

Yksi minulta eniten toivotuista kirjoituksista on tässä. Moni on toivonut postausta perheemme ruuista, että saisi inspiraatiota, miten itse lisätä vegesapuskoja ruokalistalle. Tämä toive mielessä olen jo hyvän tovin napannut kotitoimiston työmaaruokalan tarjoamista lounaista kuvia Lähiömutsin IG Storyyn. Tämä on kuitenkin herättänyt vielä enemmän kysymyksiä. Mitä tarkalleen ottaen siinä lautasella oikein on?
Kattavampi ja yksityiskohtaisempi kurkistus jääkaappimme on kuitenkin tuntunut kummallisen intiimiltä ajatukselta. Kerroin perheemme kasvissyönnistäkin vasta, kun olin kirjoittanut Lähiömutsia yli neljä vuotta ja julkaissut aika monta reseptiä. En vain jaksanut sitä sen aikaista vänkäämistä, jossa lapsen oli ihan ok syödä joka päivä perunaa ja jauhelihakastiketta, mutta kasvissyönti aiheutti kummallisia aggressioita ja kasvisyöjälapsi oli merkki siitä, että perhe kuuluu vähintäänkin johonkin outoon hippihörhökulttiin.
Nykyään asenneilmapiiri on onneksi monin paikoin korjaantunut, ja outojen hippien sijaan kasvissyöjistä on tullut jopa vallan trendikkäitä. Kaikkea sitä näkee, kun vanhaksi elää, höhö. Ruuan alkuperästä puhutaan, myös lasten keskuudessa ja lasten kuullen. Tuttavapiirissä perheet ovat siirtyneet kasvisruokaan, kun lapset varttuessaan ovat alkaneet hahmottaa, että tämän ravintopuolen voisi hoitaa myös toisin. Ja vaikka omat syyni ryhtyä kasvissyöjiksi parikymmentävuotta sitten olivat eettiset, nykyään myös iltamastokysymykset saavat monet pyrkimään kohti kasvispainotteista ruokaa myös ekologisista syistä.

Niin no. Sitten oli vielä sekin, että viikkomme ovat niin erilaisia, että en tiennyt, mikä viikko voisi antaa realistisen kuvan aterioistamme. Ettei tule se kuva, että syömme harva se päivä ravintoloissa (välillä on niitä viikkoja) tai että syömme joka päivä herkkuja (jestas, mikä juhlapäiväputki alkuvuodesta oli) tai että toisaalta söisimme aina jotenkin hurjan terveellisesti (no okei, tätä ei turhan usein tapahdu). Viime viikko muodostui sitten sattumalta melko tavanomaiseksi ruokaviikoksi – oli vähän kaikenlaista.
Noniin. Nyt kun on selitelty juurta jaksaen (ja silti yhä jännittää ihan hulluna tämän julkaisu), on aika vielä vähän taustoittaa. Kotonamme syödään siis vegeruokaa, ja osa sakista on ollut koko elämänsä kasvissyöjiä. Pilkuntarkasti olemme lakto-ovo-vegejä, eli ruokavalioomme kuuluvat myös lehmänmaitotuotteet ja kananmunat, mutta kumpaisenkin käyttöä olemme pyrkineet vähentämään ja samalla nostamaan niiden arvostusta. Puolet perheestämme syö myös silloin tällöin villikalaa (ja sushipaikkojen en-tahdo-tietää-miten-kasvatettuja-kaloja) ja yksi tilaa ravintolassa silloin tällöin myös riistaa.
Ruokajuomana meillä juodaan vettä. Aamulla nappaamme vitamiinitabletit: lapsille d-vitamiinia, monivitamiinia ja kaksi kertaa viikossa b-vitamiinia, aikuisille d-vitamiinia, b-vitamiinia ja magnesiumia.
Sitten mennään. Tässä meidän viime viikon ruuat. Päiväkodin ja koulujen ruokia en kirjoittanut ylös (niissäkin jengimme syö kasvisruokaa), kuten en myöskään puolison töissä syömiä sapuskoja.
Maanantai:

Aamupala: Leipää hummuksella (kikhernetahna) ja varsisellerillä, lapsilla kurkku ja margariini. Mustikkasmoothien jämät eiliseltä (mustikka, karpalo, banaani, vehnälese, kerkkäjauhe, auringonkukansiemen, manteli, kauralese, kauramaito). Hunajapomeloa, porkkanaa, appelsiinia, päärynää. Kahvia kauramaidolla.
Lounas: Edellispäivän tortillatäytteiden jämät riisipaperirullassa, eli avocado, punasipuli, korianteri, paprika ja coleslaw-salaatti. Kaverina dippi tahinista (seesaminsiementahna) ja hoisin-kastikkeesta. Lisäksi pastan jämät viikonlopulta (paprikaa, porkkanaa, kurpitsansiemeniä, juustoa, creme franchea ainakin).

Päivällinen: Mustikkasmoothien loput ennen elokuvagaalaan lähtöä. Oma syömiseni meni ihan typeräksi, kun sitten lopulta kiskoin päivälliseksi lasin samppanjaa ja iltapalaksi lasin kuohuviiniä. Kuopus ja puoliso söivät päivälliseksi nuudeliwokkia, jossa muun muassa parsakaalia, paprikaa, vesikastanjoita ja härkäpapusuikaletta. Esikoinen söi kaverillaan.
Iltapala: Leipää ja hedelmiä.
Tiistai:

Aamupala: Leipää hummuksella ja varsisellerillä, lapsilla kurkku ja margariini. Mansikka-puolukka-karpalo -smoothie (jossa lisäksi kerkkäjauhe, auringonkukansiemen, manteli, tumma siirappi ja kauramaito). Hunajamelonia, porkkanaa, klementtiiniä, päärynää. Kahvia kauramaidolla.

Lounas: Eilisen nuudeliwokin jämät, kirsikkatomaatteja, kauraleipä margariinilla ja puolison tekemällä kimchillä.
Esikoinen kävi kaverin kanssa jätskillä ja kaakaolla kahvilassa.

Päivällinen: Tortilloja salsalla, guacamolella, minkä lisäksi soijarouhetta, sipulirouhetta, salaattia, viikonlopun tsatsikidipin jämät. Jälkkäriksi viikonlopun synttäreiden kakun jämät.
Iltapala: Lapsille turkkilaista jukurttia ja mansikkaa, ruisleipää, margariinia, juustoa ja kurkkua. Klementtiiniä. Itse hörpin smoothieta.
Keskiviikko:

Aamupala: Ruisleipää, hummuksella (lapsilla margariinia) ja paprikalla. Marjasmoothien jämät. Porkkanaa, kiiviä, päärynää, veriappelsiinia. Molemmat muksut ottivat lisää leipää.

Lounas: Eilisen tortillan jämät, ilman juustoa ja tsatsikia, mutta tuoreilla tomaateilla. Kylkeen nokare viikonlopulta jäänyttä pastaa, joka oli jäänyt lojumaan kaappiin.

Päivällinen: Porkkana-linssisosekeittoa (johon upotin myös nahistuneet palaset palsternakkaa ja lanttua) kurpitsan siemenien sekä pestolla voidellun ruisleivän kanssa. Lapset söivät naapurissa härkispastaa.
Iltapala: Marjasmoohtie (banaani, mustaherukka, mansikka, turkkilainen jukurtti, talkmuru, kauramaito), ruisleipää margariinilla, klementtiini, päärynä. Oma iltapalani oli iso lasi smoothieta.
Torstai:
Aamupala: Marjasmoothien loput. Kauraleipää tahinilla, seesaminsiemenillä (lapsilla margariini) ja kurkulla sekä salaatilla. Kananmunaa. Klementiiniä, omenaa ja kiiviä. Kahvia kauramaidolla.
Lounas: Porkkana-linssikeittoa eiliseltä kurpitsansiemenillä sekä kaksi siivua kauraleipää pestolla. Veriappelsiinia ja yrttitee.

Päivällinen: sama kuin lounas eli porkkana-linssikeittoa kurpitsansiemenillä ja kauraleipää pestolla.
Iltapala: marjasmoothie (vadelma, karpalo, punaherukka, banaani, paahdettu pellava, auringonkukansiemen, vehnälese, hunaja, kauramaito).
Perjantai:

Aamupala: Eilisen marjasmoothien jämät, ruisleipää margariinilla ja hapankaalilla (lapsilla ei kaalta), omenaa, kiiviä ja veriappelsiinia. Kahvia kauramaidolla.

Lounas: Pikku Hukassa lounastapaamisella bataatti-vuohenjuustoannos ja alkusalaatti. Yrttitee Verso-kahvilassa.

Päivällinen: modattu avokadopasta (tuorepinaattipasta, punasipuli, valkosipuli, chili, auringonkukansiemenet, avokado, kirsikkatomaatti, parmesaani, tuote lehtipersilja, korianteri ja basilika).

Iltapala: lapsilla turkkilaista jukurttia hunajalla, myslillä (ohje täällä), Talkmuruilla ja pensasmustikoilla. Näkkäriä voi-kasvisrasvalevitteellä. Porkkanaa, kiiviä ja päärynää. Itse hörpin edellispäivän marjasmoothien loput.
Lauantai:

Aamupala: mustikkasmoothie (mustikka, puolukka, banaani, paahdettu pellava, manteli, auringonkukansiemen, kauralese, hunaja, kauramaito). Ruisleipää hummuksella ja kurkuilla, porkkanaa, päärynää, kiiviä ja veriappelsiinia. Jämät eilisestä jukurttiannoksesta. Kahvia kauramaidolla.

Lounas: eilisen pastan loput ja ruisleipää pestolla.
Saunassa aikuisille oluet ja lapsille colaa.

Illallinen: kaalilaatikkoa (keräkaalia, sipulia, vegejauhista, riisiä, mausteet, kasvisliemi) puolukkasurvoksella ja lisäksi etikkapunajuuria ja valkosipulisuolakurkkuja. Aikuisille lasit punaviiniä.
Leffan kanssa: Sipsiä, valmisdippiä, tummaa minttusuklaata, jukurttipähkinöitä. Vettä, kokiksen loput ja inkivääriolutta (alkoholitonta)
Sunnuntai:

Aamupala: mustikkasmoothieta eiliseltä. Ruisleipää hummuksella ja kurkulla, munakas. Kiiviä, porkkanaa, omenaa ja hunajapomeloa. Kahvia kauramaidolla.

Lounas retkellä: suppispiirakka (valmis piirakkapohja, suppilovahveroita, suippopaprika, kesäsipuli, tomaatti, chili, valkosipuli, mausteet, kauraruokakerma, kananmuna, feta). Nuotiossa paistettuja soijanakkeja sinapilla ja ketsupilla. Kaakao ja kahvi.

Päivällinen: vegeburgerit (sämpylät, soijapihvit, kimchi, suolakurkku, tomaatti, pesto, hummus, salaatti, mozzarella).
(Lasten) iltapala: ruisleipää voi-kasvislevitteellä ja kurkulla. Banaania ja klementiiniä.
Noin. Toivottavasti tästä yhdestä vegeruokaviikosta on iloa ja inspiraatiota hellan ääressä hääriville!
Täällä tallensin otteita balilaisen kotikeittiömme antimista muutama vuosi sitten. Täällä taas tallennettuna tropiikissa viettämämme talven aikana ravintoloissa syömiämme annoksia.
Siis aivan ihania nuo aamupalan kasvislautaset!tästä olisi itselle mukava ottaa kasvishaastetta. Tähän asti into laantunut lasten pähkinä, herne, papu, linssi allergioihin. Joissakin ”lihankorvikkeissa”, muistaakseni, saattanut olla mukana myös herneproteiinia niin jäänyt kaupanhyllyyn ja kokeilematta..
Aamupalan kasvislautaset ovat meidänkin mielestä ihania 🙂 Ja sitten kun tulee uusia hedelmiä tai vihanneksia kauteen , mikä onni! Tuo teidän allergiapaketti onkin tosi kinkkinen, kun se sulkee niin monet kasvisproteiinit pois.
Tosi kiva postaus josko tästä saisi itsellekin lisää inspiraatiota. Meillä haasteen heittää puolison superherkkä vatsa, johon tuntuu toimivan fodmap-dieetti, jota on pyrkinyt noudattamaan pari vuotta (nykyisin ei onneksi niin orjallisesti). Fodmap sulkee ruokalistalta pois paljon kaikkea mm. kikherne, linssi, kaikki pavut, myös soijapavut, sipuli, herne, kaalit ja lukuisia hedelmiä.
Voi kun kiva, jos tästä irtoaa jotain inspiraatiota omiin kokkailuihin 🙂 Herkän vatsan kanssa onkin miettimistä. Ollaan hurjan onnekkaita, että koko sakkimme vatsat voivat hyvin kaikenlaisista kasviksista (oma oireilemaan alkanut vatsanikin rauhoittui ja alkoi toimia normaalisti, kun vuosien valvomisen jälkeen opettelin nukkumaan). Fodmapin kiellettyjen listalla on just sellaisia asioita, joita syödään päivittäin.
Ihania ruokia teillä! Vähän tuli kaihoisa olo, meillä kun lapsilla on allergioita niin paljon, että pystyn sormilla laskemaan sallitut ruoka-aineet. Niinpä kokkaan joka päivä samat sapuskat allergisille ja itse väsyneenä syön mitä tahansa nopeinta ja helpointa (einestä). Mutta todellakin toivon, että vielä joskus ollaan niin hyvässä tilanteessa, että voin kaivaa tämän postauksen esille ja käyttää inspiraationa meidän ruokiimme. Ei nyt ehkä ihan lähivuosina, mutta joskus. 🙂 Tosi kiva ja mielenkiintoinen katsaus teidän arkiruokiin!
No voi että, en voi edes kuvitella. Mutta toivottavasti käy kuten kai olettevissa on, ja vielä joskus voitte syödä samoja sapuskoja ilman allergioita <3
Hyvä postaus, kiitos vinkeistä!
Mä pohdin tässä kun luin vanhoja postauksia että mistä kuulitte esim siitä viime vuotisesta ympäristö mielenosoituksesta missä olit lasten kanssa? Mulla olisi kova tarve osallistua vastaaviin ja tutustua samanhenkisiin ihmisiin mutta en oikein tiedä miten, missä. Olen töissä Helsingissä ja asun Lohjalla että en mitenkään kuulopuheella saa tietoa mistään tapahtumista ☺️
Kiva, että tästä ilo iloa!
Miekkareista ja sen sellaisista mä varmaan kuulen kavereilta ja somesta. En itse asiassa oikein tiedä, mistä tieto ekana tulee. Se varmaan vaihtelee. Mutta sen olen huomannut, että Facebookissa niin moni tuttava osallistuu esimerkiksi ilmastomiekkareihin, että se alkaa munkin feediin nousta, vaikka melko vähän ehdin Facessa notkua. Sillä tavalla tulee bongattua tapahtumia, jotka ehkä muuten menisivät ohi.
Siis mitä vitu hulluja olette 😀 kai teidän lapset hakataan koulussaki kun eivät saa syödä normaalia ihmisen ruokaa :’D olkaa nii hippejä ku haluatte mutta voitteko antaa lapsen elää normaalisti ja päättää sit isompana kuinka sekasin haluaa olla?
Olen blogini historiassa poistanut kaksi kommenttia, ja tämä meinasi olla kolmas. Väkivallalla mehustelu ja irvailu on sairasta, etenkin lapsia kohtaan. Haluan nyt kuitenkin toivottaa sinulle parempia vointeja. Voit selvästi pahoin, kun tällaista pitää tulla oksentamaan toisen blogiin, toivottavasti jaksat ja tulet saamaan apua sen käsittelyyn mielenterveyden ammattilaisilta.
Fridays for Futuren Suomen osaston kautta varmaan ainakin löytyy tieto seuraavista isommista ilmastolakoista/mielenosoituksista (https://www.instagram.com/fridaysforfuture.fi/) 13. maaliskuuta 2020 on näköjään seuraava iso mielenosoitus tulossa.
Ihania ja inspiroivia ruokakuvia! Saako kysyä yhden kysymyksen liittyen lasten ruokavalion laajenemiseen? Miten satunnainen kala on tullut teillä mukaan kuvioihin? Lapsi varmaan itse kyseli ja toivoi maistelua? Itseäni nyt jo näin hyvissä etuajoin (jos koskaan päädyn ja onnistun lapsia saamaan) yksi eniten pohdituttavista seikoista on lasten ruokavalio. Itse kyllä syön kalaa ja kasvista, mutta kumppani myös muuta lihaa. Kotona kokataan aina kala-kasvisruokaa ja se on kaikille osapuolille ok. Eniten siis jännittää vaikka (erinomaisesti kokkaavilla ja rakkailla) appivanhemmilla käynnit, kun siellä liha on kuitenkin hyvin isossa keskiössä. Puoliso vierailee vanhemmillaan viikottain, itse menen mukaan lähinnä erityisinä juhlapäivinä ja sillon minulle on tehty erikseen oman ruokavalioni mukaista ruokaa. Miten olette tällaisissa tilanteissa luovineet?
Saa toki kysyä 🙂
Lapset ovat tosiaan omasta tahdostaan maistaneet kalaa. Tämä on tapahtunut siinä vaiheessa, kun heillä on ollut jo jonkin verran ymmärrystä asiasta. Toinen sitten tahtoi satunnaisesti kalansyöntiä jatkaa, kun toinen koki sen eri tavalla. Lähivillikalojen syöminen on hyvä juttu vesistöjen kannalta, ja jos kokisin tarvitsevani, söisin varmasti minäkin esimerkiksi silakoita ja särkikaloja. Puoliso myös kalastaa, joten mikä sen mahtavampaa kuin vaikkapa tuosta takapihalta alkavasta merestä nostettu ahven. Jos joskus haaveeni saaristossa asumisesta (vaikka vuoden verran) toteutuu, voisin hyvinkin kuvitella silloin ottavani kalan ruokavalioon tuoksi ajaksi.
Kasvissyönti vieraillessa ei ole ollut ongelma. Moni tuttavista syö joka tapauksessa vegesti, ja saatetaan vaikka kokkailla yhdessä, jolloin voin ehdottaa jotain ruokalajia, jotta se vaiva ei jää sellaisen murheeksi, jolle kasvisruoka ei ehkä ole niin tuttua. Omilla vanhemmillani vieraillessa, minä tai puoliso laitetaan usein kaikille ruokaa joka tapauksessa, ja vanhempani ovat toki vegejuttujen kanssa tuttuja, kun perheessä on ollut vegejä lapsia yli 20 vuotta. Muiden perhetuttujen luona aina ihan itkettää liikutuksesta, kun jengi on panostanut kasvisruokaan, vaikka ovat sekasyöjiä ja vaikka en tietenkään sitä vaadi. Jouluksi anoppi oli esimerkiksi tehnyt itse alusta lähtien seitankinkun <3
Lapset myös osaavat yllättävän varhain itse tarvittaessa kertoa ruokavaliostaan ja valita esimerkiksi synttäripöydästä appeet sitä mukaa. Sekin on yllättänyt, miten pienten lasten kanssa näistä asioista on voinut keskustella monipuolisesti, ja miten luonteva asia kasvissyönti nykymuksuille on.
Mäkin muistaakseni mietin ja stressakin tätä asiaa lasten ollessa vauvoja ja pieniä, mutta kaikki on mennyt jotenkin niin luontevasti, että asiaa ei tarvitse juurikaan miettiä. Tietty eletään kaltaistemme kuplassa, mutta samalla tässä vuosien saatossa tietous kasvisruuista ja esim. puolivalmiit kasvisvalmisteet ovat kehittyneet hurjasti.
Pakko kysyä kun tota hummusta menee näköjään joka päivä… Ostatko valmiina jotain tiettyä (ja mitä?) vai teetkö itte? Jos teet, niin olisko heittää ohjetta?
Tuolla viikolla sattui menemään purkillinen, kun Lidlissä oli alessa valmishummusta. Ne eivät kyllä hurjan kalliita ole muutenkaan, ja valmisversioista meidän makumieltymyksiin parhaita, löytyy kylmäkaapeista. Yleensä meidän ”vakkarilevite” on valmistahini (Urtekram meidän makuun paras). Silloin tällöin ja jaksamisesta sekä inspiraatiosta riippuen tehdään itsekin erinäisiä tahnoja – mantelivoita, pestoja, papumössöjä, hummusta jne. – mutta aika usein resepti syntyy sitä mukaa, mitä kaapissa on. Mutta hummukseen laittaisin kikherneiden lisäksi ainakin hyvää oliiviöljyä, jotain sitrusta, valkosipulia ja mausteita.
Kiitos inspiraatiosta. Hummus ja selleri menee kokeiluun heti. Saisiko reseptiä puolison tekemästä kimchistä?
Niin kiva kuulla, että tästä irtosi inspistä! Hummus ja sellari yhdessä, ah! Ja joo, kimchi-hommat ovat kokeiluasteella (jo toinen tuotantoerä oli kyllä superhyvä), joten jahka osaamista ja näin vinkkejä on paremmin takataskussa, ihan varmasti kerron kimchistä enemmän!