Minimen päiväkoti alkaa huomenna. Ensin tutustumisjaksolla, jolloin Lähiöjeppe kulkee hänen mukanaan uudenlaisessa arjessa ainakin viikon verran. Se että mun työt alkoivat kuukautta päiväkotia aikaisemmin, on ollut hyvä homma sekä mulle että Minimelle. Me molemmat olemme nyt jo tottuneet pidempiin eroihin toisistamme, kun ensin Minimetä olivat hoitamassa mun duunipäivien ja Lähiöjepen matkan ajan kesäaupairimme ja sen jälkeen Lähiöjeppe, joka teki heinäkuun ajan lyhennettyä työviikkoa.

Ja kun työt alkoivat ensin, oli oma uusi arki panikointilistalla ensimmäisenä. En olekaan onneksi ehtinyt menettää yöuniani miettimällä, miten lapsi pärjää päiväkodissa. Hän viihtyy parhaiten, kun ympärillä on ihmisiä, tekemistä ja hulinaa, joten sitä varmasti päiväkodissa on tarjolla. Vaikka käymme molemmat Lähiöjepen kanssa täysipäiväisesti duunissa, olemme laskeskelleet, että pystymme lomittamaan työvuoromme siten, että lapselle tulee näin alkuun 2–3 hoitopäivää viikossa. Mulla on tuntuma, että lapsi itse päättää aika nopeasti, että voi viettää päiväkodissa enemmänkin aikaansa. Ja se olisi mukavaa, sillä kun tässä perhe kerran ollaan, olisi ihan kiva joskus viettää aikaa myös kolmistaan, eikä vain vaihtaa läpsystä vuoroa.

Yksi asia päiväkotiarjen alkamisessa on kuitenkin ottanut sydämestä kiinni ja puristanut sitä kuin märkää rättiä. Päiväkodin lait nimittäin, ne lasten luomat sellaiset. Muistutus niistä tuli, kun kesäaupairimme olivat järkyttyneet lähipuistoon tulleiden päiväkotilasten käytöstä. Osa porukasta oli tullut samalle liukumäelle Minimen kanssa, ja alkuun Minime oli ollut innoissaan uusista kavereista. Nopeasti tilanne oli kuitenkin kääntynyt siihen, että nämä noin 4-vuotiaat lapset olivat vallanneet koko liukumäen ja olivat estäneet Minimeltä pääsyn liukumäkeen, hieman jopa tönineet pois. Kuusitoistavuotiaiden aupairiemme sana ei ollut paljon liukumäkivalloittajia painanut.

Onneksi en ole itse ollut paikalla, sillä en osaisi tilanteessa ajatella moisten kakaroiden olevan vain lapsia. Mulla olisi ilmestynyt käteen tiikeriäidin kynnet ja kita olisi kasvanut niin suureksi, että olisin hotkaissut suuhuni moiset kurittomat länkyttäjät. Näen silmissäni, miten Minime on suhtautunut tilanteeseen. Ensin hämillään ymmärtämättä ollenkaan, mistä on kysymys, sitten vähän vielä yrittäen tehdä kaveruutta ja lopulta kummastuneena tilanteesta pois lähtien. Ja se näky sattuu jonnekin alkukantaisiin äitivaistoihin, joissa oma lapsi pidetään tyytyväisenä ja hengissä millä keinolla tahansa.

Hoitopaikassa kuten koulussakin olo on yhtä Kukkulan kuningas -leikkiä. Oma paikkansa ryhmässä pitää ansaita ja sen eteen on välillä jopa taisteltava. Valtasuhteet elävät koko ajan. Lasten ystävyys on puhdasta mutta myös raadollista. Suurin osa onneksi oppii käyttäytymään ryhmässä viimeistään peruskouluun päättyessä, jotkut jatkavat hyeenamaista taistelua vielä opiskellessaan tai jopa työelämässä aiheuttaen eripuraa ja äärimmilleen vietynä työpaikkakiusaamista. Valtasuhteita toki luodaan vielä aikuisenakin, mutta taisteluissa käytetään onneksi enää harvemmin kyynärpäätekniikkaa.

Siksi ryhmässä oloon onkin totuttava. Jokaisen on opittava toimimaan toisten ihmisten kanssa, eivätkä lapset opi sosiaalisia kanssakäymisiä toisten ikäistensä kanssa, jos heillä ei niitä ole. Tähän mennessä Minime ei kuitenkaan ole joutunut ikäistensä kavereiden kanssa kohtaamaan pettymyksiä. Joitakin kertoja kaverin kanssa on kiskottu samaa lelua eri suuntiin, mutta siinä se. Vaikka lapsen pitääkin oppia toimimaan myös kodin ulkopuolella, olen välillä sydän sykkyrällä miettinyt, tarvitseeko lapseni tosiaan jo puolitoistavuotiaana luopua illuusiostaan, jossa maailma on vain kivoja asioita ja ihmisiä täynnä. Että nytkö hänen jo tarvitsee oppia pitämään puoliaan, taiteilemaan sosiaalisissa tilanteissa ja ansaitsemaan paikkansa ryhmässä.

Jossain vaiheessa se paikka on kuitenkin löydettävä. Ja oman sekä lähipiirin kokemuksien mukaan sen on hyvä tapahtua varhain. Lapsi pääsee päiväkodissa osaksi naapuruston kaveripiirejä nopeammin kuin pelkästään käymällä silloin tällöin kerhossa tai osumalla sattumalta samalle hiekkalaatikolle ikäistensä kanssa. Jos lapsi aloittaisi päiväkodin paljon myöhemmin, olisi osaksi muotoutuneita kaveripiirejä hankalampi päästä. Sosiaalinen osaaminenkin saattaisi olla olennaisesti heikompaa kuin muilla ikäisillään – tietenkin, kun harjoittelemalla sitä vasta oppii. Muistan itse, miten hukassa ne pitkään kotihoidossa olleet lapset olivat aloittaessaan hoitopaikassa jopa useita vuosia muita myöhemmin.

Vaikka päiväkodin lait saavat vatsan sykkyrälle ja muljahtelemaan, olen varma, että sydämellisyydellään, huumorillaan, tilannetajullaan ja innokkuudellaan Minime oppii pian lukemaan noita kirjoittamattomia lakeja. Uskon vahvasti, että Minime osaa säilyttää henkisessä Kukkulan kuningas -leikissä paikkansa ja auttaa samalla jalkoihin jääviä nostamalla heidät ylös. Ja tarvittaessa minä jeesin ja yritän pitää tiikerinkynnet piilossa.

Jaa