Postaus sisältää arvonnan

Urbaanin martan itsehillinnän testiviikot ovat meneillään. Kevään lämpö on saanut kodin edustan sipulikukat kurottautumaan maasta ja innokkaimmat puut kasvattamaan silmut. Parvekkeellakin voi aistia kevään, kun ruukussa kasvava raparperi on nostanut mullasta mehevän punaiset varsien alut. Viime viikolla Hesarissa kuitenkin muistutettiin kaltaisiani kasvimaan kakaroita malttamaan mielensä. Yöpakkasia voi vielä tulla.

En silti kyennyt jäädä vain pyörittelemään viherpeukaloitani. Sain valita Hobby Hallilta kuvauslainaan kevään uutuuksia ja tiesin heti, missä leikkisin aikuisen ihmisen nukkekotileikkiä. Kotimme parvekkeella tietenkin! Jos en kerran vielä voi kunnolla myöhiä mullassa, laitetaan lähiökeitaamme vihertämään viidakkohenkisin tekstiilein, rehevän vihreän sävyin ja kodin sisältä lainatuin viherkasvein.

Otin ensimmäisenä käsittelyyn parvekkeemme oven puoleisen päädyn, joka on ollut lievässä vajaakäytössä. Ja sehän korpeaa tällaista tehoneliösisustajaa. Pisimpään mukana viihtyneet lukijat varmasti muistavat upean kasvatushyllykön, jonka mies askarteli mun vision mukaisesti kuormalavasta. Esimerkiksi tässä ja tässä postauksessa näkyvä hyllykkö on mainio idea pieneen tilaan, mutta ei toimi kunnolla parvekkeellamme. Valo ei löydä alimmille hyllyille asti, eikä raskasta lavaa oikein uskalla nostaa ylemmäksi seinällekään.

Hyllykkö siis etsii uutta kotia viheriöidä – tai ehkä viemme sen Sompasaaren kaupunkiviljelytiluksillemme – mutta nyt parvekkeen viherkasvinurkkaus kaipasi kepeämpää ratkaisua. Nostimme seinälle kaksi Bit-seinähyllyä, yhden yksitasoisen ja toisen kaksitasoisen. Ne ovat juuri sopivan kapoisia, jotta parvekkeen ovi ei osu niihin edes täysin avoinna ollessaan. Hyllyjen kavereiksi sommittelimme rottinkiset kukkatelineet, jotka äidillä ja isälläni on ollut ensimmäisessä yhteisessä asunnossaan.

Mä tykkään kodissamme sotkea uutta ja vanhaa sekä leikitellä tavaroiden tarkoituksilla. Koska olen perso astioille, käytän niitä mielelläni luovasti muuallakin kuin keittiössä. Ruokailuun tarkoitettuja purnukoita, kulhoja, laseja ja lautasia löytyy niin vessan peilikaapista, työpöydältä, eteisen lipaston päältä kuin parvekkeeltakin. Nyt istutin viherkasveja Marimekon Oiva/Tiara -astioihin, mehevän vihreisiin Aalto-vaaseihin sekä Iittalan iki-ihanan Kastehelmi-sarjan kippoihin.

Kuvauksen jälkeen viherkasvit pääsivät takaisin kodin lämpöön, mutta ihan pian parvekkeella kasvaa oikeastikin kesä. Monivuotisen raparperin, pensasmustikan ja mansikan lisäksi mennään tutulla linjalla. Amppeleihin chiliä, paprikaa, kirsikkatomaatteja ja ananaskirsikkaa. Seinän hyllyköihin kylvän salaattia ja yrttejä, jotka vaativat paljon vettä ja joita voi näppärästi käydä poimimassa suoraan ruokapöytään. Mies on tosin viime kesän epäonnisen viljelykauden jäljiltä sitä mieltä, että ei ota vastuulleen enää kuin korkeintaan orvokkeja, mutta aion puhua hänet ympäri. Jos tuloksena on taas tuhansia kirvoja, pari chiliä ja kourallinen tomaatteja, oppivatpa ainakin lapset, että ruoka ei ole mikään itsestäänselvyys.

Parvekeleikin tulos on mielestäni raikkaasti viisikymmentälukulainen. Kellohelmojen ja hilpeiden puutarhajuhlien luvattua aikaa, mikä sopii teeman ja tyyliini oivasti! Tummavihreä värimaailma tuntuu kotoisalta ja freesiltä, etenkin kun sen yhdistää kepeisiin kalusteisiin ja vaaleisiin puupintoihin. Kaikkien Hobby Hallilta lainaamani tuotteiden sekä muiden viidakkomeininkiä henkivien kalusteiden, astioiden ja sisustustekstiilien lisäspeksit löytyvät kätevästi täältä.

Ja hei, arvonta! Ilokseni sain arpoa teille jotain kivaa. Nimittäin postauksen kuvissakin näkyvän Iittalan smaragdinvihreän 160 millisen Aalto-vaasin (ovh 124,90 e). Homma menee näin: jätä kommenttiboksiin parhaat kaupunkiviljelyniksisi tai ihan vain keväiset terveiset. Muista liittää mukaan nimimerkkisi. Arvontaan on aikaa osallistua keskiviikkoon 13. päivä huhtikuuta asti. Ettei teidän tarvitse jättää sähköpostiosoitettanne, julkistan voittajan nimimerkin ja kyselen postiosoitteiden perään Lähiömutsin Facebookissa. Lisäys: Arvonnan voittaja on nimimerkki Supi, onneksi olkoon!

Jaa