
Kaupallinen yhteistyö: Polarn O. Pyret
Töttöröö! Minulla on ilo kertoa, että minä olen tästä päivästä lähtien Polarn O. Pyretin ECO-malliston brändilähettiläs. Se tarkoittaa sitä, että tulen pemistämään lapsiperheiden vaateasioita noin kerran kuukaudessa kulloinkin ajankohtaisen teeman kautta. ECO-malliston brändilähettiläänä nostan esiin PO.P:n ECO-merkittyjä tuotteita sekä pengon tarkemmin vaatetuotannon ekologisuutta ja myös eettisyyttä. Käsittelen myös meidän kuluttajien merkitystä lenkissä, eli sitä, miten hankkia, käyttää ja huoltaa vaatteita ekologisesti.
Sillä totuushan on se, että minkään uuden ostaminen ei ole ekologista. Itse asiassa kaikista ekologisinta minun ja jokaisen muun vanhemman olisi ollut jättää lapsihaaveet toivomatta ja toteuttamatta. Minä kuitenkin toivoin lapsia ja onnekkaana toiveeni toteutui kaksin kappalein. Lapsiperheellisenä sitä elää välillä aikamoisessa vaatekaaoksessa, ja nyt tahdon perehtyä tarkemmin siihen, miten sen kaaoksen voisi selättää maapallon ja muiden ihmisten hyvinvointia ajatellen.
Minulle ja perheelleni Polarn O. Pyret tuli tutuksi ystäväni kautta kuutisen vuotta sitten. Hänellä on vajaata vuotta vanhempi lapsi kuin esikoiseni, joka tuolloin oli vastasyntynyt. Ystäväni on kovan luokan PO.P-fani, ja sain häneltä kasapäin hänen lapselleen pieneksi jääneitä vaatteita, joista suurin osa oli Polarn O. Pyretin. Totesin siinä sinappikakkojen ja puklujen keskellä, että penteles sentään, nämä vaatteethan muuten tuntuvat mukavilta pienen iholla ja kestävät pesua toisen jälkeen. Rakastin etenkin niitä nepparillisia kietaisubodyja.
Ne vaatteet tulivat lopulta käyttöön myös kuopukselle, kunnes ystäväni perheeseen syntyi toinen lapsi. Sen jälkeen palautin vaatteet takaisin ystäväperheeseen, jossa ne päätyivät puettamaan neljättä lasta – osa vaatteista oli kulkenut maailmalla vielä kauemmin, sillä ystäväni oli aikoinaan ostanut ne kirpparilta.
Ja tämä tässä oli malliesimerkki siitä, mikä lopulta merkitsee vaatteen ekologisessa tuotannossa ja käytössä: se että ne todella kestävät käyttöä ja että niitä todella käytetään. Luomupuuvillat, lähituotanto, kierrätyskuidut ja sen sellaiset ovat toki tärkeitä, mutta niiden merkitys vesittyy, jos vaate kuluu käytössä hetkessä nuhjuiseksi tai jos vaatteen ostanut kuluttaja päätyy makuuttamaan vaatetta kaapissa lähes käyttämättömänä. Esimerkiksi nuo kuopuksella kuvissa olevat raitapöksyt ovat olleet tehokäytössä esikoisella ja nyt nuorimmaisellamme, ja mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, ne pääsevät tuosta vielä vaatettamaan seuraavaakin perhettä.
Polarn O. Pyretin tavoitteena onkin, että jokaista heiltä ostettua vaatetta käyttäisi sen elinkaaren aikana vähintään kolme lasta. Alkuvuodesta tehdyssä asiakastutkimuksessa selvisi, että 49 prosenttia kaikista PO.P:n ulkovaatteista ja -asusteista annettiin tai myytiin pieneksi jäätyään eteenpäin vähintään kolme kertaa. Eli ne vaatettivat vähintään neljää lasta. Vielä parempi kiertoprosentti oli vastasyntyneiden vaatteilla. Jotain kertoo sekin, että Polarn O. Pyret on ollut vuodesta 2009 saakka haetuin lastenvaatemerkki kotimaansa Ruotsin Blocket-jälleenmyyntisivustolla, joka on verrattavissa suomalaiseen Tori.fi:hin.
Kun vaatteen kestävyys ja käyttöaste on kunnossa, voidaan penkoa vaatteen ekologisuutta tarkemmin, koska tottakai silläkin on merkitystä. Polarn O. Pyretillä on ECO-mallisto, jonka alle on kerätty kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti valmistettuja tuotteita. ECO-malliston tunnistaa koko- tai pesulapussa olevasta pilvimerkistä, joka on PO.P:n oma tapa kerätä kaikki ekommat vaatevaihtoehdot yskinkertaisesti yhden merkin alle. Pilvimerkin takana olevia sertifikaatteja ja kumppaneita on monia ja niihin pääset tutustumaan tarkemmin täällä. Tietenkin jokaisessa tuotteessa lukee vielä erikseen, miksi se on pilvimerkkinsä ansainnut.
Mutta jos lyhyesti sanottuna, ECO-tuotteet on valmistettu luomupuuvillasta, BCI-merkitystä puuvillasta tai kierrätetystä polyesterista tai polyamidista tai niillä on GOTS-sertifiointi. Tämän vuoden tavoitteena PO.P:lla on nostaa ECO-tuotteiden myynnin osuus kaikista tuotteista vähintään 60 prosentiin. Tästä keväästä lähtien kaikki PO.P:n new born -vaatteet ovat olleet ECO-merkittyjä ulkovaatteita myöten.
Itseni yllätti, kuinka moni meiltä löytyvistä PO.P:in tuotteista onkaan pilven kuvalla merkittyjä. Merkkiä löytyi niin alusvaatteista, sukista, yövaatteista, sukkahousuista, uv-vaatteista, legginseistä, shortseista, paidoista, farkuista kuin mekoista. Oikeastaan ainoastaan meillä olevista ulkovaatteista pilveä ei löytynyt. En ollut ihan hahmottanut, mitä se pilvimerkki tarkoittaa, vaikka luulin olevani aika hereillä näissä asioissa.
Ihastumiseni Polarn O. Pyrettiin on siis syventynyt sieltä esikoisen vauva-ajoilta niin vakaaksi, että PO.P on yksi luottovaatemerkeistämme. Jopa kuopuksen ensimmäiset synnytyksen jälkeen päälle puetut vaatteet – ne joilla hän myös kotiutui – olivat Polarn O. Pyretin: pienen pieni valkoinen kietaisubody neppareilla ja raidalliset potkuhousut, jotka molemmat on jemmattu muistolaatikkoon. Itse olenkin iloinen tästä yhteistyöstä monesta syystä, mutta myös siksi, että PO.P on nettikaupan lisäksi paremmin saatavilla myös kivijalkaliikkeenä tai kauppakeskuksen sisäisinä osastoina ympäri Suomen, ei vain Helsingissä.
Monet teistä ovatkin jo varmasti huomanneet, että tänä syksynä Polarn O. Pyret on tuulettanut mallistoaan uusiksi asiakkaiden kuluttajatutkimuksessa esittämien toiveiden mukaisesti. Sen ajattoman PO.P-linjan kaveriksi on tullut tämän päivän designista otteita poimineita vaatteita. Esimerkiksi tuo esikoisen frillahelmainen ja -hihainen paita on sitä uudistunutta puolta PO.P:lta, kun taas tuo sydänkuvioiden mekko on sitä perinteistä. En itse asiassa edes tiedä kuinka monessa koossa ja hihapituudessa tuo sama mekkomalli esikoisella on ollut – hän rakastaa sen leikkausta ja etenkin liehuvaista helmaa.
Kuopuksen uusi tummansininen raitapaita on sitä perinteistä ja tunnetuinta Polarn O. Pyretiä. Raidat olivat mukana jo PO.P:n ensimmäisessä mallistossa reilut 40 vuotta sitten. Tänä syksynä uudistuksen myötä PO.P:n raidat ovat saaneet uusia värejä. Muut kuvissa lasten päällä olevat alaosat ovat meillä jo ennestään olleita PO.P:n vaatteita, mutta kuopuksen siniset housut ovat uudet.
Ollaan kokeiltu sinisiä housuja nyt ensimmäistä kertaa päiväkodissa ulkoiluhousuina, kun vielä ei ole tarvetta kuorihousuille. Siniset pöksyt toimivat siinäkin tehtävässä varsin hyvin, mutta tämä PO.P:n farkkumalli on kuitenkin perheemme suosikki sisähousujen päälle kiskottaviksi niin sanotuiksi hiekkalaatikkohousuiksi. Löysin sellaiset kuopukselle kirpparilta ja kävin saman tien ostamassa esikoiselle samanlaiset PO.P:n liikkeestä. Ne ovat täydelliset: tarpeeksi lököt, minkä lisäksi kangas on kestävää ja hengittävää, mutta samalla pehmeää. Polvien muotoilussa on ajateltu kyykkivää ja polvillaan leikkivää lasta. Ihan ehdoton on myös kiristettävä vyötärö sekä kuminauhalliset lahkeet, jotka pitävät hiekat lahkeiden ulkopuolella.
Niin kuin näette, asiaa, ajatuksia ja kokemuksia kyllä riittäisi rivi toisensa perään sekä Polarn O. Pyretin että ylipäätään vaateteollisuuden pyörimisestä ja PO.P:n vaatteista. Pitkäaikaisen yhteistyön aikana aikomuksenani onkin päästä avaamaan sekä itselleni että teille vaatetuotannon kiemuroita tarkemmin. Suuri haaveeni olisi päästä kyläilemään jollakin tai joillakin Polarn O. Pyretin käyttämillä tehtailla. Tehdastyöntekijöiden työolot kun ovat se on asia, joka itseäni eniten mietityttää tuotteissa, joita valmistetaan useammilla tehtailla ympäri maailman. Saa nähdä, toteutuuko haaveeni.Joka tapauksessa on hienoa, että tämä ei jää tähän, vaan palaan asiaan ihan parin viikon kuluttua. Mitä asioita, teemoja tai vaatteita te tahtoisitte mun käsittelevän tulevien yhteistyöpostausten aikana? Mistä asiasta voisin ottaa selvää teidän puolestanne? Mitkä vaatteet ovat teillä osoittautuneet Polarn O. Pyretiltä kestävimmiksi? Entä onko jossain parantamisen varaa? Minkä vaatteen huoltoon ja mahdolliseen korjaamiseen tarvitsisit vinkkejä? Onko teidän lasten vaatekaapissa kenties PO.P:n tuote, joka kantaa epävirallista ennätystä siinä, kuinka monen lapsen käytössä se on elinkaarensa aikana ollut?
Mä haluaisin tietää, että mistä tietää että mitkä PoP:in vaatteet ovat noita ihania superkestäviä laatuvaatteita ja mitkä ovat sellaisia kun viimeksi ostamani tytön mekko (PoP:sta siis), joka oli ekan (!!) pesun jälkeen ylt’ympäriinsä pesunukassa ja näytti siltä kun olisi ollut monta vuotta käytössä ja vedetty suurin piirtein hiekkapesun läpi. Tämä omalla kohdallani rajoittaa PoP:in vaatteiden ostoa (uusina), siis kun ne eivät ole ilmaisia ja ei tiedä mitä saa…(tämän mekkokatastrofin jälkeen on ostettu yhdet kesähousut ja yöpaita, joista molemmat onneksi priimaa). Joo ja ois voinut reklamoida toki, mutta joskus ei vaan jaksa vaan jupisee mielessään.
Mutta joo, periaatteet usean lapsen käytön kestävistä vaatteista on erittäin pop (hihi), toteutus ei ehkä ole vielä 100%…
Mä niin tiedän, että reklamoiminen turhauttaa, mutta se kyllä kannattaa tehdä. Mä muinon reklamoin Mainiolle yhdestä collegetakista, josta hävisivät värit ekassa pesussa. Värien häviäminen oli hivenen kummallista, etenkin kun samasta printistä ommeltu hame piti värinsä. Kävi ilmi, että heillä oli ollut joku viallinen kangaserä, josta se collegetakki oli sitten tehty. PO.P:n vaatteissa ei ole tullut onneksi vastaan reklamoitavaa vielä kertaakaan. Paitsi jos joku keksii legginssit, joiden polvet ovat panssari, mä olen kiinnostunut 😀
Mutta siis joo, oli miten oli, tämäkin on hyvä pointti: että miten tietää, mitkä vaatteet ovat kestäviä. Mitä pesulappu kertoo, että näppituntuma. Hyvä pointti siis, kiitos että toit sen esiin!
Tää mua aina on hämmentänyt, että PoP:n lähettiläillä (sun blogin lisäksi ainakin Riikan blogi ja Kolmistaan) osuu aina kohdille ne tuotteet jotka on priimaa ja ei ole ikinä valittamista laadun suhteen. Tää ei siis ole eka kerta kun asiaa ihmettelen (ja todellakin olisi kiitollinen opastuksesta miten valita ne hyvät kankaat, PoPin vaatteetkaan kun ei ihan ilmaisia ole niin ensipesussa nukkaantuminen ärsyttää kovasti).
Vertailuna mun oma kokemus viimeisen viiden vuoden ajalta on että 20-30% trikoovaatteista mitä meillä on ollut nukkaantuu heti ekassa pesussa selkeästi (esim. noi raidat ei nukkaannu, ja yksiväriset on yleensä hyviä myös, mutta kuviolliset nukkaantuu tai sit ei) ja kirpputoreillakin laadun vaihtelun näkee. Mun oma kokemus on siis että parhaillaan PoP:n vaatteet on tosi hyviä, mutta huonoimmillaan aika huonoja ja kaikkea siltä väliltä (en nyt myöskään keksi yhtään merkkiä millä lasten trikoovaatteet ois ollut aina hyviä, esim. meillä lapsella on ehkä eniten Noshia, sekä ostettuna että itseommeltuna, mutta niissäkin on tässä viiden vuoden aikana ollut huonoja kankaita…aika harvoin, mutta kumminkin joskus).
Minä kyllä sanon rehellisesti mielipiteeni sekä kokemukseni ja tarvittaessa kyseenalaistan, minkä jokainen mun kanssa yhteistyöhön lähtenyt yrityskin tietää. Reklamaatioita en muista koskaan tehneeni kuin tuon Mainion. Vimman leggareihin on tullut tosi nopeasti saumoihin reikiä, mutta olen sitten vain todennut, että noin ohuesta kankaasta en legginssejä osta. Olisi ehkä pitänyt siitäkin laittaa viestiä valmistajalle, mutta se on jäänyt. Marimekon yksi lastentakki kului mun mielestä käytössä turhan nopeasti, kun hihansuut ja helma rispaantuivat. Se takki ei tosin ollut mihinkään remuamiseen varsinaisesti suunniteltu ja valmistettu, mutta lapsi rakasti sitä ja käytti sitä ihan joka paikassa.
Näiden lisäksi en nyt muista kohdanneeni erityisen huonoa laatua tai selviä laatupoikkeamia millään käyttämällämme lasten vaatemerkillä. PO.P:n sukkahousut pitkässä jouksussa vähän ”lötkistyvät”, mutta perheemme mekkolikka käyttää niitä todella paljon, ja silti laatu on parasta, mitä lasten sukkahousuissa on. Sen takia ostan ohuita juhlasukkiksia lukuunottamatta kaikki sukkikset nykyään PO.P:lta.
Mutta laitetaan siis ylös, että lisätietoa kankaiden valinnasta kaivataan. Ja sillä pesullakin on tietty merkitystä. Ja valitettavasti koneilla, minkä olen itse huomannut. Meillä on tosi hellävarainen pesukone verrattuna vaikka mummilan ryskääjämankeliin, jonka jäljiltä pesunukkaa kyllä tulee heti, jos ei sitä ennen ole ollut 😀
Juu kyllä mä Lähiömutsin rehellisyyteen luotan, mutta kuten ehkä muidenkin kommenteista huomaa, kaikilla ei ole yhtä hyviä kokemuksia PoP:in laadusta 🙂
Pesullakin on varmasti väliä, mutta se ei selitä että jotkut saman merkin vaatteet kestää uuden näköisenä ja toiset ei (omalla kohdalla käytössä on hellävaraiseksi kehuttu vajaan parin vuoden vanha Miele, vaan eipä mun mielestä ole mitään eroa edeltävän melkein 15 vuotta palvelleen pesukoneen aikaan, ihan samoin hyvät kankaat kestää pesua ja pitoa ja huonot ei).
Mulla on tapana ostaa jemmaan alesta isompia kokoja ja silloin erityisesti reklamointi on haastavaa (tyyliin AW15 malliston vaate saattaa tulla käyttöön nyt ja jos se kahdella käyttökerralla hajoaisi, niin vaikea sitä on todistaa että käyttöä ei ole enempiä takana).
Ah ja pakko vielä marmattaa, että Marimekon raitatrikoo se vasta kehnoa nykyään onkin. Meillä on vanhoja raitapaitoja jotka on kirpparilta ja ihan priimakunnossa, vaan uudemmat, uutena ostetut, on ihan kamalassa pesunukassa. Niitä ei helpolla seuraavalle kierrätä, harmi.
Se on totta, että ei se pesu tai pesukone asiaa selitä, jos samassa perheessä saman merkin vaatteet kestävät käyttöä ja pesua ihan eri tavalla.
Toi reklamointijuttu aikoja sitten ostetuista tuotteista on muuten hyvä pointti. En tullut ajatelleeksikaan. Mä olen ihan samanlainen alehaukka, joka ostaa vaatteita aleista odottamaan lasten kasvua.
Marimekon raitatrikoosta olen kuullut muidenkin valittavan, mutta mä en nyt sitten tiedä, oonko jotenkin vähemmän tarkka vai mitä (mielestäni oon kyllä keskivertoa tarkempi ja nipompi, mitä vaatteisiin ja niiden laatuun tulee), mutta mulla ei ole ollut Marimekon raitapaitojen kanssa ongelmaa. Kuopuksella on nyt hyvä suora esikoisen vanhoja Marimekon raitapaitoja, enkä mä niiden laatua kehnoksi sanoisi. Tietty niitä ei ole vielä käytetty niin paljoa kuin vaikka miehelle kirpparilta aikoinaan ostettua vanhempaa raitapaitamallistoa, joka on kyllä kestänyt ihan älyttömän hyvin. Nyt alkaa saumohin tulla niin paljon pieniä reikiä, että pian pitää tehdä paidan keskiosista rättejä tai jotain 😀
Tämä ei liity nyt aiheeseen, mutta mobiilissa näitä toinen toistaan kapeampia vastauksen vastauksia on aika haastavaa lukea. It-timantit voisi fiksata ehkä tämän sisennysasian? 🙂
Joo, ne on kamalia lukea. Tämä on IT-timanttien remontointilistalla 🙂
Minua myös kiinnostaisi, mitkä Polarn o Pyretin vaatteista ovat tosiaan kestäviä ulkoiluvaatteita ja sukkia lukuunottamatta. Valitettavasti omalle kohdalle on sattunut lähivuosien aikana todella heikkolaatuisia sisävaatteita, jotka menevät muodottomiksi ja nukkaisiksi jo ensimmäisen lapsen kohdalla. Vanhemmat vaatteet taas ovat pysyneet yllättävän hyvinä. Nykyään perheellemme hankitaankin ketjulta enää pääasiassa sukkia ja ulkoiluvaatteita, sillä niissä hinta-laatusuhde jotenkin kohtaa. Ekologisuuden ja tuotannon eettisyyden avaaminen syvemmin kiinnostaisi minua suuresti. Onko kyse pelkästään viherpesusta vai onko ketju tehnyt konkreettisia toimia tuotannon parantamiseksi?
No tämä on hyvää palautetta Po.P:n suuntaan. Kuulostaa tosi oudolta, että teille on osunut käyttöön heikkolaatuisia. Meillä on aika paljon uuttakin Po.P:a käytössä (esikoisen koossa 128 löytää enää tosi harvoin kirpparilta mitään), eikä ole kyllä mitään moitteen sanaa. Ainut, mistä en tykkää, on välikausihanskat, koska mun mielestä lasten hanskat pitäisi voida kuivata lämpökaapissa / rättipatterilla ≈ eli olen vahingossa tuhonnut hintavat hanskat toisensa perään.
Mä toivon, että pääsen pemistämään Polarn O. Pyretin ekologisuutta ja tuotannon eettisyttä syvemmin. Arvelinkin, että te lukijat ootte samaa mieltä. Täältä löytyy lyhyesti brändin vastuullisuustyön virstanpylväät kuluneilta vuosilta, mutta mä tahtoisin ymmärtää paremmin, mitä hienot lupaukset, sertifikaatit ja sopimukset käytännössä tarkoittavat eri osissa tuotantoketjua.
Olen myös Popin fani, mutta jotku sisävaatteet kestävät paremmin kuin toiset. Kuviolliset leggingsit nukkaantuvat toisin kuin värilliset leggingsit. Ja ehkä eco-merkin jälkeen leggingsit ovat muuttuneet hieman ohuemmiksi.
Mutta olen erityisen tyytyväinen pop:n mitoitukseen. Leggingsit istuvat ja vyötärö on tarpeeksi korkea. Muilla merkeillä housujen istuvudessa on ollut enemmän vaihtelua ja se harmittaa aina.
Ulkovaatteethan ovat täyttä rautaa! 🙂 onneksi! Harmittaisi jos ensimmäisen asfalttikokeilun jälkeen polvet olisivat rikki.
Meillä käytettän paljon popin tuotteita ja olemme olleet tyytyväisiä 🙂 ehkä pitäisi muistaa aina reklamoida tuotteesta, joka ei niin vastaa odotuksia.
Joo, mitoitukselle täältäkin peukkua! Ja sille, että monissa legginsseissäkin on se kiristysmahdollisuus. Ollaan muutamat pöksyt jouduttu laittamaan eteenpäin, kun ne eivät vain pysy lapsella päällä, ja pienemmässä koossa taas jää lahkeet lyhyeksi.
Ulkovaatteet on munkin mielestä ihan superhyviä. En olekaan muutamaa kirppisostosta ja kesätakkeja lukuunottamatta ostanut lapsille kuin Polarn O. Pyretiä ja sitten Reimaa, jonka ulkovaatteista tykkään myös.
Toivoisin että joku valmistaja (vaikka sitten Po.P) toisi myyntiin ulkokankaassa ihan oikeasti kiinni pysyvän paikkakankaan /-tarran. Joskus yli 10 vuotta sitten ostin Intersportista goretex-paikkatarraa mutta sitä ei saa enää mistään. Se pysyi kankaassa kiinni pesusta toiseen ja pelasti muuten hyvän, mutta yhden reiän omaavan takin vielä vuosikausien käytölle. Meillä lasten ulkohousuihin tulee aivan polviin reiät ja kyllä se harmittaa kun mistään ei löydä vedenpitävää paikkamateriaalia. Nyt käy niin että kalliit housut eivät sitten kierrä kenellekään enää käyttöön koska se välikausihousujen ja talvihousujen idea kuitenkin on että ne pitävät kosteuden ulkopuolella.
Tämä! Ihan samaa olen miettinyt, miten paikataan ulkohousujen polvet? Valmistajan kannalta toki on varmaan kannattavampaa että ostetaan aina uudet, mutta joku ekologiseksi itseään mainostava merkki voisi kehittää toimivan ja fiksun näköisen paikkasysteemin. 4-vuotias kuluttaa housunpolvia sitä tahtia, että hirvittää!
Hear hear! Meidänkin rymyjengi on kyllä saanut niitä reikiä aikaiseksi etenkin ohuempiin kuorihousuihin, joten kyllä, hyvä tapa paikata on mullakin hakusessa. Nythän se pitää selvittää!
Popilta löytyy silitettäviä, vedenpitäviä heijastinpaikkoja, jotka on tarkoitettu pysymään ulkovaatteissa. Ainakin pienempiin reikiin voisivat toimia. Silitysaika kiinnityksessä kuulemma ohjetta reippaasti pidempi että pysyy. Testiin? 🙂
Joo, sellainen tosiaan on! Kävin myymälässä hakemassa vk-vaatteita (niistä lisää myöhemmin) ja otin samalla mukaan myös nuo myynnissä olevat paikat.
Olen hieman yllättynyt tästä yhteistyövalinnasta. Aiemmin olet ansiokkaasti tuonut esiin kotimaiset pienyrittäjät, ja tämä on kyllä siihen poikkeus. Onhan nykyään kaikilla ”rättifirmoilla” kuten H&M:llä, Lindexillä ja KappAhlilla omat ekolinjastonsa, mutta eivät ne tee yrityksistä yhtään eettisempiä tai vihreämpiä.
Mitä jos Pop ei päästä sinua katsomaan tehtaille tai avaa enempää tuotanto-olosuhteita? Kokisitko siltikin tämän yhteistyön oikeaksi valinnaksi?
Kyllä, tämä on selvä poikkeus, se on totta. Polarn O. Pyret on kuitenkin yritys, jonka tuotteita lapsilla on käytössä paljon ja joista tykätään koko perhe. Noita muita mainitsemiasi yrityksiä ei käytetä kuin aniharvoin. Juhlasukkahousuja haetaan Lindexiltä ja HenkkaMaukalta tanssimekot sekä silloin tällöin pampuloita ja pinnejä.
Toki PO.P painii siis ihan eri sarjassa kuin muut lasten vaatekaapin vakiomerkit, joiden kanssa olen matkan varrella jonkinlaista yhteistyötä tehnyt: Melli, Hilla, Aarrekid ja Papu.
Mietinkin pitkään yhteistyötä, ja lopulta päädyttiin siihen, että tullaan vahvasti ekologisella ja tietoa jakavalla kulmalla sisään. On mahtavaa, että iso vaatefirma tahtoi lähteä yhteistyöhön kanssani tietäen, että tarvittaessa tulee kovaakin kritiikkiä ja silti lasku perään. Koska sehän on selvä, että tottakai ison yrityksen tuotannossa on enemmän mahdollisuuksia sudenkuoppiin kuin vaikka pienellä firmalla, jossa kaikki tehdään omassa tehtaassa. Itse odotan mielenkiinnolla, mitä kaikkea uutta itsekään opin tässä, vaikka olenkin koittanut asioita itse kollata ja selvittää nämä kuluneet mutsivuodet.
Tehdasvierailu ei ole ainakaan vielä tehdyissä suunnitelmissa mukana, mutta olen sitä ideaa jo väläytellyt ja toivon, että se toteutuu. Ja vaikka tehtalle pääsisinkin, eihän se kaikkea kerro sekään. Se on vain yksi tehdas monien joukossa, ja tietenkin vieirailijan käynteihin varaudutaan. Mutta oli miten oli, on mahtavaa päästä työn puolesta penkomaan tarkemmin asioita, joille ei muuten olisi mahdollisuuksia antaa almanakasta aikaa niin paljon kuin tahtoisin.
Moikka! OT, en edelleenkään voi lukea blogia puhelimella. 🙁 Tai siis voin, mutta tekstistä & kuvista näkyy vain puolet. Onko muilla samaa ongelmaa?
Mulla ei ainakaan oo ongelmia lukea puhelimella (iPhone SE).
No voi ei! Skaalautumisissa on vähän edelleen ongelmia, joita korjataan sitä mukaan kuin ehditään. Mutta ei nyt noin isoja ongelmia enää pitäisi olla. Mikä puhelin ja selain Elmi sulla on käytössä?
Hyvä tietää Saara, että sulla lukeminen onnistuu ilman ongelmia, hyvä hyvä 🙂
Mulla ongelmana kommenttien lukeminen. Eli kun painan kommentteja auki niin menee aina siihen kohtaan, missä voi itse kommentoida eikä kommenttien alkuun. Ratkaisua tähän kaivattaisiin. Selain on Safarin viimeisin versio ja kännykällä luen.
Okei, no näin ei kyllä kuuluisi olla. IT-dimangini muokkasivat sen menemään kommenttien alkuun. Mä välitän siis viestini eteenpäin heille, kiitos kun kerroit asiasta!
IT-dimangit vastasivatkin nopeasti. Asian pitäisi tosiaan olla ok. Mutta kuulemma selaimen välimuisti kannattaa silloin tyhjentää asetuksista 🙂
Meillä popin ulkovaatteet on vakiovarustusta, niihin ollaan huipputyytyväisiä. Mutta valitettavasti sisävaatteiden kanssa on samoja kokemuksia etenkin kuviollisten kankaiden osalta kuin muillakin. Ja tosiaan on siis aika viime vuosien ongelma, vanhemmat kestää paremmin. Kaikki ei tietenkään oo huonoja, mutta kyllä se harmittaa kun lapsen uus lempimekko nukkaantuu heti ekassa pesussa eikä siihen lapsen harmitukseen ees reklamointi auta. :/
Ulkovaatteet ovat tosiaan ihan omassa sarjassaan 🙂 Mielenkiintoista, että toi laatuongelma on tullut viime vuosina, siis että vanhemmat merkin vaatteet ovat kestäneet paremmin. Meillä on kokemusta nyt siltä vajaalta kuudelta vuodelta, enkä ole huomannut vastaavaa.
Mutta selvästi tästä nukka-asiasta pitää kysellä enemmän asiantuntijoilta. Että vaikuttaako siihen materiaali, kudonta, painatus, värit tms kuinka paljon. Tai joku muu, mikä ei itselleni tule mieleen. Eli mitä kannattaisi katsoa jo siellä kaupassa, ja sitten tietty se, miten pitää tuote kunnossa pesten ja huoltaen.
Popin ulkovaatteet on kyllä ihan parhaita. Meillä on käytössä samat ulkohousut nyt kolmannella lapsella. Esikoiselle ne ostin uutena muistaakseni kuusi vuotta sitten, jonka jälkeen ne on ollut joka syksy ja kevät käytössä esikoisen jälkeen kahdella pikkuveljellä. Ja edelleen ihan käyttökelpoiset, jos vaan vielä kuopukselle meneävät koon puolesta.
Toi on kyllä niin palkitsevaa jotenkin, kun voi käyttää samoja vaatteita. Meillä ei kahdella lapsella koot / vuodenajat aina ihan mätsää, mutta kun mätsää, ah! Tulee hyvä fiilis, kun ei tarvitse ostaa uutta – ja sitten tietty se rahansäästökin 🙂
Olen huomannut myös saman kun edellä on mainittu, että sisävaatteet ovat menneet 2-3 vuoden aika todella heikkokuntoisiksi. Nukkaantuvat, värit haalistuu todella nopeasti ja ns. kankaan päälle ommellut kuvat lähtevät purkautumaan. Värimaailmastakin sen verran että esim meille tuli ostettua valkopohjaiset housut joissa värikkäät kuviot. Pestessä valkopyykin kanssa värikuvat haalistuivat – värimaailmoja miettiessä myös pesemistä pitää miettiä. Meillä myös hanskojen sisäpinnat nukkaantuivat yhden lapsen käytössä. Ei siis valitettavasti ole kestänyt yksikään uutena ostettu vaate seuraavalla, eivät mene kirpparilla kun ovat haalistuneet ja nukkaiset vaikka ilmaiseksi antaisi.
No mitäs pentelettä. Tähän olisi kiva saada ajatuksia PO.P:n päästä ihan nyt jo tänne kommentteihin, kun kerran niin monella on ollut tämä kokemus. Mäpä kysynkin asiasta nyt heti. Sitä mä en ymmärrä, miten meillä on käynyt niin hyvä tuuri, että ei ole mitään sanomista laadussa. Hyvin ollaan voitu myydä vaatteet eteenpäin yhden tai välillä kahden lapsen käytön jälkeen.
Toi pesuhomma on muuten supertärkeä vaatteiden huollossa. Mä rakastan pyykinpesua, joten voitkin arvata, että tästä aiheesta on tulossa postaus 🙂 Harmillista on se, että myös koneella on väliä, eikä kaikilla ole varaa ostaa hellävaraisinta ja hienointa peliä kotiin. Meillä pesukone pitää vaatteita hyvinä, samaten kuin kuivausrumpukin, johon talvella heitetään ihan kaikki (villavaatteita nyt sentään ei). Oon huomannut, että kaikki pesukoneet eivät ole ihan yhtä hellävaraisia. Kolmen kuukauden Bali-matkan jälkeen vaatteet olivat kyllä ihan käyttökelvottomassa kunnossa. Esikoisella on yksi Balilla käytössä ollut PO.P:n shortsihaalari vielä käytössä, ja kyllähän se kovin nukkainen on.
Voisiko tähän vaatteen kulumiseen vaikuttaa se, peseekö vaatteen nurin- vai oikeinpäin? Tai siis varmasi se kyllä vaikuttaa, mutta selittäisikö se näitä eroja?
Joo, se vaikuttaa kyllä. Kaikki vaatteet aina nuripäin koneeseen (ja rumpuun). Se ei taida kuitenkaan selittää eroja, jos saman perheen sisällä on huomattu laadussa poikkeamia. Todennäköisesti ne vaatteet on kuitenkin pesty samalla tavalla.
Mistähän ulkovaatteista muuten puhutte kaikki tarkemmin hyvinä? Meillä on kokemusta, että välikausivaatteet ovat olleet tosi hyviä Popilla. Sitten Popin toppahaalari viime talvena oli todella surkea, päästi polvesta vedet ja oli kylmä (aiemmin aina molo kids, joka ollut loistava). Välikausihanskat päästää kans vedet ihan kuin neulesormikkaita pitäisi, mikä on harmi Popin mallin olevan niissä erinomainen.
Sisävaatteissa on hyviä ja huonoja, samoin kuviolliset trikoopaidat ovat kaikki aina haalistuneet jo ekalla lapsella nopeasti (ei niinkään nukkaantunut). Alushousut, sukat ym raidalliset vaatteet ovat olleet aina tosi hyviä kuten farkut. On ollut sekä Eco että tavis, en osaa sanoa onko tuotteiden kestossa ollut eroa. Mitoitus ja malli on Popin vaatteissa hyvä, sopiva meidän hoikalle.
Popista kiinnostaa tuotanto-olosuhteet. Sehän ei oikeen riitä, että on luomupuuvillaa tms. Ulkovaatteet ovat haaste melkein kaikilla puljuilla.
Kotimaisilla firmoilla on monesti kovin värikästä ja kuviokasta ja hillitymmät ovat aina mustia -lapsillakin. Toivetta ja vinkkejä kyllä olisi kiva nähdä näistäkin.
Meillä on PO.P:n kaikista ulkovaatteista hyvä kokemus – paitsi välikausihanskoista. Mä en ikinä muista, että niitä ei saa kuivata rättipatterilla, mikä on mun mielestä sinänsä ihan järjetön huolto-ohje lapsen hanskoille, jotka on aina märät käytön jälkeen. Toppahanskat ostin kuopukselle, kun hän oli siinä iässä, että peukku ei mene ikinä oikeaan paikkaan. Päiväkodista pyysivät, josko voisi olla toiset hanskat, kun noilla lapsi itkee turhautumistaan, kun peukku ei pysy paikoillaan. Sen jälkeen ollaan käytetty Reiman hanskoja sekä välikauteen että talveen, niistä tykkään.
Mutta siis ulkovaatteet PO.P:lla noin muuten, tykkään tosi paljon! Toppahaalareistakin vain hyvää sanottavaa. Kuopuksella oli ekana ”liikkumistalvenaan”, eli silloin kun polvet ovat haalareissa tosi kovilla, PO.P:n haalari, mikä jäi mieleen siksi, että kun sen lopulta myin eteenpäin, se näytti oikeasti edelleen ihan pränikältä. En käsitä, miten se on mahdollista, ihan niin hyvässä kunnossa eivät ole haalarit sen jälkeen pysyneet 😀
Kiva yhteistyö! Täällä myös sekalaisia kokemuksia Popista. Farkut ovat olleet loistavia, ulkovaatteista myös vain hyvää sanottavaa. Sisävaatteetkin ovat olleet pääsääntöisesti hyvälaatuisia, mutta pari hutia on ollut eli jo ensipesussa haalistuneet aika pahasti.
Ihana kuulla, että tykkäät yhteistyöstä! Mä en tajua, miten löysin noi PO.P:n farkut vasta tänä syksynä. Ihan loistavat tähän kauteen vedettäväksi ulkoillessa sisähousujen päälle.
Tää on kyllä mielenkiintoista: miksi saman merkin jotkut vaatteet pysyvät samalla omistajalla (eli samanlaisella käytöllä, huollolla ja pesulla) hyvinä, kun toiset vaatteet sitten eivät. Mikä se syy on? Toivottavasti saan siihen edes jonkinlaista vastausta tämän yhteistyön aikana 🙂
Meiän suosikkeja on ollu yksväriset leggarit. Pitkään mietin mitä housuja käyttää taaperopojilla ns. Siistimpinä pöksyinä. Farkkuja en osaa noille meidän pienille touhuajille vielä pukea ja collarit ei oikein miellytä omaa silmää siistimpään käyttöön. Popin leggarit on sen verran paksumpaa et ei näytä kalsareilta päällä ja meillä ollu uutena juhlissakin jalassa jonkun siistimmän paidan kaverina. Ostan ne aina paria kokoa suurempana kuin muuten vaatteet, vyötäröä voi kiristää ja lahjetta kääntää, kapean mallin vuoksi ei näytä silti liian suurilta. Näin oon saanu käyttöikää pidemmäksi. Kahdelle pojalle ne on just kestänyt, mutta sen jälkeen on kyllä polvet puhki kuluneita. 🙂
Mäkin olen käyttänyt legginssejä ns. siistimpinä pöksyinä lapsilla 🙂 Ja säädettävä vyötärö ja siististi käännettävät lahkeet pidentävät käyttöikää. Se on valitettavan totta kyllä, että legginssit on kahden lapsen jälkeen polvista aika puhki rymytyt. Mä olen niitä sitten yleensä vielä paikkaillut joko itse tekemilläni paikoilla tai itse asiassa just PO.P:lla myytävillä paikoilla (näkyy mm. tässä postauksessa), minkä jälkeen toimii yleensä vielä pitkään, kunnes joskus jopa paikka on saatu leikittyä puhki 😀
Meillä käytetään myös paljon Popin vaatteita. Ulkovaatteet, sukat ja yövaatteet kuuluu jokaisen kolmen lapsen päivittäin käytössä oleviin Popin vaatteisiin. Meillä on myös jouduttu toteamaan laadun vaihtelua. Etenkin vaaleapohjaiset kuosilliset trikoo vaatteet samenee ja haalistuu heti ensimmäisessä pesussa. Esim. kesällä ostetut jäätelö kuosiset vaatteet meni heti kurjan näköisiksi. Pesen siis kaikki vaaleapohjaiset kankaat valkopyykissä ja muille vastaaville ei ole tapahtunut mitään. Tummat kuosilliset kankaat taas saavat toisinaan heti pintaan runsaasti pesuhaitua. Kyllä tosiaan harmittaa, jos lapsen itse valitsema uusi lempi vaate on heti ensimmäisen pesun jälkeen äidin mielestä nuhjuisen näköinen.
Vaaleapohjaiset vaatteet on kyllä hankalia. Vauva-ajan jälkeen meillä ei niitä juuri olekaan lasten kaapissa näkynyt 😀 Valkopohjaiset pitäisi tosiaan pestä valkopyykissä. Oman kokemuksen ja saamieni oppien mukaan eka pesu valkopohjaisissa kannattaa ihan reilusti tehdä 60 asteessa, jos kyseessä on puuvillavaate. Tämä ei siis ole PO.P:n ohjeistus, vaan oma kokemukseni. Silloin värit kiinnittyvät vaatteeseen, eivätkä lähde valumaan. Pesun jälkeen pyykit pitää myös laittaa mahdollisimman nopeasti kuivumaan, etteivät värit lähde nuhjuuntumaan. Ekan pesun jälkeen riittää sitten 40 asteen pesu, mutta pesen aina välillä 60 asteessa, että värit kirkastuvat.
Ymmärrän kyllä niin hyvin tuon harmituksen. Meillä ainakin lapset tykkäävät lempivaatteistaan niin paljon, että on ihan turhaa mun yrittää sanoa, että voisiko nyt vaikka päiväkotikuvaukseen laittaa vähemmän puhkikuluneen vaatteen. Ei tietenkään voi, kun lapsi itse vaatetta niin kovin rakastaa 🙂
Olen itsekin tosi tarkka pyykkien kanssa ja tämä vaaleiden kirjavien pyykkien ongelma on vain Popin vaatteista, joten pyykkihuollosta se ei taida johtua.
Mielenkiintoista, että tuo kokemus on vain PO.P:n vaatteista. Mä en omaa kokemusta noihin vaaleapohjaisiin osaa sanoa, kun meillä niitä tosiaan on vältelty ihan tahrateknisistä syistä 😀
Meillä on Popin mustia välikausihousuja ollut tosi monessa koossa, mutta ongelmana niiden kanssa on ollut pikkusiskoilla se, etteivät tykkää kun vyötäröä pitää kiristää paljon ja kovin ruttuinen kangas tuntuu ikävällä. Esikoinen ei tästä niin välittänyt vaikka sama juttu oli hänelläkin – hoikkeleita kun ovat kaikki. Ja siitä ei ole kyse, että olisi käytetty liian suuria vaatteita; pituuden puolesta ovat olleet just sopivia. Eli oman kokemuksen mukaan perus välikausihousut sopii huonosti tosi hoikille lapsille vaikka niissä kiristys onkin.
Toi on totta; toiset lapset ovat niin paljon herkempiä rutuille, koville kankaille yms. asioille, jotka eivät toista lasta haittaa sitten yhtään. Miltä merkiltä sä olet löytänyt hyviä välikausihousuja hoikille lapsille? Meidän muksuille noi PO.P:n ovat vallan mainioita, mutta jota kuta muuta saattaa kiinnostaa 🙂
Meidän suosikkeja on windfleecetakit. Viime vuonna vaan harmitti, kun väreinä oli lähinnä pastellisävyjä, ei kauheen kätevää hiekkalaatikolla. Mennään siis tylsästi tummansinisellä ja ihanalla sammalenvihreällä. Toivottavasti ensi keväänä olisi jotain kivoja värejä luvassa! Housuissa tykkään myös säätömahdollisuudesta, kun ei mun hoikkeliinilapsilla pysyisi muuten mitkään housut jalassa. Mutta paidoissa laatu on munkin mielestä hyvin, hyvin vaihtelevaa. Jostain syystä POPin vaatteet ovat ainoita, joista mun on ihan mahdotonta saada joitain tahroja pois. Sappisaippuaa en oo koittanut, mutta ihan normaaleilla tahranpoistoaineilla olen saanut muista vaatteista kaikki tahrat pois, POPilta mulla on nyt puolen vuoden aikana mennyt kolme paitaa pilalle, kun ei vaan puhdistu.
Sammaleenvihreä on ihana väri! Ja tummansininen toimii aina. Mäkin menen kyllä ulkovaatteissa todella paljon toimivuuden ja käytännön kautta. Onneksi nuorimmainen on vielä tyytyväinen mun valintoihini, joten esimerkiksi nyt kurahousut ovat mustat. Esikoinen sitten tahtoi haalean roosan väriset. Tosi kauniit, mutta aivan tavattoman epäkäytännölliset 😀
Tahranpoisto onkin sellainen taiteenlaji että! Ja välillä todella epätoivoista puuhaa. Tästä on tulossa ihan oma postauksensa tämän PO.P:n yhteistyön aikana 🙂
Onkohan popilla vaihdettu välissä puuvillamateriaalia, tai siis että mistä se hankitaan ja minkä pituista kuitua kyseisestä puuvillasta saa? Se ainakin vaikuttaa nukkaantumisherkkyyteen. Tai kun lakanoiksi olen haaveillut jotain egyptiläisestä puuvillasta, jossa sanovat olevan todella pitkiä kuituja ja kudotaan tiheään, joten ei nukkaannu, ei reikiinny helposti ja pysyy pesusta toiseen priimana. Ainakin kun popilla on siirrytty koko ajan ekompaan suuntaan, niin selvästi jotain raaka-aineiden laadulle on sitä myötä tapahtunut kun kuulee tuota että vanhat popit kestivät paremmin lapselta toiselle ja perheeltä toiselle. Tiedä sitten.
Totta, kankaan kestävyyteen vaikuttaa niin moni asia, ja puuvilla ja siitä tehtävät kuidut sekä kuitujen pituus on yksi asia.
Meillä olevissa PO.P:n vaatteissa en tosiaan ole tuota laatuongelmaa huomannut, mutta niin moni siitä sanoo, että jotainhan vuosien saatossa on tapahtunut. Se, että vaihdetaan ekompaan, tarkoittaa tietenkin myös tuottajien ja tavarantoimittajien muuttumista ainakin jossain määrin. Mutta eihän sen tietenkään pitäisi mennä niin, että ekompi kestää sitten huonommin, koska ei se sitten enää ole ekompi. Mä en kuitenkaan jaksa uskoa, että asia olisi näin, joten mielenkiinnolla kyselen PO.P:lta tähän ajatuksia 🙂
Sellainenkin tuli mieleen, kun tätä asiaa olen tässä pohtinut, että voisiko kyseessä olla se, että vuosien saatossa vanhemmat harjaantuvat vaatteiden laadun ja huollon kanssa, eli tulevat myös vaativammiksi. Silloin kun saattaa alkaa tuntua, että ennen oli asiat paremmin, vaikka välttämättä näin ei olekaan. Mä itse saan välillä palautetta, että Lähiömutsi oli ennen niin paljon parempi, mutta uskallan väittää, ettei kyllä ollut. Vai mitä tapahtuisi, jos alkaisin tehdä vaikka tällaisia postauksia , tuollaisilla kuvilla ja vaihtaisin blogipohjan siihen alkuperäiseen kammotukseen. En vain usko, että kaikissa asioissa ennen oli paremmin, ihmiset vain ovat tottuneet vaatimaan parempaa 😀
Minäkin olin ehkä hieman ihmeissäni tästä postauksesta, koska omat kokemukseni Po.pista on surkeat. Ymmärrän kyllä yhteistyön luettuani kommenttiketjun. En osannut ajatella, että vaatteita pidetään kestävinä kun meillä on n. 80 % vaatteista ollut reklamoitavia. Tein yhden naisen periaatepäätöksen olla ostamatta moisia vaatteita. En jaksanut enää reklamointia _jokaisen_ ostoskerran jälkeen. Viimeisin ostos on n. parin kuukauden takaa. Pidän yksivärisistä leggareista, ostin sellaiset kuviollisena. No, eihän ne toiminut lainkaan. Ihan nukkasiksi tulivat. Kokemusta on niin vauvojen kuin isompien vaatteista. On ollut kuvioillisia ja raitaisia sisävaatteita ja sukkia. Vaaleat värit harmaantuu heti eka pesussa, mustat haalenee, raidat nukkaantuu, värit sekoittuu, reikiä saumojen vieressä… Ainoastaan yksiväriset legginsit ovat toimineet.
Hyvää asiakaspalvelua olen kyllä aina saanut! Siitä iso peukku.
Kuulostaa ihan todella hämmentävältä! Että puhutaanko me nyt eri merkin tuotteista 😀 Ootko sä saanut reklamoidessa jotain selitystä siihen, miksi vaatteet ovat olleet mitä ovat? Koska mulla ei ole moitteen sanaa kuin välikausihanskoista (jotka siis pilaan vahingossa itse, kun en noudata niiden huolto-ohjeita). Mulla tosin ei ole juurikaan huonoja kokemuksia toisistakaan merkeistä, kuten ehkä huomasitkin kommenteista, jos niitä lueskelit. Mutta oli miten oli, en kyllä yhtään ihmettele, että olet kypsynyt laatuun ja reklamointiin.
Asiakaspalvelu on kyllä aina ollut tosi hyvää, siitä sama kokemus 🙂
Hah, mäkin aina ihmettelen näitä hehkutuksia kun en voi käsittää että puhutaan samasta tuotteesta 😀
Varsinaisesti en ole saanut mitään selitystä. Sanoivat, että lähettävät Ruotsiin ja siellä selvitellään. On annettu joka kerta pesuohjeita. Ei ole kyllä ohjeista ollut apua.
Seuraan mielenkiinnolla yhteistyötänne. Tulisikohan näihin ei niin tasalaatuisiin vaatteisiin joku järkiselitys.
Mielenkiinnolla selvittelen asiaa. Että mikä kaikki lopulta vaikuttaakaan siihen, miten vaate kestää käyttöä ja pesua.
Nyt liityn kyllä samaan valituskuoroon sisävaatteiden laadun osalta. Olen ostanut uutena alle kahden vuoden sisään nyt kolme vaatetta, kaikki raitakuteita ja eco-mallistoa jos sillä jotain väliä on, ja kaikki ovat menneet törkeän näköiseksi jo muutamassa pesussa. Pinta on mennyt tosi nuhjaantuneeksi ja vaatteisiin on ilmestynyt silmäpakoja neulokseen kohtuullisen vähällä käytöllä. (Oma kokemukseni vanhasta laadusta perustuu vain kirppisostoksiin, ei muistikuviin.)
Minun on pakko epäillä, että eco-malliston puuvilla on lyhytkuituisempaa ja kangas laadultaan yksinkertaisesti heikompaa. Olen nimittäin ollut havaitsevinani samaa myös muilla merkeillä, ja siitä on valitettavasti ekous kaukana.
Ja vähän aiheen vierestä; särähtääkö kellään muulla korvaan se kun brändit myyvät ylpeydellä pientä osaa mallistostaan eco/concious choice/green -leiman alla. Eikö se anna silloin ymmärtää että loppumallisto on automaattisesti epäeettisesti ja -ekologisesti tuotettu? Miksi sellaisia vaatteita on ylipäätään myynnissä? Tämä ei ole mikään hyökkäys popia kohtaan vaan kommentti nykyaikana hyvin yleiseen markkinointi-ilmiöön.
Ettei mene nyt ihan valivaliksi, niin ulkovaatteista ja sukkiksista pidän paljon. Ostan ulkovaatteet yleensä käytettynä ja ihan priimakuntoista kamaa ovat edelleen.
Mä selvittelen tätä. Mielenkiintoista saada PO.P:n ajatuksia asiasta. Puuvilla-asiaakin olisi mahtavaa päästä purkamaan ihan kuitutasolle saakka.
Mulle kyllä särähtää tosi pahastikin brändien ekomallistot, kyllä. Tuntuu, että se on paljolti viherpesua, eli brändin imagon kiillottamista. Koen kuitenkin, että PO.P:illa ihan oikeasti pyritään eteenpäin asiassa. Iso laiva vaan tietenkin kääntyy hitaammin kuin pikkupaatti. Polarn O. Pyretin perusarvoja ovat olleet alusta lähtien ekologiset arvot ja vastuullisuus. Tosi osaaminen ja tieto asiasta ovat vuosien saatossa kehittyneet. Nyt he pyrkivät siihen, että ekomalliston osuus kasvaa koko ajan, tämän vuoden 60 prosentin tavoiteosuus on jo iso askel, mistä on hyvä jatkaa vielä isommin harppauksin.
Laatuun en ota kantaa kuin että itsellekin on tullut vastaan parempaa ja huonompaa… Popilla kuitenkin kannataa aina reklamoida huonolaatuiset vaatteet. Tuotteiden korvaus tapahtuu yleisesti ottaen KÄYTTÖIÄN perusteella, vaikka tuote siis olisikin ostettu jo kauan sitten alesta voidaanse korvata (toki myyjäkin varmasti käyttää maalaisjärkeään, kyllä vaatteesta yleensä näkee onko vika ilmaantunut muutamassa pesussa vai onko tuote ollut käytössä kolmella lapsella).
Ja ekologisuudesta! Niin kauan kun maailmassa ostetaan uutta vaatetta tähän tahtiin, ei viljelymaa riitä kaiken tarvittavan puuvillan tuotantoon luomuna. Sama juttu kuin luomuruuan kanssa: luomuna viljelty käyttää saman määrän tuottamiseen enemmän pinta-alaa. (Tästä syystä luomua voi pitää tietyissä tapauksissa jopa itsekkäänä ja elitistisenä valintana, sillä esimerkiksi kaikkien ihmisten siirtyminen luomuruokaan pahentaisi nälänhätää maapallolla.) Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, miten kyseinen yritys tuottaa ”tavallisen” puuvillansa. Mm. BCI (better cotton initiative) on tutustumisen arvoinen juttu joka pyrkii siihen että puuvillan tuotanto kehittyisi kestävämmäksi. Paras vaihtoehto olisi toki että ihmiset eivät ostaisi uusia vaatteita kuin todelliseen tarpeeseen. 🙂
Mielenkiintoisia pointteja, kiitos näistä! Mä tapaan PO.P:n väkeä taas ensi viikolla, jolloin pääsen juttelemaan näistä lisää 🙂
Niin ja Polarn O. Pyret on ollut BCI-järjestön jäsen vuodesta 2013 🙂
Tuoreena äitinä olen todella pettynyt PoP:n sisävaatteisiin. Olen saanut lahjaksi ja ostanut eco- malliston vaatteita, ja kaikki ovat menneet muutamassa pesussa todella huonoon kuntoon. Voisi melkein luulla, että me olemme vaatteen kolmas käyttäjä, vaikka vaate on ollut käytössä kuukauden. Vaatteet tuntuvat kaupassa ihanan pehmeiltä, mutta jo ensimmäisen pesun jälkeen esim. haalarin kaulus oli aivan koppura ja kuosi haalistunut. Hinta ja laatu eivät ainakaan eco- mallistossa kohtaa, enkä voisi kuvitella, että vaatteella on enää käyttöikää jäljellä kun se jää pieneksi. Tuntuu, että näissä vaatteissa kulutuksenkesvyys jää näennäisen ekoilun jalkoihin.
No jopas on! Mikäköhän tuohon koppuraisuuteen on syynä? Me kuivataan vaatteet talvisin rummussa ja näin kesäisin pääsääntöisesti ulkona, ja ulkona kuivatessa tuntuma on tietenkin vähemmän pehmeä, mutta mitään koppuraisesta ei kyllä voi puhua. Ei PO.P:n, eikä kyllä minkään muun meillä käytössä olevan lastenvaatemerkin kohdalla. Herkkäihoisia vauvoja vaatettaessa vaatteen pehmeys on tosiaan erityisen tärkeä juttu.
Jatkan samaa linjaa, että uudemmat popin sisävaatteet ovat olleet laadullisesti surkeita eli en osta kun jossain ihan poikkeustapauksessa ja reilussa alessa niin laatu ei niin harmita. Lahjaksi saadut yksiväriset leggarit pussittivat hetken käytön jälkeen pahasti polvista, jollaista ei ole millään halpisleggareilla tapahtunut. Trikoomekoissa ja tunikoissa on nukkaa ja vaaleiden osien harmaantumista, jollaista ei ole samalla hoidolla muille vaatteille tapahtunut.
Harmillista kun mallit olisivat kivoja. Kirppislöytöjen perusteella laatu on selkeästi laskenut, kun niissä ei ole samasta hoidosta ja ahkerammasta käytöstä huolimatta mitään vikaa! Kaksiosainen villakerrasto on yhden kirppislöydön jälkeen ollut meidän luottovaate. Sen nyt viimeksi ostin popilta uutena, jos laatu on myös niissä pahasti laskenyt niin seuraavaksi kierrän koko kaupan kaukaa.
Vastasin muuten oletettavasti viittaamaasi popin tutkimukseen eli palautetta on kyllä suoraan annettu heillekin. Ainoa tehokas keino olisi kai (äänekäs) reklamointi
Hitsit, kun mä olen laittanut eteenpäin tai myynyt kaikki vanhat PO.P:t. Olisi mielenkiintoista nyt laittaa ne vierekkäin ja vertailla. Mutta tästä kysyn ehdottomasti PO.P:lta vastauksen viimeistään joulukuun postaukseen, jossa on taas puuvillavaatteita.
Reklamointi kyllä kannattaa, ehdottomasti, vaikka tiedänkin, että se kaikki vaiva on muutenkin hoppuisessa arjessa rasittavaa.
Hämmästyneenä luen näitä kommentteja. Meillä on lapsilla tosi paljon po.pia ja kaikki on kierrätettävissä eteenpäin. Tytön osalta ulkohousutkin kuin kaupan hyllyltä. Toki olen tarkka mitä ostan ja supertarkka vaatteiden pesussa. Väitän sillä olevan iso merkitys miten vaatteet pesee ja huoltaa. Siskon kanssa saatiin pestyä sama paita ihan erinäköisiksi Omat niksini pyykinpesuun ovat värinkerääjäliina (aina ja ehdottomasti), kaikki vaatteet missä valkoista esim. Raidoissa, pesen valkopyykissä. Näin valkoinen pysyy valkoisena. En juurikaan osta kirjavia vaatteita, joissa on vaalea sisäpuoli. Ne nukkaantuvat helpommin ja se on ihan kankaan ominaisuus. Ja nuo vaalealla sisäpinnalla olevat tulee pestä vaalean pyykin kanssa. Kaikki vaatteet pesen nurinpäin ja silitän. Ja meillä pestään kaikki 60’c nestemäisellä aineella. Myös kuivausrumpu kuluttaa vaatteita huomattavasti. Sitä meillä ei ole vaan kuivauskaappi. Ja kyllä, olen niuho ja valistan aina kavereitakin miten pyykki kuuluu pestä eikä mies uskalla juurikaan pyykkeihin puuttua. Mutta näin meidän po.pit ja kaikki muutkin ovat pysyneet tosi hyvinä. Kirpparilla näkee tosi paljon väärin pestyä pyykkiä.
Joo, hämmästynyt olen ollut minäkin. Hyvä kuulla vaihteeksi, että jollakin muullakin on yhtä hyviä kokemuksia PO.P:ista kuin minulla – aloin jo epäillä omaa ymmärrystäni 😀 Mäkin olen tarkka pyykkääjä, vaikkakaan silittää ei enää ehditä kuin vuodevaatteet ja jotkut harvat vaatteet. Kuivausrumpu tosiaan kuluttaa vaatteita, mutta sillä on väliä, minkälainen kuivausrumpu on kyseessä. Ja sama pätee tietenkin kuin pesukoneeseen itseensä. Meillä koneet ovat hellävaraisia, mutta esimerkiksi nyt mummilan pesukone sai tuohon esikoisen sydänmekkoon printtien kohdalle aikaan pientä pesunukkaa. Vaatteiden pesu- ja huoltohommista onkin tulossa omaa postaustaan myöhemmin, niin tärkeä ja itselleni mielekäs aihe se on 🙂
Minä en ihan niele tätä pyykkäriselitystä. Olen itse erittäin tarkka pyykin käsittelyssä, juuri sinne niuhouteen asti. Se ei kertakaikkiaan voi olla syy huonoihin (tuoreempiin) kokemuksiin.
Ja toisaalta, jos vika sitten kuitenkin olisi pyykkärissä, miten merkki voi ratsastaa huippulaadulla jos se ei kestä edes samaa arkikäsittelyä kuin siistinä säilyvä hooämmän vitosen trikoo.
Joo, en minä tai kukaan varmasti pyykkääjiä tässä syytä 🙂 Koitan vain itse järkeillä ja ”ääneen” pohtia, mikä kaikki voisi olla syynä siihen, että omalle kohdalle ei ole tullut tuotteita, jotka ovat muutaman pesun jälkeen nuhjuisia. Tähän on hienoa päästä kuulemaan PO.P:n ihmisten ajatukset, kun ensi viikolla taas tapaan heitä 🙂