Yhteistyössä Star Trikoo

Laamatuotteet ovat saapuneet lähiöön! Pohjanmaan-reissullamme kävin kylässä vaasalaisen Star Trikoon ompelimossa, jossa valmistuvat perheyrityksen 50 vuoden kokemuksella nostalgiset laamapaidat ja muut sataprosenttisesta puuvillasta valmistetut laamatuotteet. Tehdasvierailusta kirjoitin viikko takaperin. Ja nyt vihdoin sain omat laamavaatteeni mätsättäväksi vaatekaappini muiden asukkaiden kanssa!

Mä hykertelen onnesta, että jotain näin pehmoisen ihanaa ja käytännöllisen toimivaa ihan todella valmistetaan täällä Suomessa neuloksen valmistuksesta aina kauluksen perinteisen nauhakujan ompeluun saakka. 1800-luvulla saksassa kehitetyn Lahmann-neuloksen ansiosta vaate ei kiristä, mutta samalla se hellästi kietoo kantajansa sisäänsä. Sekä pöksyistä että paidoista löytyy sekä se nostalginen valkaisematon luonnonvalkoinen väri että uusi värivaihtoehto musta. Paitaa on kahdella hihapituudella, ja samaten pöksyistä löytyy sekä lyhyttä että pitkää mallia.

Laamatuotteet on totuttu ajattelemaan enemmän alusvaatteina. Sellaisina katseenkestävinä versioina, joissa päällispaidan alta vilahtava herkkä pitsikaulus ei haittaa. Pitkiksissä en ehkä lähtisi kylille – vaikka nevö sei nevö tietty – mutta laamapaidat ovat kyllä pätevät ja kauniit peruspaidat ihan sellaisenaan. Turha niitä on muiden vaatteiden alla piilotella! Minä aioin ainakin kulkea reteästi laamat vilkkuen, kuten vanhempanikin kuulemma 70-luvun kuumimpina laamapaitavuosina tekivät.

Yhdistelin laamakamat nyt muihin vaatteisiini ja järjestimme ullakolla laamashown. Kiitos siskolle, joka ehti tulla siksi aikaa katsomaan lasten perään, olisi muuten ollut aikamoinen show se! Tässä vaatemätsäyksen tulokset:

Kas siinähän neito näyttäisi odottelevan sulhoa noutamaan tanssiin! Liekö ullakon 50-lukulainen fiilis vai puinen käsilaukkuni, mutta tämä yhdistelmä vei heti latotansseihin. Vaikka melkein tällaisessa setissähän minä olen pyörinyt myös viime vuoden Flowssa, tuossa nykymartan latotanssitapahtumassa! Yhdistin siis lyhythihaisen luonnonvalkoisen laamapaidan pitkään mustaan sifonkihameeseen (second hand) ja nappasin hartioita lämmittämään vielä löysän farkkupaidan (second hand). Kädessä on upein käsilaukkuni, päreistä valmistettu clutch, jonka sisko on mulle dyykannut. Jaloissa on maailman mukavimmat mummobailukorkkarit (Clarks).

Pitkähihainen musta laamapaita sai ympärilleen lookin, jonka voisi nimetä satukirjailija tapaa kustannustoimittajan ensimmäistä kertaa. Irtoaisikohan soppari, jos tällä lähtisi satukirjasuunnitelmiaan esittelemään? Laamapaidan pariksi vetäisin jalkaan pilkulliset housut (Marimekko) ja jalkaan lapikkaat (perintöpopot). Niskassa on sinappinen villatakki (Nurmi, saatu blogin kautta) ja kädessä pieni nahkaveska (second hand).

Tämä tässä on mun lemppariyhdistelmäni. Nostalginen mutta silti tätä päivää. Luonnonvalkoinen pitkähihainen laamapaita sai kaverikseen lököt vaaleat farkut (Levi’s, second hand), joista käärin lahkeita niin, että sain nilkat ja ne jo ekasta asusta tutut mummobailukorkkarit esiin. Päässä on villainen lierihattu (Brixton) ja olalla roikkuu nahkainen pikkureppu (second hand). Tällä meiningillä voisi lähteä siisteille festareille kuin rentoon työtapaamiseen.

Musta lyhythihainen laamapaita sai seurakseen tyylin, joka on ehkä arkipäiväisintä minua. Lähiömutsi-look, johon kuuluu joustavaa denimiä (Cubus) huonon kuontalopäivän peittävä villapipo (Muhoksen villa) ja lasten perässä juoksemisen mahdollistavat tennarit (Vans). Rennolla jakulla (Marimekko) saa aikaan mielikuvan, että vähän on edes panostanut näyttääkseen skarpilta. Kädessä kulkee sinappisen keltainen nahkaclutc (Lumi, saatu blogin kautta).

Ja sitten kalsariasiaa! Kävipä tuossa muutamia vuosia sitten niin, että reiteni muhevoituivat. Eli saivat sen verran lisälihaa, että ne alkoivat hinkata toisiaan vasten. Yhtäkkiä kesäisin oli epämiellyttävää kulkea mekkojen ja hameiden kanssa, kun alla hikiset reidet hinkkasivat toisiaan vasten. Sitten keksin puuvillaiset pyöräilyshortsit. Hyvästi reisihiki!

Mustat lyhytlahkeiset laamahousut ovat tähän tehtävään juuri hyvät. Silloin ei myöskään ole niin justiinsa, vaikka vesirajan juuri ja juuri peittävä hame (second hand) nousisi iloitessa vähän turhan ylös. Muut asun vaatteet ovat kashmirvillapaita (second hand), ruskeat nahkamaiharit (Varusteleka, saatu blogin kautta) ja punainen reppu (Marimekko, second hand).

Pidemmät laamahousut toimivat tietenkin lämmittävinä pitkiksinä, mutta myös unipöksyinä tai lököttelyhousuina vapaapäivinä. Ne kun kiskoo jalkaan ja yhdistää merinovillaneuletakkiin (Uhana Design), tiedossa ei voi olla kuin lempeä päivä. Sellainen kun neulotaan sukkaa, rapsutellaan kissaa ja otetaan päiväunet aina halutessaan.

Unihommiin toimii myös pitkähihainen laamapaita isoimmassa saatavilla olevassa koossa, eli koossa 56–58. Silloin se kaltaisellani normaalisti kokoa 40 käyttävällä toimii mukavasti yömekkona. Tämä jos joku yllä tulee niin nostalginen olo, että tekisi heti mieli muuttaa kotiin, jossa on mansardikatto, elettyjen vuosikymmenten aikana kuluneet lautalattiat ja takapihalla mustaviinimarjoja. Jalkoihin vielä ohuet merinovillasukat (Tmi Mervi Pitkänen), ja sipsuttelu kohti pehmoisia unia on taattu.

Mitäs sanotte? Minkälaisessa asukokonaisuudessa laamavaate on parhaimmillaan? Jos laamapaitamania iskee sinuunkin, täältä löydät Star Trikoon laamatuotteiden jälleenmyyntipaikat ympäri Suomen sekä muutaman nettikaupan.

Jaa