Kaupallinen yhteistyö: Polarn O. Pyret

Töttöröö! Minulla on ilo kertoa, että minä olen tästä päivästä lähtien Polarn O. Pyretin ECO-malliston brändilähettiläs. Se tarkoittaa sitä, että tulen pemistämään lapsiperheiden vaateasioita noin kerran kuukaudessa kulloinkin ajankohtaisen teeman kautta. ECO-malliston brändilähettiläänä nostan esiin PO.P:n ECO-merkittyjä tuotteita sekä pengon tarkemmin vaatetuotannon ekologisuutta ja myös eettisyyttä. Käsittelen myös meidän kuluttajien merkitystä lenkissä, eli sitä, miten hankkia, käyttää ja huoltaa vaatteita ekologisesti.

Sillä totuushan on se, että minkään uuden ostaminen ei ole ekologista. Itse asiassa kaikista ekologisinta minun ja jokaisen muun vanhemman olisi ollut jättää lapsihaaveet toivomatta ja toteuttamatta. Minä kuitenkin toivoin lapsia ja onnekkaana toiveeni toteutui kaksin kappalein. Lapsiperheellisenä sitä elää välillä aikamoisessa vaatekaaoksessa, ja nyt tahdon perehtyä tarkemmin siihen, miten sen kaaoksen voisi selättää maapallon ja muiden ihmisten hyvinvointia ajatellen.

Minulle ja perheelleni Polarn O. Pyret tuli tutuksi ystäväni kautta kuutisen vuotta sitten. Hänellä on vajaata vuotta vanhempi lapsi kuin esikoiseni, joka tuolloin oli vastasyntynyt. Ystäväni on kovan luokan PO.P-fani, ja sain häneltä kasapäin hänen lapselleen pieneksi jääneitä vaatteita, joista suurin osa oli Polarn O. Pyretin. Totesin siinä sinappikakkojen ja puklujen keskellä, että penteles sentään, nämä vaatteethan muuten tuntuvat mukavilta pienen iholla ja kestävät pesua toisen jälkeen. Rakastin etenkin niitä nepparillisia kietaisubodyja.

Ne vaatteet tulivat lopulta käyttöön myös kuopukselle, kunnes ystäväni perheeseen syntyi toinen lapsi. Sen jälkeen palautin vaatteet takaisin ystäväperheeseen, jossa ne päätyivät puettamaan neljättä lasta – osa vaatteista oli kulkenut maailmalla vielä kauemmin, sillä ystäväni oli aikoinaan ostanut ne kirpparilta.

Ja tämä tässä oli malliesimerkki siitä, mikä lopulta merkitsee vaatteen ekologisessa tuotannossa ja käytössä: se että ne todella kestävät käyttöä ja että niitä todella käytetään. Luomupuuvillat, lähituotanto, kierrätyskuidut ja sen sellaiset ovat toki tärkeitä, mutta niiden merkitys vesittyy, jos vaate kuluu käytössä hetkessä nuhjuiseksi tai jos vaatteen ostanut kuluttaja päätyy makuuttamaan vaatetta kaapissa lähes käyttämättömänä. Esimerkiksi nuo kuopuksella kuvissa olevat raitapöksyt ovat olleet tehokäytössä esikoisella ja nyt nuorimmaisellamme, ja mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, ne pääsevät tuosta vielä vaatettamaan seuraavaakin perhettä.

Polarn O. Pyretin tavoitteena onkin, että jokaista heiltä ostettua vaatetta käyttäisi sen elinkaaren aikana vähintään kolme lasta. Alkuvuodesta tehdyssä asiakastutkimuksessa selvisi, että 49 prosenttia kaikista PO.P:n ulkovaatteista ja -asusteista annettiin tai myytiin pieneksi jäätyään eteenpäin vähintään kolme kertaa. Eli ne vaatettivat vähintään neljää lasta. Vielä parempi kiertoprosentti oli vastasyntyneiden vaatteilla. Jotain kertoo sekin, että Polarn O. Pyret on ollut vuodesta 2009 saakka haetuin lastenvaatemerkki kotimaansa Ruotsin Blocket-jälleenmyyntisivustolla, joka on verrattavissa suomalaiseen Tori.fi:hin.

Kun vaatteen kestävyys ja käyttöaste on kunnossa, voidaan penkoa vaatteen ekologisuutta tarkemmin, koska tottakai silläkin on merkitystä. Polarn O. Pyretillä on ECO-mallisto, jonka alle on kerätty kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti valmistettuja tuotteita. ECO-malliston tunnistaa koko- tai pesulapussa olevasta pilvimerkistä, joka on PO.P:n oma tapa kerätä kaikki ekommat vaatevaihtoehdot yskinkertaisesti yhden merkin alle. Pilvimerkin takana olevia sertifikaatteja ja kumppaneita on monia ja niihin pääset tutustumaan tarkemmin täällä. Tietenkin jokaisessa tuotteessa lukee vielä erikseen, miksi se on pilvimerkkinsä ansainnut.

Mutta jos lyhyesti sanottuna, ECO-tuotteet on valmistettu luomupuuvillasta, BCI-merkitystä puuvillasta tai kierrätetystä polyesterista tai polyamidista tai niillä on GOTS-sertifiointi. Tämän vuoden tavoitteena PO.P:lla on nostaa ECO-tuotteiden myynnin osuus kaikista tuotteista vähintään 60 prosentiin. Tästä keväästä lähtien kaikki PO.P:n new born -vaatteet ovat olleet ECO-merkittyjä ulkovaatteita myöten.

Itseni yllätti, kuinka moni meiltä löytyvistä PO.P:in tuotteista onkaan pilven kuvalla merkittyjä. Merkkiä löytyi niin alusvaatteista, sukista, yövaatteista, sukkahousuista, uv-vaatteista, legginseistä, shortseista, paidoista, farkuista kuin mekoista. Oikeastaan ainoastaan meillä olevista ulkovaatteista pilveä ei löytynyt. En ollut ihan hahmottanut, mitä se pilvimerkki tarkoittaa, vaikka luulin olevani aika hereillä näissä asioissa.

Ihastumiseni Polarn O. Pyrettiin on siis syventynyt sieltä esikoisen vauva-ajoilta niin vakaaksi, että PO.P on yksi luottovaatemerkeistämme. Jopa kuopuksen ensimmäiset synnytyksen jälkeen päälle puetut vaatteet – ne joilla hän myös kotiutui – olivat Polarn O. Pyretin: pienen pieni valkoinen kietaisubody neppareilla ja raidalliset potkuhousut, jotka molemmat on jemmattu muistolaatikkoon. Itse olenkin iloinen tästä yhteistyöstä monesta syystä, mutta myös siksi, että PO.P on nettikaupan lisäksi paremmin saatavilla myös kivijalkaliikkeenä tai kauppakeskuksen sisäisinä osastoina ympäri Suomen, ei vain Helsingissä.

Monet teistä ovatkin jo varmasti huomanneet, että tänä syksynä Polarn O. Pyret on tuulettanut mallistoaan uusiksi asiakkaiden kuluttajatutkimuksessa esittämien toiveiden mukaisesti. Sen ajattoman PO.P-linjan kaveriksi on tullut tämän päivän designista otteita poimineita vaatteita. Esimerkiksi tuo esikoisen frillahelmainen ja -hihainen paita on sitä uudistunutta puolta PO.P:lta, kun taas tuo sydänkuvioiden mekko on sitä perinteistä. En itse asiassa edes tiedä kuinka monessa koossa ja hihapituudessa tuo sama mekkomalli esikoisella on ollut – hän rakastaa sen leikkausta ja etenkin liehuvaista helmaa.

Kuopuksen uusi tummansininen raitapaita on sitä perinteistä ja tunnetuinta Polarn O. Pyretiä. Raidat olivat mukana jo PO.P:n ensimmäisessä mallistossa reilut 40 vuotta sitten. Tänä syksynä uudistuksen myötä PO.P:n raidat ovat saaneet uusia värejä. Muut kuvissa lasten päällä olevat alaosat ovat meillä jo ennestään olleita PO.P:n vaatteita, mutta kuopuksen siniset housut ovat uudet.

Ollaan kokeiltu sinisiä housuja nyt ensimmäistä kertaa päiväkodissa ulkoiluhousuina, kun vielä ei ole tarvetta kuorihousuille. Siniset pöksyt toimivat siinäkin tehtävässä varsin hyvin, mutta tämä PO.P:n farkkumalli on kuitenkin perheemme suosikki sisähousujen päälle kiskottaviksi niin sanotuiksi hiekkalaatikkohousuiksi. Löysin sellaiset kuopukselle kirpparilta ja kävin saman tien ostamassa esikoiselle samanlaiset PO.P:n liikkeestä. Ne ovat täydelliset: tarpeeksi lököt, minkä lisäksi kangas on kestävää ja hengittävää, mutta samalla pehmeää. Polvien muotoilussa on ajateltu kyykkivää ja polvillaan leikkivää lasta. Ihan ehdoton on myös kiristettävä vyötärö sekä kuminauhalliset lahkeet, jotka pitävät hiekat lahkeiden ulkopuolella.

Niin kuin näette, asiaa, ajatuksia ja kokemuksia kyllä riittäisi rivi toisensa perään sekä Polarn O. Pyretin että ylipäätään vaateteollisuuden pyörimisestä ja PO.P:n vaatteista. Pitkäaikaisen yhteistyön aikana aikomuksenani onkin päästä avaamaan sekä itselleni että teille vaatetuotannon kiemuroita tarkemmin. Suuri haaveeni olisi päästä kyläilemään jollakin tai joillakin Polarn O. Pyretin käyttämillä tehtailla. Tehdastyöntekijöiden työolot kun ovat se on asia, joka itseäni eniten mietityttää tuotteissa, joita valmistetaan useammilla tehtailla ympäri maailman. Saa nähdä, toteutuuko haaveeni.Joka tapauksessa on hienoa, että tämä ei jää tähän, vaan palaan asiaan ihan parin viikon kuluttua. Mitä asioita, teemoja tai vaatteita te tahtoisitte mun käsittelevän tulevien yhteistyöpostausten aikana? Mistä asiasta voisin ottaa selvää teidän puolestanne? Mitkä vaatteet ovat teillä osoittautuneet Polarn O. Pyretiltä kestävimmiksi? Entä onko jossain parantamisen varaa? Minkä vaatteen huoltoon ja mahdolliseen korjaamiseen tarvitsisit vinkkejä? Onko teidän lasten vaatekaapissa kenties PO.P:n tuote, joka kantaa epävirallista ennätystä siinä, kuinka monen lapsen käytössä se on elinkaarensa aikana ollut?

Jaa