

Tänään heräsin ensimmäistä kertaa kahden rintarauhasen naisena. Vielä eilen minulla oli kolme rintarauhasta – eli kansankielellä sanottuna kolme rintaa, tissiä, daisaria, hinkkiä, munkkia, boobsia ja kannua.
Nyt seuraa kirjoitus, jossa on monen makuun varmasti too much information ja josta kertominen tuntuu itsellenikin vähän nololta. Ja juuri sen takia siitä pitääkin kirjoittaa. Naiskeho on ihmeellinen ja jatkuvassa muutoksen tilassa. Vastaan voi tulla asioita, joista ei löydä tietoa, kun ei edes oikein tiedä, mitä etsiä tai millä sanoilla edes googlata. Ja vähäisistä tiedonjyvistä huolimatta asia on verrattain yleinen, mutta piilotettuna vaatekerrosten alle.
Muistan jo teininä ihmetelleeni toista kainaloani. Vaikka olin hoikka kuin pajunvarsi, toinen kainalo alkoi ikään kuin tursua ylitse. Ei häiritsevästi, mutta kummallisesti. Ne 90-luvun H&M:n postimyyntikatalogeista tilatut kaarituelliset push up -rintaliivit hiersivät toiseen kainalooni mustelmaisen painauman, jonka jälki näkyi vielä vuosia senkin jälkeen kun tajusin luopua kaarituellisista liiveistä. Olen vasta jälkikäteen tajunnut, että kainalon kummalliset tuntemukset eivät liittyneet vain niihin liiveihin, vaan ylipäätään rintojen kasvuun.

Esikoista odottaessani alkoi tapahtua kummia. Rinnat kasvoivat ja olivat arat, mikä on tietenkin ihan normaalia. Mutta samaa tykytystä ja kasvua tuntui myös erityisesti toisessa kainalossa. Jossain vaiheessa raskautta kainaloon ilmestyi kova ja kipeä patti, jota tietenkin huolestuneena neuvolan terveydenhoitajalle näytin. Terkkari sanoi patin olevan rasvapatti, jotka ovat raskauden aikana yleisiä ja jotka sitten synnytyksen jälkeen häviäisivät.
Raskauden edetessä patti tummui selkeästi erottuvaksi parin sentin paukamaksi, mutta luotin terveydenhoitajan arvioon.
Synnytyksen jälkeen maito alkoi nousta rintoihin. Koko rintakehä tuntui olevan tulessa paineesta. Koska esikoinen syntyi ennenaikaisena, olimme vauvan kanssa sairaalassa vielä siinäkin vaiheessa, kun maitoa tuli jo kunnolla. Imetin ja vuoroin pumppasin maitoa vauvalle, joka sisukkuudestaan huolimatta oli vielä liian heikko jaksaakseen tehdä niin paljon töitä, mitä rinnalla imeminen vaatii.
Hikoilin kuin pieni possu, mihin olin varautunut imetyksestä lukemieni kirjojen ja tekstien perusteella. Kummallista oli vain se, että toinen kainalo valui hikeä siihen malliin, että sinisessä sairaalakaavussa oli jokaisen imetyksen ja pumppauksen jälkeen tahmean märkä vauvan pään kokoinen läntti toisen kainalon kohdilta. Jouduin vaihtamaan vaatetta koko ajan.

Erään imetyksen aikaan istuin taas sairaalasängyllä sairaalakaapu edestä auki napitettuna ja vauva oikealla rinnallani. Imettäessäni pyyhkäisin kädelläni puolihuolimattomasti vasenta kainaloani, joka tuntui valuvan hikeä kuin hana. Muistan ikuisesti, miten päässä humahti ja maa pyörähti, kun katsoin kättäni.
Käteni oli märkänä valkoista ja tahmeaa maitoa. Se oli niin selvää, että muita vaihtoehtoja ei tullut edes mieleen. Neste käsissäni ei ollut hikeä, vaan maitoa.
En ollut koskaan painanut tai sen jälkeen painanut sairaalapöydällä olevan puhelimen hoitajakutsunappia. Mutta nyt hakkasin sitä paniikissa.
Maitoa, ei hikeä.
Paikalle saapui vanhempi rauhallinen kätilö. En tiedä, oliko iällä väliä, mutta selitettyäni paniikissa asiani, hän istui viereeni, rauhoitteli ja tiesi heti, mistä on kyse. Tämä on ihan normaalia, sinulla taitaa kuule olla kolmas maitoa erittävä rinta siellä kainalossa.
Taisin alkaa nauraa, niin absurdilta kaikki tuntui. Olin juuri saanut vauvan pari kuukautta aikaisemmin kuin piti. Olin huojentunut siitä, että kaikki oli niin hyvin kuin siinä tilanteessa voi olla. Oma äidiksi kasvamiseni oli vielä ihan kesken, ja yhtäkkiä olin tutustumassa pieneen ihmiseen, jota kohtaan tunsin hämmentävää petomaista suojeluvaistoa, mutta joka silti vielä tuntui vieraalta. Olin äiti, vaikka ihan hiljan kaikki oli vielä toisin. Ja sitten kehoni oli ihan pokkana sitä mieltä, että muina emakkoina tässä ollaan; täältä löytyy omat maitoa erittävät nisänsä vaikka kolmelle pienelle porsaalle samaan aikaan!

Toisen kainaloni tursuaminen olikin kolmas rintarauhanen. Raskauden aikana siihen keskelle kohonnut ja tummaksi muuttunut rasvapatti olikin nänni. Naiskeho toden totta on ihmeellinen.
Sain kätilöltä ohjeen olla stimuloimatta kolmatta rintarauhasta. Hän kertoi, että se kyllä siitä alun innostuksen jälkeen laantuu, ihan kuten olisivat laantuneet kaksi tavanomaisilla paikoilla olevaa rintarauhastakin, jos niistä ei olisi imettänyt ja pumpannut. Alkuun pidin kolmea liivinsuojusta; kaksi suojusta kumpaankin rintaliivin kuppiin ja yksi vielä vaatteiden kainaloon kiinnitettynä.
Muutamassa viikossa ylimääräisen rinnan maidoneritys tosiaan laantui. Välillä koitin mielenkiinnosta, josko maitoa vielä tulisi. Ja kyllä sitä olisi tullut ihan imetyksen loppuun saakka, jos vain rintaa olisi stimuloitu. Ylimääräinen rintarauhanen oli myös herkkä ja arka koko imetystaipaleen ajan.
Esikoisen imetyksen loputtua 1 vuoden ja 4 kuukauden kuluttua, kävin näyttämässä ylimääräistä rintarauhasta lääkärille. Hän kertoi, että leikkaus olisi kyllä mahdollinen, joskaan ei pakollinen, mutta imetyksestä pitäisi kulua useampi kuukausi aikaa, että maitotiehyissä ei varmasti olisi maitoa.

Noh, sitten olinkin pian taas raskaana, ja asia jäi. Toisenkin raskauden aikana myös kainalon rintarauhanen otti kahden kaverinsa rinnalla kasvuspurtin ja muistutti tykytyksellä olemassaolostaan. Kaikki kolme rintaani alkoivat myös tuottaa maitoa jo ennen imetystä, mikä oli esimerkiksi pukeutumisen kannalta ratkiriemukasta.
Synnytyksen jälkeen maito nousi kunnolla taas kaikkiin kolmeen rintarauhaseen, mutta kun jätin kainalon rauhaan, sen maidontuotanto siitä tyrehtyi hiljalleen minimiin. Imetin kuopusta 2 vuotta ja 7 kuukautta, ja koko sen ajan myös kolmas rintarauhanen oli toimintavalmiudessa, vaikka stimuloimattomuudella pidin sen mahdollisimman hiljaisena.
Raskauksien ja imetyksienkin jälkeen kolmas rintarauhanen oli häiritsevä. Se kipeytyi etenkin kuukautisten ja ovulaatioiden aikaan, vaikka en muista ennen ensimmäistä raskautta moisesta kärsineeni. Liikkuessa se hankautui ikävästi, ja hyvien sekä kainaloa ärsyttämättömien rintaliivien löytäminen oli melkein mahdotonta. Kerran olen käynyt lääkärin lähetteestä ultraamassa kainaloni rintasyöpäepäilyn takia. Mitään pahalaatuista ei onneksi löytynyt, mutta muutoksien havaitseminen oli vaikeaa, kun kainalossa oli jo valmiiksi ylimääräistä kudosta ja pattimainen nänni, joka on imetysten jälkeen muuttunut taas lähes ihonväriseksi ja huomaamattomammaksi.
Ja joo, vaikka ylimääräinen rinta oli vain noin pienen tomaatin kokoinen, olihan se myös esteettisesti ajatellen nolostusta aiheuttava. Olen käynyt uimassa, ottanut aurinkoa bikineillä ja heilunut topeissa, mutta mukavimmaksi ja vähemmän haavoittuvaksi tunsin oloni kainalot peitettyinä.

Kuopuksen imetyksen lopettamisesta on nyt pari vuotta, mutta vasta nyt talvella sain aikaiseksi laittaa hommaa eteenpäin. Otin asian esille gynekologin tarkastuksen yhteydessä, ja kokenut gynekologi osasi suositella juurikin rinnan alueen leikkauksiin erikoistunutta kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäriä, joka tekee paljon myös esimerkiksi rintasyöpäpotilaiden leikkauksia.
Kävin kirurgin vastaanotolla ja sain vihdoin virallisen nimityksen vaivalleni: ylilukuinen rintarauhanen. Siitä voidaan käyttää myös nimityksiä mamma aberrans tai mamma accessoria. Etenkin Yhdysvalloissa käytetään myös nimityksiä polymastia ja polythelia. Kyse on verrattain yleisestä vaivasta, ja ylimääräisiä rintarauhasia, nännejä tai molempia näistä voi ilmaantua mihin vain niin sanotun milk lines -viivaston osiin, kuten kainaloon, vatsaan tai häpyyn. Etenkin ylimääräisiä nännejä voi olla sukupuolesta riippumatta.
Täällä on piirustus naisesta, jolla on selkeästi ylimääräiset rinnat kainaloissaan, mutta monesti ylimääräinen rintakudos on sen verran huomaamaton, että ihminen saattaa elellä siitä tietämättömänä. Tuskinpa minäkään mitään olisin tajunnut, ellen olisi tullut raskaaksi, alkanut erittää kolmesta hanasta maitoa ja saanut pysyviksi oireiksi ylimääräisen rintarauhasen kipuilun. Olisin luultavasti vain miettinyt, että toisilla sipsit menevät lantioille, minulla vatsaröllykkään ja toiseen kainaloon.
Minulla on vakuutus, joka kattoi leikkauksen yksityisellä, mutta kuulemma ylilukuisten rintarauhasten leikkauksia tehdään ilmaiseksi myös kunnallisella puolella. Ennen leikkausta kävin vielä ultrattavana, että voitiin todeta kaikkien kolmen rinnan olevan terveitä. Ylilukuisen rintarauhasen leikkaamisen ei myöskään pitäisi mitenkään haitata, jos on aikomuksena joskus leikkauksen jälkeen vielä imettää niillä kahdella jäljelle jäävällä rinnalla.

Eilen illalla sitten hurautin ratikalla sairaalaan, puin päälleni sairaalakoltut ja sain kipollisen kipulääkkeitä. Anestesialääkärin sekä leikkaavan kirurgin haastattelujen sekä turinointien jälkeen makasin leikkauspöydällä. Leikkaus itsessään ei ole suuren suuri, mutta koska kainaloissa on imusolmukkeita ja tuntohermoja, se päätettiin tehdä nukutuksessa, jotta varmasti olen liikkumatta.
En ole koskaan ennen joutunut nukutettavaksi, ja se kieltämättä hermostutti. Mietin, että mitä jos tunnenkin kaiken, mutta en pysty nukutukselta reagoimaan mitenkään. Tai mitä jos en herääkään nukutuksen jälkeen, kuten kävi vuosia sitten lemmikkipupullemme, jolle oltiin tekemässä ihan vain helppoa rutiinileikkausta, mutta jonka sydän petti leikkauspöydälle. Itse leikkauksessa jännitin sitä, että herään tajutakseni, että vasemmasta kädestäni on mennyt poikki tärkeitä piuhoja, enkä enää voikaan liikuttaa kättäni.
Ympärilläni hääri viisi ihmistä, kun anestesialääkäri alkoi laittaa kanyylin kautta nukutusainetta koko ajan kertoen, mitä tekee. Nukutusaine kirpaisi hetken kättäni, turskahti sitten karvaana makuna kitalakeen ja sen jälkeen pimeni äkkiä, mutta pehmeästi.
Leikkaus kesti tunnin verran, ja kun minua alettiin herätellä yhä leikkauspöydällä ollessani, olisin voinut mielelläni jatkaa vielä unia. Meni hetken tajuta, missä oikein olen. Minut kärrättiin heräämöön, ja tunnustelin ensimmäisenä, toimiiko käteni. Toimii. Tunsin myös selkeästi, että kainaloon oli tehty jotakin, mutta olin odottanut lääkäreidenkin puheiden perusteella kipua. Kainalon tykytys oli kuitenkin pienempää kuin vaikkapa ovulaation aikaan. Tajusin myös, että minulle oli puettu edestä avattavat tukevat rintaliivit nukutukseni aikana, mikä jostain syystä ajatuksena huvitti.

Heräämössä minun elintoimintojani tarkkailtiin ja nesteytystä pidettiin yllä tipalla. En ollut saanut syödä tai juoda moneen tuntiin, ja hoitajan tekemä sämpylä, jukurtti, kupillinen teetä ja suklaapalat maistuivat jumalaiselta. Luin kirjaa ja kun se loppui, aloin kuunnella äänikirjaa.
Kahden ja puolen tunnin pötköttelyn ja hoitajan oven takana valvoman pissaamisen jälkeen sain lähteä kotiin. Otin taksin kotiin, ja kotona piti olla saattajan, eli tässä tapauksessa puolisoni, heti vastassa. Otin ennen nukkumaanmenoa ohjeen mukaisesti Buranaa, Panadolia ja jotain morfiinijohdannaista, joka teki kyllä sellaisen pehmeän pilven ympärille, että sen sekaan tuntui lempeältä hypätä nukkumaan (ja en yhtään ihmettele, miksi tuollaisia lääkekamoja käytetään myös väärin).
Oletin herääväni aamuyöstä, kun leikkauksessa käytetyn puudutusaineen vaikutus loppui, mutta yllättäen posotin vallan hyvin aamuun saakka. Olin varautunut makaamaan kivuissani sängyssä ainakin tänään koko päivän, mutta sen sijaan onkin jotenkin riehakkaan onnellinen olo. Vihdoin melkein kahdeksan vuoden oireilun jälkeen tämä asia on hoidettu kuntoon! Kipulääkkeitä en ole ainakaan vielä tarvinnut, vaikka särkyä toki vähän on. Takapakkia saattaa kuulemma tulla, ja leikkausalue saattaa myös alkaa kerätä nestettä. Kahden viikon sairasvapaan aikana ei saisi tehdä kädellä repiviä liikkeitä tai nostella mitään, mutta esimerkiksi kepeät kävelylenkit ovat suotavia.
En meinaa malttaa odottaa, että näen kainaloni, jossa ei ole enää mitään ylimääräistä. Tuntuu ihan utopistiselta, että ehkäpä seuraavien ovulaatioiden ja kuukautisten aikaan kainaloni ei tykytä kipua. Tai että voin mennä salille ilman, että tarvitsee miettiä hankaavia saumoja tai edes sitä, paistaako kolmas rinta nänneineen kilometrin päähän liikkeissä, joissa nostan kädet ylös (no ei paista, mutta sanopa se nolostelevalle mielelle). Ja hyvänen aika, voisinkohan juhlistaa uutta kahden rinnan naisen elämääni ostamalla rintaliivit, joiden kanssa ensimmäistä kertaa vuosiin tarvitsee miettiä vain kahta rintaa, ei kolmea!
Kiitos tuhannesti tästä kirjoituksesta, sillä taisin saada vastauksen minua 8 vuotta hämmentäneeseen vaivaan. Olen aina luullut että kyseessä on vaan kuukautisten aikaan turpoava imusolmuke, ja terkkarikin epäili tätä kun joskus lukiossa asiasta avauduin. Taidampa soittaa gynelle!
Julkaise-napin painaminen jännitti ja epäilytti, mutta jos yksikin saa tästä apua, on sen arvoista laittaa itsensä kolmine tisseineen nettiin. Toivottavasti vaivaasi löytyy nyt apu, kun on ehkä ajatus siitä, mikä se voisi olla <3
Hei niin hyvä teksti ja kirjoitat aivan super taidokkaasti ja avoimesti. Kiitos!!
Kiitos kauniista sanoista.
Itselläni myös kipeä patti kainalossa, kiitos tämän jutun, seuraan tilannetta hieman tarkemmin kuukautisten aikana ja saatanpa ottaa asian puheeksi gynen kanssa, 10v tauon jälkeen, jolloin sitä syöväksi pelkäsin ja imusolmukkeeksi se sanottiin.
Enpä tosiaan tiedä, olisiko tämän omankaan pattini todellinen puoli selvinnyt, ellen olisi tullut raskaaksi ja synnytyksen jälkeen alkanut tuottaa maitoa kolmesta hanasta. Kannattaa sitä pattia vilauttaa gynelle joka tapauksessa seuraavan tarkastuksen yhteydessä, 10 vuodessa on voinut tapahtua muutoksia, vaikka se olisikin imusolmuke. Muuttuvainen ja ihmeellinen on naiskeho!
Ai tätäkö se on mullakin! 😀 Meidän naisten pitäisi kyllä rohkeammin ja avoimesti puhua ”noloistakin” jutuista. Tää ei ollut yhtään TMI mulle ja veikkaanpa että jos kehtaisin näin puhua omista vaivoistani niin saisin monta vertaistukijaa. Kiitos Hanne ja tsemppiä rintsikkashoppailuun! 😉
Vaikka aihe itsessään on mälsä ja kipujensa kanssa inhottavakin, onpa mahtavaa, jos kirjoitukseni tavoittaa muita monen tissin ihmisiä. Vertaistukea ja tietoa tästä(kin) asiasta tosiaan tarvitaan.
Mulle ilmestyi synnytyksen jälkeen patti kainaloon ja neuvolassa sanottiin, että se on rintarauhanen ja siitä voi tulla myös maitoa. Olinkin unohtanut jo koko jutun. Se tosiaan hävisivät muutamassa viikossa eikä koskaan erittänyt maitoa eikä sitä ole sen koommin näkynyt/tuntunut.
No onpas hyvä, että neuvolassa heti tiesivät, mistä on kyse. Ja mielenkiintoista kuulla, että rintarauhanen voi myös hävitä ilmestymisensä jälkeen. Oman ylimääräisen rintani nänni haaleni ja niin sanotusti sulautui rintarauhaseen imetyksen loputtua, mutta teki kyllä hyvin tiettäväksi olemassa olonsa senkin jälkeen erinäisin tuntemuksin.
Ihana sinä. Minä ihailen sinun taitoasi pukea vaikeatkin asiat sanoiksi, tämä teksti oli niin avoin ja rauhoittava, että olen varma, että siitä on varmasti paljon vertaistuellista apua sitä etsiville. Niinhän monet vaivat tuntuvat olevan, että ne vaivaavat monia mutta asioista ei uskalleta puhua. Ihana, että nyt uskalletaan! Ennen kaikkea oli ilahduttavaa ajatella, mikä helpotus on, kun voi elellä ilman turhia tykytyksiä ja tuntemuksia! Valoisaa kevättä, ihana sinä!
Voi kiitos, kauniisti sanottu. Tekstin julkaiseminen jännitti, mutta saamieni kommenttien ja etenkin yksityisviestien perusteella asia on vieläkin yleisempi kuin luulin. Olisin itse kaivannut tukea, kokemuksia ja vertaistukea tähän asiaan aikoinaan, ja on ihanaa, jos voin nyt itse sitä palasen muille tarjota. Valoisaa ja lempeää kevättä myös sinne!
Kiitos tarinastasi, se luo toivoa vaikka minulle ei ole annettu operointilupaa. Minulle tuli kolmas rinta aivan puskista ensimmäisen raskauden aikaan ja tarvitsisi nykyään oman rintsikkakupin paidan kainaloon. Lääkäri suositteli, että eläisin kolmen rinnan naisena koska leikkaus voisi supistaa käden liikerataa. Talvella asia ei vaivaa mutta kesällä senkin edestä, vähän kuin säärikarvat.
Pikaista paranemista ja vapauttavaa kirmailua rintsikkaosastolla!
Sellaisia kokemustarinoita en ollut kuullutkaan, että lääkäri ei antaisi operointilupaa. Minulle ei kukaan lääkäri tai hoitaja, jonka kanssa olen vuosien aikana ollut tämän asian kanssa tekemisissä, ole sanonut, etteikö voisi operoida tai sitä, että leikkauksesta voisi olla haittaa esimerkiksi käden liikeradalle. Se kyllä kuulostaa pelottavalta, hui!
En nyt tietenkään vain muutama päivä leikkauksen jälkeen osaa sanoa omaa kokemustani, mutta toipuminen on edennyt niin hienosti ja kättä pitää voimistella, että uskaltaisin jo sanoa, että mitään häikkää liikerataan ei kyllä ole tullut. Enemmänkin voi vapaasti heilutella, kun mikään ylimääräinen ei hinkkaa saumoihin tai vilku.
Toivottavasti sinäkin vielä pääset leikkaukseen, jos ja kun sitä toivot ja tarvitset.
Täällä myös nousi maito ekan synnytyksen jälkeen kainaloon niin että koko käsi kipeytyi! Ajatella miten fiksua keholta että kasvoi se nänni, pääsi maito uloskin (vaikka varmasti olikin tosi ikävää ja pelottavaa). Itse olin melkein yksikätinen kunnes kainalo rauhoittui mikä kaiken sen suihkuavan maidon kanssa kesti kuukausia. Mulla on myös toisen rinnan sisäsivulla nänninpäätä muistuttaba herkkä luomi, mikä imettäessä toisinaan kostuu. Kyllä näistä pitää voida puhua!
Joo, mäkin olen miettinyt, että mitä jos ei olisi kasvanut sitä nänniä. Että miten kipeä kainalo sitten olisi ollut, kun se jo nyt tykytti kuin tulessa maidon noustessa. Tosin lääkäri sanoi, että nänni on todennäköisesti ollut siinä aina, mutta vasta raskaus sai sen aktivoitumaan, kohoamaan ja muuttamaan väriään. Mutta on olemassa myös ylimääräisiä rintarauhasia ilman nänniä ja toisinpäin.
Kyllä, näistä tosiaan pitäisi puhua. Sen perusteella, mitä google löysi silloin aikoinaan ja vielä nytkin, tunsin olevani melko yksin vaivani kanssa.
Upea ja rohkea kirjoitus, kiitos!
Kiitos, että luit 🙂
Tämä on paras kirjoituksesi ikinä. Ikinä! Milloin voin äänestää Sua niissä blog awardseissa, vai saako kirjallisuuden Nobelia blogikirjoituksista? Saahan?
Kiitos jälleen näistä blogimaailman parhaista huipuista!
Haha, tämä on kertakaikkisen ihana kommentti, kiitos! Ajatuksen kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittamisesta blogikirjoituksella talletan erityisen syvälle wannabe-romaanikirjailijani sydämeen <3
Jälleen kerran KIITOS! Ei todellakaan ole ensimmäinen, eikä vaikkapa toinen kerta, kun saan sinun kirjoittamastasi tekstistä joko/tai/sekä ja että:
Iloa/naurua/tietoa/vastauksia/elämän sisältöä/ uskallusta haaveilla joko mukana tai omiani yms. Mutta nyt vuosien lukemisen jälkeen vihdoin tulin sinua kiittämään. Olet antanut minulle niin paljon, että koin vähintäänkin velvollisuudekseni tulla sen nyt sinulle kommentin kautta kertomaan. Jatka samaa rataa! Kiitos vielä kerran. Olet huipputyyppi!
Voi että, miten ihana kommentti, kiitos <3 Ihan kreisin upeaa, jos olen voinut antaa teksteilläni sinulle kaikkea tuota, vau!
Minulla myös tämä tavallaan nolo poikkeama. Poiketen monista olen ollut tietoinen ”varatissistäni” jo lapsesta saakka, sillä nimellä siitä jo pienenä vitsailin. Se sijaitsee rinnan alapuolella, ja rintojen kasvettua jäänyt piiloon rinnan poimuun eikä siis näy nakunakaan ellei rintaa nosta. Ei pullota, mutta nänni on ihan selväpiirteinen, aikalailla lapsen tissin näköinen litteä rakenne rinnan kyljessä.
Ekan raskauden aikana vaivasi hieman, ja maitoa erittyi jonkin verran. Kävin lääkärin pakeilla, hän kertoi, että voidaan operoida vasta ihmetyksen loputtua täysin. No, sen loputtua tulin uudestaan raskaaksi ja taas siirtyi leikkaus. Nyt lapset jo isompia eli en imetä enää, mutta toisaalta ylimääräinen tissi ei juuri enää minua häiritse tai vaivaa. Jäänee siis osaksi minua.
Jännä juttu, luulin aiemmin olevani harvinainen kolmannen tissini kanssa, vasta jokunen vuosi sitten lueskelin asiasta ja tajusin tämän olevan suht yleistä. Silti en ole koskaan tästä kavereilleni kertonut enkä kenenkään muunkaan kuullut asiasta puhuvan. Eli kaiketi aika nolo hommeli tämä kuitenkin on. Kiitos, että kirjoitit aiheesta!
Niin aivan, tietenkin ekstranännit ja -rinnat voivat olla tiedossa jo lapsesta lähtien, vaikka kommenttien perusteella monelle käy kuten minulle, ja ymmärrys omista ekstrahommista tulee vasta raskauden tai imetyksen myötä.
Leikatahan näitä ei tosiaan tarvitse, ellei sitten häiritse, kuten itseäni. Ja tosiaan, melko yleisiähän ylimääräiset rinnat ja nännit ovat, vaikka eipä ne ekana ole esillä kahvipöytäkeskusteluissa. Mä olen tästä tuttavapiirissä melko avoimesti kertonut. Vähän ikävä tunnelma tuli vain yhdissä pikkujouluissa, joissa kerroin puolitutulle jengille tästä hommasta läppää heittäen. Kertomukseni jälkeen fiilis oli jotenkin vaivaantunut, ja siitä tuli itsellekin ekaa kertaa inhottavan nolo olo tästä asiasta. Että olinpa lörppö.
Mutta silti näistä pitää puhua. Omista tisseistäni kertovat vitsit pikkujouluissa jätän kuitenkin sellaisiin porukoihin, jotka tunnen hyvin 😀
Kiitos että kerroit avoimesti leikkauksesta! Missä sairaalassa operaatio tehtiin?
Itse mietin vaivasenluuleikkaukseen menoa ja pitkän (vähintään puoli vuotta) toipumisajan lisäksi mietityttää puudutus. Leikkaus nimittäin tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa ja koska en esim. synnytyksessä ole tarvinnut mitään kivunlievitystä, jännittää ensimmäistä kertaa selkään piikittäminen melkoisesti. Toki varmaan voi saada jotain rauhoittavaa lisäksi.
Hyvää toipumisaikaa!
Leikkaus tehtiin Pihlajalinna Laser Tilkassa, Helsingin Töölössä. Ymmärrän, että selkäydinpuudutus jännittää. Itsekään en tahtonut synnytyksessä mitään lääkkeellistä kivunlievitystä, sillä tahdoin tuntea kehoni ja koin menettäväni hallinnan kehooni ja tilanteeseen, jos minua puudutetaan. Mutta ainakin nukutus oli yllättävän miellyttävä kokemus. Nukuin tosi makoisaa unta, ja huomasin jopa vähän fiilisteleväni sitä ”omaa aikaa”, jonka sain heräämössä. Vain minä, pötköttely ja kirjat haha!
Kiitos avoimesta kirjoituksesta! Minulla on kolmas nänni oikean rinnan alla, maitoa se ei ole erittänyt mutta muuttui raskauden aikana suuremmaksi ja tummemmaksi. Myös miehelläni on kolme nänniä 🙂
On kiva, että voin levittää tästä tietoa ja vertaistukea – itse olisin niitä molempia kaivannut kipeästi silloin aikoinaan. Ihmiskeho on tosiaan ihmeellinen!
No jopas, kiitos maailmankuvan avartamisesta jälleen kerran, rohkea kirjoitus. Ja hyvä muistutus siitä, että rintoja on monenlaisia kuten myös elämäntilanteita joiden mukaan ne elää. On tärkeää tuntea omansa jotta olisi paremmat mahdollisuudet osata reagoida jos tarve vaatii. Itselle jäi kalkkipatti (pieni tosin) imetyksestä ja yritin sen kanssa elellä, mutta huomasin joka ilta miettiväni että onko se kuitenkin syöpä joten päädyin poistattamaan sen. Tuohon rintojen tutkimiseen kommentoin sen verran, mitä mulle useampikin lääkäri sanoi, että ultra ei ole sellainen tutkimus millä vakavammat sairaudet voidaan poissulkea eli ainoastaan mammografiassa nähdään mitä siellä on eikä aina siinäkään, ultra vaan usein täydentää mammoa. Pitäkää naiset huolta pusseistanne.
Tsemppiä toipumiseen ❤️
Kyllä, rintoja on tosiaan monenlaisia ja ne elävät kantajansa iän ja elämäntilanteen mukaan. Sen lisäksi, että ne tarkistaa itse, ne olisi hyvä tarkistuttaa myös vaikkapa siinä samalla, kun käy gynegologin tarkastuksessa.
Mä en ole mitenkään lääketieteen asiantuntija, mutta mulle kaikki tässä keississä mukana olleet lääkärit sanoivat, että ikäiselleni (36 vuotta) mammografiasta ei ole oikein hyötyä vielä, kun rintojen rakenne on vielä niin erilaista kuin myöhemmin, eikä siinä siten näkyisi mitään. Jos ultrassa olisi näkynyt jotain, lisätutkimukset olisi otettu sitten neulanäyttein.
Ja vielä lisään, kun Hannekin mainitsit tuon että liivit hiersi mustelman kainaloon, että röntgenlääkäri kysyi multa mammografiassa heti että mikä tuo jälki on joka mullakin oli kainalossa siinä mihin kaarituen pää aina sen painoi. Kun vastasin että se on liiveistä ja että se nyt on ollut siinä for ages, niin totesi että heti roskiin ne liivit ja hankit sellaiset mitkä ei paina ja mistä ei jää jälkiä, kaikki tuollaiset altistaa muutenkin riskaabelia kudosta häiriöille (ts. pahimmassa tapauksessa syövälle). Siitä lähtien oon käyttänyt vain kaarituettomia liivejä, joita onneksi saa kunnon liikkeistä oikeesti hyviäkin..
Erinomainen pointti, kyllä! En tajua, miksi käytin niin kauan sellaisia kamalia liivejä, joista tosiaan jäi vuosiksi mustelma, huh!
Ja tästäpä tulikin mieleeni, että jos jollain on antaa vinkkiä hyviin, tukeviin, kauniisiin ja kaarituettomiin liiveihin, olisi mahtava kuulla! Olisi ihana voida toipumisen jälkeen hankkia uudet kahden tissin elämään soveltuvat liivit.
Jos kuppikoko on D tai isompi, niin tsekkaa Lumingerien verkkokauppa! Sairaan hyvä asiakaspalvelu, nopea toimitus, helppo palautus! https://www.lumingerie.fi/kaarituettomat-rintaliivit
Tää juttu oli hyvin kirjoitettu ja kiinnostava, kiitos!
Onpas hyvän näköisiä liivejä – ja just kaarituettomina ja moni saumottomanakin. Näyttävät myös hyvin tukevilta. Mä en varustukseni kanssa kuitenkaan kuulu kaupan kohderyhmään, mutta vitsi, olisipa jossain tuollainen valikoima pienempiäkin kuppikokoja!
Kiitos rohkeasta kirjoituksesta! Olen itse monta kertaa havahtunut siihen, että kun olen itse maininnut jostakin arasta asiasta (keskenmeno, suonikohjut, peräpukamat, virtsankarkailu…), keskustelukumppani on kertonut itsekin kokeneensa samaa. Mikä siinä onkin, että nolostuttavien vaivojen (tai muiden vaikeiden asioiden) kanssa helposti ajattelee olevansa yksin, vaikka järjellä tietääkin ettei niin ole. Maailma tarvitsee enemmän sinun kaltaisiasi ihmisiä, jotka uskaltavat puhua noloista asioista rehellisesti, mutta kuitenkin asiallisisesti ja shokeeraamatta. Hyvää toipilasaikaa!
Näinhän se menee, hyvin samanlaisten asioiden ja vaivojen kanssa me painiskellaan. Mutta ei vain tiedetä sitä, kun murehditaan yksinämme.
Ja kiitos, toipuminen on lähtenyt käyntiin niin paljon paremmin kuin uskalsin ikinä toivoa. Tuntuu, että haava paranee nopeasti ja tosi nätisti, ja kivut ovat olleet vähäisiä.
Näin lehtijutun tästä, en ole itse kokeillut, mutta ehkä sä voisit testata ja raportoida blogiin 🙂
http://suomenliivineulomo.fi/home/
Onpas mahtava liivifirma! Kiitos vinkistä 🙂
Vau. Kiitos tästä! Minulla on sama ongelma, raskauksien myötä isommaksi ja kipeämmäksi tullut. Nyt vähän päälle viikon päästä pääsen siitä eroon ja jännitystä lieventääkseni olen monta päivää googlannut jos olisi samoja kokemuksia (ei muuten ole löytynyt ennenkuin nyt). Kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos.
Ihana kuulla, että tästä sai vertaistukea <3 Kuten sanoitkin, tästä ei löydy oikein mitään kokemustietoa (etenkään suomeksi), vaikka kuinka googlaisi. Hyvää leikkausta ja pikasta paranemista!
Hieno kirjoitus!
Tosi tärkeää, että näistä kirjoitetaan avoimesti. Itse etsin aikoinaan keskenmenojen jälkeen esille tulleesta kohtupoikkeamasta tietoa. Tosi vähän löytyi mitään, varsinkaan suomeksi!
Kun lopulta itse sain lapsen, kävin sitten kirjoittamassa (anonyymina) muutamalle random palstalle (muistaakseni yksi suomeksi, yksi enkuksi) kokemuksistani, sain edes murusen rohkaisevaa vertaiskokemusta jakoon..
Kyllä, olisinpa itse löytänyt aikoinaan tämän kaltaisen tekstin jostain. Mutta kun ei edes tiennyt, millä nimikkeillä hakea. Tosi hyvä, että olet käynyt kirjoittamassa omista kokemuksistasi palstoille googlen löydettäväksi. Niistä on ihan varmasti ollut ja tulee olemaan apua samassa tilanteessa oleville <3
Hei,
Olisin halunnut kysyä, että tuliko sinulle leikkauksen jälkeen mitään komplikaatioita? Turvotusta, puutumista tai jäykkyyttä käsiin? Jouduitko käymään esim.fysioterapeutilla leikkauksen jälkeen?
Hmm, nyt en enää ihan kaikkea muista. Paranemisvaiheessa leikkauskohta turvotti ja keräsi vähän nestettäkin sekä kiristi. Muista myös hämärästi, että leikkauskohta säteili omituisesti sormiin asti, mikä pelotti. Lääkäri kuitenkin jälkitarkastuksessa rauhoitteli, että se tunne siitä kyllä häviää. Ja niin kävikin. Parannuin lopulta hyvin nopeasti, eikä settiin kuuluvia jälkitarkastuksia lukuunottamatta tarvinnut mitään muuta erityistä hoitoa.
Kiitos paljon vastauksesta! Olen itse toipumassa samasta leikkauksesta ja juuri sormeni ovat puutuilleet leikatusta kädestä. Varmaan samaa kuin sinulla nuo säteilyt sormiin. Kauan sinulla kesti tuo säteily? Poistettiinko sinulta nestettä leikatusta kainalosta? Kiitokset!
Moi! Valitettavasti en enää yhtään muista, kuinka kauan säteily kesti. Muutamia viikkoja, ehkä. Nestettä ei tarvinnut poistaa, mutta siihen olin varautunut. Tsemppiä toipumiseen!
Hei!
Ihanan rehellinen kirjoitus! Sama vaiva täällä ja olen nyt saanut julkiselle puolelle leikkausajan. Se on kuitenkin vasta erikoistuvalle lääkärille ja harkitsenkin yksityiselle puolelle menemistä kokeneemman lääkrin leikattavaksi. Siskolleni on tehty sama leikkaus ja hänellä oli todella pahat komplikaatiot. Saisinko kysyä, että mikä on sinut leikanneen lääkärin nimi?
Kiitos paljon avusta!
Mitä kautta Linda pääsit leikkaukseen? Ja miten meni?