Jos ette ole jo kuulleet, metsät ovat juuri nyt ihan hullun täynnä mustikkaa. Siis hulluksi tekevän hullun täynnä mustikkaa.

Meillä alkaa kahden pakastimen laidat tulla jo vastaan, ja sienille pitäisi vielä jättää tilaa, joten vaatii melkoista itsekuria pitää itsensä ja poimuri poissa metsästä. Kerrankin kun mustikkaa olisi Helsingin metsissäkin niin paljon, että ei tarvitsisi käydä läpi muiden jo kolmeen kertaan nuolemia mättäitä.

Mustikkakauden alkaessa olimme ystäväperheen kanssa Etelä-Karjalassa, jossa kävimme poimimassa ensimmäiset mustikat. Silloin raakoja marjoja oli vielä paljon, mutta mustikkahimo oli niin suuri, että poimimme kypsät mustikat käsin sormenpäät sinisinä. Niistä leivottiin kauden ensimmäiset piirakat, tietenkin, ja loput pisteltiin menemään puuron kanssa.

Paitsi osasta tehtiin myös drinkkejä! Ystäväni Senni kun laittoi meille mustikkametsään mukaan valmiin drinkkipohjan, johon sitten metsässä lisättiin mustikat. Ja huh, olipa kertakaikkisen hyvää!

Mustikkadrinkki on tietenkin ylistys mustikka-ajalle, mutta mustikan lisäksi siinä on salainen raaka-aine: mustaherukan lehdet. Olen ollut opiskeluaikana drinkkibaarissa töissä, mutta ei ole tullut mieleenkään, että tietenkin mustaherukkaista makua ja tuoksua antavia lehtiä voisi käyttää myös drinkeissä, mehun ja teen lisäksi.

Tässäpä siis teillekin ohje drinkkiin, jossa maistuu tämä aika vuodesta. Teimme siitä alkoholittomat versiot lapsille korvaamalla rommin paikallisen Thrsty-hävikkimehupuristamon omenamehulla.

Kupliva mustikka-rommidrinkki mustaherukanlehdillä

1 annos:

  • 5 mustaherukan lehteä
  • Ripaus ruokosokeria
  • 1 kukkurallinen ruokalusikallinen mustikoita
  • 4 cl vaaleaa rommia
  • Jäitä (jos on)
  • Spitea tai muuta sitruunalimua

Laita mustaherukanlehdet lasin pohjalle ja heitä perään ripauas ruokosokeria. Hiero lehtiä ja sokeria puisella murskaimella (tai mikä tähän toimeen sopiva keittiöstäsi sattuukaan löytymään) sen verran, että lehdet rikkoutuvat antamaan makuaan.

Lisää mukaan mustikat ja survo niitä kevyesti.

Lisää jäät, vaalea rommi ja kaada lasi täyteen (riippuen tietty lasin koosta) Spritea.

(Kesto)pillin kanssa juoma on helpoin nauttia, mutta hyvin se menee hörppien suoraan lasin reunaltakin.

Metsään Senni teki pohjan valmiiksi ilman mustikoita. Mättäällä istuen hän sitten laittoi mustikat laseihin ja survoi niitä kepistä vuolemallaan survimella, kuten vain mustikkamuijan voi olettaa toimivan. Sitten juomapullosta loput ainesosat päälle, ja pian jo oltiin metsässä drinkeillä.

Jaa