Marja- ja vihannestilallisten tyttärenä minulla on kerrassaan herkullinen luontaisetu. Saamme perheen kanssa poimia vanhempieni mansikkamaalta niin paljon makeita herkkuja talven varalle kuin vain saamme Helsinkiin kuljetetuksi.

Joskus teemme pakkaseen täydennyksiä keskellä talveakin. Kuljetamme pakastettuja mansikoita kylmälaukuilla junan kyydissä Vähästäkyröstä Helsinkiin. Onhan se vähän naurettavaa säätämistä, mutta minkäs voi, kun on tottunut marjoissaan niin hyvälle.

Tänä vuonna sain annettua saamastamme marjaonnesta vähän takaisin vanhemmilleni. Sovin yhteistyökumppanini Babboen kanssa, että heiltä tulee kesän ajaksi marjatilalle lainaan laatikkopyörä. Olen monena vuotena miettinyt, että sellainen olisi etenkin marjasesonkiaikaan kätevä apuri marjatilan arjessa.

Niinpä lakeuksille kuljetettiin kesän alussa yksi mansikkalogoin varustelu pyörä, siinä samassa kun Provinssissa käytössä ollut Kotipizza-laatikkopyöräkin rullasi kylille. Ja ihan oikeassa olin, vanhempani tykästyivät sähkömoottorilla varustettuihin laatikkopyöriin niin paljon, että päättivät lopulta lunastaa itselleen yhden laina-ajan päätyessä.

Laatikkopyörä on toiminut marja- ja vihannestilalla ennen kauden alkua minikokoisena traktorina. Sillä on kuskattu alkukesästä pelloille uusia mansikantaimia istutusta varten ja sen kyydissä on roudattu muun muassa lannoitteita. Kuulemma pyörällä on kruisailtu etenkin marjatilan työntekijöiden toimesta myös hupiajeluita, ihan puhtaasta ajamisen ilosta. Ymmärrän hyvin!

Nyt mansikkakauden aikaan itsepoiminta-asiakkaat ovat voineet lainata laatikkopyörää. Koska tilalla on paljon viljelyalaa, osa pelloista sijaitsee hieman kauempana päärakennuksesta. Autollakin pelloille pääsee, mutta onhan se nyt paljon kivempi huristaa menemään pitkin villinä kukkivaa lakeutta auton sijaan hiljaisella avokiesillä. Kyydissä kulkevat niin poimintakaverit kuin täydet marjaloodatkin.

Me olemme nyt ystäväperheen kanssa Pohjanmaalla, ja mekin kävimme laatikkopyörällä poimintareissulla mansikkamaalla. Aikomuksenamme kun on saada kuljetettua Helsinkiin ainakin 20 kiloa mansikkaa – lasten ja matkatavaroiden lisäksi. Ilman torjunta-aineita viljeltyjen mansikoiden tähden olen valmis lisähikeen junan leikkivaunussa. Lisäksi haaveilen vielä noukkivani perheen käyttöön olevasta hedelmätarhasta mukaan ainakin kirsikan kokoisia mustaherukoita ja viinirypäleen kokoisia vadelmia talven smoothieita varten.

Että tuota. Pitäisi vissiin vuokrata oma tavaravaunu sakkimme marjakuljetusta varten. Olettaisin kuitenkin lasten pitävän huolen siitä, että marjahulluus ei lähde ihan käsistä. Pelkästään mansikoiden poimiminen lasten kanssa kun oli, noh, mielenkiintoista. Voin kertoa, että viiden kilon laatikon poimimisen aikana neljä lasta ehtii sekä syödä vatsansa täyteen mansikoita että saada aikaan kunnoitettavan määrän erinäisiä metkuja, riitoja ja maailmanlopun alkuja.

Taidammekin loppujen marjojen kanssa ottaa suosiolla mallia monista muista vanhempieni tilalla poimimassa käyvistä perheistä. Käymme siis ystäväni kanssa vuorotellen pellolla. Siinä voittavat ihan kaikki.

Jaetuilla poimintavuoroilla poimija saa nauttia omasta ajasta (aion maksimoida nautinnon kuuntelemalla samalla äänikirjaa), lapset saavat leikkiä pihassa muun muassa polkuautoilla sekä trampoliinilla marjatilan asiakkaiden lasten kanssa (lähes aina löytyy kavereita) ja lasten perään katsova voi hörppiä kahvia ja syödä äitini tekemiä donitseja (etu, joka kuuluu kaupanpäällisiksi ihan jokaiselle poimijalle).

Mansikkaretken tänne vanhempieni luo ehtii tehdä vielä ainakin parin viikon ajan, kun kotimyynti pidetään auki. Marjojen saatavuuden ja päivän hinnat voi tsekata marja- ja vihannestilan FB-sivuilta. Äitini ja isini ilman torjunta-aineita viljeltyjä mansikoita saa vielä tämän viikon ajan myös Vaasan torilta, jossa myynnissä tietty myös tilan muita tuotteita.

Tänne tilalle voi tulla käymään myös ihan vain koeajaakseen laatikkopyörää. Muistathan, että että koodilla lahiomutsi saat Babboe-laatikkopyörästä 50 euron alennuksen niin Babboe-kaupassa kuin Tavarapyörä-asiantuntijan putiikissa. Lisäksi koodin käyttäneet saavat pienen lahjan lapsille. Koodi on voimassa vuoden 2017 loppuun. Minä saan koodilla myydyistä pyöristä rahasiivun.

Jaa