Postaus sisältää saadun tuotteen
Toisen vauvavuoden aikana kuopuksen kiinteiden ruokien aloitus meni vähän siinä sivussa. Yhtäkkiä hän on syönyt jo hyvät tovit ihan samoja ruokia kuin mekin, mutta en oikein muista, mitä matkalla tapahtui. Jotain soseitakin surrauteltiin, mutta pääasiassa katoimme hänen eteensä maisteltavaksi palasia samoista raaka-aineista kuin mistä ruoka muidenkin perheenjäsenten lautasilla koostui.

Esikoisen kiinteiden aloituksen sen sijaan muistan hyvin. Luin lasten ravitsemuksesta kirjoitettuja teoksia keltainen korostuskynä kädessäni. Mulla on kirjahyllyssä vieläkin tallessa yksi lasten ruokakirja, jonka tekstistä on alleviivattu suurin osa. Tutkin nettiä ja ostin höyrytysritilän. Kirjoitin listan vauvoille sopivista mausteista ja teippasin sen maustekaapin oveen. Kun tein ensimmäisen bataattisoseen, katsoin siihen ohjeen. Aihepiiri oli niin vieras, että tahdoin varmistua kaikesta. Kuten siitä, että bataattisoseeseen tulee, öh, bataattia.

Sain hiljan kirjan, jota olisin arvostanut esikoisen vauvavuonna. Pipsa Hurmerinta lähetti minulle arvosteltavaksi kirjansa Pipsan keittokirja pienille ihmisille (kiitos!), jossa on piristävän freesejä soseohjeita. Amarantti-parskakaalisose, herne-minttusose ja porkkana-kikhernesose noin muun muassa. Tykkään siitä, että Pipsa rohkaisee maustamaan vauvojen ruokia, ja ohjeissa onkin käytetty muun muassa muskottipähkinää, tuoretta inkivääriä ja kookosmaitoa. Mauttomien mössöjen aika on ohi! Kirjan sivuilla Pipsa kertoo myös ruokafilosofiastaan sekä antaa käytännön vinkkejä vauvanruuan tekemiseen.

Kuvittelin selailevani kirjan ja antavani sen sitten eteenpäin johonkin vauvaperheeseen. Kirjasta löytyi kuitenkin niin jänniä ohjeita, että tämä lastenruokakirja saattaa jäädä hyllyyn pysyvästi. 8-12 kuukautisille bebeille tarkoitetuista ruuista minä voisin popsia ainakin pestopastaa, pinaatti-riisipaistosta, kurpitsamuffineja ja avokado-raakakaakaomoussea.

Kirjan loppupäässä on yli yksivuotiaille soveltuvia sapuskoja, joissa niissäkin on jotain niin kivaa säväystä, että niitä kelpaisi kokata myös ilman minikokoista ruokailutoveria. Bataattipihveissä on lehtikaalta ja makaronin kyytipoikana tarjoiltavassa valkokastikkeessa papuja sekä pinaattia. Mä aloitin vauvanruokamakumatkan tekemällä kirjan ohjeiden mukaan myslipatukoita. Taaperoksi hujahtanut vauvamme pisteli näitä menemään niin hyvällä ruokahalulla, että myslipatukoita täytyy tehdä toistekin tyrkylle iltapalan oheen, välipalaksi tai vaikka retkievääksi.

Myslipatukat

  • 8 kuivattua aprikoosia + vettä
  • 2 rkl chiasiemeniä + 6 rkl vettä
  • ½ dl auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä (käytin jälkimmäisiä)
  • 1 ½ dl paahdettuja ja sokerittomia muroja (käytin Urtekramin Speltpopseja)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 3 rkl hunajaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • ½ tl kanelia
  • 1 banaani

Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. Vuoraa 20 x 20 cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla.

Laita aprikoosit pieneen kulhoon ja peitä ne lämpimällä vedellä. Sekoita chiasiemenet veteen ja anna niiden seistä noin 5 minuuttia, jolloin ne muodostavat geelin. Murskaa halutessasi auringonkukan- tai kurpitsansiemenet.

Sekoita kaikki kuivat aineet. Muussaa banaani. Valuta aprikoosit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen isossa kulhossa.

Laita seos uunivuokaan ja painele se tiiviiksi lastalla tai lusikalla. Paista uunissa noin 20–30 minuuttia. Anna jäähtyä parikymmentä minuuttia ennen leikkaamista sopiviksi paloiksi.

Jaa