Kaupallinen yhteistyö: Espoo-päivä

Syksyn tullen kotimaanreissut tiivistyvät lähimatkailuun, ja etenkin näin pääkaupunkiseudulla asuvana voi iloita lähikohteiden runsaudesta. Yksi monipuolisuudessaan helsinkiläisenkin yllättävä löytyy metromatkan päästä. Espoo on lähiretkikohde, josta löytyvät muun muassa meidän perheemme saariretkeilylempparit ja näyttelykeskus WeeGee, jossa saman katon alla majailee niin modernia taidetta kuin lastenmuseokin.

Etenkin nyt tulevana viikonloppuna kannattaa tehdä retki Espooseen. Lauantaina 29. elokuuta vietetään Espoo-päivää, ja myös perjantaina on ohjelmaa etenkin koululaisille. Tänä vuonna Espoo-päivää vietetään sekä virtuaalisesti että pienimuotoisesti lähitapahtumina, ja kaikki tekeminen ja kokeminen on ihan ilmaista. Ohjelmassa on muun muassa kaupunkikulttuuria, taidetta, lastentapahtumia ja luontoaktiviteetteja.

Me teimme perheen kanssa etukäteen kulttuuriretken Espooseen. Nappasimme Herttoniemestä alle metron ja sujahdimme AB-lipulla Tapiolaan ja siellä näyttelykeskus WeeGeeseen. Kaikki Espoo-päivän tapahtumat löydät täältä, ja jos on valittava vain yksi kohde, suosittelen juurikin Tapiolaa ja sinne levittäytyviä tapahtumia.

Tapiola on nimittäin nätti. Paikallisia se tuskin yllättää, mutta itse helsinkiläisenä myönnän olleeni ihan ymmyrkäisenä, kun muotoilijaystäväni ensimmäisen kerran kierrättivät minua puutarhakaupunkiajatuksella suunnitellussa Tapiolassa. Niin paljon vihreää, kävelykatuja, mielenkiintoista arkkitehtuuria ja itselleni kotoisalta tuntuva 50–60-lukujen fiilis!

Me keskitimme Espoo-retkemme tällä kertaa kuitenkin kulttuurinälissämme WeeGeeseen. Sen kaikkiin näyttelyihin pääsee tulevana perjaintaina kello 17–19 ilmaiseksi ja lauantaina sisäänpääsy on ilmainen koko päivän. WeeGeestä löytyy neljä eri museota: Espoon modernin taiteen museo EMMA, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen kellomuseo ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä.

Me kävimme ihan ensimmäisenä tutustumassa WeeGeen pihalla olevaan arkkitehti Matti Suurosen suunnittelemaan Futuro-taloon. Se on yleisölle avoinna toukokuusta syyskuuhun, ja olemme tainneet tähän mennessä tehdä museoretkiä Espooseen kesäkauden ulkopuolella, sillä pääsimme kurkistamaan lentävää lautasta muistuttavaan taloon nyt ensimmäistä kertaa.

Kallellaan olevan munan muotoisen talon muovisisustuksessa kaikki on niin ufoa ja samalla sen valmistusvuosikymmenestä 1960-luvusta muistuttavaa, että tuli ihan harmitus, etten vetänyt museoreissulle päälle lyhythelmaista mekkoa, korkeavartisia saapikkaita ja tupeerannut hiuksia palloksi pään ympärille. Edes kajalia olisi pitänyt laittaa, jotta olisi sopinut talon henkeen! Vaikka nyt Futuro-talon muovisuus puistattaa, siinä on silti etenkin pikkumökin omistajan näkökulmasta kiinnostavuutta: se on kuin omilla hämähäkin jaloillaan seisova puumaja.

Kaltaisilleni vuosikymmenleikeistä innostuville Futuro-talon lisäksi vinkkinä lauantaina Espoon kulttuurikeskuksen Amfilla (ihan lähellä WeeGeetä) vietettävät puutarhajuhlat, jossa juhlitaan 1920-luvun hengessä. Juhlissa svengaava musiikki soi gramofonista ja hapsulliset flappermekot viuhuvat. Jos puolisoni ei olisi juuri nyt Lapissa, olisin kyllä koittanut järjestää meidät sinne treffeille!

Puutarhajuhlatamineissa kelpaisi käydä tutustumassa ennen illan juhlia WeeGeen museokavalkadin omaan suosikkiini, Emmaan. Kaltaiselleni taideurpolle ihan vain näyttelytiloissa kuljeskelu tuntuu kuin joogalta: hyvin usein en kunnolla ymmärrä, mitä oikein tapahtuu, mutta lopputulemana on aina hyvä, rento ja seesteinen olo. Niin kävi myös tällä kertaa.

Lapsille Emma ei aina aukea ihan yhtä hyvin, mutta tällä kertaa he nauliintuivat katselemaan Kosketus-kokoelmanäyttelyn teoksia, joiden ydinteemana on ihmisyys. Tulevana viikonloppuna Emmassa avautuu myös lapsia varmasti kutkuttava varjoleikkitila Michael Schilkin feat. Lotta Mattila -näyttelyn yhteydessä. Siellä pääsee leikkimään ja luomaan valojen sekä erilaisten kappaleiden avulla eläinaiheisia varjoja.

Museoiden välissä kävimme kevyellä päivällisellä WeeGeen Lumière-ravintolassa, josta jatkoimme Suomen kellomuseoon. Jos Espoo-retkipäivälle sattuu sadetta, on mukavaa, kun tilojen välissä voi liikkua vetämättä välillä sontikkaa esiin.

Tulevana viikonloppuna kannattaa kuitenkin lapsiperheellisten piipahtaa myös ulos, WeeGee-talon edustalle, jossa järjestetään lasten liikennekarnevaalit. Tapahtumassa pääsee kurvailemaan polkuautoradalla ja vaikka sujahtamaan autopesulaan.

Meidän museoretkemme vei lopulta lasten lempparimuseoon, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkään. Leikkiin innostavassa museossa muksut voivat todistettavasti viettää kokonaisen päivän, mikä on mainiota. Sitten kun aikuisia ei enää leikitytä, he voivat vuorotellen käydä tutustumassa rauhassa näyttelykeskuksen muuhun antiin. Nerokasta!

Tosin tällä hetkellä Hevosenkengässä on tarjolla erityistä nannaa myös nykylasten vanhempien ikäluokalle. Siellä kun on meneillään Kasarin lapset pop-up -pienoisnäyttely, mikä kahden kasarilapsen kokemana sai aikaan haaveilevaa huokailua ja hervotonta hirnuntaa, kun näyttelyn kaikki esineet, kootut muistot ja asiat olivat tuttuja. Miten voikin olla! Tulikin mieleen, voiko joskus aikanaan tämän ajan lapsuuden tiivistää samalla tavalla, noin yhteneväiseksi?

Museoretken päätteeksi kävimme vielä hassuttelemassa Ilona Niemen Personae mythologicae -teoksen äärellä, joka on esillä WeeGeen edustan rakennustyömaata kiertävässä aidassa. Värikkäiden maalauksen sielukkaat otukset perustuvat suomalaiseen mytologiaan.

Viikonloppuna WeeGeesta ei kuitenkaan kannata poistua ilman puuntainta. Näyttelykeskuksen pihalta kun saa hakea puuntaimen metsään istutettavaksi osana Miljoonan puun talkoot -projektia.  

Ja jos malttaa siirtää kotiinpaluuta auringonlaskuun, ehtii nauttia iltasaduksi Valosirkus Spektrin kaiken ikäisille katsojille soveltuvan esityksen, jossa yhdistyvät tanssi, musiikki sekä led-välineillä toteutettu liike.

Tervemenoa (lähi)matkalle Espooseen –  tulevan juhlaviikonlopun kaikki tapahtumat löytyvät täältä!

Jaa