©Lahiomutsi Omena-kaurapaistos Omenapaistos Omenahyve Omena Leivonta ruoka Arabia Paratiisi-4614

©Lahiomutsi Omena-kaurapaistos Omenapaistos Omenahyve Omena Leivonta ruoka Arabia Paratiisi-4588Arabian Paratiisi-astiat saatu

Voi omena-aika! Ei mitkään etelän omenahetelmät pääse maussa, monipuolisuudessa ja puhtaudessa samaan kuin kotimaiset omenat. Ja nyt niitä saa kottikärrykaupalla, sillä kulunut kesä on pitänyt omenapuut ja pölyttävät ötökät tyytyväisinä.

Meillä ei kerrostaloasukkaina ole omaa omenapuuta, mutta omppumme ollaan saatu mekin. Ollaan käyty hakemassa reput täyteen herkkuja Fastholman nyttemmin puretun huvilan villiintyneestä puutarhasta. Oman kylän siirtolapuutarhamökkiläiset ja omakotitalolliset jättävät ylimääräisiä omenoita portinpieliin otettavaksi, ja Facebookissa esimerkiksi Stadin omenapörssi -ryhmä palvelee sekä Helsingissä omenoita halajavia että omenasatoon hukkuvia.

Meillä on tänäkin vuonna aikeena tehdä niistä kaikista kirpeimmistä omenoista kuivurilla kuivattamalla omenanameja talven herkkupäiviin. Tähän mennessä kaikki käsiin saamamme lajikkeet ovat kuitenkin olleet niin makoisia ja pehmeämaltoisia, että ollaan mieluummin pistelty ne suuhun sellaisenaan tai leivottu omppupiirakkaa ja omenahyvettä. Etenkin jälkimmäinen on kiva ja helppo tehdä lastenkin kanssa.

Omenahyve, eli itselleni kotoisammin omena-kaurapaistos, on kasariklassikko, josta tulee aina mieleen äiti ja syysillat lapsuudenkodin mäntypuisessa keittiössä. Joskus kuopuksen vauva-aikaan sain äidin kylään, ja hän teki yövalvomisen, imetyksen ja kahden alle kolmivuotiaan lapsen väsyttämälle tyttärelleen omena-kaurapaistosta. Jännä, miten se hetki onkin jäänyt niin elävästi mieleen. Lohtua, rakkautta ja turvaa uunivuoan täydeltä siellä meidän kaksion pikkuruisessa keittiössä.

Minä valmistan omenahyveen melko samaan tapaan kuin äitinikin: omput ladotaan vuokaan kuorineen ja sokerina käytetään fariinisokeria. Hyppysellinen suolaa yhdessä kinuskisen fariinisokerin kanssa saa makunystyrät onnesta kiemuralle. Itse olen lisännyt ohjeeseen vielä mantelirouheen tuomaan suutuntumaa. Myös erilaiset pähkinärouheet ajavat saman asian. Paistoksen kaneli ja piparkakkumauste taittavat ajatuksia salavihkaisesti jo kohti joulua. Joo’o, elokuun 27. päivä ja joulu mainittu!

Omena-kaurapaistos

  • 10 keskikokoista kotimaista omenaa
  • 125 g voita
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1 dl fariinisokeria (Oman maun mukaan vajaasti, löyhästi tai tiiviisti täytetty desimitallinen. Itse laitan löyhästi täytetyn vajaan desin.)
  • 1 rkl kaneli
  • Hyppysellinen suolaa
  • (1 tl piparkakkumauste)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese ja pilko omenat lohkoiksi. Lado omenat voidellun uunivuoan pohjalle.

Sulata voi kasarissa. Sekoita astiassa yhteen sulatettu voi, kaurahiutaleet, mantelirouhe, fariinisokeri, kaneli ja halutessasi piparkakkumauste. Kippaa kaurahiutalesekoitus uunivuokaan ja sekoittele paistos tasaiseksi.

Laita paistos uuniin noin 25 minuutiksi, kunnes omenat ovat pehmentyneet meheviksi ja koko paistos saanut rapsakkaa väriä.

Pistele poskeen vaniljakastikkeen, vaniljajätsin tai vaikka hunajalla makeutetun turkkilaisen jukurtin kanssa.

Jaa