Yhteistyössä Atena. Sisältää alekoodin Koko perheen kattaus -kirjaan

Onnistuneet leikkitreffit tunnistaa siitä, että lapset ovat laittaneet olohuoneen hyrskynmyrskyn, keittiössä on keitetty vanhempien kesken kahvia useampaan otteeseen ja että lopulta parin tunnin aamupäiväpiipahdukseksi tarkoitettu vierailu venyy rennosti auringonlaskuun asti. Ja että kaikilla on vatsat pullollaan hyvää ruokaa! Näin kävi tänään, kun saatiin Lapsellista-blogin jengi meille kylään.

Tapahtui nimittäin onnellinen sattuma, johon liittyy muun muassa bataatti- ja kesäkurpitsaranskalaiset, monen sortin dipit sekä Koko perheen kattaus -kirja.

Koko perheen kattaus -kirja on upean ja lahjakkaan ystäväni Emmi-Liia Sjöholmin toinen ruokakirja, jossa hänen esikoiskirjansa tapaan kokataan ilman gluteenia. Tässä koko perheelle tarkoitetussa ruokaopuksessa on otettu huomioon gluteeniviljojen lisäksi kaksi muuta Allergia ja -astmaliiton mukaan Suomen yleisintä lasten ruoka-aineallergioiden aiheuttajaa: kananmuna ja lehmänmaito. Ohjeissa ei siis käytetä lainkaan gluteenia, lehmänmaitoa tai kananmunia. Melkoisen kunnianhimoinen projekti!

Tuoretta kirjaa selaillessa ei voi kun olla ylpeä Emmi-Liiasta. Kokonaisuus on ihastuttava ja inspiroiva – myös kaltaisellemme perheelle, jossa ruoka-aineita ei onneksemme tarvitse allergioiden takia vältellä. Koska kirjan tekijä on eteerisyyden kruunaamaton kuningatar, kirja on myös tavattoman kaunis ja harkitun tyylikäs. Kasvissyöjäperheelle Koko perheen kattaus toi yllättävän paljon uusia näkökulmia ruokailuun, vaikka muutamissa ohjeissa käytetään myös lihaa. Miten mä esimerkiksi olin unohtanut kokonaan oluthiivahiutaleiden käytön mausteena! Niin törky hyvää ja paljon B-ryhmän vitamiineja. Lehmänmaidottomien ja munattomien ohjeiden ansiosta myös vegaanien kannattaa tsekata tämä kirja huolella.

Tykkään kirjassa myös reseptien yksinkertaisuudesta ja siitä, että samoja ruoka-aineita käytetään monessa ruuassa. Nyt esimerkiksi ostin ensimmäistä kertaa elämässäni riisijauhoa yhtä kirjan reseptiä varten. Pussi ei kuitenkaan jää vanhentumaan kaappiin, sillä samaista itselleni vielä melko tuntematonta jauhoa käytetään monessa muussakin ohjeessa. Vaikka kirja onkin tehty lapset edellä, ajatuksena on koko ajan ollut se, että kaikki voivat syödä pöydän ääressä samaa maukasta ruokaa; olivat sitten lapsia tai aikuisia, ruokarajoitteisia tai kaikkisapuskaisia. Tätä ajatusta mä arvosta isosti.

Päätin tänään kokata meille kirjasta lounaaksi ranskisten ja dippien ympärille rakentuvat ruokakemut, vaikka esimerkiksi kirjan resepteillä toteutetut lettukestit, wrappijuhlat tai pizzabileet olisivat nekin olleet erinomaisia leikkitreffilounaan teemoja. Onnellinen sattuma oli se, että olin ihan totaalisesti unohtanut, että parin kyläilijämme ruokavalio on allergioiden takia juurikin kirjan mukainen: gluteeniton, maidoton ja munaton. Olin sulaa liikutuksesta, kun eräskin pieni pellavapää oli niin häkeltyneen onnellinen, että söimme kaikki ihan samaa ruokaa. Ymmärrettävästi kun sellainen on kodin ulkopuolella kyläillessä harvinaista.

Nyt ystävien ei tarvinnutkaan lähteä lounaaksi kotiin, vaan saatiin jatkaa yhdessäoloa vielä pitkälle iltapäivään, keitellä aikuisten kesken lisää kahvia ja kuunnella leikkiteltassa kantautuvaa kikatusta. Kiitos Anna, kun kävitte, olette ihania!

Tässä vielä nämä valitut reseptit Emmi-Liian kirjasta myös teille. Postauksen lopusta löydät alekoodin, jolla Lähiömutsin lukijat saavat Koko perheen kattaus -kirjan erikoishintaan.

Bataattiranskalaiset ja kesäkurpitsaranskalaiset (Kahdeksalle)

 • 4 dl polentaa (eli maissisuurimoita)
 • 6 rkl kookosöljyä
 • 1 iso bataatti ja 2 kesäkurpitsaa (voi käyttää myös ihan peruspottuja, palsternakkaa, munakoisioa, porkkanaa ja vaikka avokadoa)

Pilko kasvikset ranskalaisiksi. Sivele niihin ensin kookosöljyä ja pyörittele sitten polentassa. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes ranskalaiset ovat pehmenneet ja saaneet vähän väriä. Me lisättiin ranskalaisiin sitten pöydässä suolaa ja mustapippuria, mutta jatkossa muuntelen ohjetta sen verran, että maustan kasvikset jo siinä vaiheessa, kun paneroin ne polentalla.

Tofupalat (neljälle)

 • 300 g pehmeää tofua (myydään myös nimellä silken tofu)
 • 4 rkl riisijauhoja
 • öljyä paistamiseen
 • ripaus suolaa

Leikkaa tofu pieniksi kuutioiksi. Pehmeä tofu jää ihanan kermaiseksi sisältä, mutta rapsakoituu pinnasta. Jos tofun leikkaaminen tuntuu mahdottomalta, voit käyttää myös kiinteää, kovempaa tofua. Pyörittele palat lautasella riisijauhossa ja paista palojen pinnat rapeiksi kuumalla pannulla öljytilkassa.

Mausta ripauksella suolaa, sillä tofu on itsessään hyvin mautonta. Itse lisäisin jatkossa myös ripauksen muita mausteita sen mauttomuuden takia ja pyörittelisin tofun ennen panerointia esimerkiksi soijakastikkeesta, pippurista, valkosipulista, hunajasta ja paprikasta valmistetussa marinadissa. Seesaminsiemenet riisijauhoihin sekoitettuna toimisivat myöskin.

Ruohosipulidippi (2dl)

 • 2 dl kaura fraichea
 • pieni nippu ruohosipulia
 • ½ tl sitruunapippuria

Leikkaa ruohosipuli saksilla hyvin pieneksi silpuksi kaura fraichen joukkoon. Mausta sitruunapippurilla ja sekoita.

Banaaniketsuppidippi (2 dl)

 • 2 kypsää banaani
 • 2 tl jauhettua currya
 • 2 rkl öljyä
 • pieni purkki tomaattipyrettä
 • 1 tl ruokosokeria
 • hyppysellinen suolaa

Paras dippi syntyy kypsästä, kuoristaan jo mustuneesta banaanista. Viipaloi banaanit ja pane ne pieneen kattilaan. Lisää joukkoon curry, öljy, tomaattipyre, ruokosokeri ja suola. Anna banaanin pehmentyä keskilämmöllä. Muussaa banaania lastalla sen pehmentyessä. Mä itse vedin dipin vielä sauvasekoittimen kautta ennen tarjoilua.

Majoneesi (2 dl)

 • 150 g pehmeää tofua (silken tofu)
 • 2 rkl ketsuppia tai banaaniketsuppia
 • 2 rkl sitruunamehua
 • 0,5 dl soijamaitoa
 • 1 tl hunajaa
 • ripaus suolaa
 • Aikuiseen makuun: sinapinsienemet, jotka antavat kivaa potkua majoneesille

Sekoita kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi majoneesiksi.

Cashew-pesto

 • 150 g yön yli liotettuja cashew-pähkinöitä
 • 1 dl vettä
 • 1 avokado
 • 1 sitruuna
 • ruukka basilikaa
 • 200 g babypinaattia
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl oluthiivahiutaleita
 • Aikuiseen makuun: runsaasti valkosipulikynsiä

Liota cashew-pähkinöitä yön yli vedessä. Kaada aamulla vesi pois ja huuhtele pähkinät. Pane ne blenderiin. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi hedelmäliha blenderiin. Lisää vesi, sitruuman mehu, nypityt basilikalehdet, babypinaatti, oluthiiva ja suola. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi.

Emmi-Liia vinkkaa peston kirjassaan pastaan sekoitettavaksi, mutta me käytettiin sitä ronskisti dippinä. Pestoa tuli iso satsi, joten loput levitellään leivän päälle tulevina päivinä.

Fenkolisalaatti (neljälle)

 • 1 iso appelsiini (mä laitoin kaksi) 
 • 1 fenkoli 
 • 4 rkl mietoa oliiviöljyä 
 • Aikuiseen makuun: runsaasti mustapippuria 

Pese ja leikkaa fenkoli ohuen ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa appelsiinistä noin kolme milliä paksuja kiekkoja ja poista kuoret veitsellä. Asettele appelsiinit ja fenkolit lautaselle ja lorauta päälle oliiviöljyä ja halutessasi rouhi mustapippuria. 

Ja se alekoodi! Lähiömutsin lukijat saavat Koko perheen kattaus -kirjan erikoishintaan 25 euroa (norm. 34 euroa). Hintaan lisätään postikulut 3,5 euroa / lähetys. Huom! Klikkaa kirja ostoskoriin ja anna sen jälkeen kampanjakoodi LAHIOMUTSI, ja saat kirjan tarjoushintaan. Tarjous on voimassa 15. helmikuuta saakka. Täällä voi nautiskella lukunäytteen kirjasta.

Jaa