Mikä luontoäidin lempeä kädenojennus onkaan, että erilaisten sitrushedelmien kaudet osuvat juuri keskitalveen. Sitrushedelmistä värejä, voimaa ja energiaa imien minä olen sinnitellyt helmikuuhun ja tähän autuaaseen auringonvaloon, joille alhaalla roikkuvat pilvet ja nurkissa pahantuulisena kulkenut sumu on vihdoin antanut tilaa.

Tällä hetkellä vielä juuri ja juuri ehtii nauttia kauden viimeiset veriappelsiinit. Niitä saa räikeän punaisina tai kaksivärisinä, kuten nuo kuvassa näkyvät. Hedelmälihan väriin vaikuttaa ilmasto ja lajike, ja Satokausikalenteri-sovellus tietää kertoa, että marokkolaisia veriappelsiineja saa vielä maaliskuussakin. Hämmästyttävän makea ja raikas hedelmä kaikissa väreissään!

Veriappelsiineista tehtyjä risottoja on nyt näkynyt niin paljon lehdissä ja blogeissa, että tahdoin minäkin sitä kokeilla. Huhu kertoo, että parhaan veriappelsiinirisoton omalla kotikylälläni tarjoilee BasBas-ravintola, jossa en ole vielä kertaakaan käynyt. Kävin hakemassa tähän veriappelsiirisottoon inspiraatiota Sivumakuja– ja Liemessä-blogeista – jotka taas ovat hakeneet inspistä BasBasista –  ja varioin ohjetta oman makumieltymyksen sekä jääkaapin sisällön mukaan.

Ja voi että, tulipa siitä kerrasta niin hyvää, että laitan heti teillekin reseptin jakoon! Veriappelsiinirisotto on pehmeää, sitruksista, makeaa ja suolaista samaan aikaan – sellaista, että tekee mieli mumista ja ulista nautinnosta sitä syödessään.

Kivaa oli myös se, että lapsetkin söivät risottoa, vaikka se ei heidän lempiruokien joukkoon päässytkään. En tiedä, onko se verinen nimi vai ulkonäkö, mikä saa sitrushedelmistä pitävät lapset epäilemään veriappelsiinin makua. Oli miten oli, veriappelsiinit jäävät kuitenkin yleensä syömättä sellaisenaan esimerkiksi aamupalalautaselta, mutta lämpimän risoton mukana ne maistuivat paremmin.

Ja minä söin sitten loput.

Veriappelsiinirisotto

 • 1 l kasvislientä
 • 4 dl risottoriisiä
 • 1 keltasipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 4 veriappelsiinia
 • 4 rkl voita
 • 1 tl kuivattua timjamia
 • 2 rkl turkkilaista jukurttia
 • 2 dl raastettua parmesaania
 • mustapippuria
 • suolaa

Kuumenna vedenkeittimellä tai kattilassa litra vettä ja sekoita se yhden kasvisliemikuution kanssa kimppaan.

Kuori ja silppua sipulit pienen pieniksi kuutioiksi.

Pese yksi appelsiineista ja raasta sen kuori pieniteräisellä raastimella (vältä ottamasta valkoista osaa mukaan). Fileoi samaisen appelsiinin liha, eli irrota se veitsellä kuorestaan ja viipaloi ohueksi.

Purista lopuista kolmesta appelsiinista mehut. Hedelmälihaa saa tulla mukaan niin paljon kuin vain irtoaa.

Kuulosta kasarissa sipulit voin kanssa. Lisää risottoriisi ja sekoittele koko ajan, ettei riisi vain pala. Kuulosta riisiä kunnes se on läpikuultavaa, eli noin viisi minuuttia. Kaada mukaan puolet veriappelsiinimehusta. Kun mehu on lähes haihtunut, lisää timjami ja raastettu veriappelsiinin kuori.

Sen jälkeen ala lisätä kasvislientä 1-2 desiä kerrallaan ja sekoittele risottoa aina välillä. Raasta sillä aikaa parmesaani. Kun noin 20 minuutin kuluttua olet lisännyt kaiken kasvisliemen ja se on lähes imeytynyt risottoon, lisää loput puristetusta mehusta. Anna lopunkin mehun haihtua hieman, mutta jätä risotto reilusti löysäksi ja mehuiseksi.

Lisää fileoidut veriappelsiinisiivut, turkkilainen jukurtti, parmesaani, mustapippuri ja suola. Ole tarkkana suolan kanssa, sillä kasvisliemi ja juusto itsessään on jo suolaista, joten välttämättä suolaa ei tarvitse lisätä lainkaan.

Sitten vain nautinnollisesti lusikoimaan risottoa suuhun!

Jaa