Lahiomutsi Ketsuppi Meira Ketsuppibileet Resepti Ruoka Keittio-7757

Kaupallinen yhteistyö: Meira

Voihan ketsuppi! Tuo jokaisen (lapsi)perheen jääkaapin vakioasukas, jonka yllättävä loppuminen saa aina aikaan pienen kriisin. Mitä nyt esimerkiksi makaronilaatikko olisi ilman ketsuppia? Meillä muksut tuntuvat pääsääntöisesti pitävän erityisesti kaikista ruuista, joiden sivuun töräytetään ketsuppia. Liekö syynä sitten kyseiset ruuat, ketsuppi vai niiden yhdistelmä.

Oli miten oli, me päätettiin pitää ketsupille bileet! Saatiin nimittäin yhteistyökumppaniltani Meiralta litroittain ketsuppia – juuresketsuppia, tavan ketsuppia ja tämän kevään uutuutta bataatti-inkävääriketsuppia. Koska oli ketsuppia millä mällätä ja koska etenkin lapsiemme mielestä aina on syytä juhlaan, ketsuppi oli todellakin teemakemunsa ansainnut.

Suunnittelin juhliin tarjottavaksi erinäisiä ketsuppisia ruokia. Aasialaiset kasvispullat saivat innoituksensa inkiväärisestä uutuusketsupista ja kertovat myös kyltymättömästä rakkaudestani aasialaisiin makuihin. Kasvispullien kaveriksi tein leivitettyjä uunimaustekurkkuja, rakkaudesta tämäkin, sillä maustekurkut ovat naposteluheikkouteni. Lisäksi lohkoin vielä uuniperunoita.

Ja kun ketsuppibileistä on kyse, töräytin tietenkin tarjolle isot kupilliset erinäisiä ketsuppeja. Sen lisäksi sekoitin savuisen ketsuppimajoneesin, jonka rippeet käytin kemujen jälkeen onnistuneesti uunivoileipien pohjana. Surautin myös fetajuusto-ketsuppi-raparperi -tahnan, joka idean saatuani kuulosti siltä, että se joko toimii tai sitten ei. Ja huhuh, tästä tuli kesän grillijuhlien vakkaritahna – just sopivassa suhteessa hapanta, makeaa ja suolaista. Lisäksi tahna oli ihan superhelppo tehdä.

Lapsien mielestä ketsuppinen meny ei kuitenkaan itsessään riittänyt, vaan teemabileissä pitää miettiä myös kattaus, koristelut sekä asusteet huolella. Jännästi kyllä tunnistan tästä(kin) heidät lapsikseni haha! Minä levitin pöydälle raparperinlehden tuomaan vihreää ja ostin servietit, joissa on kuin ketsuppiroiskeita. Lapset keksivät, että laitetaan vielä kirsikkatomaatteja pitkin pöytää syötäviksi koristeiksi.

Kun pöytä oli valmiina, piti vielä pukeutua juhlien mukaisesti. Esikoinen vaihtoi ketsupinpunaisen mekon ja ehdotti, että minä voisin laittaa vihreän mekon. Niinpä siis vaihdon tanttua. Hiuksensa esikoinen tahtoi tomaatinmuotoisille palluroille ja keksi, että niihinhän voisi kiinnittää vielä leikkikeittiöstä vähän salaattia ja tomaatin. Niinpä askartelin rekvisiitat lapsen päähän hakaneulojen ja pinnin avulla. Miten rakastankaan tuota mielikuvitusta, innostusta ja heittäytymistä!

Ja sitten oltiin valmiita juhlimaan! Syötiin ronskisti käsin ja töräytettiin kuppeihin lisää ketsuppia, kun ne pääsivät loppumaan. Lasten suosikkikombo oli perusketsuppi ja uunilohkoperunat. Minä ja puoliso taas mumistiin onnesta aasialaisten kasvispullien ja fetajuusto-ketsuppi-raperperi -tahnan äärellä. Ketsupista on tosiaankin moneksi!

Alta voit vielä napata juhliemme ruokien reseptit. Niissä kaikissa on tosiaan käytetty Avainlippu-merkittyjä Meiran ketsuppeja, jotka valmistetaan tuossa muutaman kilometrin päässä kodistamme Helsingin Vallilassa, ympäristöystävällisellä biokaasulla. Meiran ketsuppeja voi suomalaisuuden lisäksi töräytellä ruokiin ja lautasen reunalle hyvillä mielin siksi, että niissä on vähemmän suolaa ja sokeria kuin ketsupeissa yleensä, ja ne ovatkin saaneet paremmasta valinnasta kertovan Sydänmerkin.

Aasialaiset kasvispullat

 • 1 rasia nyhtökauraa
 • 2 kevätsipulin vartta
 • 2 valkosipulin kynttä
 • Peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
 • Puolikas chilipalko
 • 3 rkl soijakastiketta
 • reilut rouhaisut mustapippuria
 • 1 limehedelmän kuori raastettuna
 • 1 limehedelmän mehu
 • 3 täysjyväpaahtoleipäpalaa blenderissä jauhoksi murskattuna
 • 1 ruukullinen korianteria
 • 3 rkl Meira bataatti-inkivääriketsuppia
 • 1 kananmuna
 • Kookosöljyä paistamiseen

Silppua kevätsipulinvarret, valkosipulinkynnet, inkivääri ja chili, minkä jälkeen kuullota niitä paistinpannulla kookosöljyssä. Lisää nyhtökaura pannulle. Mausta soijakastikkeella ja mustapippurilla.

Pese limehedelmä astianpesuaineella ja raasta sen kuori. Raasta vain ohut vihreä osuus, älä alempaa keltaista kerrosta. Purista limehedelmän mehu. Laita paahtoleivät blenderiin ja jauha leivät karheaksi jauhoksi. Silppua korianteri pieneksi silpuksi.

Laita kaikki ainekset kulhoon, töräytä mukaan ketsuppi ja riko kananmuna. Sekoita puukauhalla tasaiseksi taikinaksi. Anna tekeytyä tovi ja paista sen jälkeen pannulla runsaassa kookosöljyssä.

Leivitetyt uunimastekurkut

 • 2 isoa maustekurkkua
 • 3 tummaa paahtoleipäpalaa
 • 0,5 dl parmesaanijuustoa
 • 0,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 kananmunaa
 • 2 rkl Meira juuresketsuppia

Viipaloi maustekurkut paksuiksi viipaleiksi. Laita paahtoleivät blenderiin ja jauha leivät karheaksi jauhoksi. Raasta parmesaani. Sekoita paahtoleipäsilppu, parmesaani ja ketsuppi yhteen. Kaada toiseen astiaan vehnäjauhot ja kolmanteen riko sekä sekoita kananmuna.

Dippaa maustekurkut ensin kananmunaan, sen jälkeen vehnäjauhoon ja lopulta vielä paahtoleipä-parmesaani-ketsuppi -seokseen. Jälkimmäistä tarvitsee ehkä vähän ”leipoa” ja painella kurkkujen ympärille.

Paista leivitettyjä kurkkuja joko rasvassa pannulla tai tapaani uunipellillä 225 asteisessa uunissa, kunnes leivitys on saanut väriä.

Feta-ketsuppi-raparperi -tahna

 • 1 paketti (150 g) fetaa
 • 5 sentin pala raparperia (tai enemmän, jos varsi on kovin ohut)
 • 2 rkl Meira ketsuppia
 • 2 rkl kauramaitoa

Murenna feta kulhoon. Kuori raparperi ja viipaloi pieniksi paloiksi kulhoon. Lisää muut aineet kulhoon ja sekoita tahnaksi sauvasekoittimella.

Savuinen ketsuppimajoneesi

 • 2 dl majoneesia
 • 2,5 rkl Meira ketsuppia
 • 1,5 rkl juoksevaa hunajaa
 • 2 rkl limemehua
 • 1 rkl tulista chilikasatiketta (esim. sriracha)
 • 1 tl nestemäistä savuaromia

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna tekeytyä tovin, jotta savuaromi ehtii tehdä taikansa.

Jos jäi vielä nälkä, tsekkaa täältä Annin Uunissa -blogin lohigalette, jota voisi vegeversiona hyvinkin kokeilla tehdä maustaen siivutettuja ja keitettyjä porkkanoita Meiran kalamausteilla. Lisää Aasiasta inspiraationsa saaneita kasvismakuja taas löytyy Liemessä-blogista, jossa on resepti asialaisiin hotdogehin, jotka voi helposti tehdä vegenä vaihtamalla makkarat kaupan valmiisiin kasvisversioihin.

Jaa