Oletteko jo maistaneet tämän kesän hämmentävintä ja hipstereintä kahvijuomaa, eli espresso-tonicia? Viimeistään tänä kesänä se on rynninyt kaikkien kuuleimpien suomalaisten ravintoloiden ja kahviloiden listoille, mutta kuulemieni huhujen mukaan kyseistä juomaa ryystettiin jo pari vuotta sitten ainakin Berliinissä ja New Yorkissa.

Minä itse kuulin epresso-tonicista ensimmäisen kerran vasta tänä kesänä siskoltani. Kahvihifistelyyn vahvasti kallellaan oleva siskoni on se, joka minut muutama vuosi sitten opetti juomaan kahvia näyttämällä ja pikkuhiljaa maistattamalla, että kahvi on muutakin kuin kitkerää suodatinlientä. Ja nyt siskolla oli pakattuna tämä itselleni uusi kahvipahe mukaan Kumpulan maauimalaan, jossa vietimme kesäpäivää.

Espresso-tonic on siis yksinkertaisuudessaan juuri sitä, mitä nimikin kertoo. Se yhdistää kahvin ja kuplivan tonic-veden. Kuulostaa aivan käsittämättömältä ja kamalalta yhdistelmältä, ja vanhana baarityöntekijänä tuli mieleeni, että juoma on keksitty vahingossa. Pöytiin jääneitä juomia on siivotessa kaadeltu yhteen mukiin ja sitten joku onneton on epähuomiossa ottanut hörpyt mukista, jossa on jämät yhden tyypin kahvista ja toisen tyypin tonicista. Tiedä häntä.

Kiinnostuksesta pyysin siskoa kuitenkin kaatamaan mukillisen minullekin. Tykkään espressosta ja tonicista erikseen ja mietin, ettei ei se niiden yhdistelmä nyt niin kamalaa voi olla. No oli se. Entisen baarimaijan mielikuviteluksella pystyin tuntea, miten jollakin suullisella mukaan tulee vielä mukien pohjalle heitetty tupakantumppi. Mutta kummallisinta tässä on se, että pyysin siskoa kuitenkin kaatamaan toisenkin mukillisen. Ja sitten olen tehnyt juomaa välillä kotonakin. En tiedä, mitä oikein on päässyt tapahtumaan.

En nimittäin edelleenkään osaa sanoa, onko kahvia ja hapanta kuplavettä yhdistävä kylmä juoma mielestäni ihan järkyttävän pahaa vai hyvää, mutta jotain perin koukuttavaa siinä on. Kahvikissan hellejuomana se on jollain perin kummallisella tavalla ihana. Kuin jääkahvi tuotuna tälle vuosikymmenelle ja tämän ajan makumaailmaan. Se on raikas ja kupliva, mutta selkeästi kahvinen.

Espresso-tonicin valmistus on helppoa. Sen kun kaataa lasiin jääkylmää tonicia (ja mahdollisesti pari jääpalaa), keittelee pari shottia espressoa ja kaataa kahvit mukiin tonicin sekaan. Jos tahtoo hifistellä, espresson voi vielä suodattaa kitkerän creman poistamiseksi ja kaataa mukiin varovasti lusikan kautta. Näin tonic jää pohjalle kirkkaana ja kahvi asettuu veden päälle mustana. Mutta ihan hyvin voi vain sekoitella kahvin ja tonicin yhteen ja hörppiä kofeiinisen janojuoman sen kummemmin askartelematta.

Mites on, maistuuko teille kahvi ja tonic samaan lasiin sekoitettuna?

Jaa