Kuopus oli tänään viimeistä päivää päiväkodissa ennen pitkää joululomaa. Viikonloppuna olikin siis aika laittaa tonttupaja pystyyn ja tehdä päiväkodin tärkeille tyypeille muistamiset. Lähdin taas lahjapohdinnoissa siitä, että se olisi jotain, minkä tekemiseen lapsi voi osallistua, johon rahan sijaan laitetaan aikaa sekä rakkautta ja josta jäisi käytön jälkeen jäljelle mahdollisimman vähän.
Olin ajatellut tehdä omenaista vuokaleipää vakkarireseptilläni. Viikonloppuna kolusin jokaisen reseptikirjani läpi ja yritin etsiä, minkä sivujen väliin olin käsin kirjoittamani reseptilappusen jemmannut. Tuloksetta. Olen onneton mennyt hukkaamaan yhden luottoresepteistäni!
Sitten muistin nähneeni IG-kuvan Satu Koiviston tekemistä saaristolaisleivistä. En ole ikinä tehnyt itse saaristolaisleipää, sillä olen ajatellut sen olevan jotenkin kinkkistä, aikaa vievää ja muutenkin hankalaa. Onhan saaristolaisleipä niin hyvää ja kallistakin, ettei kai sen tekeminen voi helppoa olla. Mutta fanitan Satun keittiöfilosofiaa ja olen todennut hänen reseptinsä niin hyviksi, että uskaltauduimme koittaa tätä saaristolaisleivän reseptiä.
Käytimme juuren sijaan nostatukseen hiivaa (reseptissä on ohje sitäkin varten) ja piimän vaihdoimme appelsiinimehuun, jolloin taikina on vegaaninen ja muutenkin varmemmin kaikille sopiva. Tuplasimme taikinan ja siitä tuli kuusi leipää. Koska meillä on kotona ”vain” kaksi leipäuunivuokaa, ostimme kaupasta läjän pahvisia, jolloin saimme paistettua kiertoilmauunissa koko satsin leipiä samalla kertaa.
Sillä aikaa kun minä aloin askarrella kortteja, puoliso ryhtyi tekemään taikinaa. Taikinassa oli mukavasti mittailtavaa pikkuapurille, mutta silti se oli niin helppo ja nopea tehdä, että ei muuten jää viimeiseksi saaristolaisleipäsatsiksi tämä. Tuplataikina mahtui myös vanhan monitoimikoneemme astiaan sekoitettavaksi. Taikinan pitää kuitenkin antaa kohota rauhassa ja paistaminenkin vie parisen tuntia, joten iltapuhteina saaristolaisleipää ei kannata alkaa tehdä.
Ja ai että leivistä tuli hyviä! Me maistoimme niitä heti pian uunin jälkeen, mutta kuten saaristolaisleiville ominaista on, ne paranevat kun saavat vähän tekeytyä. Ja mikä parasta, ne säilyvät hyvänä jopa parin viikon ajan. Eli nyt voi ihan hyvin tehdä jo omatkin joululeivät ja välipäiväleivät valmiiksi.
Kun lahjaksi tekemämme leivät olivat valmiina ja jäähtyneet, kääräisin ne tiiviisti tuorekelmuun, joka sekä suojaa että mehevöittää leipää. Päälle kietaisin rypistetyn leivinpaperin, jonka sidoin kiinni juuttinarulla. Pujotin juuttinarun alle vielä pienen kuusenoksan sekä Marimekon mainospaperista leikkaamani sydämet. Mukaan tulivat vielä kortit, joihin yhdessä lapsen kanssa mietittiin asioita jokaisesta lahjansaajasta. Kirjasimme korttiin myös leivän aineosaluettelon mahdollisten allergioiden takia.
Valmista oli! Ja tiedättekö mitä. Nämä ovat päiväkodin osalta viimeiset joululahjat. Tajusin viime viikolla päiväkodin tonttupolun kahvilassa pienellä tuolilla polvet korvissa istuessani, että se oli viimeinen meidän perheen tonttupolku. Seitsemän tonttupolkuvuotta on takana, ja ensi vuonna molemmat lapset ovatkin jo koulun tiloissa, toinen esikoulussa ja toinen tokalla. Päiväkoti ja sen kaikki ihmiset ovat olleet perheellemme niin tärkeitä, että tuntuu vielä kovin omituiselta edes ajatella, että sille kaikelle on annettava jäähyväiset. Nyt kuitenkin kiitettiin kaikesta kuluneilta kuukausilta, toivotettiin hyvät joulut ja huikattiin, että muutaman viikon kuluttua nähdään taas.
Tässä vielä lisää ideoita joululahjoihin esimerkiksi päiväkodin ja eskarin henkilökunnalle:
Täällä vinkki puuhelminauhallisiin heijastimiin ja täällä taas kiireellä marketin hyllystä taiottuun joulumuistamiseen. Tämä itse tehty kuorintavoidelahja sopisi myös joulusaunan lauteille, kun kesäisten yrttien sijaan mukaan sekoittelisi jouluisia mausteita. Tällä ohjeella taas keittelet glögit lasten kanssa kaikille päiväkotiryhmän aikuisille ja samalla itsellekin.
Kuulostaapa herkulliselta leivältä.
Ihanaa kun puhut päiväkodin henkilökunnasta heidän ansaitsemalleen kunnioituksella. En voi sietää kun monet sanovat näitä tärkeitä ammattilaisia tädeiksi…
Saaristolaisleipä on ihanaa <3
Ja voi kyllä, kunnioita ja arvostan valtavasti päiväkodin ja koko varhaiskasvatuksen henkilökuntaa. Ei tulisi, eikä etenkään olisi tullut, mistään mitään ilman heitä. Tädittelyä ei onneksi ole omaan korviini osunut muuta kuin netissä. Liekö syynä myös se, että muuten omassa päiväkodissamme joutuisi sukupuolioletusten perusteella myös sedätellä 🙂
Lapsen ollessa päiväkodissa, vein sekä jouluna että keväällä suklaarasian ym kiitokseksi kuluneesta puolesta vuodesta. Ja päiväkodissa lapsen omat hoitajat olivat ihan luvan kanssa tätejä,se heiltä varmistettiin.
Nyt kun lapsi on pian eskarisyksyn lopussa, emme jotenkin osanneet päättää mitä voisimme viedä eskarin aikuisille.Yhteistyö on sujunut ok,mukavia ja ammattitaitoisia ovat.Liekö muutoin raskas ja tiivis syksy tehnyt sen että ainakin äiti on vähän pihalla mitä edes eskarin opeille sanoisi.
Luulen että olen itse jännittänyt tätä syksyä valtavasti,lapsi on enemmän kuin kala vedessä tässä uudessa vaiheessa.
Ehkäpä keväällä äitikin on saanut sulatettua tätä kaikkea.Kunnes koulu ensi syksynä alkaa.
Luulen että se myös tekee oman juttunsa että aloitan itse opiskelut vuoden vaihtuessa, uusi vaihe siis minullakin alkamassa. Aika paljon siis on ollut ajattelemista, siksi varmaan syksy on mennyt kuin hujauksessa ohi.
Suklaa ja kaikki syötävä on aina hyvä lahja <3
Itselleni täti- tai setä-sanat eivät istu suuhun muuta kuin sukulaissuhteista puhuessa, mutta hyvä, että te olette varmistaneet ihmisiltä itseltään, että heitä on ok kutsua tädeiksi 🙂
Eskarivuosi oli ainakin meillä iso muutosten vuosi koko perheelle, ja varmasti osittain senkin takia eskarin opeista ja hoitajista tuli hurjan tärkeitä meille kaikille. Nyt koulumaailmassa tuntuukin oudolta, kun henkilökunta jää niin etäisiksi meille vanhemmille. Kun eskarissa vaihdettiin kuulumisia joka päivä, nyt yhteydenpito on lähinnä Wilmassa. Mutta näinhän se menee, hiljalleen lapsi alkaa itse luoda henkilösuhteensa ja vastata tekemisistään. Koulun opettajalle kerättiin luokan lasten vanhempien kesken summa, jolla hankittiin joululahjaksi mm. ravintolalahjakortti. Vaikka etenkin lasta vähän suretti, että ei ole mitään henkilökohtaista tatsia lahjaan enää, tämä järjestely on tosi hyvä ja varmasti mieleinen myös opelle. Ja lapsi teki sitten itse kortin kuitenkin 🙂
Iloa ja tsemppiä sinne uuteen vuoteen ja uusiin kuvioihin! <3
Ihanat joululahjat teitte päiväkotiin. Haikealta aina tuntuu kun jokin tuollainen monta vuotta jatkunut juttu loppuu.
Mukavaa joulun aikaa!
Tämä oli kyllä kiva lahja lapsen kanssa tehdä ja antaa <3 Ja voi kyllä, tuntuu tosi haikealta ajatella, että päiväkotitaival on pian ohi. Ei siinä, että haikailisin takaisin vuosien taa, mutta se, miten tärkeä päiväkoti on ollut koko perheelle. Tosi kummallista ajatella, että enää puolisen vuotta kuljemme niistä porteista.
Nyt vasta luin. Omat saaristolaisleivät on toinen syöty ja vähän kaikille kannoin juureen tehtyä vaaleaa leipää (ja harmittelen etten muistanut Satun saaristolaisleivän ohjetta kun se olia ollu just passeli, no ens vuonna sitten!)
Tavallaan hassua että meillä on ensvuosi ensimmäinen päiväkotivuosi näillä näkymin. Esikoinen menee tokalle (kävi naapurikylän koululla eskarin jonne kotihoidrtut meidämkin kylältä kuskattiin), keskimmäinen eskarin joka vielä toistaiseksi päiväkodilla kun koululla ei ole tiloja vaikka aikomus siirtää lapset koululle. Tosin kylki kyljeaaä rakennukset. Kuopuksen pitäisi aloittaa päiväkotiura 3-vuotiaana ja mun palata töihin vaikka en tiedä lähdenkö etsimään unelmaduunia vai palaanko vanhaan paikkaan ja varmaan palkkaan.
Leipälahjat ovat ihania! Meillä on nyt joulunaikaan (jatkan sitä jouluttajana vielä tämän päivän) mennyt niin paljon saaristolaislimppua, että vaikka äitinikin oli sitä tehnyt, piti vähän hakea kaupasta lisää 😀
Hyvää tulevaa vuotta, mahdollista päiväkodin aloitusta myös ja muutenkin iloa tuleviin muutoksiin elossa <3