©Lahiomutsi Rautavalmiste Ferritiini Rautavarastot Vasymys-5746

Kaupallinen yhteistyö: Salus Floravital ja Asennemedia

Kaiken piti olla ihan hyvin ja tasapainossa, vihdoinkin. Kuluneen talven aikana opettelin nukkumaan, kun valvomisesta ei enää voinut syyttää kuin itseäni ja päälle jääneitä huonoja tapoja. Kuuden vuoden pätkissä nukuttujen öiden ja tahmaisen väsyneiden päivien jälkeen on hullaannuttavan ihanaa olla taas hyvinvoiva, skarppi ja paremmin jaksava.

Kävin kuitenkin varmuudeksi mittauttamassa ensimmäistä kertaa elämässäni varastorautojeni arvon, eli ferritiinin. Moni teistä lukijoista on suositellut sitä minulle, kun tässä vuosien saatossa olen kironnut väsymystäni kerran jos toisenkin. Saattaa nimittäin olla, että rautavarastot ovat aivan lopussa, vaikka hemoglobiini olisi hyvä. Sormenpäästä verikokeella otettava hemoglobiini kun alkaa hälyttää vasta sitten, kun varastoraudat ovat jo ihan tyhjiä. Siinä vaiheessa raudanpuutteen oireet ovat jo alkaneet hiipiä elimistöön niin hiljalleen, että niistä on tullut osa normaalia oloa.

Sain verikokeiden tulokset viime viikolla ja järkytyin. Hemoglobiinini on hyvä, 137 g/l, kuten se on lähes aina mitattaessa ollut. Mutta sen sijaan ferritiinini, eli varastorautojeni arvo on vain 11,3 μg. Tämä siitä huolimatta, että kiskoin talven lamaannuttavimman väsymyksen aikaan kuukauden rautakuurin ja voin nyt mielestäni vallan hyvin. Rautavarastoni ovat kuitenkin vain hädintuskin yli viitearvon minimin, joka on 10 μg.

Varasin tuloksista soittoajan lääkärille, joka totesi saman tien, että olen matkalla anemian puolelle. Siitäkin huolimatta, että hemoglobiinini on hyvä! Lääkärin mukaan naisella ferritiinin optimi on noin 70 μg ja 100 μg on jo oikein hyvä. Viitearvojen sisällä on vielä ferritiiniarvo 150 μg. Jokainen lukema on ihan hitosti enemmän kuin oma säälittävä 11,3 μg.

Mietin, miten tämä voi olla mahdollista. Suututti niin paljon, että en oikein pystynyt keskittymään päivän aikana muuhun kuin jauhamaan asiasta jokaiselle kohtaamalleni ihmiselle. Miksi kukaan terveysalan ammattilainen ei ole koskaan kertonut, että kannattaisi tutkituttaa myös ferritiini?

Siitä ei puhuttu edes raskaus- tai imetysaikoina, vaikka ne molemmat jo yksinään saattavat kuluttaa naisen rautavarastot niin pohjiaan myöten, että varastojen kartuttamiseen ennalleen voi mennä useampi vuosi. Neuvolassa asiaan puututtiin vasta, kun hemoglobiinini alkoi kuopusta odottaessa laskea. Siinä vaiheessa rautavarastoissani ei siis enää ole ollut mitään, mistä ottaa.

Rautavarastojen huomaamattoman hupenemisen saattavat aiheuttaa myös runsaat kuukautiset. Opin hiljattain kaveriporukan keskustelussa, että normaali kuukautismäärä on 0,8 desiä. Siis yhteensä koko kuukautisten aikana, ei päivässä, kuten minä keskustelun alkuun luulin. Hetkessä normaaleina pitämäni kuukautiseni olivatkin runsaat, suorastaan veriset Niegaran putoukset. Valutan kerran kuussa kuukautiskuppikaupalla verta ja siinä samassa kehossani olevaa rautaa.

Myös kasvissyönti voi altistaa raudanpuutteelle. Syön kyllä jotain rautapitoista ruokaa joka päivä lähes jokaisella aterialla – kuten herneitä, papuja, tofua, linssejä, siemeniä, pähkinöitä, kvinoaa, vihreitä lehtivihanneksia – mutta kasvisperäinen rauta ei imeydy yhtä tehokkaasti kuin eläinperäinen rauta. Kananmunima kyllä syön, ja keltuaisessa on hyvin rautaa.

Aloin tutkia varastorauta-asiaa netistä ja tajusin, että siitä on kirjoitettu vähän ja niissä vähissäkin teksteissä lähteet ovat hataria. Mutta useammassa paikassa alhaisen ferritiinin merkeiksi kerrottiin oireita, jotka kuulostivat pelottavan tutuilta. Huimaus ja sydämentykytykset, check. Aineenvaihdunnan kanssa ongelmia, check. Palelu ja tarve villasukille kesälläkin, check. Päänsäryt, hyvänen aika, check! Pahimpien väsymysten aikaan päätä särki ihan koko ajan, ja jos nytkin tulee huonoja öitä, herään aamulla ihan varmasti päänsärkyyn.

Ja jatkuu: Voimattomuus, check. Olen nyt fyysisesti aika huonossa kunnossa muutenkin, mutta on laittanut ihmetyttämään, kun jopa rattaita työntäessä kädet puutuvat ja väsyvät. Alakuloisuus, hermostuneisuus ja ärtyisyys, check. Etenkin PMS-oireiden aikaan mieli droppaa edelleen, vaikka nukkuminen on onneksi tätäkin vaivaa tasoittanut.

Ja sitten vielä se isoin oire: väsymys. Vaikka nykyään koen oloni jo oikein hyväksi ja virkeäksi, olen ihmetellyt, miten iltaisin olen edelleen niin poikki. Olen monesti lasten iltatoimien aikaan jo niin väsynyt, että huumoria ei meinaa riittää ylimääräiseen kikkailuun ja säätämiseen. Lasten mentyä nukkumaan itselläni riittää energiaa enää vain omaan sänkyyn raahautumiseen ja kirjan avaamiseen. Se ei ole sinänsä haitannut, sillä rakastan uutta iltaseremoniaani kirjojen ja aikaisten unien kanssa. Mutta iltatoimiin lasten kanssa tahtoisin lisäbuustia ja jaksamista.

Lääkärin kehotuksesta aloitin nyt siis rautakuurin, ja jo ihan kuukautisten takia voin kiskoa kuukauden rautakuurin joka vuosi vaikka syksyisin ja keväisin. Yhteistyön kautta saamani Floravital-rautavalmisteet päätyivätkin heti käyttöön, vaikka muuta ennen verikokeita luulin. Nestemäistä Floravital-rautaa te lukijat suosittelitte minulle jo kuopuksen odotusaikana, kun mikään rautavalmiste ei tuntunut saavan aikaan muuta kuin tukossa olevan putkiston. Kiitos siitä vinkistä vielä kerran, se tosiaan toimi! Olin jotenkin mieltänyt Floravitalin niin vahvasti raskausaikaan, että en tajunnut, että tietenkin sitä voi käyttää myös muulloin.

Floravital on siis Saksassa vuonna 1916 kehitetyn Floradix-rautavalmistetuotteen sisartuote, joka on hiivaton, makeuttamaton ja gluteiiniton. Orgaaminen rauta on mukana kasvipohjaisessa täysmehu-yrttiuutoksessa, joten toisin kuin tableteissa, nestemäisen rautavalmisteen mukaan ei ole tarvinnut laittaa täyteaineita ja stabilointiaineita. Mitään superherkkua se ei ole, mutta ei superpahaakaan, ja 10 millin pikiriikkisen shotin kiskoo kyllä ihan helposti pari kertaa päivässä. Uute maistuu kuin laimennetulle mehulle, johon olisi liotettu pari rautanaulaa.

Miksi Floravital sitten sopii vatsalleni ja ainakin raskausaikana nosti rauta-arvojani paremmin kuin tabletit, sitä ei voi varmuudella sanoa. Uutoksessa mukana olevien yrttien kyllä sanotaan ehkäisevän ummetusta. Pulloon on ympätty myös B- ja C-vitamiineja, jotka auttavat raudan kuljetuksessa ja samalla jo itsessään vähentävät väsymystä. Toisin kuin tabletteina oleva rauta, nestemäistä rautavalmiste on keholle helpompi hajottaa. Oli miten oli,  se on ihan varma, että joku putelillisessa rautaa toimi juuri minulle silloin raskausaikana, ja toivon saman kikan tepsivän myös nyt.

Odotankin mielenkiinnolla, josko pari päivää sitten aloitetun rautakuurin myötä elämäniloni sekä jaksamiseni tästä vielä nousisi ja puhtia olisi jäljellä iltaisinkin. En nimittäin yhtään panisi pahakseni, jos voisin kesänkorvilla olla vieläkin rautaisempi muija nyt!

Täällä postaukseni puolen vuoden rautakuurin jälkeen.

Täällä postaukseni, kun kävin mittauttamassa ferritiiniarvoni yhdeksän kuukauden kuluttua rautakuurien aloituksesta.

Jaa