©Lahiomutsi Hiop Ompelu Lapsille Helppo Tee Se itse Ompelupaketti-2025

Kaupallinen yhteistyö: HioP, postaus sisältää alekoodin

Sitä nautintoa ja iloa ei oikein pysty edes kuvailemaan, se pitää itse kokea. Kaivoin viikonloppuna pitkästä aikaa esiin ompelutarpeistoni ja huristelin kuopukselle collegetakin ja -pöksyt. Se tunne, kun kangas liukuu ompelukoneen paininjalan alla ja yksi sauma kerrallaan kankaasta alkaa muodostua vaate. Rakastan! Siinä yhdistyy kutkuttava luomisen vimma ja nautinto jonkun konkreettisen sekä hyödyllisen aikaansaamisesta. Tuntuu, että abstraktin luovan työn vastapainoksi tarvitsen juuri tuota; kankaan karheutta sormenpäissä ja tekemisen lopputulosta, jota voi koskettaa.

Oman säväyksensä ompeluun tuo se, että tekee vaatteita lapsilleen. Minussa kasvanut lapsi minun tekemissäni vaatteissa – en ihan ehti keksi mitään suloisempaa ja sykähdyttävämpää näkyä. Kuopus tahtoi pukea hänelle tekemäni housut heti päälleen, enkä tietenkään hennonut kieltää, vaikka myöhemmin samana päivänä napatuissa blogikuvissa olisi ollut kivempi esitellä hieman vähemmän likaiset pöksyt.

Ompeluhommiin minut innosti tällä kertaa HioP. Se on Rovaniemen Vanttauskosken kylässä toimiva yritys, jonka toimintafilosofia on yksinkertaisesti mahdollistaa amatööriompelijallekin ompeluonni. Yrityksen takana oleva sisaruskaksikko myy kotiin toimitettavia tee-se-itse -ompelupaketteja, joissa on ompelukonetta ja lankaa lukuun ottamatta kaikki mitä lastenvaatteen ompeluun tarvitsee.

Viimeinen silaus HioPille tulee YouTubessa olevista yksinkertaisista ja vaihe vaiheelta etenevistä suomenkielisistä ohjevideoista, joita seuraten aloittelijakin onnistuu ja pääsee mukaan ompeluflow’hun. Erinäiset video-ohjeet ovat olleet kaltaiselleni itseoppineelle kässämuijalle pelastus myös kirjoitettujen ohjeiden kanssa, sillä lähes jokaisen käsityöprojektin kanssa päädyn hakemaan YouTubesta apua milloin erikoisten silmukoiden tekemisen kanssa ja milloin kanttinauhan ompelun kanssa. HioPin ohjeiden kanssa ei tarvitse hakea apua ja tietoa useammasta paikasta, kun kaikki on näytetty ja kerrottu yhdellä videolla.

Kuten monesti, HioPinkin tarina lähti alun perin yrittäjien omasta tarpeesta. Sonja, toinen HioPin perustajista, kertoo, miten puolitoista vuotta sitten sai lapsen. Hän tahtoi tehdä lapselleen itse vaatteita, mutta kryptisesti kirjoitettujen ohjeiden kanssa meni koko ajan sormi suuhun. Sonjan sisko oli huomannut saman, mistä alkoi muodostua idea yritykselle. Sonja itse on pääammatiltaan opettaja ja hänen siskonsa hammaslääkäri, mutta sisarusten äiti on käsityönopettaja, joka on aikaisemmin toiminut mallimestarina ja kaavoittajana Rovaniemellä 70-80-lukujen vaihteessa toimineella lastenvaatetehdas Sini-Saumalla. Yritysidean toteuttamiseen löytyi osaamista omasta perhepiiristä.

Minä valitsin siis testiin HioPin baggyhousut ja bombertakin. Arvelin etukäteen, että housuihin omat amatööritaitoni varmasti riittäisivät ilman video-ohjeitakin, mutta että bomberissa olisi jo vähän haastetta ja pähkinää purtavaksi. Tilasimme paketin yhdessä kuopuksen kanssa, sillä hän sai testailla ja valita HioPin nettisivuilla erilaisia väriyhdistelmiä vaatteiden kankaaksi ja resoreiksi. Tummista sävyistä pitävänä kolmevuotias valitsi mustaa, harmaata ja hippusen verran minttua. Jos esikoinen olisi saanut valita, värikavalkadi olisi ollut trooppisilta perhosilta lainattu, mutta valitettavasti nyt HioPin kaavat loppuvat kokoon 116 ja vain kuopus sai mutsin tekemät vaatteet. Mutta ei hätiä muut kotiompelijat, isompia HioP-kokoja on kuulemma mietitty.

Tilaamisen jälkeen HioP-paketit saapuivat parissa päivässä ja niissä oli nätisti viikattuina ja mittaan leikattuina tarvittavat kankaat, resorit, kaavat, kuminauhat ja nepparit. Paketin silkkipaperikääreistä tuli kaavapaperit, joille kaavat pystyi kaava-arkilta jäljentää. HioPin kankaat tulevat pirkanmaalaisesta neulomosta. Kaavat painetaan kotikaupungissa Rovaniemellä. Neppareita lukuun ottamatta kaikki muutkin HioP-vaatteen valmistamista varten tarvittavan tarvikkeet ovat Suomessa valmistettuja.

Avasin ohjevideon Youtubesta ja aloin tehdä. HioPin vaatteet on suunniteltu niin, että niitä tehdäkseen tarvitsee ihan vain perusompelukoneen, jolla voi ommella suoraa ommelta ja siksakkia. Mutta koska itse omistan myös saumurin ja jousto-ommelta tekevän ompelukoneen, käytin ommellessani niitä. Muuten tein tarkasti ohjeiden mukaan. Piirsin nyt ensimmäistä kertaa saumavarat huolella ja mittaa käyttäen, kun yleensä olen vedellyt saumavarat silmämääräisesti samalla, kun jo leikkaan kangasta.

Video-ohjeet olivat yksinkertaiset ja helposti seurattavat. Opin samalla ihan uusia yksinkertaisia asioita, joista on varmasti hyötyä tulevissa ompeluksissa. Opin esimerkiksi mittaamaan ja kohdentamaan hihan- ja lahkeensuut resoreihin tavalla, joka varmasti on jokaiselle matikassa taitavalle itsestäänselvyys, mutta itselleni ihan uusi asia. Lisäksi opin, että yläosissa sivusaumojen kohdistus kannattaa aloittaa kainaloista. Sillä tavalla tuli heti siistimpi ja kestävämpi sauma.

Vaatteet valmistuivat nopeasti ja ihanan helposti. Mukana oli myös ihan vain ompelutuuria, mistä kertoo se, että temppuileva saumurini ei sotkenut lankoja kuin kerran. Mutta suurin syy leijailevan ompeluilon syntymiseen olivat helpot video-ohjeet. Bomberin kanssa meinasi sattua vain yksi moka, kun olin laittaa väärän hihan kiinni väärään etukappaleeseen, mutta tajusin mokani onneksi ennen ompelua.

Ratkojaa tarvitsin vasta kun innoissani ja ajatuksissani päästelin menemään housujen viimeistä saumaa, eli kuminauhakujaa, ja unohdin jättää siihen pujotusaukon kuminauhalle. Koska käytin ompelukoneen jousto-ommelta, ratkominen oli kinkkistä puuhaa ja lopulta tuloksena oli reikä. Tiedä sitten, oliko tämä alitajuntani temppusia, sillä olin jo aikaisemmin miettinyt, että itse tekisin vyötärön kuminauhakujan sijaan mieluiten resorilla senkin. Niinpä päädyin nyt kaivamaan omista kätköistäni lisää mustaa resoria, jonka HioPin ohjeet mielessäni osasin mittailla ja ommella paikoilleen ihan ilman ylimääräistä googlailua YouTubessa.

Tee se itse -ompelupaketti ei ole mikään kertakäyttöinen ilo, vaan nyt kun minulla on toimivat kaavat ja ohjeet perusvaatteisiin, voin surrautella omista kangasvarastoista lisää vaatteita kuopukselle. Housuissa on sen pepusta väljän ja nilkoista piukan mallin ansiosta ainesta kuopuksen lempparipöksyiksi, ja minä arvostan, että käännettävän lahjeresorin ansiosta housulahkeisiin saa jemmattua vähän kasvuvaraa. Bombertakkeja toivoakseni ehdin tehdä kesäksi muutamat lisää, sillä tuon mallisia collegepusakoita kuopus tykkää käyttää kesäsäiden lempeydessä ulkona. HioPilta voi ostaa myös ihan pelkkiä lastenvaatekaavoja, mikäli kangasta löytyy jo omasta takaa.

Tekemistäni HioP-vaatteista tuli mielestäni ihan hurjan hienoja! Etenkin bomberin kauniita kauluksia ja särmiä hihoja katsellessa ihmettelen, että ihan itsekö tosiaan osasin tuon tehdä. Baggyt olivat tosi helpot ommella, joten niitä suosittelen pipon lisäksi ensimmäisiksi töiksi, mikäli ompelusta ei ole kokemusta. Minä en ole mikään nopea ompelija, mutta housut valmistuivat kaavan piirtämisestä viimeiseen saumaan parissa tunnissa. Tuo aika on siis ihan mahdollista nipistää ompelulle pikkulapsiperhearjessakin!

Kinusin teille myös alekoodin, ja sellaisenhan sain, jippii! Nakuttamalla kassalla koodin lahiomutsi, saat tilauksen loppusummasta -10 prosentin alennuksen. Koodi on voimassa ensi viikon tiistaihin 14. päivä asti. Ompeluiloa!

Jaa