Kaupallinen yhteistyö: Porin Villa ja Peite. Postaus sisältää alekoodin.
Puolitoista vuotta sitten me aloimme nukkua villalla. Kävin ensin kylässä Porin Villa ja Peitteen verstaalla etsimässä parempia unia ja todetakseni omin silmin, että Porissa ihan todella valmistetaan käsityönä ja 86 vuoden kokemuksella luonnonmateriaaleista futoneita, peittoja ja tyynyjä. Sen jälkeen pemistelimme uniasiamme uusiksi.
Minun ja miehen kymmenisen vuotta palvellut puuvillafuton, puuvillapeitot ja muovihöttöä sisältäneet tyynyt vaihdettiin Porin Villa ja Peitteen kookos-villafutoniin, villaseen patjansuojukseen, villapeittoihin ja villatyynyihin. Lapsilla muutos oli vielä isompi, sillä aikaisemmin he nukkuivat muovin keskellä. Molempien sängyt oli vuorattu muovilla, joten lasten vaahtomuovipatjat ja polyesterivanupeitot vaihdettiin nekin luonnonmukaisiin: luomupuuvillaisiin futoneihin, villaisiin patjansuojuksiin ja villapeittoihin. Nykyään myös lapsille on saatavana villa-kookosfutoneita.
Vaihdettuamme muoviset unet villaisiin, olen saanut tasaisesti kyselyitä siitä, miten villa on toiminut käytössä ja huollossa. Myös uuden alekoodin perään on kyselty. Samaten on kyselty, voisiko siitä luonnonihmemateriaalista tehdä myös vauvoille villafutonia. No kuulkaa, täältä pesee kokemuksia, alekoodia ja myös vauvojen villafutonia. Ja laitetaan päälle vielä tieto siitä, että Porin Villa ja Peite tekee myös vauvan unipesän tarvikepaketteja villaisena!
Aloitetaan tuosta mainiosta uutuudesta: vauvojen villafutonista ja settiin kuuluvasta villaisesta patjansuojuksesta. Vaikka meillä ei enää pinnasänkyikäisiä lapsia olekaan, tulin tästä uutuudesta hurjan iloiksesi muiden mukuloiden ja näiden väsymyksessä kärvistelevien vanhempien puolesta. (Kiitos eräälle sellaiselle ihanalle vanhemmalle pinnasänkymiljöön lainaamisesta kuvauksiin!) Futonilla nukkumiseen kun on ainakin 10+1 erinomaista syytä myös vauvoilla. Ja sitten vielä se materiaali, villa.
Tutkimusten mukaan villaisissa vuodevaatteissa ihmiset nimittäin nukahtavat nopeammin ja heidän unensa on syvempää ja rauhallisempaa. Jokainen vauvavuoden kokenut vanhempi varmasti on ihan yhtä pähkinöinä kuin minäkin tästä Sydneyn Yliopiston terveystieteiden laitoksen tutkimuksesta, jossa todettiin, että villalla nukkuvat vauvat viettävät yönsä selkeästi rauhallisemmin kuin puuvillalla koisivat.
Vauvat ovat siitä vekkuleita otuksia, että ne eivät ole huijattavissa tai johdateltavissa tutkimuksissa. Jos ne nukkuvat, ne nukkuvat. Ja jos ne eivät nuku, noh niin, sitten ne eivät nuku. Villatutkimuksista on käynyt ilmi myös se, että keskosvauvat nukkuivat paremmin villalla. Kun uni maistuu, jää energiaa kasvaa. Villalla nukkuneiden keskosten painokäyrät olivat 61 prosenttia korkeammat kuin puuvillalla nukkuneiden. Melkoinen luonnon luoma ihmeaine tuo villa!
Toinen Porin Villa ja Peitteen uutuus vauvaperheille on villainen tarvikepaketti ommeltavaan unipesään. Meillä ei lapsilla ollut unipesää, mutta somen suloisista vauvakuvista olen huomannut, että nykyään moni vanhempi nukuttaa vauvoja vauvasänkyyn asetellun unipesän suojissa. Meillä lapset ovat nukkuneet vauva-aikoina meidän vanhempien välissä eli niin sanotusti perhepedissä, ja voisin kuvitella unipesän toimivan siinäkin toimessa. Edit: Muistathan turvallisuuden myös unihommissa. Täällä yksi teksti unipesien turvallisuudesta.
Nykyään meidän mukelot nukkuvat tosiaan omissa sängyissään – siis silloin kun eivät kömmi kesken yön meidän vanhempien väliin. Oli miten oli, mukavasti villan keskellä nukkuvat, missä nukkuvatkin. Nyt tämän yhteistyöpostauksen myötä sain aikaiseksi vaihtaa lasten muhkuraiset polyesterityynyt 50×60-kokoisiin villatäytteisiin tyynyihin. Niiden sisällä olevaa villaa voi lisätä tai poistaa ihan sitä mukaa, tuleeko tyyny isolle vai pienelle nukkujalle. Meillä aikuisilla on ihan samat tyynyt, mutta niissä vain vähän enemmän villaa sisällä.
Puolentoista vuoden aikana villaiset petivaatteemme ovat ehtineet kokea pikkulapsiperhe-elämän koko kirjon. Olen ehtinyt nipistää niihin viimeiset imetyshiet, niihin on lorahtanut pissaa ja niitä on herätty pesemään keskellä yötä sen oksennustaudin starttaavan ensimmäisen ja pahimman roiskinnan jäljiltä.
Futoneita lukuun ottamatta kaikki sänkyjemme villakamat voi pestä pesukoneessa: tyynyt, peitot ja patjansuosukset. Saatiin jopa erään mustikkaisen kokosänkyoksennusmarinadin jäljiltä kaikki petivaatteet puhtaiksi. Kaikki villakamat ovat myös säilyttäneet muotonsa monista pesukerroista huolimatta, ja villaisten tyynytäytteiden kuivaaminen kylppärin lattialla levitettynä toimii hyvin. Lattialämmitys tosin nopeuttaisi prosessia.
Lasten unesta en oikein osaa heidän puolestaan vastata. Meillä nukutaan nyt paremmin kuin puolitoista vuotta sitten – ja kyllä, käytän sanaa me – mutta se voi myös johtua lasten kasvamisesta, kuun asennosta ja iltalaulun oikeasta laulunuotista. Mutta omasta puolestani voin sanoa, että rakastan sitä, että saan iltaisin pujahtaa villojen väliin ja nukkua yöni kuin villaan kääritty onnellinen hodarinakki.
Ainut huono puoli tässä on se, että jokaisen hyvänkin hotellin sängyt tuntuvat nykyään nihkeiltä, sähköisiltä ja muovisilta. Alan pian yhdeksi niistä henkilöistä, jotka kuljettavat omaa tyynyä mukanaan hotelleihin. Ehkä peittoakin.
Tykkään siitä, miten villatyyny tuntuu luonnolliselta, oikealta. Muovitäytteinen tyyny tuntuu muhkuraiselta, sähköiseltä ja noh, muoviselta. Villatyynyllä nukkuessa tyynyyn ei kiinnitä huomiota, eikä sitä tarvitse pyöritellä. Sen kun nukahtaa. Futon on toiminut unilla yhtä hyvin kuin aikaisemminkin, enkä ole huomannut nykyisen villaisen ja vanhan puuvillaisen välillä mitään merkittävää eroa. Runkoni voi paremmin, kun saan nukkua futonilla, sen kyllä tiedän jo monen vuoden kokemuksella.
Toisin kuin futonissa, villaisessa peitossa huomaan eron vanhaan puuvillapeittoon. Villapeitto on samaan aikaan lämmin ja hengittävä. Viime kesä oli toki poikkeuksellisen kylmä, mutta nukuin koko kesän villapeitollani, vaikka ennen jossain vaiheessa kesää vaihdoin aina nukkumaan pelkällä pussilakanalla. Villapeitto on myös ihanan raskas; pöyheä ja jämäkkä samaan aikaan. Keveät peitot eivät ole makuuni, vaan tunnen oloni rauhallisemmaksi ja turvallisemmaksi peiton alla, jonka tunnen. Se on kuin turvallinen halaus, kotikolo.
Ja sitten vielä se lupaamani alekoodi! Koodilla lähiömutsi2018 saatte 5 prosentin alennuksen kaikista Porin Villa ja Peitteen tuotteista. Alekoodi on voimassa 30. huhtikuuta asti. Porin Villa ja Peite on sitten viime postauksen perustanut näyttelytiloja ympäri Suomen, jotta niissä pääsee kokeilemaan ja hypistelemään tuotteita.
Hei,
Me on perheen kanssa nyt pitkään mietitty näitä, mutta onko esimerkiksi futoneissa minkäänlaista takuuta? Kauanko niiden pitäisi kestää käytössä?
Moikka! Noin yleisesti futoneiden käyttöikä on käsittääkseni sen 10 vuotta. Takuuasiasta en ainakaan ole tietoinen, mutta selvitän 🙂
Kiva postaus ja mukavaa jos väki saa tuotteiden avulla paremmat yöunet. Mä hyödynsin viimeksi alennuskoodin ja tilasin itselleni peiton ja tyynyn, mutta valitettavasti ne jäivät pian pois käytöstä: ohuinkin villapeitto oli auttamatta liian kuuma talvellakin ja villatyyny aiheutti niskakipuja ja päänsärkyä(!) kun oli liian kova, tottunut kun olen niihin muovihötötyynyjen pehmoisuuteen. Harmittaa kyllä kovasti 🙁
Nukkuminen on niin ihanaa <3 Ja meidän sakille villa toimii paremmin kuin olisin voinut kuvitella.
Tosi harmillista kuulla sinun kokemuksesi. Ehkä siihen on looginen selitys; se, että ihmiset ovat erilaisia. Mä olen vilukissa (villasukat jalassa ja villatakki päällä melkein läpi vuoden) ja kotona makkarin lämpö pidetään matalana. Mutta kun tosiaan nukuin viime kesänkin villapeittoni alla tyytyväisenä, vaikka ennen olen jossain vaiheessa vaihtanut vain lakanaan. Mies toisaalta on enemmän kotonaan viileässä kuin lämpimässä, mutta silti hänkin tykkää nukkua hengittävässä villassa. Jänniä nämä ihmisten erot!
Tyynyasia vasta jännä onkin! Ne pehmoiset, upottavat ja höttöiset muovityynyt ovat ihan kamalinta, mitä tiedän 😀 Just hotelleissa on monesti sellaisia, jaiks.
Moikka! Jos haluat myydä sen tarpeettomana olevan villapeiton niin minua kiinnostaisi vaikkapa ostaa se!
Ah, voi kunpa saisit vielä alekoodia jaettavaksi – olen surullisen myöhässä tämän postauksen löytämisessä. Kuulostaa ihan huipuilta tuotteilta! Nyt esikoisen syntymän (noin kk sitten) jälkeen katselee kaikkea aivan uusin silmin, ja pienillä tuloilla elävä osaisi arvostaa alekoodia näin hintaviin tuotteisiin. 🙂
Toivotaan, että voin taas pian tehdä Porin Villa ja Peitteen kanssa yhteistyötä ja alekoodikin irtoaisi 🙂 Ihanaa vauva-aikaa sinne <3
Meillä on pikkuhiljaa vaihdettu villaiseen, nyt on enää muovipeitot. Josko kohta nekin…
Lähipiirissä on toimittu meidän kokemuksen rohkaisemana ja innoittama samalla tavalla; hiljalleen vaihdettu villaan, kun tarvetta vaihtoon on ollut. Jos nyt pitäisi valita vain yksi villatuote, jonka ottaisin uniani parantamaan, olisi kyllä kova skaba tyynyn ja peiton välillä. Saattaisin päätyä juurikin peittoon 🙂
Vauvan villafuton lähtee tilaukseen, tosin en usko sen muuttavan meidän öitä juurikaan kun villaiset tyynyt ja patjansuojat on jo käytössä, mutta oon suuri unihifistelijä jolle voi aina kaupata lisää ekologisia vuodetuotteita. Porin v&p:n tyynyt oli itselleni kyllä pettymys käytössä, niiden sisus kun on irrallista villaa niin se käytössä menee myttyyn vaikka kuinka aamuisin pöyhisi. Tykkäsin enemmän Ruskovillan tyynyistä, joissa villa on ”levyinä” tyynyliinan sisällä, pysyvät paremmin kuosissa. Mutta muuten ihania tuotteita Porin v&p:llä ja aina ihana ostaa kotimaista käsityötä!
Jos jossain tahtoo hifistellä, uni on kyllä hyvä kohde 🙂 Vaikka luonnonmateriaalista valmistettu patja ei suoraan näkyisi lapsen nukkumisessa, ihan maalaisjärjellä pääteltynä villa tai muu luonnonmateriaali on kuitenkin parempi lapselle (ja tietty myös aikuiselle) nukkua kuin muovi.
Äh, kurjaa kuulla toi tyynykokemus. Meillä on kahdenlaiset villatyynyt käytössä. Nukkuessa pään alla ne, joissa on keskellä tikkaus ja täyte on kahdessa osassa. Toiset tyynyt ovat sitten ilman tikkausta ja täyte on siis ”vapaana” koko tyynyn sisällä. Tätä jälkimmäistä tyynyä käytän illalla lukiessa ja nukkuessa jalkojen välissä ja halittavana kainalossa. Tikkaus pitää täytteen myöheämpänä helpommin, toinen tyynyt vaati enemmän pöyhimistä. Mutta hyvä palaute Porin Villa ja Peitteelle tuo kokemuksesi. Heillähän tehdään esimerkiksi just futonit villalevyistä, joten miksipä ei voisi kokeilla tehdä samantapaisella tekniikalla myös tyynyä.
Pakko vielä lisätä että yks parhaita asioita on se, että kun näitä luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita ottaa käyttöön niin ei tarvi tuulettaa voc-yhdisteiden tai muiden myrkkyjen hajuja pois! Ei mikään ihan pikkujuttu jos on yhtään asiaan perehtynyt…
Ihan totta muuten! Kun nämä vuodekamat tulivat kotiin, makkariin tuli ihana ja pehmeä villatuoksu. Se tosin haihtui nopeasti, ja villantuoksu tulee esiin vain pestessä, kun villa on märkää.
Minä tilasin viimeeksi ale koodilla ohuen villapeiton ja olen ollut tyytyväinen! Uneni lastu parantui. Muilla peitolla tulee tunne että on liian kylmä nukkua tai hiostavaa yms ja heräilin herkemmin. Tapanani oli pitää vielä villashaalia peiton päällä että olisi lämpimämpi. Villaisen peiton ostettua olen nukkunut huomattavasti paljon paremmin ja lisäpeitolle ei ole ollut tarvetta ja kesälläkään ei ole ollut mitenkään liian kuuma nukkua. Nyt harkitsen paksumman peiton ostamista talveksi.. hmm.
Ihana kuulla kokemuksia muiltakin tyytyväisiltä villalla nukkujilta 🙂 Mä en käsittääkseni ihan hirveästi hikoile öisin, mutta silti muovisilla peitoilla nukkuessa on sellainen nihkeä olo. En tosin huomannut sitä kuin vasta sen jälkeen, kun aloin nukkua villapeitolla. Ehkä kyse on tottumuksesta: sekä hyvään että huonoon tottuu 😀
Minä intouduin myös pari vuotta sitten uusimaan petivaatteita Porin Villa & Peitteen tuotteisiin, enkä ole katunut. Nyt odotellaan, että uusitaan vielä muutamalle mukulalle peitot ja petarit. Vaikka meillä 7-henkinen perhe, satsaamme mielelläni nimenomaan uneen, luonnonmukaiseen ja terveelliseen. Se lisää hyvää oloa kokonaisvaltaisesti. Itsekin oikein odotan sitä, että pääsen illalla kääriytymään lämpöiseen pesään ps. myös villasukat jalassa ja jopa villatakki päällä;)
Uneen satsaaminen on fiksua. Vietetään kuitenkin aika iso osa päivistämme ja vuosistamme sängyssä, ja se siellä sängyssä vietetty aika vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kaikkeen muuhun elämään. Ja hauska kuulla, että meitä on muitakin villaan kääriytyjiä. Mä nukun vähintään ohuet merinovillasukat jalassa ja monesti siinä vielä päällä paksut villasukat. Kesällä saattaa olla muutama viikko, että voin nukkua paljain varpain 😀
Edellisen villapostauksesi myötä meillä toinen lapsi on nukutettu luomulampaantaljan päällä. Talja on siis petarina ihan perus muovipatjan päällä. Tämä lapsi nukkuu huonosti missä vaan joten vertailua en voi suorittaa, mutta oma mieli on parempi kun voin nukuttaa lapseni luonnonmateriaalin päällä.
Olen kuullut muiltakin, että lampaantalja petarina on toimiva ratkaisu. Harmi, etten itse kuullut siitä lasten ollessa pienempiä. Meillä kun on useampi talja: pari uudempaa miehen tuttavien pienestä lampolasta ja muutama vuosikymmeniä vanha isovanhempieni lampaista tehty.
Onko kellään kokemusta miten villa toimii allergiaperheessä?
Riippuu varmaan millaisia allergioita?
Mulla itsellä on siitepölyallergioista ja joillekin eläimille (ei kaiketi lampaille) ja ei ole ollut ongelmaa. En tiedä tohtisinko ottaa futonia, jossa on hevosenjouhia. Mutta nuo on käsitelty allergiavapaaksi tms, siitä taisi tarkemmin olla heidän kotisivuilla. Allergiat on kuitenkin aina yksilöllisiä.
Allergia-asiasta kysyttiin myös viimeksi asiasta kirjoittaessani, silloin Porin Villa ja Peitteen Teija vastasi näin:
”Hei,allergiat ovat todella yksilöllisiä ja jokainen tietää parhaiten oman tilanteen.
Meidän tuotteissa villa on puuvillakankaiden välissä.
Suoraa ihokosketusta ei siis tule. Juuri tuo ihokosketus on monelle allergiaa aiheuttava.Jos on allerginen esim. kissalle tai koiralle, siitepölylle, niin villatäytteiset vuodevaatteet voivat aivan hyvin sopia, yleistää ei voi.
Meidän valkaisemattomasta puuvillasta valmistettu Futon-patja käy monikemikaaliyliherkille sekä homealtistuneille. Samoin käy puuvillatäytteiset peittomme ja sijauspatjamme.
Suosittelen kokeilemaan aluksi jollakin yksittäisellä tuotteella.”
Me vaihdetaan kans luonnonkuituihin pikkuhiljaa <3 Villatäytteinen futon oli iha nappivalinta meidän perhepetiinkin. Toinen samanlainen patja pitänee rinnalle vielä tilata ja isommille lapsille kanssa pikku hiljaa… Tyynyiksi on tosin ajauduttu hankkimaan joutsenen untuvatyynyjä, mutta yksi ihana pinnasängynpeitto meiltä löytyy Porin villalta &peitteeltäkin. Toi unipesä on kyllä ihana! Tuleeko se käyttöön? 😉
Täällä meidän perhepedistä http://www.ihanamaatuska.fi/2018/03/porin-villa-peite-luonnonkuituja.html
Mahtava kuulla, että teilläkin on hyviä kokemuksia luonnonmateriaaleilla nukkumisesta <3
Unipesä oli vain kuvauslainassa, mutta sitä kuvaillessa tulin kyllä pieniä vauvakuumeoireita. Huokaisin miehelle, että ajattele nyt, siinä se vauva sitten nukkuisi. Johon mies totesi: niin JOS nukkuisi. Hyvä pointti, olin unohtanut sen todennäköisyyden kokonaan 😀
Villaiset peitot, tyynyt ja petari kuulostava houkuttelevilta. Mutta nämä ovat varmaan myös koiperhosten herkkuruokaa? Erään korin mukana niitä päätyi asuntoomme ja hurja operaatio oli koin pois häätäminen. Peittoja ja petareita kun ei saa mahtumaan pakastimeen, jossa ne tuhoutuisivat.
Mua kans kiinnostaa tämä. Ja tykkääkö pölypunkit ym kaverit villasta jne. Ilmeisesti ne keinokuidut on epämiellyttäviä (myös) näille nykyään.
Pölypunkkeja ei taida ainakaan Suomessa enää olla oikein laisinkaan joten niistä ei varsinaisesti ole huolta mutta esim. turkiskuoriaiset ovat aika yleisiä ja nehän nimenomaan pitävät villasta. Turkiskuoriaisia taitaa olla esim. kaikissa Helsingin keskustan vanhoissa taloissa ja itselle niitä voi saada ihan vaikka kivijalkaliikkeestä vaatteita ostamalla. Jonkinasteista tarkkuutta kannattaa kyllä harrastaa. Mulla on itsellä viheliäisiä kokemuksia tuholaisten häätämisestä (ruoankin mukana voi tulla kaupoista huonolla tuurilla vaikka mitä) enkä pahemmin enää kirpputoreilta ostele esim. huonekaluja tämän takia. Vähintään se mööpeli pitää saada saunaan ennen käyttöönottoa. Esim. luteet ovat lisääntyneet niin paljon että ainakin itse harrastan suurta tarkkuutta niiden suhteen.
Tähän kysymykseen en valitettavasti osaa vastata sen kummemmin. Mutta siitä olen minäkin lukenut, että pölypunkkeja ei Suomessa enää juurikaan ole, mutta että Helsingissä luteiden kanssa olisi ongelmaa.
Meillä ei ole ollut ongelmaa, vaikka ennen petivaatteitakin kodista löytyi paljon villaa: vaatteita, taljoja, vilttejä, ryijyjä jne.
Unipesää kyllä yleisesti ottaen suosittelen, meillä vauva nukku tosi hyvin siinä (ei ollut Porin villan ja peitteen, kun niitä ei silloin ollut).
Meillä on hyviä kokemuksia lasten tuotteista. Isompi on nukkunut vuosia puuvillafutoneilla ja villaisella patjansuojuksella. Nykyään on joustofuton ja suojus. Tykkää kovasti ja on aika hikoileva, lisäksi untuvatyyny autto kans. Ite tykkään ohuesta villapeitosta ja villaisesta kasettisijauspatjasta, toi jämäkkyyttä jenkkisänkyyn. Hikoileva imettäjä/vaihdevuosia viettävä kyllä saa apua tosta villasta, en tykännyt myöskään villatyynystä ja olisi kannattanut ottaa välitikkauksella oleva. Nykyään on untuvatyynyt ja ne sopii. Helpottaa myös hikoilevaa lasta, kun meillä sellanen on. Puuvillapeitto oli yllättävän kuuma omaan makuun, mutta painon vuoksi autto jos oli levottomat jalat.
Mietitään kans, että uskalletaanko vaihtaa vaikkapa noihin joustofutoneihin sitten, kun sänky pitää vaihtaa. Osaisiko itse nukkua siinä ja sitten, jos tosiaan joku mussukoista oksentaa siihen…niin saako enää siivottua kuntoon, vaikka oiski patjansuojukset ym?
Tosi kiva kyllä, kun Porin villalle on tullut uusia tuotteita ja kuuntelevat asiakkaita.
Ja herkimmille nenille ainakin kyllä tuoksuu nuo puuvillaiset ja villatuotteet hieman häiritsevästi. Ja siitähän pääsee niin, että tuulettaa ulkona lumelta/sateelta suojassa.
Kiitos, että jaoit kokemuksiasi ja ajatuksiasi, näistä on varmasti apua monelle 🙂
Meillä on meidän aikuistenkin sänkyyn oksennettu, ylläri ylläri, mutta se onni oksentamisessa on, että siihen kyllä herää vieruskaverikin 😀 Siksi pystyy aina toimimaan nopeasti, eikä kosteus ehdi patjaan asti, vaan pyykkihommiin joutuu vain patjansuojuksen, peittojen ja lakanoiden kanssa.
Tuo tuoksuasia on jännä. Haistoin sen toki uusista tuotteista, mutta se siitä tasaantui, eikä uutenakaan haitannut. Mutta esimerkiksi vaahtomuovin tuoksu on vanhanakin karsea, sellainen pistävän myrkyllinen. Olen kyllä aika herkkis hajujen suhteen, mutta silti.
Meillä on ollut vuosia käytössä silkkipeitto ja ollaan kyllä oltu tyytyväisiä. Ensin ostin Joutsenen untuvapeiton, mutta se oli hikoilevalle puolisolle turhan kuuma. Mutta, tämä silkkipeitto on kyllä ihana!
Tyynyinä on nyt molemmilla untuvatyynyt. Mulla lisätyynynä villainen tyyny. Käytän sitä niskakivun hoitoon, mutta nukkumiseen tuntuu liian kuumalta. Olen niskavaivan vuoksi kokeillut varmastikin kymmenen erilaista tyynyä. Lämpöön muokkautuvista aina hirssiakanatyynyyn. Täydellistä en ole vielä löytänyt.
Oonkohan mä ainoa, jota ei kauhistuta muovin päällä nukkuminen?!? Aiemmin oli joustinpatjat ja nyt halusin kokeilla ilman metallijousia. Ostin sängyn rungon ja siihen tempurkopiot jyskistä. Viikko meni tottua, mutta nyt ollaan oltu tosi tyytyväisiä. Aamuiset selkäkivut ovat muisto vain.
Ennen nukuttiin olkien päällä ja luonnollisuus toki kiinnostaa. Villa vain kuulostaa niin kuumalta materiaalilta, ettei kyllä superhikoilevalle uskolla testata.
Kiitos kun jaoit kokemuksiasi, nämä varmasti ovat avuksi muille uni- ja sänkyasioita miettiville 🙂
Villasta ja sen kuumuudesta sen verran, mitä aikaisemmassa villapostauksessa kirjoitin: Villan solurakenne on vähän kuin käpy. Se avautuu sekä sulkeutuu käpymäisesti tilanteen mukaan. Se nappaa sisäänsä kosteutta, mutta myös luovuttaa sitä tehokkaasti. Villa pystyy imemään jopa 30 prosenttia oman painonsa verran kostetutta tuntumatta silti kostealta. Tämä on monelle yöhikoilijalle villassa nukkumisen ihanuus. Uni on parempaa, kun ei tarvitse kieriskellä hiestä nahkeissa lakanoissa.
Mutta jos villatyyny tuntuu sinulle liian kuumalta, sitten pitää tietenkin kuunnella omaa kehoa. Ollaan kuitenkin jokainen omanlaisiaan nukkujia 🙂
Unipesät ovat selkeästi muotituotteita, mutta samalla ihmiset unohtavat niiden söpöyden ja vauvan unen parantamisen takia turvallisen nukkumisen ohjeet. Pehmustettujen laitojen takia tukehtumistapauksiltakaan ei ole vältytty. En suosittelisi mainostamaan tuotetta esim. perhepedissä nukkumiseen.
http://www.jaga.fi/unipesan-turvallisuudesta/
http://healthycanadians.gc.ca/recall-alert-rappel-avis/hc-sc/2017/64318a-eng.php
Selkeästi niitä näkyy nykyään tosiaan enemmän, itse en muista omien lasteni vauvaiässä nähneeni sellaisia. Muotituotteesta en tiedä, samanlaisia kun käytetään sairailoissa 🙂 Mutta sen on tietenkin totta, että turvallisuus kannattaa pitää mielessä. Lisäsin sen tekstiin 🙂
Hei! Tiesitköhän, että unipesä on vaarallinen pienille vauvoille? Jos vauvaa nukuttaa unipesässä, niin häntä täytyy vahtia koko ajan. Esimerkiksi perhepetiin ei unipesää saa ottaa. Perhepeti on vauvalle erittäin turvallinen tietyin ehdoin, esimerkiksi jos sängyssä ei ole ylimääräisiä peittoja, tyynyjä tai pehmoeläimiä, ja jos vanhemmat eivät tupakoi, ole päihtyneitä jne. Vauvan omassakaan sängyssä ei saisi olla liian pehmeää patjaa, laitapehmusteita, isoja pehmoleluja. Pieni vauva ei osaa kääntyä eikä siirtää kasvoiltaan pois pehmukkeita, jotka voivat tukkia hengitystie- Jos vauva vahingossa kääntyy esimerkiksi laitapehmustetta vasten ja hänen kasvonsa jäävät siihen kiinni, hän tukehtuu. Unipesän kanssa on ihan sama juttu, reunat siinä ovat niin paksut, ettei ilma kulje niiden läpi ja pieni vauva voi tukehtua. Siksi vain kovat ja tasaiset reunat toimivat vauvan nukkumapaikassa, tai sitten vieressä on oltava hormonitoiminnaltaan perhepesä-nukkumiseen viritelty äiti eli emo. Toivon, että kysyt lisää asiasta esimerkiksi imetystukihenkilöltäsi ja ystävältäsi, sekä luet tämän suomalaisen terveydenhoitaja-doulan tekemän artikkelin ja mietit sitten vielä, että suositteletko unipesän käyttöä, minkä kuvan kauniista kuvista nyt sai. http://www.jaga.fi/unipesan-turvallisuudesta/
Eikös unipesää kuitenki käytetä Ruotsissa synnytyslaitoksissakin? Näin olen ymmärtänyt, en tiedä kuinka laajasti. Pohjanahan on se oikea patja, reunat toki vaan ne kyllä myötäävät. Jotenkin kyllä meidän unipesän kanssa pinnasängyssä katsoin, että siihen olisi ollut hankala tukehtua kun itseasiassa se myötävaikutti että vauva nukkui aina selällään unipesän kanssa (kuten nykyään suositellaan). Ilman unipesää käänty heti mahalleen tms hankalaan asentoon. Muistaakseni 6kk oli ikäraja, tavallaan mitä nyt muutenkin jos alkaa kääntymään.
Suositukset tosiaan vaihtelevat, ilmeisesti EU-tasolla miettivät kans noita kun mm peitot kans oli tukehtumisriskinä (unipussi).
Perhepedistä oli muuten jossakin, että paras olisi kun ei olisi ollenkaan peittoja ym. tyynyjä. En tiedä kuka siinä sitten enää kykenee nukkumaan, kerrastoa toisen päälle?
Marru. Tästä minulle eräs lukija jo ystävällisesti kertoi Facebookin puolella, joten kävin tekemässä tekstiin lisäyksen. On totta, että tietenkin kaikessa tekemisessä etenkin vauvan kanssa pitää ajatella turvallisuutta ja käyttää tervettä järkeä ja sitä hormonien avittamaa äidinvaistoakin 🙂
Lila. Suositukset taitavat tosiaan olla eri maissa hyvin erilaisia; koski se sitten raskaana olevan syömisiä, autojen turvaistuimia, pakkasrajoja tai nukkumista.
Hei, kiitos näistä nukkumispostauksista, ovat olleet mielenkiintoista luettavaa. Ollaan harkittu futoneita, mutta mietityttää miten ne sopivat kyljellään nukkumiseen? Onko sen suhteen eroa ”tavallisiin” patjoihin?
Kiva, jos näistä on ollut iloa! Minä nukun pääasiallisesti kyljellään, ja futonilla nukuttuja öitä takana yli 10 vuoden ajalta. Upottavat ja liian pehmeät patjat saavat selkärankani mutkalle. Mutta sen tarkemmin en valitettavasti osaa eritellä, miten futon sopisi juuri kyljellään nukkumiseen.
Meillä on ollut Porin villan ja peitteen futon monta vuotta. Ensimmäisen raskauden aikana kyljellään nukkuminen alkoi tuntua lonkissa ja hankin hätäavuksi paksun petarin Ikeasta. Myöhemmin ostimme Porin villasta ja peitteestä luonnonkumiset sijauspatjat ja villaiset patjansuojukset. Olen tykännyt tosi paljon (nukun edelleen paljon kyljellään), futonia vaan pitäisi rullailla, kun siihen jää painaumat.
Ah niin aivan, Porin Villa ja Peitteellä on tosiaan ne luonnonkumiset sijauspatjat. Mä testasin niitä futonin päällä verstaalla vieraillessani. Oli kyllä iso ero verrattuna ihan vain patjansuojukseen, joka meillä on. Omaan makuuni jämäkämpi makuualusta sopii, mutta silloin tuli heti mieleen tuttavapiiristä useampi, joka tykkää pehmeämmästä (mutta ei silti upottavasta) ja jolle voisin tuota luonnokumista sijauspatjaa suositella.
Vaihdoimme vuosi sitten villatyynyihin. Vihdoinkin tyyny, joka on tarpeeksi napakka ja pysyy sellaisena. Ei tarvitse yöllä aina kääntää tyynyä kun ei täytteet karkaa toiseen päähän. Miehellä hävisi niskaongelmat ja mulla yöhikoilu. Nyt haaveilen villa-luonnonkumisijauspatjasta.
Mahtava kuulla, että villatyynyt ovat vaikuttaneet noin isosti uneen! Mäkin tykkään siitä, että villatyyny on jämäkkä, kun poluesterityynyissä höttötäyte vanuu ja valuu yön aikana.
Allekirjoitan täysin tuon, että oma tyyny ja peitto pitäisi kuljettaa mukana hotellissa ja kyläillessä. Nukun huonosti ja hikoilen, kun olen kotona tottunut villaan.
Mutta turhin investointi ikinä, oli vauvan pinnasängyn patja ja peitto Porin villalta ja peitteeltä. Vauva on nyt 1,5 vuotta eikä ole vielä yhtään yötä nukkunut pinnasängyssä 😀
Joo, se on kyllä huono hyvässä omassa sängyssä, että hotelliöistä on karissut hienous sitä mukaa 😀
Heh, ymmärrän teidän pinnasänkytilanteen. Mehän ei meinattu kuopukselle hankkia ollenkaan pinnasänkyä. Sen verran viisastuttiin esikoisen ajoista, sillä pinnasänky toimi silloin lähinnä puhtaan pyykin korina. Puolitoistavuotiaana hän siirtyi sitten suoraan junnusänkyyn nukkumaan. Noh, mukulat on erilaisia, ja kuopukselle hankittiin lopulta myös pinnasänky, kun hän oli puolitoistavuotias. Siitä tarinasta lisää täällä.
Ostin noin vuosi sitten itselleni villapeiton ja meille aikuisille villaisen patjansuojuksen. Sänkynä on Ikean loistava runkopatja+viskoelastinen petari. Aiemmin meillä oli futon, ja sekin oli hyvä, mutta 120cm leveänä kaksi aikuista ja vauva oli ihan liian ahdas, kun patja vielä vietti reunoilta keskelle päin. 🙂
Patjansuojus on ihana, siitä ei ole mitään pahaa sanottavaa. Vielä ei ole tarvinnut pestä, vähän jännittää miten se mahtuu pyörimään meidän kotikoneessa… Mutta peitto sen sijaan, tunteeni ovat ristiriitaiset. Tavallaan se on ihana ja viileässä olisi jopa täydellinen, mutta meillä on aika lämmin asunto ja mies vielä ruuvaa patteria aina kuumemmalle. Eniten ärsyttää kuitenkin se, että peitto on muutaman sentin liian leveä kaikkiin pussilakanoihimme! Ainoastaan HM:n pellavalakanat ovat tarpeeksi leveät, muut (Marimekkoa ja Finlaysonia) jäävät typerästi kinnaamaan eikä peitto suoristu kunnolla. Mulla on aiemmin ollut kolmekin erilaista untuvapeittoa, paksumpi talvelle ja ihan ohut kesälle, ja nekin on olleet tosi mieleisiä. Samoin tyynyt on untuvaa. Ainoa miinus niissä on untuvapöly, joka valtaa joka paikan lakanoita vaihdettaessa ja eettinen puolikin mietityttää. Miehelle villapeitto tuntuu kelpaavan, koska hän pöllii sen omalle puolelleen aina kun vain mahdollista!
Lapsille aion kuitenkin hankkia petarit tai patjansuojukset villasta, kunhan vähän kasvavat niin ettei vahinkoja käy ihan niin usein.
Tilasin pian syntyvälle esikoiselle Porin Villasta ja Patjasta puuvillapatjan ja villaisen petarin. Nyt mietin, että pitääkö/kannattaako vielä laittaa erillistä suojaa? Jos laitan muovifroteen nii menee idea luonnonmateriaalista pilalle. Toisaalta haluaisin vähän suojata villaista petaria.
Vaikka postaus on jo vanha, kyselen kokemuksia:
Me olemme nukkuneet villapetareiden ja peittojen kanssa nyt kuukauden verran ja olleet nukkumistuntumaan tosi tyytyväisiä. Ihmetystä aiheuttaa kuitenkin irtoavan villan määrä: muutamassa päivässä sängyn alle kertyy ohut kerros vaaleaa villahahtuvaa, ja samaa on yövaatteissa jonkin verran. Onko teillä samanlaista kokemusta? Mahtaako olla uuden tuotteen ominaisuus vai jatkuva ilmiö? Olen miettinyt, johtuuko peiton päälliskankaasta, joka on kiiltävää ja aika ohuen tuntuista.. Lapsellamme on nimittäin myös Villan ja peitteen täkki, jonka kangas on jämäkämmän oloista puuvillaa, enkä ole havainut sen kanssa vastaavaa villakatoa…
Moikka! En kyllä muista moista, mutta voi olla että olen unohtanutkin. Sen muistan, että alkuun villa tuoksui voimakkaammin sellaiselta ihanan pehmoiselta villalta (joka ehkä kuitenkin voisi jota kuta häiritä, ei meitä), mutta se on hävinnyt tai sitten tuoksuun on vain tottunut. Meidän villapeitteemme ja -petarimme päälliskangas on just sellaista jämäkkää 100 prossaista puuvillaa.
Haluan kirjoittaa tänne kokemuksen selkävaivaisen näkökulmasta. Ostin innostuneena jämäkän kookos-villafutonin porin villalta ja peitteeltä (2 80 cm levyistä patjaa parivuoteeseen). Patja vaikutti kokeiltaessa ihanan jämäkältä. Valitettavasti se ei vaikuta sopivan minulle, vaan selkäni kipeytyy patjalla (skolioosi). Toivon, että minulla olisi varaa vielä ostaa luonnonkumista tehty ”joustofuton” tilalle.. Olen ikäni nukkunut vaahtomuovi/joustinpatjoilla. Me olemme mieheni kanssa eri mallisia ja hänelle patja sopii hyvin, joten valinta todella on yksilöllinen.
Alla olevan linkin asioita olen pohtinut seuraavaa patjaa hankkiessa.
https://selkakanava.fi/millainen-on-hyva-patja-selalle