Minime sai vauvan synnyttyä molemmilta isovanhemmiltaan isosiskolahjaksi vauvanuket. Hieman yllättäen nuket jäivät aika vähälle käytölle, vaikka muuten esikoinen tykkääkin ottaa leikkeihinsä elementtejä oikeasta elämästä ja meidän vanhempien tekemisistä.

Nukkeleikit alkoivat kuitenkin kiinnostaa enemmän, kun tajusin ommella vauvanukkejen hoitoon vähän tarpeistoa. Tein nukeille kasan kestovaippoja kankaista, jotka olin muinoin leikannut valmiiksi tehdäkseni niistä vaippoja vastasyntyneelle kuopukselle. Vaippaompelukset eivät vauvan synnyttyä kuitenkaan tulleet valmiiksi, kun tarve uusille vaipoille pieneni ostamamme kuivausrummun myötä. Nyt sitten leikkasin valmiit vaippapalaset vielä vähän pienemmiksi, jotta ne olivat sopivia Baby Born -nukelle.

Vaipoista oli alun perin tarkoitus tulla taskuvaippoja, mutta ajattelin nukkejen pärjäävän vähemmälläkin imumäärällä. Niinpä ompelin niihin näön vuoksi kiinteät imut sisäkankaan nurjalle puolelle. Sen jälkeen kiinnitin reisikuminauhat ja suristelin huoletta vaipan kiinni kaikilta sivuiltaan saumurilla. Olipa muuten vapauttavaa vaan ommella menemään, kun ei tarvinnut henkeä pidätellen miettiä vaippojen toimivuutta. Reisikuminauhojen pitävyys tai vaipan istuvuus ei ole nukella niin justiinsa.

Mä olen ommellut lapsille tekemäni kestovaipat Kestovaippayhdistyksen ilmaisilla kaavoilla, joita olen vähän muokannut. Huomasin nyt, että siellähän on ilmaiseksi tulostettavissa kaava myös vauvanuken vaippaan.

Vaippojen lisäksi ompelin Mekkotehdas-kirjan ohjeiden mukaan puhdistusliinapaketin. Sujautin sen sisään liinoiksi vanhasta joustofroteelakanasta leikkaamiani palasia, jotka huolittelin saumurilla. Puhdistusliinapakettiin tuli ommeltua ainakin viisitoista erilaista kauneusvirhettä, mutta se ei esikoista haitannut. Hänestä juuri tuo paketti on kaikista mahtavin nukkelelu. Se kun täyttää takuuvarman hittilelun merkit: sieltä voi ottaa asioita ja sinne voi laittaa asioita. Ja mikä parasta, sen saa suljettua ja avattua tarranauhalla. Ai että sitä tarranauhasta kuuluvaa rapisevaa ääntä!

Leikkipuhdistusliinat eivät tosin ole olleet käytössä vaipanvaihdossa. Niillä pyyhitään vauvanuken nassua ja käsiä, ihan kuten meillä oikeassakin elossa tehdään, jos ollaan vaikka metsäretkellä ilman vesipistettä. Vauvanuken pylly käydään pesemässä vedellä vessassa.

Hauskaa muutenkin, miten Minime selkeästi ottaa nukkeleikkeihinsä mallia meistä vanhemmista. Hän kehuu nuken hienoja pissoja ihan samalla äänensävyllä ja tavalla kuin mekin ja pussailee vauvanuken masua vaipanvaihdon yhteydessä. Kun nukelta on tullut kakka, hän hinkkaa vaippaa mustalla legopalikalla. Kesti hetken tajuta, että hänhän tietenkin putsaa vaippaa sappisaippualla, kuten me vanhemmatkin teemme.

Jaa