Paras vinkkini juhlien järjestämiseen on hankkia piika. Eli joku, joka vapauttaa emännän ja isännän vieraiden kanssa juhlimiselle keittiössä hikoilun sijaan ja hoitaa kahvipannun täytön, tiskaamisen ja heiluttelee tarvittaessa rikkaharjaa. Ennen tämän vinkin sisäistämistä ehdin itse viettää aika monet juhlat tiskiharja kädessä ja sitten jälkikäteen harmitellen, kun en ehtinyt vaihtaa vieraiden kanssa muutamaa sanaa enempää. Vieraidenkin on mukavampi katsella emäntää, jonka kädessä on roskapussin sijaan kahvimuki.

Piikomaan ei kuitenkaan ole helppoa hankkia ihmistä. Ystävä, äiti tai vaikka sisko se ei oikein voi olla, sillä heidän kuuluu olla myös juhlahumussa köökkivuoron sijaan. Olemme tavanneet pyytää avuksi epävirallisesti jonkun tutun tutun, jolle olemme sitten hankkineet kiitokseksi lahjakortin johonkin liikkeeseen. Sekin on vähän hankalaa ja kinkkistä. Mutta nyt tuli asiaan muutos! Sain nimittäin kuulla sovelluksesta nimeltä Treamer. Se on juuri sellainen ihanan yksinkertainen ruuhkavuosipyristelijän apukäsisovellus, että nyt jo mietin, miksi en ole saanut tietää tästä aikaisemmin.

En voi olla ainut, joka on kaivannut jotain juuri tällaista: Treamer yhdistää sovelluksessa alueen tekemättömät työt alueen nuoriin. Voin siis tarjota keikkaluonteisesti esimerkiksi juurikin piian pestiä juhlien ajaksi, ja sovelluksen kautta saan ilmoituksen halukkaista tekijöistä. Sovelluksen kartalla näkyy Herttoniemen (kuten koko muunkin Suomen) työntekijöiksi ilmoittautuneet, ja heitä on jo nyt mukava määrä, mutta toivottavasti jatkossa vielä enemmän.

Yksityishenkilöiden lisäksi myös yritykset voivat palkata Treamerin kautta kausiluonteista apua ja hakea töihin vaikka toimistoapulaista tai pakkausapua. Ainakin nyhtökauraa valmistava Gold & Green Foods näyttäisi palkkaavan apulaisia Treamerin kautta.

Vapauttavinta Treamerin käytössä on se, että kaikki palkanmaksuun liittyvä tehdään sovelluksessa, eikä mitään erillisiä tilisiirtoja tai palkanmaksulomakkeita tarvita. Tremer hoitaa asianmukaisesti kaikki sivukulut, kuten työntekijän eläke-, sosiaaliturva- ja työttömyysvakuutusmaksut. Nämä sekä Treamerin kolmen euron palvelumaksu lisätään jokaisen työtehtävän maksuihin sen varsinaisen palkan lisäksi. Täydellisen yksinkertaista ja huoletonta.

Me olemme juhlimassa lasten yhteisiä kaverisynttäreitä tällä viikolla, joten naputtelin ensimmäisen työtehtävän tarjolle Treameriin heti kun olin ladannut sovelluksen täältä (Androideille tulossa omansa vielä tässä kuussa). Treameriin kirjaudutaan Facebookin kautta, joten kirjautumisosuus oli muutamalla napin painalluksella tehty. Sen jälkeen loin uuden tehtävän, jossa kerroin, mitä toivon työntekijän tekevän ja sen, missä ja koska työtehtävä suoritetaan.

Sen jälkeen määrittelin työtehtävälle tuntihinnan. Alin palkka on 7 euroa tunnilta, ja minä laitoin tuntitaksaksi 10 euroa. Kahden ja puolen tunnin työrupeamasta maksan siis palkkiota 25 euroa, ja kun mukaan laskee sivukulut ja palvelumaksun, hinta on 28-33,64 euroa riippuen valitun henkilön iästä, sillä eläkemaksut eivät koske alle 18-vuotiaita.

Ensimmäinen halukas työtehtävän vastaanottaja ilmoittautui muutamassa minuutissa. Parissa tunnissa heitä oli jo viisi. Halukkaista minä voin valita henkilön tehtävään, minkä jälkeen minun ja työntekijän välillä muodostuu chatti-yhteys, jossa voimme sopia asioista tarkemmin. Tämän viikon synttäreillä meillä siis on apulainen, jonka palkkioasioilla ei tarvitse päätään vaivata. Ne hoituvat Treamerin kautta sitten synttäreiden jälkeen.

Tällaiset asiat tekevät minut älyttömän iloiseksi. Saan itse apua arkeen ja voin samalla olla tarjoamassa työkokemuksia ja itse tienattua rahaa alueen nuorille. Ei siitä nyt niin kauan ole (mitä nyt joku 20 vuotta), kun itse olin samassa tilanteessa kuin nuo nuoret nyt. Minulla oli onni voida tehdä monipuolisesti kaikenlaista hommaa vanhempieni yrityksissä tillimaan kitkemisestä kassalla työskentelyyn, mutta kaikki eivät saa yhtä pedattua alkua työelämään.

Olenkin jo ehtinyt murehtia, miten käy omien lasteni sitten joskus teini-iässä, sillä ei minulla luultavasti ole tarjota kuin maksimissaan haastattelunauhojen purkamista kannuksiaan etsiville lapsilleni. Tällaisten palveluiden kehittäminen luo mielenrauhaa mutsille, joka toisinaan miettii asioita vähän turhankin pitkällä aikatähtäimellä.

Piikapuuhien lisäksi keksin heti nivaskan työtehtäviä, joita laittaa tarjolle. Muuttolaatikoiden kantamista, apua kodin remontointiin, raksapölyjen pyyhkimistä, vaatteiden silitystä ja vaikka lahjojen paketointia. Kaikki tehtäviä, joista nautin itsekin, mutta kun ei ole oikein aikaa.

Ja sitten se tärkein: lastenhoitoapu. Pääsisi miehen kanssa kaivatuille treffeille tai vaikka saisi ihan vain nuo viimeiset nurkissa huutavat muuttolaatikot purettua. Tähän mennessä meidän kaikki lastenhoitajapalkkauskuviot ovat jääneet roikkumaan siihen liittyvien paperitöiden takia. Haluan tietenkin maksaa palkan asianmukaisesti kaikkine sivukuluineen, mutta pää on meinannut räjähtää, kun on alkanut selvittää, miten se tehdään. Treamer vapauttaisi savuavia aivosolujani muuhun hommaan.

Tällä hetkellä palveluun voi kirjautua vain joko työnantajana tai työntekijänä, mutta tulevaisuudessa tämä tulee muuttumaan. Se on hyvä, sillä uskoisin esimerkiksi monella kotivanhemmalla olevan tarvetta silloin tällöin sekä lisäkäsiin että lisätienesteihin. Vaikka Treamer-sovelluksen on lähinnä tarkoitus yhdistää apulaisia kaipaavat yksityishenkilöt sekä yritykset ja alueen nuoret, työntekijöiksi voivat kirjautua myös satunnaisia työkeikkoja kaipailevat tyypit, joilla ikää on jo teini-ikää enemmän.

Näin sen kuuluu olla. Sekä satunnaisen työnantamisen että työntekemisen pitää olla helppoa, että arjen (ja juhlan) pyörityksen sekamelskaan piilotettu työ löytää tekijänsä.

Jaa