Viikko jouluaattoon. Niin kertakaikkisen ihanaa! Odotan malttamattomana pientä breikkiä ja sitä, että meillä on muutama päivä ihan koko perheen yhteistä lomaa. Mies sai joulunpyhät vapaaksi, mikä on eittämättä paras joululahja, mitä perheemme voi saada.

Sanonpahan vain, että alkavat nämä viikonloput pääasiassa kolmistaan lasten kanssa viedä tolkuttoman määrän energiaa. En ymmärrä, miten voi väsyttää näin paljon ihan koko ajan. Maanantait ovat alkaneet tuntua vähän liiankin mukavilta, kun päiväkoti on taas auki ja saan tehdä asioita rauhassa ja hiljaisuudessa (esim. ajatella ja käydä vessassa).

Mutta väsymyksestä tupsuihin, kuten meillä Hertsikassa on tapana sanoa! Nämä meidän minijoulukuusen tupsupallot ovat näkyneet blogissa jo monena jouluna, mutta en ole niitä sen tarkemmin fiilistellyt. No nyt on aika!

Meillä ei ole kuusessa varsinaisia joulupalloja ollenkaan, sillä lapset rikkoivat ne viimeisetkin lapsuuteni lasipallot tänä vuonna kuusta koristellessaan. Sellaisista muovisista joulupalloista ja glitterisistä joulukoristeista en erityisemmin välitä, mutta villalangasta tehdyt joulupallot ovat mukavan maanläheisiä, vanhan ajan joulua henkiviä ja sen lisäksi lasten käsissä ehjänä säilyvää sorttia.

Tupsupallot tehdään siis ihan kuten mitkä tahansa tupsut. Kässätyypit ainakin tietävät tupsuniksit, mutta täällä yksi perusohje. Mulla on hifistelijänä tupsuntekoa varten ihan ostetut välineet, mutta päiväkotien askarteluista tuttu pahvista leikattu tuplakiekko toimii ihan yhtä hyvin. Kokoa voi muuttaa kiekon koon mukaan, ja langan värillä voi kikkailla. Mä tahdoin perinteistä suomalaista joulua henkivät, ja valitsin langaksi joulutähden punaisen.

Tupsun voi siis tehdä monella tapaa, mutta tärkeintä on kieputtaa villalankaa reilusti ja vielä senkin jälkeen monta kierrosta. Mitä pöyheämpi tupsusta tulee, sitä pallomaisempi se on. Jos kuusta katsoo kaukaa hämärässä, tupsut näyttävät ihan palloilta.

Me ostettiin tänäkin vuonna pieni joulukuusi kotiin jo marraskuun puolella, vaikka kuinka kuusikauppiaan tyttärenä olen sanonut, että joulukuusi kannetaan tupaan vasta aattoaamuna. Mutta pidän siitä, että lasten synnyttyä on muodostunut meidän kaupunkielämään sopivia perinteitä.

Jouluaattona päästään sitten nauttimaan maalaisjoulun perinteistä, kun haetaan porukalla kuusi mummilan metsästä ja koristellaan se joulusaunan lämmetessä.

Jaa