Kaupallinen yhteistyö: Visit Tampere

Vuosi alkaa ihan kohta olla siinä vaiheessa, että koulujen ja siinä ohessa myös päiväkotien syyslomat alkavat. Me otimme lomailuun varaslähdön viime viikolla, kun lähdimme seikkailemaan Tampereelle tsekataksemme manselaiset tavat viettää kivaa ja rentoa syyslomaa lasten kanssa.

Loma Tampereella lasten kanssa

Tampereella ruska oli ja varmasti yhä on kauneimmillaan, ja syyssateen usvaisuudessa koko kaupunki vanhoine tehdasrakennuksineen näyttää ihan satumaiselta. Me sujahdettiin kolmessa päivässä taas niin nopeasti tamperelaisuuteen, että vähän tihkaisi lähteä pois. Se puheennuotti, ihmisten sydämestä tuleva ystävällisyys ja kompaktin kokoinen kaupunki, jossa kaikki on kävelymatkan tai vähintään lyhyen nysse-matkan päässä. Tykkään ihan hurjasti!

Olen niin onnellinen tästä useamman Tampere-reissun mahdollistaneesta yhteistyöstä, sillä tuntuu että sinä aikana olen löytänyt sen tamperelaisuuden, joka silloin vuosia sitten kaupungissa asuessa jäi omien elämäntilannekipuilujen alle. Menkää tekin ja rakastukaa, jos tuo kylämäinen kaupunki ei ole jo vienyt sydäntänne! Tässä meidän tämänkertaiset tekemisvinkit Tampereelle:

Kiipeilypuisto Tampereella

Tullintorilla sijaitseva (Tullikatu 6) Irti maasta -kiipeilypuisto on kivaa tekemistä koko perheelle. Meidän piirun verran vajaa kolmevuotiaskin pääsi jo kiipeilemään ihan kaikissa radoissa, mikä on mahtavaa. Aika harvassa ovat paikat, joissa voidaan kaikki tehdä yhdessä jotain kaikkien mielestä hauskaa. Varmistusköydet olivat automaattisia, joten pystyimme kaiken lisäksi kiipeillä kaikki yhtä aikaa, eikä kenenkään tarvinnut seistä köyden toisessa päässä varmistamassa.

Lapset ja mies kiipesivät heti kuin apinat, mutta itse jouduin ensiksi opetella alastuloa. Tuntui ihan hullulta luottaa köyteen ja vain irrottaa kädet ja jalat 9 metrin korkeudessa! Mutta kun olin saanut huijattua aivot uskomaan, että se on ihan ookoo, lopputunti kiipeiltiin niin että seuraavana päivänä tuntui sormenpäistä jalkapohjiin.

Tampereen parhaat museot

Museokeskus Vapriikissa (Alaverstaanraitti 5) pääsee tutustumaan yhdellä lipulla useampaan museoon, ja ohjelmissa on vuosittain kymmenkunta näyttelyä. Etenkin sadepäivänä ja viiden eri vaatekerroksen vuodenaikana arvostan, että museoiden välillä pääsee siirtymään näppärästi. Syyslomaviikolla (16.–22.10.) Vapriikissa on perheille opastuksia ja työpajoja.

Kävimme muun muassa testaamassa ja kartuttamassa tietämystämme Luonnontieteellisessä museossa ja ihmettelemässä tekniikan ja viestinnän kehitystä Mediamuseo Rupriikissa. Vähän yllättäen lapset täpisivät mielenkiinnosta Kivimuseossa, mutta ymmärtäähän tuon myös tällainen tylsimys. Jos kulkee arjessa kiviaarteita taskut täynnä, museossa esillä oleva kokoelma on melkoisen inspiroiva oman elämänsä kivikeräilijöille.

Leiki satumaisesti

Kysellessäni Lähiömutsin somekanavissa kesän alussa tekemisvinkkejä Tampereelle, Näsinpuistossa sijaitseva (Hämeenpuiston pohjoispään ja Näsijärven välissä) Tiitiäisen satupuisto mainittiin useampaan kertaan yhtenä kaupungin kivoimmista leikkipuistoista. Se on Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuun runoihin perustuva leikkipaikka.

Puistosta voi bongailla Tiitiäisen satupuun hahmoja, ja sieltä löytyy muun muassa lukunurkkaus, trampoliinit, kiipeilyverkko ja pimeän ajan iloksi tarkoitettu varjoteatteri. Hiekkalaatikon vieressä on vesipiste, jonka avulla esimerkiksi hiekkakakkuleipomon antimet pysyvät paremmin kasassa kuivallakin säällä. Nyt iltojen hämärtyessä leikkeihin tuo tunnelmaa puiston erikoisvalaistus.

Yövy tunnelmallisesti Tampereella

Pääasiassa pohjoisemmassa Suomessa toimiva Lapland hotels -ketju tuo tuntureiden tunnelmaa myös Tampereelle. Lapland Hotel Tampere (Yliopistonkatu 44) sijaitsee ihan Tampere-talon kulmilla, joten siitä kelpaa matkailijan operoida ympäri kyliä. Tummasävyiset huoneet ja muhkeat sängyt olivat etenkin näin syyskylmillä kutsuvia, ja tunnelmallisella aamupalalla oli hyvä aloittaa päivät.

Meillä oli kaksi erillistä huonetta, yksi isompi ja yksi pienempi, joiden välissä oli ovi. Näin pystyimme miehen kanssa jatkaa iltaa kahdestaan lasten mentyä nukkumaan. Olin pakahtua onnesta, kun hotellihuoneesta löytyi pienen pieni sauna. Saunominen kahdestaan ja ihan rauhassa miehen kanssa lasten jo mentyä nukkumaan on harvinaista ihanuutta.

Nauti ravintosi

Tampereen ravintolatarjonta on yllättänyt joka reissulla. Kyliltä löytyy monenlaista, monenhintaista ja monentyylistä ravintolaa, ja moni on levittäytynyt Hämeenkadun ympäristöön ja sivukaduille, joten niihin on pääsee piipahtamaan vaivattomasti ihan jalkapelillä kulkien. Tässä tämän reissun ravintolanautinnot:

Kitchen & Bar Dabbal (Yliopistonkatu 44) on Lapland hotelsin yhteydessä toimiva ravintola, joka saa innoituksensa pohjoisen luonnon mauista. Mä vähän epäröin, minkälaisen makuelämyksen mahdan saada lautaselleni, kun listalla on voittopuolisesti riistaa ja kalaa. Mutta ai että, olipa ihanaa syödä ajatuksella tehtyä kasvisruokaa! Eteeni kannettiin hieno kattaus erilaisia makuja ja suutuntumia. Lasten kanssa asioiville vinkki: hotellin respasta saa puuhavinkoja ja värikyniä lainaan (tämä illallinen saattoi toimia innoituksena tälle postaukselle).

Café Gopal (Kuninkaankatu 15). Päädyimme tänne päivälliselle vähän vahingossa, kun aikataulukompastelujen takia emme ehtineet sapuskoimaan suunnitelmissa olleeseen paikkaan. Totesimme kesäreissulla Tammelan kasvisravintola Gopalin erinomaiseksi, ja nyt kurvattiin keskustan pienempään kahvilaan hakemaan apetta. Kahvila oli sulkemassa siltä päivältä, ja saimme painon mukaan maksettavista aterioista -30 prosentin alennuksen. Jos olisin tamperelainen, käyttäisin tätä alennusta hyväkseni toistekin.

Masu Asian Bistro (Hämeenkatu 3) on aasialaistyyppistä ruokaa tyylikkäällä, mutta rennolla meiningillä tarjoava ravintola ihan juna-aseman lähettyvillä. Ruokalistalta löytyi mieleistä ruokaa niin reissuseurueemme pienemmille kuin isoimmille seikkailijoille, mikä ei aina ole itsestäänselvyys. Ajatuksella ja ammattitaidolla tehdyt ruuat alkupaloista jälkiruokaan! Lapsille katettiin omat kissapuikot, joilla sushipaloja oli helpompi napsia suuhun. Asiantunteva henkilökunta ja ihana teelista.

Sitko (Näsilinnankatu) valmistaa pizzaa, joka kiilasi pizzamuijan parhaimpien pizzaelämysten joukkoon. Täydellisen mehevä munakoiso, hyvin kypsytelty tomaattikastike ja hapanjuureen valmistettu pohja, josta ei todellakaan jätetty reunoja syömättä. Paikan omistavat tamperelaisveljekset, ja kuulin heiltä osuvan määritelmän Sitkon pizzoille: niissä yhdistyvät Napolin ja New Yorkin pizzat. Eli suussa sulavat maut ja pohja, joka mahdollistaa pizzan syömisen käsin. Plussaa vielä mukavasti miljööstä ja rennon ja aidon ystävällisestä asiakaspalvelusta.

Retkeile vaivattomasti

Pienen matkan päässä Tampereen keskustasta on sympaattinen retkikohde, Niihaman ulkoilumaja (Pikku-Niihamantie 98), jossa ulkoilu ja retkeily on tehty hauskaksi ja helpoksi. Me kiersimme alkuun parin kilometrin luontopolun Pikku-Niihama -järven ympäri. Sade ropisi sadetakin huppuun ja putoilevat moniväriset lehdet olivat kuin luonnon oma rauhallinen konfettishow.

Eväät istahdettiin syömään sateensuojaan kotaan, mutta alueella olisi ollut myös muita nuotiopaikkoja. Puita voi ostaa majalta, mikäli niitä ei ole itsellä mukana. Ulkoilumajalla on tarjolla myös keittolounasta, mutta me kävimme siellä tällä kertaa jälkiruualla ja kahvilla sekä kaakaolla. Lapset saivat kaverin majan kissasta, Mikistä. Niihaman pihassa on myös muun muassa hiekkalaatikko leluineen, ja ulkorakennuksen puusaunassa heitellään lenkkisaunan aikaan löylyjä.

Tanssahtele teatteriin

Tanssiteatteri MD:n (Hämeenkatu 25) Taikalaatikko-esitys on rakennettu niin taitaen, että sen tekijäjoukosta täytyy löytyä ripaus lasten mielikuvitusta. Minä luulin tulleeni katsomaan tanssia, mutta pääsinkin seuraamaan esitystä, jossa yhdistyy tanssin lisäksi leikki, laulu että sanoilla hulluttelu. Lavasteet ovat vaatimattomat, sillä mielikuvitus hoitaa loput.

Taikalaatikko-esitys on vajaa puolituntinen, joten se sopii pienemmillekin katsojille. Tanssia harrastavalle esikoiselle esitys oli selvästi inspiroiva ja rajoja rikkova. Tanssia voi olla niin monenlaista, ja tärkeintä on antautua rytmin vietäväksi!

Löydä James Bondin esikuva

Finlaysonin alueella sijaitseva Vakoilumuseo (Media 54-osassa, kerros 0) on jännittävä paikka kaikille agenttikirjallisuuden ja -elokuvien ystäville. Siellä käydään läpi vakoilun ihan oikeaa historiaa, joka tuntuu älyttömyydessään siltä kuin lukisi elokuvan käsikirjoitusta. Museo paljastaakin esimerkiksi sen, kuka oikean elämän vakooja on ollut James Bondin esikuva.

Päiväunetta hepuloivien alle kouluikäisten lasten kanssa museo ei ollut osuvin valinta. Mutta sen perusteella, mitä lasten paimentamiselta ehdimme museon antia tutkia, uskoisin sen olevan kutkuttavan jännittävä etenkin vanhemmille lapsille, joita kiinnostavat tekniset vakoiluvempaimet ja tarinat oikeasti eläneistä ninjoista. Museon henkilökunta ansaitsisi kunniamerkit asialleen vihkiytymisestä – jos vain mahdollista, suosittelen opastettua kierrosta. Syyslomaviikon aikana Vakoilumuseossa onkin tarjolla pääsylipun ostaneille ilmainen opastettu kierros joka päivä kello 14.

Sauno ja ui kuin tamperelainen talviuimari

Jos teet Tampereella vain yhden asian, sauno. Kaupungista löytyy upeita ja tunnelmaltaan uniikkeja saunoja, ja tällä kertaa me kiipesimme lauteille puulämmitteisellä Kaupinojan saunalla ( Kaupinpuistokatu 1 A). Sen ylläpidosta vastaavat Tampereen talviuimarit. Täällä siis on sitä enemmän väkeä, mitä enemmän jäätä saunan viereiseen Näsijärveen alkaa muodostua.

Me kävimme tekemässä Kaupinojalla iltapesut, eli istuttiin pylly vasten pyllyä yhteissaunassa ja käytiin välillä pulahtamassa +10,7 asteiseen Näsijärveen. Se yhdistelmä saa ihmisen euforiseen tilaan, jossa jokainen sielussa kuljetettu murhe tuntuu pari kiloa kevyemmältä painolta. Ja voi että, miten ihania kanssasaunojia Kaupinojalla olikaan! Helsinkiläiselle sauna-amatöörille tuli olo, että tänne olemme sydämellisesti tervetulleita.

Metsästä aarteita kirpputorilla

Radiokirppis ( Laukontori 12) oli Tampereella asuessani kauppakeskukseni, josta hankin suurin piirtein kaiken keittiötavaroista vaatteisiin. Pikaisen täsmäiskun perusteella kirpparilla on edelleen hyvät saumat löytää aarteita.

Minä löysin harmaan vekkihameen, joka on sen suomileijona-napin perusteella kai armeijakäytössä ollut. Pöydissä oli muutenkin tarjolla sellaista kirppistavaraa, jota minä himoitsen: kestävistä materiaaleista tehtyjä vanhoja vaatteita, kodintekstiilejä ja tavaroita. Tampereen historia tehdaskaupunkina näkyy edelleen kirppispöytien valikoimissa. Esikoinen sai valita yhden lelun. Vaaleanpunainen ja ääntä pitävä poni on lapsen mielestä ihaninta ikinä (ja minä olen onnellinen, että siitä saa patterit irti tarvittaessa).

Kahvittele ihan pupuna

Voiko ihminen tarvita sateiseen iltaan Tampereella muuta kuin vegaanisia kakkuja, kahvia ja pupuja? Lokakuisena iltana vajaa viikko sitten me ei ainakaan tarvittu. 3D Crush Caféssa on tarjolla lounasta, pientä suolaista  ja herkkuja, joista suurin osa on vegaanisia. Tunnetuin kahvila taitaa kuitenkin olla pupukahvilana, sillä siellä asustelee myös pupuja. Pupuhuoneeseen pääsee rajattu määrä ihmisiä, kun on ostanut jotain vähintään 2 eurolla. Varaus kannattaa tehdä, mutta se ei ole pakollinen.

Lapset olivat odottaneet Tampereelta eniten juuri pupukahvilaa, ja odotus palkittiin pehmoisilla nenäpusuilla ja iloisesti pomppivilla töpöhännillä. Pupuille on huoneessa oma rajattu alueensa, jonne pupukahvilan asiakkaat eivät saa mennä. Puput kuitenkin tahtoivat olla siellä missä mekin, ja ihmisiin tottuneina ja rapsutuksille persoina ne suorastaan tunkivat syliin. Puputerapiaa sylin täydeltä!

Vinkkejä syyslomaviettoon Tampereella voi poimia myös tästä Lapsiperheen satumainen Tampere -postauksesta tai tästä sekä tästä retkestä, kun lähdettiin likkaporukalla etsimään Tampereen salattuja helmiä. Täältä löydät koottuna vinkkejä ja tarjouksia Tampereen syyslomaviikkoon. Myös Werstaalla on silloin syyslomaohjelmaa ja Lastenkulttuurikeskus Rullassa grafiikkatyöpajoja.

Lasten Aarrekid-pipot saatu, samaten kuin kuopuksen Polarn O. Pyretin teddy-nalle  -paita. 

Jaa