©Maija Hurme _Haakuva_Lahiomutsi_HanneVesku

©Maija Hurme _Haakuva_Lahiomutsi_HanneVesku

Mistä maapallo on tullut?

Miten sanat on keksitty?

Niihin on vastaus – miksi rakkauteen ei ole?

 

Rakkaus syntyy silmissä,

kun näkee toisen ihmisen.

Se tuntuu sydämessä.

Se kutittaa masua.

 

Pusuista ei tule rakkautta,

mutta rakkaus tykkää pusuista.

Pidä kädestä kiinni.

Jos ote irtoaa, rakkaus katoaa.

 

Joskus siitä syntyy myös lapsia; pusuista ja rakkaudesta.

He muuttuvat vielä enemmän yhdeksi.

 

Kun tahtoo, on aika mennä naimisiin.

Tanssitaan, otetaan kädestä kiinni ja pussataan.

Juhlitaan, että rakkaus pysyy.

 

Ja kun on naimisissa, silmät muuttuvat.

Silloin toisen näkee.

 

Rakkaus on hyvä olo.

 

Tämän runon siskoni luki minun ja puolisoni häissä yhtenä osana vihkiseremoniaa. Nämä havainnot, mietteet ja neuvot ovat sanatarkasti peräisin neljä- ja kuusivuotiaiden lastemme suusta. Kyselin heiltä ennen häitä ajatuksia rakkaudesta, parisuhteesta ja naimisiin menemisestä. Ja ovatpa melkoisia parisuhdetietäjiä ja rakkausepeleitä nuo lapsemme! Niin oivaltavia, viisaita ja suloisia juttuja heiltä sai kuulla. Järjestelin heidän pohdintansa teemoittain runomuotoon, mutta en muuten muokannut sana- tai lausemuotoja mitenkään.

Totuus tulee lasten suusta, sanotaan. Ja näitä ajatuksia lukiessa ei voi olla kuin onnellinen, että he meidän perheemme jäseninä kokevat ja näkevät rakkauden noin.

Postauksen vakavailminen potretti minusta ja puolisostani on oman kylän parhaista parhaan pensselimuijan Maija Hurmeen käsialaa. Me emme toivoneet juhlavierailta lahjoja, vaan vielä enemmän: heidän aikaansa ja osaamistaan hääjärjestelyihin ja ohjelmaan. Niinpä Maija ehdotti, että hän tekisi pikapotretteja vieraista hääjuhlan aikana (meidän potretillemme hän tosin antoi enemmän aikaa). Niin ihana idea! Niinpä Maijan teokset toivat hyvää mieltä ja hauskan juhlamuiston myös monen häävieraan kodin seinälle.

Jaa