Olen viime aikoina huomannut ikävöiväni vauvavatsaa. En niinkään kaipaile raskausaikaa saati pode vauvakuumetta, mutta raskaana olevan minäni olemuksen ja ulkonäön voisin ottaa. Sillä hei kyllä, raskaus sopii mulle. Huomasin sen jo molempien raskauksien aikana ja etenkin nyt jälkikäteen kuvia katsellessani: mähän näytin silloin tosi hyvältä!

Ulkonäkökeskeinen ikävöinti saattaa johtua siitä, että tällä hetkellä näytän siltä, että olen raskausviikolla 26. Raskaustilasta poiketen en vain halua käyttää röllykkääni korostavia mekkoja. Esikoisen ajoilta tutut vauvavuosikilot ovat taas kertyneet ympäri kroppaa ja iho on löysää vanhentunutta taikinaa. Naama kukkii, väsy näkyy silmäkulmien uurteina ja raskauden jälkeisen sulkasadon jäljiltä hiuksiani kasvaa töyhtöinä siellä täällä. Onnellinen tietty saa olla siitä, että ohimokaljut yhdistettynä liiskahäntälettiin ei tälläkään kertaa jäänyt lopulliseksi hiusmallikseni. Mutta yhtä kaikki, tunnen oloni huonoksi tässä päälleni huomaamattani hivuttautuneessa karvaisessa, ihraisessa, näppyisessä ja väsyneessä nahkapuvussa.

Osasin toki odottaa muodonmuutosta. Kahden lapsen kokemuksella kroppani kerää itseensä massaa vauvan syntymän jälkeisinä unettomina kuukausina, eikä niinkään raskausaikana. Päinvastoin raskausaika on toiminut tehokkaana kiinteytystreeninä ja kauneushoitona. Kiloja ei kummallakaan raskauskerralla kertynyt hurjasti, eikä niitä tarvinnut synnytyksen jälkeen muutamaa voipakettia enempää kotiin kantaa. Raskausaika sai kroppani suorastaan timmiksi, ja kaikki ylimääräinen tuntui siirtyvän kauniiksi kummuksi vatsaan. Leuan alta hävisi helttaa, poskiin tuli kulmaa ja vyötärölle kaarta. Vauvavatsa muodostui pinkeäksi palloksi, eikä edes loppuraskaudesta olisi takaapäin osannut arvata, että kannan sisälläni lasta.

Vaikka raskaudet saivat voimaan pahoin ja kärsin molemmissa raskauksissa kovista ennenaikaisista supistuksista, se ei näkynyt ulospäin. Monet epäilevät sen mystisen raskauden hehkun olevan pötypuhetta, mutta minä loistin sitä. Mielessäni saatoin käydä läpi synkkiä ajatuksia, mutta ulkokuori hohkasi onnea ja iloa. Hiukset olivat paksut ja tuuheat. Kynnet olivat vahvat kuin panssari. Ihoni ei koskaan ole ollut niin kuulas ja elinvoimainen kuin raskausaikoina.

Nyt tuosta hehkusta ei ole jäljellä mitään. Stressaavat kuukaudet näkyvät pärstässä ja olemuksessa, enkä saanut tälläkään kertaa kokea haaveilemaani imettämällä timmiksi -taikaa. Siksi pitäisi luoda suunnitelma, miten saan taas omanlaiseni kuoren takaisin. Haluan näyttää hyvinvoivalta, terveeltä pian 33-vuotiaalta kahden lapsen äidiltä. Tahdon pitää parempaa huolta itsestäni, nyt kun miehen hoitovapaan ansiosta sille pitäisi taas olla paremmin aikaa. Napapaitoihin, tiukkoihin trikoopaitoihin tai napaa nuoleviin mekkoihin mulla ei ole enää ikinä elämässäni tarvetta tai halua pukeutua, mutta raskaushabituksesta tahdon takaisin elämääni palasen tuota hyvinvoivaa ja kaunista minää.

Jaa