Esikoisen kiinteiden aloituksen sen sijaan muistan hyvin. Luin lasten ravitsemuksesta kirjoitettuja teoksia keltainen korostuskynä kädessäni. Mulla on kirjahyllyssä vieläkin tallessa yksi lasten ruokakirja, jonka tekstistä on alleviivattu suurin osa. Tutkin nettiä ja ostin höyrytysritilän. Kirjoitin listan vauvoille sopivista mausteista ja teippasin sen maustekaapin oveen. Kun tein ensimmäisen bataattisoseen, katsoin siihen ohjeen. Aihepiiri oli niin vieras, että tahdoin varmistua kaikesta. Kuten siitä, että bataattisoseeseen tulee, öh, bataattia.
Sain hiljan kirjan, jota olisin arvostanut esikoisen vauvavuonna. Pipsa Hurmerinta lähetti minulle arvosteltavaksi kirjansa Pipsan keittokirja pienille ihmisille (kiitos!), jossa on piristävän freesejä soseohjeita. Amarantti-parskakaalisose, herne-minttusose ja porkkana-kikhernesose noin muun muassa. Tykkään siitä, että Pipsa rohkaisee maustamaan vauvojen ruokia, ja ohjeissa onkin käytetty muun muassa muskottipähkinää, tuoretta inkivääriä ja kookosmaitoa. Mauttomien mössöjen aika on ohi! Kirjan sivuilla Pipsa kertoo myös ruokafilosofiastaan sekä antaa käytännön vinkkejä vauvanruuan tekemiseen.
Kuvittelin selailevani kirjan ja antavani sen sitten eteenpäin johonkin vauvaperheeseen. Kirjasta löytyi kuitenkin niin jänniä ohjeita, että tämä lastenruokakirja saattaa jäädä hyllyyn pysyvästi. 8-12 kuukautisille bebeille tarkoitetuista ruuista minä voisin popsia ainakin pestopastaa, pinaatti-riisipaistosta, kurpitsamuffineja ja avokado-raakakaakaomoussea.
Kirjan loppupäässä on yli yksivuotiaille soveltuvia sapuskoja, joissa niissäkin on jotain niin kivaa säväystä, että niitä kelpaisi kokata myös ilman minikokoista ruokailutoveria. Bataattipihveissä on lehtikaalta ja makaronin kyytipoikana tarjoiltavassa valkokastikkeessa papuja sekä pinaattia. Mä aloitin vauvanruokamakumatkan tekemällä kirjan ohjeiden mukaan myslipatukoita. Taaperoksi hujahtanut vauvamme pisteli näitä menemään niin hyvällä ruokahalulla, että myslipatukoita täytyy tehdä toistekin tyrkylle iltapalan oheen, välipalaksi tai vaikka retkievääksi.
Myslipatukat
- 8 kuivattua aprikoosia + vettä
- 2 rkl chiasiemeniä + 6 rkl vettä
- ½ dl auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä (käytin jälkimmäisiä)
- 1 ½ dl paahdettuja ja sokerittomia muroja (käytin Urtekramin Speltpopseja)
- 2 dl kaurahiutaleita
- 3 rkl hunajaa
- 3 rkl oliiviöljyä
- ripaus suolaa
- ½ tl kanelia
- 1 banaani
Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. Vuoraa 20 x 20 cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla.
Laita aprikoosit pieneen kulhoon ja peitä ne lämpimällä vedellä. Sekoita chiasiemenet veteen ja anna niiden seistä noin 5 minuuttia, jolloin ne muodostavat geelin. Murskaa halutessasi auringonkukan- tai kurpitsansiemenet.
Sekoita kaikki kuivat aineet. Muussaa banaani. Valuta aprikoosit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen isossa kulhossa.
Laita seos uunivuokaan ja painele se tiiviiksi lastalla tai lusikalla. Paista uunissa noin 20–30 minuuttia. Anna jäähtyä parikymmentä minuuttia ennen leikkaamista sopiviksi paloiksi.
Mielenkiintoinen kirja, pitää käydä tutustumassa! Soseita on täällä syöty vähän yli kuukausi, ja valmisruokia on tullut ostettua kun tuntuu että ei ole ideoita mitä tehdä muuten. Valikoima vaan on aika suppea, kun suurin osa valmisruuista sisältää joko lihaa tai maitotuotteita mitä vegaaniperheenä ei käytetä. Eilen sain ensimmäistä kertaa tehtyä porkkanasosetta pakkaseen, ehkä se tästä lähtee…
Neuvolan ohjeissa sanotaan että vauvalle ei saisi antaa kuivattuja papuja huonon sulavuuden vuoksi, joten pavut ovat vielä jääneet ruokavaliosta. Mutta ilmeisesti niitä saakin antaa? Vai onko tässäkin eri koulukuntia? Oletan siis, että jos kielletään antamasta kuivattuja papuja se tarkoittaa että niitä ei myöskään saa antaa liotettuna ja keitettynä, koska ei kait ketään niin idiootti ole että antaisi kuivia papuja lapselle…(toisaalta ohjeissa sanotaan myöskin että kahvia ei saa antaa lapselle, mistä tulee hieman no shit, sherlock -fiilis….)
Meilläkin oli ajatuksena antaa vauvan sormiruokailla, mutta kun paino jämähti paikoilleen ja tuntuu että ruokaa meni huonosti alas niin päädyttiin antamaan soseita. Ehkä sitä sormiruokaa voisi vielä kokeilla.
Kieltämättä mielikuvitus on ollut rajana pienille ruokaa laittaessa, tai oikeastaan sen puute. Kolmas lapsi ja edelleen on jotenkin ehkä laiskakin käyttämään aivojaan sen suhteen, mitä kaikkea näille pienillekin voisi tehdä. Varmasti ideoita antava kirja.
Vakkarilukija toivoisi postausta kasvissyöjälapsen kanssa kikkailusta sekasyöjämaailmassa. Oma lapsi aloitti juuri päiväkodissa, ja on ryhmänsä ainoa vege. Oli melkoinen yllätys, millainen määrä säätöä asiasta tuli.
Oman lisähaasteensa tuovat isovanhemmat ja muut sukulaiset, joiden elämään (ja lastenkasvatukseen) kuuluu liha äärimmäisen tärkeänä. Me sitten retkeillään mummolassa omin eväin -ja he puolestaan rahtaavat jääkaapin täyteen leikkeleitä itse tullessaan. Miten opettaa lasta kieltäytymään jostain, joka on muille täysin normaalia, ja jota joka tuutista lapselle tyrkytetään? Itse pyrin olemaan syyllistämättä ketään ja toivon että asiasta ei missään tulisi numeroa tai liikaa alleviivattaisi lapsen ruokavaliota.
Mä ostin tuon kirjan joltain lastenvaatemarkkinoilta, joiden yhteydessä oli Pipsan ruokarekka. Ihan paras taaperoiden ruokakirja. Ostin sen pääasiassa miehelle, joka on keittiössä aika noviisi, jotta lastenruokailu ei kaadu minun niskaani pelkästään. Hän on tämän kirjan avulla ottanut paljon osaa ruoanlaittoon ja alkaa olla jo melko etevä. En usko, että tähän oltaisiin päästy ilman kirjaa ja sen yksinkertaisen nerokkaita reseptejä. Suosittelen! 🙂
Papuja saa antaa pienessä määrin muun soseen seassa 7-8 kk alkaen, T: lakto-ovo-perheen äiti. Ei ole mun nähdäkseni eri koulukuntia tästä, vaan tämä on ihan neuvolan ohje ja löytyy netistäkin monesta paikasta googlettelemalla. Kuivatut pavut ovat huonommin sulavia, joten suositellaan vissiin mieluiten niin, että kypsentäisi tuoreita herneitä/papuja. Kuitenkin taitaa olla vähän vauvakohtaista, miten masu kestää. Mä annoin kyllä vauvalle 7-8 kk ikäisenä tofua, soijarouhetta ja muistelisin että jo linssejäkin (siis kuivattuja mutta luonnollisesti keitettynä 😀 ) ja lapsen maha kesti oikein hyvin. Jossain vaiheessa maistatin GoGreenin pahvipakkauksesta (säilyke)papuja sormiruoaksi hyvin huuhdottuna että sai suolat minimiin.
Mun mielestä paras keittokirja oli ehdottomasti Luomuruokaa lapselle, sieltä löytyi herkkureseptien ja ihanien värikkäitten kuvien lisäksi hyvin ruokainfoa myös kasvissyöjille, en ole vielä missään muualla nähnyt niin selkeitä taulukkoja jne joissa kasvissyöjät huomioidaan. Suosittelen sitä kirjaa ihan ykköshankintana kaikille!
No ei niitä tuoreita kikherneitä (tai muitakaan papuja, paitsi kesäisin herneitä) mistään saa, ja neuvolan esitteissä selkeästi sanottiin että kuivattuja papuja ei suositella alle 1 vuotiaalle, joten siksi porkkana-kikhernesose hieman ihmetytti…
Yleisesti ottaen neuvolassa ollaan kyllä aika pihalla kasvisruokavaliosta.
Mekin ollaan noudatettu tuota 7–8 kk rajaa siinä, koska on alettu antaa papuja ja muita palkokasveja sekä linssejä. Kummallekaan lapselle ei ole tullut niistä mitään vatsanpuruja, vaikka ihan vauvakohtaistahan se on.
Tuo postauksessa mainitsemani kauttaaltaan alleviivattu kirja on muuten juurikin tuo Luomuruokaa lapselle 😀 Toinen hyvä kirja on Tammen julkaisema Vauvan ja taaperon keittokirja, mutta se on loppuunmyyty.
Joo, tämä kirja on ehdottomasti niihin päiviin, kun jääkaapin avatessa tuntuu, että ei ole mitään ruokaa – vauvalle sen kummemmin kuin itsellekään 🙂
Kiitos postaustoiveesta! Mä luulen, että en oikein osaisi tuoda siihen mitään ajatuksia. Ainakaan vielä. Asian kanssa ei ole ollut kummemmin säätöä, vaan kaikki on mennyt jotenkin ihmeenkin luontevasti. Me ollaan lapsen kanssa tietty juteltu ruokavalioasioista, ja vielä sellaiset yksinkertaiset ajatukset aiheen ympäriltä ovat riittäneet. Hän itse on joskus sekailaisista syöjistä koostuvassa ruokapöydässä kertonut muille, että me ei syödä eläimiä, ja se on tullut jotenkin niin ihanalla lapsen tavalla katsoa maailmaa. Että me ei syödä, mutta mitäs siitä, ja muut syövät taas jotain muuta, mitäs siitä. Välillä tietty tulee tilanteita, kun pitää selventää, etteivät kaikki nakit ole sellaisia nakkeja kuin ne meidän syömät jne. Mutta siis ihmeen luontevasti tämä kaikki on mennyt. Toivottavasti teilläkin ruoka-arki lähtee sujumaan leppoisasti. Tosi ikävä kuulla, että päiväkodissa asiaan on liittynyt säätöä.
Voi miten ihana kuulla! Tolleen just parhaat ruokakirjat toimivat – innostavat ja rohkaisevat kokeilemaan!
Niin, siis pahinta mitä niistä kuivatuista pavuista voi seurata vauvalle on käsittääkseni vatsavaivat, joita ei tosiaan kaikille edes tule. Eli mä kyllä kokeilisin erityisesti jos olisin vegaani, ja jos tietäisin ettei mun vauva ole erityisen herkkämahainen, kun proteiinit on kuitenkin tärkeitä. Aloittelisin kyllä punaisista linsseistä kuivattujen kokeilemisen. Mutta mä en ole neuvola, tää on ihan omaa maalaisjärkeä…
Neuvola oli tosiaan meidänkin kohdalla IHAN pihalla kasvissyönnistä, myös siis lakto-ovosta. Täti joutui kaivamaan jonkun kirjan esiin ja otti sieltä mulle monisteen, jossa luki että kasviruokavalion perustana vauvoille on peruna ja marjat tai jotain sinnepäin. Siis huvitti lähinnä se, että mikä siinä perunassa taas on niin erinomaista, kun sitä aina ollaan ekana siellä suosittelemassa, meillä meni nimenomaan maha ihan jumiin vauvalla perunasta. Ennemmin suosittelisin jotain täysjyväpastaa ja -riisiä myös ravintosisällön kannalta kuin perunaa.
Kiva, Lähiömutsi että teilläkin Luomuruokaa lapselle oli mieluinen, se oli mun hlökoht mielestä parempi kuin toi Vauvan ja taaperon keittokirja, reseptit oli enemmän lähempänä jotenkin omaa kokkailumeininkiä. Ja vauva rakasti sieltä esim. sitä kurkku-päärynä -herne -keittoa, kun ei jossain vaiheessa suostunut syömään mitään kasvissosetta jos ei ollut hedelmää mukana. 🙂
t: sama lakto-ovo äiti
Hei Anne, neuvolassa ei suositella papuja juurikin ilmavaivojen takia. Meillä pavut ei koskaan aiheuttaneet pahempia ilmavaivoja. Käytin ihan purkkipapuja jotka huuhtelin huolellisesti, mutta toki voi käyttää kuivattujakin papuja kunhan liottaa ne huolellisesti ( min. 8h) runsaassa vedessä johon lisätty hieman sitruunamehua tai omenaviinietikkaa ja keittää mielummin liian pitkästi niin että ovat varmasti ovat kypsiä. Kirjassa suosittelen antamaan papuja ensimmäisen kerran mielummin päivällä kuin illalla ja aloittamaan ihan pienillä määrillä. Neuvolan ohjeethan ovat todella varovaiset ja mielestäni myös hankalat jos perheessä syödään paljon kasvisruokaa niinkuin meillä. Myös pinaatti ja punajuuri ovat neuvolan mustalla listalla ja muualla maailmalla niitä annetaan jo ihan pienille vauvoille eli näissä on paljon hajontaa…
Miten ihana kuulla! Kiitos ja terveiset miehelle!
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mä olen ilmeisen kykenemätön noudattamaan ohjeita, heti piti tätäkin alkaa säveltämään 🙂
Laitoin enemmän pähkinöitä ja manteleita, koska ne on meillä lasten herkkua, näistä patukoista saa oivallisia välipaloja kerhoon. Liotin chiansiemenet appeelsiinimehuun, tulee vähän lisää makua. Surautin banaanin sekä aprikoosit sileiksi teharilla, sitoo massan paremmin. Pähkinät laitoin kokonaisina, muksut on jo isompia, joten kaupaavat purtavaa enemmän kun taapero. Kaiken kaikkiiaan resepti oli hyvin inspiroiva eikä tämä jää ainoaksi kerraksi kun näitä meillä tehdään 🙂