Tänä poikkeusjouluna joulukuusi hankitaan useaan sellaiseenkin kotiin, josta yleensä lähdetään viettämään joulua muualle. Vaikka kuusi on kaunis sellaisenaankin, on sitä ihana myös koristella, eikä kuusenkoristeita ehkä ole koskaan hankittu omaan kotiin.

Sen sijaan että lähtisi ostamaan uusia koristeita, mitä jos kuivattaisikin appelsiinista kauniita koristeita kuusenoksille? Postauksen lopusta löytyy myös muutama muu idean joulukuusenkoristeisiin, joissa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja tai jotka voi joulun jälkeen syödä tai laittaa biojätteeseen.

Kuivatut appelsiiniviipaleet ovat kaunis, perinteinen ja yksinkertainen tapa koristella kuusi, joulupaketit ja glögimukit. Itselläni idea kuivattuihin appelsiiniviipaleisiin tuli, kun sain viime jouluna siskolta paketin, jotka oli koristeltu kuivatuin appelsiiniviipalein. Herkullisen muistutuksen sain syksyllä Hotelli Punkaharjun illallisella, kun saimme negronit kuivatuilla appelsiiniviipaleilla koristeltuina. Niin nättiä ja hyvää!

Aikomuksenani oli kuivata appelsiinit syksyllä hyötykasvikuivurissa, ennen kuin se vietiin odottamaan kevättä varastoon. No, se tietenkin unohtui, mutta kuivauksen voi tehdä myös kotiuunissa. Homma on yksinkertainen, mutta vie aikaa, kas näin:

Ohje: kuivatut appelsiiniviipaleet uunissa

Yksi pellillinen kuivattuja appelsiiniviipaleita

Tarvitset:

  • 2 isoa appelsiinia
  • Terävän veitsen ja leikkuulaudan
  • Uunipellin ja uunin
  • Juuttinarua ripustukseen sekä parsinneulan
  • Halutessasi lisäkoristeiksi kanelitankoja ja tähtianiksia

Pese appelsiinit huolella astianpesuaineella. Teroita veitsi ja leikkaa appelsiinit niin ohuiksi viipaleiksi kuin mahdollista.

Lado appelsiiniviipaleet uunipellille ja laita 75 asteiseen uuniin. Jätä uuninluukku raolleen (laita luukun väliin vaikka silikoninen patalappu tai lusikka), jotta kosteus pääsee pois. Kääntele viipaleita välillä.

Uunista, viipaleiden paksuudesta ja tähtien asennosta riippuen kuivuminen vie aikaa noin 4–5 tuntia. Jos olet laittamassa viipaleet kuuseen, riittää että uuni irrottaa niistä kosteuden, ne kuivuvat kyllä loppuun kuusessa roikkuessaan. Mutta jos aiot purkittaa viipaleet vaikkapa glögi- ja drinkkikoristeiksi, sitten viipaleiden pitää olla kunnolla kuivia.

Kun viipaleet ovat valmiita, vedä niiden läpi parsinneulalla juuttinaru, koristele halutessasi kanelitangoilla sekä tähtianiksilla ja ripusta kuusenoksille!

Muita ideoita kierrätettyihin ja syötäviin joulukuusenkoristeisiin

Kävyt. Kuusi osaa itse tehdä kauneimmat koristeet! Metsästä löytyy havupuiden käpyjä mielin määrin, ja niitä voi halutessaan vielä vaikka lasten kanssa värittää sormivärein. Kun käyttää biohajoavaa sormiväriä, koristeet voi joulun jälkeen laittaa biojätteeseen.

Tupsupallot. Meillä kuusessa roikkuu myös punaisesta langasta tehtyjä tupsuja. Käytin tupsuihin kerän kaapissa pölyyntynyttä huonolaatuista lankaa, josta ei olisi tahtonut mitään vaatetta tehdä. Joulukuusen koristetupsuissa langanlaadulla ei niin ole väliä. Lankoja löytyy myös kirpputoreilta niin paljon kuin vain tupsuja jaksaa vääntää.

Piparkakut. Useampana vuonna olemme tehneet kuuseen koristeeksi myös piparkakkuja. Se onnistuu, kun tekee piparkakkuun leivontavaiheessa reiän ripustusnaurua varten.

Taikataikinasta tai soodataikinasta tehdyt koristeet. Koristeet voi tehdä samalla periaatteella kuin piparikoristeet, mutta nämä leipomukset säilyvät hyvinä koristeina seuraaviinkin jouluihin – tai sitten ne voi laittaa biojätteeseen. Itse tykkään niistä ihan sellaisenaan, mutta lapset ovat tietenkin tahtoneet vielä maalata ne.

Kierrätetyt joulukoristeet. Kirpputoreilla on valtava määrä joulukoristeita uutta kotia etsimässä. Ainakin Kontit, Kierrätyskeskukset, Fidat ja Uffit nostavat joulunaikaan koristeet esiin yhdelle osastolle, joten joulukoristeostoksia voi tehdä kuin marketissa ikään. Myös kuusenkynttilöitä on yleensä tarjolla pakettikaupalla.

Vanhojen joulupallojen koristelu. Jos kirppareilta löytyvät vanhat joulupallot eivät vastaa omaan joulufiilikseen, ne voi tuunata uusiksi. Esimerkiksi näillä kahdella tavalla:

  • Langalla. Yksinkertaisinta on päällystää pallot esimerkiksi villalangalla, paperinarulla tai juuttinarulla. Se onnistuu liimaamalla kuumaliimalla (Eri Keepperkin tms. varmaan toimisi) lankaa kerros kerrokselta koko pallon päälle. Pitkä virkattu ketjusilmukkanauhakin näyttäisi varmasti hauskalta!
  • Paperilla. Naapurin muikkeli tuunasi tänä vuonna vanhat joulupallot liimaamalla niiden ympärille kartongista ikään kuin sulkapeitteen. Decoupage-tekniikalla joulupallot voisi päällystää myös vaikka kauniilla vanhoilla aikakauslehden sivuilla, nuottipapereilla tai kirjansivuilla.
Jaa