, että takin hinta pysyisi kohtuullisena.

Päälliskangas softshelliä ja vuori puuvillafroteeta

Erinäisten testien, materiaalimuutosten ja versioiden jälkeen syntyi Lutra-avantouintikylpytakki. Sen vuorikangas on paksua puuvillafroteeta ja päällinen teknistä softshell-kangasta, joka on pehmeää ja liikkeissä elävää, mutta silti pitää tuulta ja lämpöä. Ranteissa on resorit, jotka tilkitsevät viimaa ja pakkasta nekin. Päähän saa vedettyä hupun.

Siis vähän kuin lasten vuorillinen välikausihaalari, mitä nyt pitkänä ja kätevästi naruilla suljettavana kietaisumallisena takkina. Ja tietty se, että froteevuori imaisee itseensä kosteuden, eli sen voi vetäistä suoraan päälle heti avannonreunalla. Eli all in one -lämmike kylmävesiuintiin!

Itse arvostan, että Lutra-avantouintitakki on niin vimpan päälle kotimaista tuotantoa kuin voi olla. Vaikka resorikangas oli ainoa, jonka sai suomalaisena, on hankinnat kuitenkin tehty kotimaisilta tukuilta. Ja suunnittelutyön lisäksi ompelutyö on tehty Suomessa, Forssassa. Tarkemmat speksit siitä, mikä osanen avantouintitakista on peräisin mistäkin, löydät täältä.

Itselläni on kuvissa päällä takista värisävy sininen-vaaleanruskea. Toinen värivaihtoehto näin alkuun on harmaa-vaaleanpunainen. Minun takkini on pienempää kokoa, vaikka yleensä pitkänä ja romuluisena muikkelina saan valkata isoimmat koot. Siksi sainkin kuvausta varten varmuudeksi myös avantouintitakin isomman version. Se oli sopiva myös harteikkaalle ja pitkälle puolisolleni, jolla järjestään kylpytakit jäävät koomisen nafteiksi.

Suoraan kotoa avannolle avantouintikylpytakki päällä

Meillä Kivinokassa jäät pitävät edelleen pintansa, joten olen käynyt uimassa avantouintiseurani avannolla ja pulahtanut uimaan muuallakin, milloin vain avovettä ja mahdollisuus on ollut. Kivinokassa Lutra-avantouintikylpytakki ei ole parahultaisin, sillä se on muhkeutensa takia aika painava pyörällä mukana kuljetettavaksi. Kannattaa ottaa huomioon myös se, että takki kuivuu hitaasti, esimerkiksi pesun jälkeen vuorokaudessa, joten itse en sitä voi talvikylmällä kesämajalla säilyttää.

Luulenkin, että Lutra on parhaimmillaan – suorastaan täydellisimmillään –  heillä, jotka onnekkaasti voivat kävellä kotoaan avantouimaan reteästi kylpytakki päällään. Myös autolla avannolle kurvaaville Lutra on varmasti mainio uintikaveri: uikkarit päälle, avantouintikylpytakki niskaan ja kaaralla uimaan. Koska softshell pitää jonkin verran kosteuttakin, voi uinnin jälkeen kiskoa takin niskaansa ja ajella kotiin, ilman huolta penkkien kastumisesta.

Jos teillä kanssauimareillani on tarvetta tuulenpitävälle avantouintikylpytakille on, sain teille alekoodin Artic Vibe -nettikauppaan. Koodilla ”LÄHIÖMUTSI” saatte 20 prosentin alennuksen. Koodi on voimassa 18.4. asti.

Jos muut avantouintivermeeni kiinnostavat, kirjoitin esimerkiksi hanskoista ja tossuista täällä.

Jaa