Maa on peittynyt eteläistä Suomea myöten lumeen. Pakkaset ovat pitäneet hanget täällä Helsingissäkin puuterisina, mikä mahdollistaa kodintekstiilien lumipesun. Puuterisella pakkaslumella peseminen on tuttu niksi lapsuudestani, mutta sitä ole ihan hurjan usein päässyt viime talvina itse tekemään.

Urbaani marttailija minussa ihan syystäkin täpisi innosta, kun vihdoin oli mahdollisuus viedä pesulle sellaisetkin kodintekstiilit, joita ei voi vesipesten jynssätä puhtaaksi: lastenhuoneen ison villamaton sekä kaksi ryijyä.

Innostin lapset mukaan lumipesupuuhiin antamalla heille tehtäväksi pehmolelujen lumipesun. Pehmoleluja voi pestä koneessakin, mutta eipä pakkaspäivän suoma raikastus ole yhtään haitaksi niillekään. Lumella peseminen on myös hellävaraisempaa kuin vaikkapa konepesu.

Lumella peseminen aloitettiin tomuttamalla matto ja ryijyt tuuletusparvekkeella, jonne jätin ne viilentymään. Myös pehmolelukori kannettiin ulos, jotta sitten pesun aikaan pehmot olisivat viileitä, eikä lumi tarttuisi niihin.

Raikastavan vilvoittelun jälkeen pehmolelujen lumikylpyläpäivä jatkui pihalla, jossa lapset pemistelivät pehmolelut ympäri pihaa niitä lumella hieroen. Pehmoisessa puuterilumessa kylpiessään ne näyttivät ihan jättimäisessä vaahtokylvyssä olevilta.

Sama tehtiin myös matolle ja ryijyille. Levitin ne hangelle, minkä jälkeen heittelimme päälle kevyen kerroksen lunta. Matto ja ryijyt saivat olla tovin lumikylvyssä, kunnes sitten harjasin niitä lumen kanssa kevyesti katuharjaa käyttäen. Sen jälkeen sama hemmotteluhoito tehtiin maton ja ryijyjen toiselle puolelle.

Illalla nostin lumikylpijät mattotelineelle ja tamppasin niistä loputkin lumet (ja pölyt) pois. Sitten kannoin pakkassään raikkautta hohkaavat kylpijät takaisin sisään.

Pehmolelut pääsivät karuselliin, eli kuivausrumpuun pyörimään, ja maton sekä ryijyn nostin kuivumaan ovien päälle. Pakkaslumen jäljiltä ne eivät juuri edes tuntuneet kosteilta, mutta kuivattelin niitä varmuuden vuoksi yön yli ennen kuin levitin takaisin lattioille.

Mikä raikkaan puhdas tuoksu ja tunne kotiin levisi lumipestyjen ryijyjen ja maton vanavedessä! Ihan kuin ryijyjen väritkin olisivat kirkastuneet ja villat pörhistyneet.

Tai sitten kaikki vain yksinkertaisesti näyttää kauniimmalta lumen tuoman valon ja ilon läpi katsottuna.

Jaa