Kaupallinen yhteistyö HappySmile. Postaus sisältää alekoodin.

Tiesitkö, että lasten hampaatkin pitäisi putsata hammasharjan lisäksi hammaslangalla? Minä en tiennyt, se ei jostain syystä ole tullut edes mieleeni. Ja mitä pieneen kyselyyn tuttavapiirissäni on uskominen, eipä moni muukaan vanhempi pienien lasten hampaita lankaa.

Se ei yllätä suuhygienisti Saara Naumasta, joka on toinen kotiin toimitettavia suuhygieniatuotepaketteja myyvän HappySmile-yrityksen perustajista. Vielä 1980-luvulla Suomen hammashoidossa kiinnitettiin huomiota ennaltaehkäisyyn, ja Saara itsekin muistaa, miten hänelle koulussa näytettiin isoilla tekoleuoilla hampaiden oikeaoppista harjausta. Yhä edelleen Saara saattaa miettiä hampaita harjatessaan, miten hampaat ovat kuin ajorata, jota pitkin hammasharja-autolla ajaa – ihan kuten kolmisenkymmentä vuotta sitten hänelle opetettiin.

Sitten tuli 1990-luku ja lama, ja terveysvalistuksesta karsittiin. Nyt lasten suuhygienian opettaminen jää pääosin vanhempien vastuulle, mikä näkyy kurkkaamalla nykylasten suuhun. Maailman terveysjärjestö WHO teki vuosina 2009-2010 selvityksen, jonka mukaan suomalaislapset harjaavat hampaitaan heikommin kuin muualla Euroopassa. Kelatkaa; heikommin kuin missään muussa maassa koko Euroopassa. Vain noin puolet suomalaisista mukuloista harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä.

Saara arvelee, että sen takia meidän perheen lasten hammaslääkärikäynneillä ei ole koskaan otettu puheeksi, että lasten hampaat pitäisi langata. Tärkeintä on lyhyen vastaanottokäynnin aikana varmistaa, että hampaat edes harjataan suositusten mukaisesti aamuin ja illoin. Kansallisen käypähoitosuosituksen mukaan hampaiden reikiintymistä aiheuttava karies on Suomessa yleinen ongelma. Vuonna 2000 lähes 40 prosentilla 5-vuotiaista karies oli tehnyt tuhojaan hampaissa. 15-vuotiaana luku oli jo 75 prosenttia. Karieksen ehkäisyssä ei kuitenkaan pelkkä hammasharja riitä, vaan myös hammasvälit pitäisi putsata bakteereista. Se ennaltaehkäisee myös ientulehduksia, mikä vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyteen.

Itse olen näistä tilastotiedoista ihan järkyttynyt, sillä olin kuvitellut ksylitolia pureksivan suomalaiskansan pitävän legoistaan parempaa huolta. Siitäkin huolimatta, että – kuten olen aikaisemmin kertonut – omien hampaideni lankauksessa olisi paljon petrattavaa. Nyt vanhempana päivittäisiin hammashygieniatottumuksiin kannattaisi kiinnittää huomiota itseni lisäksi myös lasten takia. Tutkimusten mukaan lapset seuraavat vanhempiensa esimerkkiä myös suuhygieniassa. WHO:n raportti kertoi, että lapset, jotka harjaavat hampaansa aamulla ja illalla 12-vuotiaaksi asti, pitävät kiinni harjaustavastaan todennäköisesti läpi koko elämän.

Lasten hampaiden lankausta kannattaisi HappySmilen Saaran mukaan alkaa harjoitella, kun lapsen suuhun tulevat ensimmäiset pysyvät hampaat, eli noin 5–7-vuotiaana. Eli meidän perheen tapauksessa vuosi sitten. Saara kuitenkin lohduttaa, että vielä ehtii hyvin. Tarkoitus kun on ensin harjoitella ja tehdä lankauksesta kiva juttu ja sitten lopulta rutiini, hieman kuin vauvojen muutaman nykeröhampaan harjauksenkin kanssa. Lapsen motoriikka kehittyy 12-vuotiaaksi asti, joten niin kauan vanhemman olisi syytä tarkistaa lapsen suu hammaspesun ja lankauksen jälkeen.

Kätevin väline lasten hampaiden lankaukseen on hammaslankain. Ne ovat myös kaltaiselleni hammaslangalla traumatisoidulle aikuiselle ainut miellyttävä keino hampaiden lankaukseen, vaikka muoviroskan lisääntyminen nipistääkin omatuntoa. Alkuun vanhempi voi tehdä lapsen hammasvälien lankauksen, mutta pian lapsi voi harjoitella sitä jo itse. Lankain viedään hammasväliin pienin sahaavin liikkein, minkä jälkeen lankaa viedään edestakaisin vasten lapsen hampaita, ihan muutaman millin ikenen alle asti.

Lankauksen lisäksi lasten hampaiden hoidossa on Saaran mukaan tärkeää ihan samat asiat kuin aikuistenkin suuhygieniassa: säännöllinen puhdistus sekä ateriarytmi. Hyvässä kunnossa olevat hampaat kestävät 5–6 happohyökkäystä päivässä, mistä jokainen voi laskeskella, miten paljon oma tai lapsen purukalusto kestää päiväkahveja ja välipalanapostelua.

Kysyin Saaralta myös vahvistusta  ihmisiä jakavaan kysymykseen: pitäisikö hampaat pestä aamuisin ennen vain jälkeen aamupalan? Oikea vastaus on ennen aamupalaa. Yön aikana syljen eritys vähenee ja bakteeritaso nousee, joten bakteerit kannattaa harjata pois ennen aamupalaa. Samalla myös hammastahnan fluori suojaa hampaita aamupalan aiheuttamalta happohyökkäykseltä. Ruokailun jälkeen happohyökkäys kestää noin 30 minuuttia, minä aikana hampaiden harjaaminen voi tehdä enemmänkin hallaa kuin hyvää. Jos siis peset hampaat sitten kuitenkin vasta ruokailun jälkeen, odota ainakin puolituntia.

Toive suomalaisten paremmasta suuterveydestä oli myös syy siihen, miksi Saara yhdessä suuhygienistikollegansa Emilia Beckin kanssa perustivat HappySmilen. He huomasivat, että monien heidän vastaanotoillaan käyvien asiakkaiden ongelmana oli huonon suuhygieniataidon lisäksi tieto. Hammasharja pitäisi vaihtaa uuteen parin kuukauden välein, sillä harja kerää bakteereita. Harjakset myös kuluvat käytössä, minkä takia harja ei enää kulje hampaiden pinnalla kuten pitäisi. Joillakin asiakkailla oli kuitenkin olla jopa vuosia vanha harja. Asiakkaat saattoivat myös ostaa esimerkiksi hammaslankaimia suuhygienistiltä, mutta niiden loppuessa unohtaa ostaa lisää.

Siksi HappySmilelta voi tilata suuhygieniatuotepaketteja suoraan kotiin, postiluukusta mahtuvalla paketilla. Koska Saara ja Emilia maahantuovat suurimman osan tuotteistaan itse, hinnat ovat jopa hieman edullisempia kuin kaupassa. Esimerkiksi sähköhammasharjan vaihtopää kustantaa HappySmilellä 3,9 euroa, kun Oral-B:n vastaava vaihtopää voi olla kaupassa jopa 6 euron hintalapulla.

Minä sain testiin HappySmilen Family-paketin, josta löytyy vaihtoehtonsa niin sähköhammasharjoille kuin manuaaliharjoille. Mainio konsepti kertakaikkiaan! Ainoan parannusehdotuksen paketeista annoin Saaralle ja Emilialle hammastahnoista, joihin toivoisin lisää valinnanvaraa. Nyt tahnat ovat Suomen suosituimpia, joten moni muu on niihin varmasti vallan tyytyväinen.

Paketin voi tilata kertatilauksena tai sitten kestotilauksena kahden tai kolmen kuukauden välein, mikä ainakin kaltaiselleni perheelliselle kuulostaa ihanan helpolta ja vaivattomalta. Ei enää ikinä tarvitse muistaa ostaa lisää lankaimia tai vaihtopäitä!  Jos vakipakettiin tahtoo lisätä vaikkapa manuaaliharjoja, joita me käytetään esimerkiksi retkeillessä, ne voi käydä napsauttamassa ostoskoriin HappySmilen verkkokaupassa, mistä ne lisätään seuraavaan vakipaketin mukaan ja kannetaan kotiin asti. Metatyölle omistettu osuus aivoistani huokailee onnellisena.

Sain teille käyttöönne 35 prosentin alennukseen oikeuttavan koodin, jolla tekin halutessanne pääsette testaamaan HappySmileä. Saatte alennuksen naputtamalla maksuvaiheessa koodin HAPPYBLOGI. Esimerkiksi 26,90 euroa maksava Family-paketti maksaa näin 17,49 euroa ja toimituskulut ovat yhä edelleen ilmaiset. Jos tilaat paketin vakitilauksena, seuraava tilaus on sitten normihintainen. Koodi on voimassa sunnuntaihin 4. helmikuuta 2018 asti. Ihanana extrana on mainittava, että HappySmile lahjoittaa jokaisesta tilauksesta yhden hammasharjan Suomessa asuvalle lapselle, minkä lisäksi he käyvät myös vapaaehtoisina opastamassa lapsia suuhygieniassa kouluissa ja päiväkodeissa.

Ps. Jos olette menossa Lapsimessuille huhtikuussa, laittakaahan jo nyt ylös osasto 6 k61, josta voitte bongata HappySmilen Emilian ja Saaran.

Kuvausavusta kiitos Salamatkustaja-Satulle!

Jaa