Mulla ei ole tapana tarttua toisten aivopieruihin. Jostain syystä mulla ei ole myöskään ollut tapana lähteä puolustamaan julkista imetystä. Sen puolustaminen on tuntunut yhtä hölmöltä ajatukselta kuin se, että pitäisi nykypäivän Suomessa puolustaa sitä, että jokaisella ihmisellä on ihmisoikeus. Noh, jälkimmäistäkin on ihan tosissaan jouduttu viime aikoina puolustella. Ja nyt on taas mädätetty ajatuspäästöllä sen verran ympäristöä, että on sanottava sananen.

Stylisti Teri Niitti julkaisi tänään sekä julkisella Instagram-tilillään että Facebook-sivuillaan kuvan lastaan lentokoneessa ruokkivasta äidistä. Kuvatekstissä Teri ihmettelee, onko liikaa pyydetty, että imettävät äidit peittäisivät julkisella paikalla ”toimintansa”.

Terin ottama kuva äidistä vauvoineen on kaunis. Ihan kuten tuo Anne Kukkohovin kuva, jonka Teri on stailannut ja julkaissut myös Instagrammissaan. Mielenkiintoinen kysymys onkin, kummassa kuvassa tarvittaisiin enemmän huivia. Ja jos ylipäätään sellaista tarvitaan, miksi.

Luulisi, että etenkään Terillä ei tämän kaltaisia ennakkoluuloja olisi, vaan elämä olisi opettanut ymmärtämään ja suvaitsemaan luonnollisia asioita. Sen sijaan Teri nokkelana paparazzina nappasi kuvan tuntemattomien ihmisten ruokailutilanteesta ja latasi tunnistettavan kasvokuvan paheksuen nettiin, siihen omien nännikuviensa viereen.

Mä en ole koskaan joutunut kokemaan paheksuntaa lasteni ruokkimisesta, kun olen heitä imettänyt milloin missäkin. Olen tehnyt sen samalla tavalla kuin kuvan äitikin: luontevasti rinnat imetyspaidan tai huivin suojissa, mutta vauvan pää näkyvillä. Lennoilla olen imettänyt ruokkiakseni ja auttaakseni lapset uneen, mutta nousuissa ja laskuissa olen antanut maitoa lasten korvien takia. Niin ja kanssamatkustajien korvien, sillä ilman imetyksen tuomaa paineentasausta vauva todennäköisesti huutaisi korvakipua.

Saattaa myös olla, että en ole kokenut paheksuntaa, koska en sellaisia keskity näkemään. Mutta monille muille äideille imetys on paljon vaikeampaa, herkempää ja epävarmempaa. Pelko paheksunnasta saattaa tehdä kodista äidin vankilan, kun hän ei uskalla lähteä vauvan kanssa ulos. Pieni vauva kun saattaa syödä kerran tunnissa tai useammin.

Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään ja olemaan epävarma itsensä puolesta. Kenenkään ei pitäisi kohdata ennakkoluuloja ja paheksuntaa, olkoon hän sitten homo, pakolainen tai imettävä äiti. Yhdenkään äidin ei pitäisi pelätä oman lapsensa ruokkimista sillä parhaalla mitä on, äidinmaidolla. Hyväksyntää, rakkautta ja ymmärrystä, niitä toivoisin tähän alkavaan vuoteen.

Sinä kuvan äiti, kiitos että imetät lastasi.

Jaa