Voi te onnekkaat, jotka olette tänä talvena matkaamassa Balille! Lomasesongin käynnistyminen on näkynyt sähköposteissani, joissa kysellään vinkkejä Balille. Täältähän löytyvät kaikki kirjoittamani postaukset Balilta, mutta postauksia on toki sen verran, että vähän joutuu selailla haluamansa tiedon löytämiseksi.

Niinpä ajatuksenani on tässä tulevien kuukausien aikana koostaa tiiviitä tietopaketteja ja fiilispostauksia meidän viime talven vajaan neljän kuukauden Bali-reissun ajalta. Saamieni kysymysten perusteella mielessä on ainakin postaus Balin parhaista rannoista, kooste kahdeksasta kokemastamme kohteesta Balilla ja lyhyet kokemukset jokaisesta majapaikasta, joissa reissumme aikana yövyimme.

Te, joille matkailuteema ei ole niin läheinen, tarjolle on tulossa ainakin aurinkoisia kuvatarinoita pallon toiselta puolelta. Mutta te, joille reissuilu Balille on ajankohtainen, kertokaahan, mistä muusta vielä mahdollisesti käsittelemättömästä Bali-aiheesta te tahtoisitte kuulla?

Aloitetaan nyt yhdestä paljon kyselyitä herättäneestä asiasta, nimittäin Balin hintatasosta. Se tietenkin vaihtelee ihan kylän ja kaupungin, myyjän, ostajan naaman, päivän ja neuvottelutaitojen mukaan. Mitään suomalaisittain katsottuna älytöntä ja rasittavaa tinkimiskulttuuria Balilla ei ole, mutta toki etenkin isompien ostosten hinnoista kannattaa neuvotella.

Täällä esimerkiksi postaus siitä, miten vuokrata Balilta villa kuukaudeksi. Hinnassa oli neuvotteluvaraa monta sataa euroa. Toinen esimerkki yöpymisestä on Amedissa oleva Kirana Homestay, jossa maksoimme 560 000 rupiaa koko neljän hengen perheeltä yhdeltä yöltä. Hinta sisälsi aamupalan. Yhden ihmisen yöpyminen maksoi siis noin 10 euroa yö, neljältä yhteensä 40 euroa yö. Nyt näemmä ihan netin kautta varaamalla hinta olisi yhteensä 27 euroa yö, joten matkustusajallakin on väliä. Me kun olimme Amedissa sadekauden loppupuolella, eli assien reissusesongin alussa. Toisaalta sesongin parhaaseen aikaan Sanurin vuokrakämppämme ei tainnut olla kuin vajaa parikymppiä yöltä koko meidän sakilta. Mutta se olikin kämppä, ei niinkään lomailuhuoneisto.

Täällä sitten taas postaus kuukauden ruokakauppalaskusta Balilla. Me kävimme supermarketissa, jossa tuotteissa oli valmiina hintalaput. Jos olisimme jaksaneet säätää, olisimme saaneet ruokatarpeet paljon edullisemmin toreilta. Nyt kävimme edullisemmissa hedelmäkaupoissa vain silloin tällöin ostamassa pari jättikassillista vihanneksia, hedelmiä ja kananmunia.

Ravintoloissa hintataso vaihtelee ihan paikan mukaan. Esimerkiksi Ubudissa me kävimme syömässä niin alle euron lounaita kuin yli kymmenen euron illallisia. Canggun hipsteribaareissa maksoimme ilolla kauniista ja maistuvasta annoksistamme vähän enemmän, mutta kompensoimme rahantuhlausta ostamalla muutamalla lantilla nasi gorengit kulmakuppilasta. Täällä postaus balilaisista ravintolaruuista.

Eli hintataso siis vaihtelee. Seuraavaksi kuitenkin muutamia otteita muista palveluista hintoineen talven 2016 ajalta. Suurin osa hinnoista on napattu Ubudista, ellen toista mainitse.

  • Pyykinpesu isohko pussillinen, sellainen noin kuuden kilon koneellisen täyttävä 70 000 rupiaa, eli 4-5 euroa. Puhtaaksi ei välttämättä tule mikään, mutta pikkaritkin on silitettynä.
  • 19 litran juomavesikanisteri 20 000 rupiaa, eli 1,25 euroa
  • Housujen korjausompelu 20 000 rupiaa, eli 1,25 euroa
  • Puolen tunnin jalkahieronta 50 000 rupiaa, 3,15 euroa
  • Balilainen tunnin hieronta 100 000 rupiaa, eli 6,30 euroa (Amedissa sama maksoi 75 000 rupiaa)
  • Mopon vuokraus päiväksi 50 000 rupiaa, eli 3,15 euroa (tämä oli aika perustaksa eri paikoissa saarta)
  • Snorklaussetin vuokraus päiväksi 50 000 rupiaa, eli 3,15 euroa
  • Miesten hiustenleikkuu (Canggussa) 200 000 rupiaa, eli 12,60 euroa
  • Lääkäri ja lääkkeet korvatulehdukseen yhteensä 300 000 rupiaa, eli 18,85 euroa.

Eli Suomea edullisemmaksi asustelu tuolla toisella puolella maapalloa tietenkin tuli, kun oli vain saanut säästettyä lentolippujen hinnat. Ja olisi voinut tulla paljon edullisemmaksi, jos olisi halunnut tinkiä asioista ja nähdä vähän vaivaa esimerkiksi ruokaostoksilla. Täällä on postaus siitä, miten meidän talven irtiotto Balilla ylipäätään oli meille taloudellisesti mahdollista. Täällä taas postaus siitä, minkälaista oli siirtää kotitoimistoarki (minä) ja hoitovapaa-arki (mies) tropiikkiin.

Voi apua, mikä ytimiä jäytävä ikävä Balille iski, kun kaivoin tähän postaukseen kuvia! Miten onnekkaita ollaan, että saatiin kokea viime talvi, yhdessä kaikki neljä.

Jaa