©Lahiomutsi Ruoka Myskikurpitsakeitto Resepti Ohje Lehtikaali Sipsit Paahdettu-6680

Olen alkanut päästä sisälle syksyyn. Nämä viikot tässä ovat lempivuodenaikani, mutta täydellisen kesän jälkeen oli vain vähän vaikeuksia muistaa se. Intoilen sienistä, hengitän huumaantuneena raikasta syysilmaa ja pyyhin pölyjä kynttilöiden päältä. Villa tuntuu turvalliselta iholta ja uni maistuu viileässä makuuhuoneessa makealta ja syvän siniseltä. Olen taas alkanut ahmia iltaisin kirjoja, kun kaikki aika ei mene kesäsäpinään.

Kausiruuan kannalta syyskuu ei jää yhtään kakkoseksi kesän ilakoinnin kanssa. Ruokalistalla näkyy vielä kesän helmat, mutta sen lisäksi mehevä kattaus sadonkorjuun värejä ja makuja. Innostuin, kun lähikaupan hevi-osastolle oli taas raivattu yksi iso hyllykokonaisuus vain kurpitsoille. Haluaisin kantaa kaikki pyöreät ja pötkyläiset ihanuudet kotiin! Niin hyvää ja kaunista!

Vaikka on mahdotonta valita, oma lempparikurpitsani saattaa olla myskikurpitsa. Siinä on omaan makuuni sopivan syvä ja samalla kermaisen pehmeä maku. Siitä tehdyistä keitoista tulee silkkisen maukkaita. Ihan kuin söisi jotain harvinaista ja kallista herkkua, vaikka oikeasti juuri nyt kurpitsoja saa kantaa kilokaupalla kotiin edulliseen hintaan.

Viime viikolla valkkasin kaupasta kotiinviemisiksi syksyn ensimmäisen myskikurpitsan ja valmistin siitä keiton käyttäen niitä raaka-aineita, joita keittiöstä sattui löytymään. Ja taas tuli niin hyvää kuin olisin ihan vasiten tätä keittoa varten raaka-aineet hankkinut.

Kirjasin reseptin ylös, sillä tämä kokonaisuus toimii ja on helposti muokattavissa. Voipapujen tilalla voi käyttää myös muita papuja tai miksei linssejäkin. Jos et tykkää inkivääristä tai jostain muusta mausteesta, jätä se suosiolla pois. Kookoskerman tilalla voi käyttää vaikka ruokakermaa tai olla käyttämättä mitään ja lisätä vähän enemmän vettä. Lisäkkeenä voi käyttää vaikka ihan vain turkkilaista jukurttia sellaisenaan, jos ei ole halua tai aikaa askarrella sinapin ja mausteiden kanssa.

Koska laatikkoviljelmämme tuottavat yhä edelleen lehtikaalta, tein niistä keiton kylkeen sipsejä samalla uuninlämmityksellä kuin paahdoin kurpitsan. Sekin ohje löytyy tuolta hänniltä, mikäli kiinnostaa. Kas näin:

Myskikurpitsakeitto

 • 1 myskikurpitsa (noin 1 kg)
 • 1 keltasipuli
 • 2-3 kynttä valkosipulia
 • (Puolikas punainen chili)
 • Peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
 • 1 dl oliiviöljyä
 • 2 tl juustokuminaa
 • 1 tl kurkumaa
 • Hyppysellinen suolaa
 • Pari rouhaisua mustapippuria
 • 1 tölkki voipapuja (esim. Urtekram 400 gramman purkki)
 • 1 litra vettä
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 1 purnukka kookoskermaa (esim. Spice up:n 165 millilitran purkki)

Puolita myskikurpitsa. Jotkut kovertavat siemenet pois, mutta minä annan kurpitsan olla sellaisenaan. Surrautan kaikki sitten lopulta tasaiseksi. Mutta sitä ennen: paahda kurpitsanpuolikkaita hedelmäpuoli ylöspäin kiertoilmauunin 225 asteessa noin 30 minuuttia.

Pilko keltasipuli, valkosipuli, chili ja inkivääri pieneksi hakkelukseksi. Mittaa ison kattilan pohjalle oliiviöljy ja paista sipuleita, chiliä ja inkivääriä siinä tovi. Lisää loput mausteet.

Leikkaa jäähtynyt kurpitsan kuori irti veitsellä ja pilko kurpitsa palasiksi. Lisää palaset kattilaan ja kääntele tovi. Lisää huuhdotut voipavut.

Lisää vesi sekä kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 25 minuuttia.

Lisää kookoskerma ja soseuta keitto sauvasekoittimella valmiiksi.

Tarjoa dijonkaurakermalisukkeen kanssa ja halutessasi tee kylkeen tarjolle vielä rapeaksi paahdettua lehtikaalta.

Dijon-kaurakermalisuke

 • 1 purkki kaura fraichea (esim Oatly)
 • 1 tl dijon-sinappi
 • 1 tl hunaja (tai sokeri)
 • 0,5 tl kuivattua minttua
 • Ripaus mustapippuria
 • Ripaus suolaa

Mittaa ainekset pieneen astiaan ja sekoita.

Rapeaksi paahdettu lehtikaali

 • 150-200 grammaa lehtikaalta
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • Hyppysellinen savusuolaa
 • Pari rouhaisua mustapippuria

Pese ja kuivaa lehtikaalit. Irrota lehtiruoti ja revi lehtikaali kulhoon. Heitä mukaan oliiviiöljy, suola ja mustapippuri. Sekoita käsin, kunnes mausteet ja öljy ovat tarttuneet tasaisesti lehtikaaliin.

Laita 150 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi ja kääntele välillä. Lehtikaali palaa helposti, joten kannattaa olla uunin edustalla kärppänä koko paistoajan.

Jaa