Terveiset pallon toiselta puolen, Kambodzasta. Saavuimme eilen illalla aika tarkalleen vuorokauden matkaamisen jälkeen Kambodzan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. Yöunien jälkeen jatkoimme autolla matkaa tänne Santukiin, maaseudulle maan keskiosiin.
Olemme tähän mennessä World Visionin -retkiseurueen kanssa istuneet siis pääasiassa lentokoneessa ja autossa, mutta ehtii sen jälkimmäisen aikanakin jo jotain aistia ja nähdä. Olen kiskonut nenäontelot täyteen Kambodzan huumaavaa tuoksua, johon sekoittuu kuumasta maasta nouseva pöly, suitsukkeet, pakokaasu ja joku nimeämätön raikas kukkaistuoksu. Kulmakuppiloiden ja mopedien päälle kyhättyjen drive in -ravintoloiden ohi ajaessa mukaan sekoittuu chiliä, limeä ja tirisevää kookosöljyä.
Parin miljoonan asukkaan pääkaupunki näytti seikkailuihin kutsuvan kuhisevalta. Kippoja, koreja ja vessanpytynkansia myyvät kojut rönsyilivät kaduille asti. Umpisolmuilla olevat sähköjohtonivaskat kiemurtelivat auringossa haalenneiden mainoskylttien seassa. Nelihenkiset perheet pärryyttivät saman mopedin kyydissä ja puikkelehtivat eteenpäin sieltä mistä muiden mopoilijoiden seassa pääsivät. Ison risteyksen vieressä mies istui tuolissaan ja lauloi keskittyneesti kaiuttimeen kytkettyyn mikrofoniin.
Samalla kansan taloudellinen kahtiajako näkyi oksettavan selvästi. Roskia tulvivan joen pientareella juoksenteli lapsia vaatteissa, joihin verrattuna omien lasteni ikitahraiset ja käytössä nukkaisiksi rakastetut vaatteet ovat kuin pakasta vedettyjä. Hetkeä myöhemmin ohi ajoi Lexuksia jättimäiset moottorit muristen ja konepellit vaurautta kiiltäen. Sivukadulle piipahtaessa olisi kuulemma hyvin nopeasti törmännyt seksiturismiin ja itseään myyviin alaikäisiin, lapsiin.
Kävimme rutistamassa sydäntä myös Killing Fieldseillä, kuoleman kentällä, joissa konkretisoituu tämän maan verinen lähihistoria. Siinä riittää kuitenkin pureksittavaa niin paljon, että palaan asiaan myöhemmin.
Perille Santukiin saavuimme juuri, kun aurinko alkoi laskea. Rakastan sitä hetkeä tropiikissa, kun sävyt saavat syvyyttä ja maisema muuttuu värisevän vihreäksi. Tekisi mieli kahmia koko maisema tarkasti mielensopukoihin. Kun aurinko häviää, jäävät luonnon äänet; sirkkojen siritykset ja tuulenvireessä kuiskivat puut. Kun liuttaa katsetta pitkin horisonttia, valonlähteitä näkyy pimeydessä vain muutama. Lämpötila on edelleen lähempänä 30 astetta, mutta lämpö on lempeää. Ilmasto on tähän aikaan vuodesta kuiva, eikä kosteus siksi tunnu raskautena askeleessa ja tahmana jaksamisessa.
Jahka saan hätisteltyä huoneeseeni kai valon houkuttelemana änkeneet ötökät, painan pään tyynyyn. Huomenna on jännittävä ja tärkeä päivä: tapaan meidän perheen kummilapset Chhunnan ja Phannoun.
Voi sinua, kun pääset tapaamaan kummilapsesi. Se on munkin unelma! 🙂
Kyllä, olen ihan valtavan onnekas, että se onnistuu <3 Ja vielä näin, että pääsen samalla näkemään World Visionin kenttätyötä ja syitä siihen, miksi järjestö täällä työtä tekee. Missä sinulla on kummilapsi/lapsia? :)
Täytyy varmaan ottaa meidänkin perheeseen kummilapsi kunhan palaan töihin hoitovapaalta. Viimeksi tuli vain jotenkin epämiellyttävä olo kun jonkun kummilapsitahon sivuilta selailin esittelyjä lapsista. En muista oliko siinä mahdollista ihan valita oma kummilapsensa vai oliko ne vain esittelyjä sen kylän lapsista tms., mutta jotenkin tuntui epäeettiseltä selata listaa kuin jotain katalogia. ”Hmm, kenen elämän pelastaisin, tuo näyttää kivalta… ” :/. Miten teidän kummilapset valikoitui?
Ja edelliseen liittyen nyt kun oot siellä alan ihmisten kanssa niin olisi mielenkiintoista saada tarkempaa tietoa kummiprosessista kaiken kaikkiaan, toki sitä löytyy toimijoiden nettisivuilta pilvin pimein, mutta sellaista hiljaista kenttätietoa.. Itseäni mietityttää esim että voiko kummin saamisesta olla lapselle jotain ns. haittaa, kohdistuuko kummilapsiin kateutta tai erottaako se heidät jotenkin joukosta, sekään ei varmaan karuissa oloissa ole pelkästään hyvä asia. Hyvää ja turvallista loppumatkaa, täällä seurataan silmä kovana..
Kuvailet kirjoittamalla niin hienosti, että olin jo hetken aikaa siellä! Toivottavasti tämäkin päivä oli antoisa ja sait viettää hienon päivän kummilasten kanssa. Mäkin kuulen mieluusti lisää koko kummilapsiprojektista, olen miettinyt paljon samaa kuin edellinen kommentoija.
Mitähän mahtaa kuulua kummilapsi Champalle Santukiin…
Tai mitä kuuluu kummitytöilleni Phearomille, Sreynalle ja Visalille..?❤
Jos jää aikaa Phnom Penhissä, niin käypä tutustumassa Kouk Khleangin Youth Centeriin. Se on kuuden rautaisen nuoren naisen kouluprojektista lähtenyt uurastuksen tulos, joka pyrkii ratkaisemaan alueen sosiaalisia ongelmia ekologisen rakentamisen keinoin. Luulen että voisit tykätä.