©Lahiomutsi Mokki Sienestys Merinovilla Pierre Robert-9501

Kaupallinen yhteistyö: Pierre Robert ja Asennemedia

Vietimme viime viikolla myöhäistä koko perheen syyslomaa vuokramökillä. Olemme käyneet tuolla samalla miehen työjärjestön kautta vuokratulla mökillä useamman vuoden ajan, mutta aina vain kerran vuodessa, myöhään syksyllä. Joka kerta saapuessa mökin pihaan ja sitten kantaessa kapsäkkejä sisään, ei voi uskoa, että välissä on ehtinyt kulua vuosi. Niin tutulta, omalta ja kotoisalta nuo hirsipuiset nurkat tuntuvat.

Minulle tuo mökki on syksyinen rauha. Kuluneina vuosina olen ollut mökkiaikoihin monesti kirvelevän väsynyt, ja totesin nyt huojentuneena, että olen enemmänkin vain normaalin voipunut pimeydestä. Tuntuu aina oudolta, kun löytää mökillä jostain kaapinperältä kaikuja kesästä – tikkataulun, aurinkorasvaa tai aurinkotuolien pehmusteet – kun itselle tuo paikka on yhtä kuin mökin ympärillä hiljalleen leijuva syysusva ja hämärä, jota on taitettava keskipäivälläkin kynttilöillä ja takkatulella.

Vietimme lähes koko mökkiajan merinovillavaatteissa, jotka saimme yhteistyökumppaniltani Pierre Robertilta. Minä en ole ihmisiä, jotka viettävät koko päivän yökkäreissä, mutta todellakin olen ihmisiä, jotka viettävät koko päivän villakalsareissa! Etenkin, kun ne merinovillat ovat niin pätevän näköiset, että ei yhtään haittaa, jos mökkiin sattuisi tulemaan yllätyskyläilijöitä tai jos vaikka tulisi kuvatuksi nettiin.

No vakavammin puhuen, merinovilla on vain niin ihmemateriaali, että vietän siihen kääriytyneenä valtaosan vuodenaikojen kierrosta mökkireissujen ulkopuolellakin. Nytkin istun työpöytäni ääressä päälläni mekko, jonka alle olen pukenut merinovillapaidan. Laadukas merinovilla kun on niin ohutta, pehmeää ja kutittamatonta, että sen voi pukea kaltaiselleni helposti kutisevalla muijalle ja jopa herkkäihoiselle lapselle suoraan iholle.

Kun merinovillan pukee suoraan iholle, se toimii parhaiten tehtävässään lämmittäjänä ja samalla siirtäen iholta pois kosteutta. Tämä yhdistelmä on ihan ykkösjuttu ulkoillessa, sporttaillessa ja retkeillessä. Kesäsinkin merinovillalle on tarvetta, sillä en lähde ilman sitä telttailemaan kuin hellesäillä. Ja merinovillaiset unisukat kaipaan silloinkin, kun päivisin voi painella menemään paljainvarpain.

Nyt mökillä samat Pierre Robertin merinovillasporttikamat toimivat niin sienimetsällä ulkovaatteiden alla kuin rentoilussakin. Yöksi nostimme ne tuulettumaan ulos, josta ne sai aamulla pukea taas raikkaana päälle. Edelleen vuosienkin jälkeen hämmästyn, miten villa tosiaan raikastuu pelkällä tuuletuksella. Pierre Robertin merinovillat voi myös pestä pesukoneessa 40 asteen villapesuohjelmalla, jos ja kun niihin tulee tahroja, joihin pelkkä tuuletus ei riitä.

Mökkiä ympäröivä metsä on ollut kaikki yhteiset vuotemme sienitaian vallassa. Ihan mökin lähiympäristöstä voi näihin aikoihin poimia niin paljon suppilovahveroita kuin vain jaksaa ja ehtii. Ja sitten kun sieniä on niin paljon kuin vuokra-autoon meidän ja matkatavaroiden lisäksi mahtuu, on vain pakko sulkea silmät. Metsä on sieniä pullistelevine mättäineen ja puiden lomassa hiipivine usvineen kuin jokin epätodellinen rakennettu elokuvalavaste.

Sienimetsälle me puimme miehen kanssa myös merinovillaiset tuubihuivit ja pipot. Näihin kannattaa etenkin jokaisen kesäkelien jälkeen pyöräilyä jatkavan tyypin tutustua, sillä lämmin, kosteutta siirtävä ja kypärän alle mahtuva pipo on yksi olennaisimmista jutuista, joiden avulla talvipyöräilystä tulee mahdollista ja mukavaa. Ja hyvin ne toimivat myös sienimetsässä, kun on jo kirpakka sää, mutta taivaltaessa tulee pieni hiki. Keräsimme kahden päivän aikana kolme sangollista sieniä. Metsäreissun jälkeen sienisaalis oli vielä puhdistava, sillä innokkaiden pikkusienestäjien ansiosta sankoihin päätyi myös havunneulasia, maata ja lehtiä.

Sisätiloissa hengailimme villakerrastoissamme. Minulla on tämä paita ja nämä housut, puolisolla taas tämä paita ja nämä housut. Kumpaisellakaan meistä ei ole aikaisemmin ollut Pierre Robertin merinovillakamoja, ja tykästyimme molemmat niiden leikkauksiin, jotka sopivat myös pitkille ja mukavuudenhaluisille tyypeille. Housunvyötärö nousee tarpeeksi ylös ja paidan helmalla on reippaasti pituutta, joten napa ja selkäkin pysyvät varmasti lämpimänä.

Minä pärjäisin ilman Pierre Robertin aikuisten merinovillasporttivaatteisiin lisättyä polyesteria, mutta toki se tuo vaatteisiin joustoa ja kestävyyttä. Puoliso käyttää töissään työvaatteiden alla merinovillavaatteita ja on siksi erityisen tarkka niiden mitoista sekä mukavuudesta. Pierre Robertin merinovillasporttivaatteet läpäisivät tämän seulan. Erityismaininta myös näiden merinovillasukkien muuta sukkaa paksummalle pohjalle, joka pitää routaisen maan paremmin eristettynä kengän ulkopuolelle.

Plussaa annamme myös siitä, että tuotteiden hintataso on laatuun nähden hyvin kohtuullinen, ja tuotteita löytää nettikaupan lisäksi suurien päivittäistavarakauppojen valikoimista. Pierre Robertin käyttämä villa on tietenkin mulesing-vapaata, ja tuo villa tulee pääosin Etelä-Afrikasta. Tuotteet ommellaan Kiinassa. Täällä voit lukea lisää Pierre Robertin vastuullisuudesta ja ekologisista ajatuksista sekä teoista.

Mutta toviksi vielä takaisin mökille. Kun sienet oli puhdistettu, me teimme pienestä osasta poimimiamme sieniä sienipiirakan – loput sitten kuivattiin kotona myöhempää käyttöä varten. Sillä aikaa kun piirakka oli uunissa, ehdimme lukea ja aloittaa Hotel-pelin pelaamista. Kävimme myös laittamassa rantasaunaan ensimmäisen pesällisen puita. Kylpeminen ajan kanssa puusaunassa kun kuuluu mökkirituaaleihimme yhtä oleellisena kuin sienet, pitkät yöunet ja takkatuli.

Nuo mökkikuvissa näkyvät muksujen vaatteet ovat kaikki saaneet Joutsenmerkin, eli pohjoismaisen ympäristömerkin. Vaatteet on valmistettu 100 prosenttisesta merinovillasta ja niissä on litteät saumat, jotka eivät hierrä. Malli on meidän jälkikasvullemme just sopivasti vähän kapeampi, ja paitojen helmat ovat takaa pidempiä. Voi hyvin heittää mökkisohvalla kuperkeikkaa, eikä silti pylly vilku tai joudu olla nostelemassa housuja ylöspäin. Esikoisen paita on tämä, housut nämä ja sukat nämä. Kuopuksen paita on taasen tämä, housut nämä ja sukat nämä.

Ja hei, jos et ole aikaisemmin kokeillut merinovillaa, nyt olisi hyvä tilaisuus. Pierre Robert nimittäin tarjoaa tuotteilleen mukavuustakuun. Jos et ole tyytyväinen heidän merinovillavaatteisiin, saat rahasi takaisin. Kampanjatakuu koskee 28.2.2019 mennessä ostettuja kampanjaan kuuluvia tuotteita.

Vihdoin piirakka oli valmis. Tulen jotenkin valtavan hyvälle mielelle joka kerta, kun voi syödä jotain itse poimittua tai kasvatettua. Mökin pirttipöydän ääressä ja seinälle ripustetun ryijyn alla se tunne korostuu. On ihana voida olla osana ikiaikaisia perinteitä, metsän satoa ja vuodenaikojen kiertoa.

Jaa