Lahiomutsi Porkkananaattipesto Porkkana naatti lehdet pesto ohje resepti Pasta Leipa Ruoka-1236

En voi olla maailman ainut ihminen, joka saa kiksejä näistä: viimeistä käyttöpäivämäärää kolkuttelevien tuotteiden pelastaminen ruuaksi kaupasta, kuivakaapin pussinpohjien käyttäminen loppuun ja biojätteeksi normaalisti päätyvien aineksien hyötykäyttö.

Jos sinullakin värähti, tätä reseptiohjetta rakastat. Ystäväni ja henkilökohtainen keittiömestarini Outi laati pyynnöstäni reseptin porkkananaattipestoon.

Minä ja Outi vietimme hiljan yhdessä mukuloidemme kanssa perinteistä mansikkalomaa vanhempieni luona, jossa saimme hakea evästä suoraan pellosta. Vanhempieni marja- ja vihannestilalla Vähässäkyrössä muun muassa porkkanat viljellään ilman torjunta-aineita, joten porkkanoista ne yleensä roskiin heitettävät osat, vihreät naatit, voi nekin huoletta syödä.

Minun ronskeille makunystyröilleni porkkananaattien hentoinen maku oli liian haastava reseptin laatimiseen. Mutta onneksi Outi on sellainen kasviskuiskaaja, että hän osaa kuunnella raaka-aineita ja luoda reseptin porkkananattien kanssa keskustellen.

Porkkananaattien maku ei ole vahva, joten jos jollekulle ei maistu basilikapesto, porkkananaattipeston kanssa saattaa olla helpompi ystävystyä. Ja parasta siinä on se, että se mikä yleensä päätyisi biojäteastiaan (tai lemmikkipupujen ruuaksi, kuten omassa lapsuudessani) pääseekin nyt päärooliin lautasella.

Porkkananaattipestoa voi käyttää ihan tavallisen peston tapaan esimerkiksi pestopastassa, eli pastan joukkoon sekoitettuna tai vaikka sutaistuna leivän päälle.

Porkkananaattipesto (vegaaninen)

  • 1 dl auringonkukan siemeniä
  • 3 porkkananipun (n. 15 porkkanaa) naatit, eli lehtiosiot
  • 0,5 kynttä valkosipulia
  • 2 dl hyvää oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • Ripaus jotain makeaa, kuten sokeria, hunajaa, agavesiirappia tms.
  • Ripaus suolaa
  • Ripaus mustapippuria

Paahda auringonkukansiemenet 175 asteessa 5 minuutin ajan. Anna jäähtyä.

Irrottele porkkananaateista lehtiosat. Älä käytä muita osia varsista, sillä ne tuovat pestoon kitkerää makua.

Silppua valkosipuli. Koska porkkananaattien maku on hentoinen, valkosipulia tulee vain vähän.

Laita auringonkukansiemenet, porkkananaattien lehdet ja oliiviöljy tehosekoittimeen, mausta suolalla ja pippurilla ja surruttele tahnaksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria, jotain makeaa tai sitruunaa.

Jaa