Saitte odottaa sitä yli neljä vuotta, mutta tässä se vihdoin on, Lähiömutsin kautta aikain toivotuin postaus. Tämä tässä on kaiken kattava opas kestovaippoihin yhden käyttäjäperheen näkökulmasta. 

Meille kestovaippojen käyttö oli itsestään selvä ratkaisu. Sen voisi rinnastaa siihen, kierrätämmekö me roskamme. Se on jotain niin arkipäiväistä, että sen tekemättä jättäminen ei tulisi mieleen. Kestovaipat vaativat ylimääräistä duunia siinä missä kierrättäminenkin, mutta kun siihen on tottunut, ei se tunnu sen kummemmalta heittää pyykkikoneellista likaisia kestovaippoja pyörimään kuin kärrätä haisevaa biojätesankoa roskakatokseen.

Kestovaippailu ei kuitenkaan ole jokaisen juttu. Joidenkin elämäntilanne on sellainen, että se ylimääräinen pyykkikoneellinen tai biojätteeseen laitettu banaaninkuori saa jaksamisrajan ylittymään. Se että kerron nyt kestovaippojen käytöstä ja syistä sen takana, ei tarkoita, että näytän pyllyäni kaikille kerttiksen käyttäjille. Ja sitä paitsi, kyllä me käytetään myös kertakäyttöisiä vaippoja.

Tästä kirjoittaminen onkin tuntunut hankalalta. Mutta yritetään. Kommenttiosiossa voi kysellä lisää, jos jotain päivänselvää jää kertomatta. Sillä mä kyllä tiedän, miten heprealta kaikki kestovaippoihin liittyvä alkuun kuulostaa ja näyttää. Nepparit vai tarrat? AIO vai tasku? Pul-kuori, taittoimu, mitä ihmettä!

Miksi kestovaipat

Koska ei oikein muutakaan osattu ajatella vaippahommien hoitamiseksi. Taustalla syyt olivat varmasti pääasiallisesti ekologiset, mutta matkan varrella mukaan tarttui monia muitakin syitä.

Olen ostanut suurimman osan vaipoista käytettynä ja tehnyt myös muutamia itse. Laadukkaat ja hyvin huolletut vaipat saa myytyä taas käytön jälkeen uudestaan eteenpäin hyvällä hinnalla. Se on tietty ekologista sekin, mutta voi pojat, miten iso läjä seteleitä siinä säästyy!

Välillä kuulee epäilyjä, miten luontoa säästävää kestovaippojen käyttö nyt lopulta on, kun niitä pitää pestä kuumissa lämpötiloissa. Ajatus on mielestäni kuitenkin yhtä vinksahtanut kuin mietittäisiin, miten ekologista on käyttää ja pestä kankaisia lakanoita, pyyhkeitä tai vaatteita verrattuna kertakäyttöisiin.

Vaippa asetetaan lapsen herkkää ihoa ja vielä niitä kaikista herkimpiä paikkoja vasten. Ihan maalaisjärjellä ajateltuna useaan kertaan (luontoystävällisillä pesuaineilla) pestyissä kangasvaipoissa kemikaalit ovat vähäisiä verrattuna kertakäyttöisiin vaippoihin. Bebesin sivuilla on tästä vaippojen terveyspuolesta enemmän tekstiä. Oli miten oli, meillä lasten ihot ovat pysyneet hyvässä kunnossa, eikä perheemme ole joutunut kärsimään varsinaisesta vaippaihottumasta. Vaippavoiteillekaan ei ole ollut juuri käyttöä. Ainoat punoitukset on saatu ulkomaanreissuissa kerttiksiä käytettäessä, mutta silloin syynä on varmasti ollut myös hiostavassa kuumuudessa muhiva vaippa.

Tästä päästäänkin siihen, että näen kestovaipat mukavampana lapselle. Jos minä joutuisin kulkemaan päiväni suurimmaksi osaksi vaipoissa, valitsisin kankaisen vaihtoehdon. Enhän mä käytä muovisia kertakäyttösiteitäkään kuukautisten aikana kuin hätätapauksessa sen jälkeen, kun tajusin kuukupin ja kestositeiden olemassaolon.

Kestovaippa ei myöskään haise ydinjätteeltä kuten kerttis. Kertakäyttöset vaipat alkavat haista – noh sanotaan suoraan – pistävälle kuselle heti ekasta lurauksesta. Sillä tymäkällä hajulla ei ole mitään tekemistä suloisen vauvapissan kanssa. Kun siihen yhdistää vaippojen kemikaalit, jotka kosteudesta oikein syttyvät haisemaan, on tällaisen kaltaiseni herkkänenäisen muijan hajusietokyky koetuksella. Ei toki kestovaippojenkaan kanssa ilman hajuhaittoja selviä, siitä jäljempänä enemmän.

Nyt tokalla kestovaippakierroksella myös vaippojen ulkonäköä on tullut mietittyä. Kun sitä vaippaa pitää kuitenkin vaihtaa satoja ja satoja kertoja, ei niiden nätti ulkonäkö ole ollenkaan pahitteeksi. Ja ovathan nuo kestovaippapyllyt nyt maailman suloisimpia!

Miten päästä sisälle skeneen

Kuten kaikessa vauvoihin liittyvässä esikoista odottaessani, myös kestovaipoissa mä hain apua ja ymmärrystä kirjastosta. Lainasin ystävän neuvosta Tiina Törnstörmin Vaippailmiö-kirjan. Se aukaisee ummikolle kestovaippoihin liittyviä termejä, materiaaleja ja vinkkejä. Se toimii myös pätevänä kuinka tämä oikein tehdään -oppaana.

Kestovaippoja käyttäneitä tuttuja kannattaa tietenkin myös konsultoida. Se mikä toimii toisilla ei toimi kaikilla, mutta kokemuksia kuuntelemalla saa jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä luvassa on.

Millaisia kestovaippoja ja kuinka monta niitä tarvitaan

Kestovaippoja on olemassa monenlaisia ja monenmerkkisiä. Monet neuvovat, että ei kannata ostaa yhtä mallia montaa kerralla, jos se vaikka ei toimikaan. Meillä kaikki kokeilemamme vaipat ovat kuitenkin toimineet hyvin. Toiset paremmin, mutta kaikki hyvin. Vuotoja on sattunut vain harvoin, ja silloin syynä on vaipan mallin sijaan ollut liian pitkä vaihtoväli tai sellainen niskakakkaräjähdys, että sitä ei olisi pelastanut edes kokovartalovaippa.

Meillä on ollut käytössä pääasiassa äitiyspakkauksissa olleita vaippoja. Siihen syynä on yksinkertaisesti se, että niitä on ollut hyvin kirppareilla saatavana. Lisäksi olen tehnyt itse vaippoja ja myös ostanut muiden tekemiä vaippoja. Esikoisen aikana yövaippoina tykkäsimme käyttää Nalle Nöttösiä.

Esikoisen aikana käytimmekin pääasiassa erilaisia sisävaippoja ja niiden päällä kosteuden pitäviä kuorivaippoja. Kuorivaipoista tykkäsin etenkin ImseVimsen versiosta, jossa on lahkeissa vielä vuotosuojat. Ne pitivät maitokakat kurissa. Sisävaippa + kuorivaippa –yhdistelmän hyvä puoli on se, että sisävaipan voi käyttää ihan reikäiseksi asti. Riittää kun kosteuden pitävä kuorivaippa on kunnossa. Huono puoli yhdistelmässä on taas se, että se vaatii vähän enemmän säätämistä, kun vaipanvaihtotilanteessa pitää pukea sekä sisävaippa että kuorivaippa.

Siksi nyt kuopuksen aikana olemme käyttäneet vain pul-kuorisia taskuvaippoja. Näitä käytimme esikoisen aikaan kaupungilla niiden helppouden takia, mutta nyt halusimme helppoa myös kotiin. Pul-taskuvaippa on siis vaippa, jonka kosteudenpitävän ulkopinnan ja pehmeän sisäpinnan väliin muodostuu tasku, jonne imut sujautetaan. Näiden hyvä puoli on yksinkertaisuus sekä se, että vaipat kuivuvat pesun jälkeen nopeasti. Vaipan sisään voi sujauttaa imuja tarpeen mukaan.

Nyt kuopuksen kanssa meillä oli käytössä alkuun uusimmassa äitiyspakkauksessa olleita TotBotsin PeeNut-vaippoja. Etsintäkuulutin niitä myös täällä blogissa, ja kiitos teidän lukijoiden, saatiin hyvä varasto vastasyntyneen vaipattamiseen. Vaipan sanotaan sopivan 3–15 kiloisille, sillä sitä saa pienennettyä neppareilla. Mielestäni se on kuitenkin parhaimmillaan vastasyntyneestä noin kolmikuiseksi. Sen jälkeen siirryttiin esikoisen äitiyspakkauksessa olleisiin Myllymuksujen taskuvaippoihin, jotka ovat kokoa S-M. Nyt on sitten käytössä testiin saamamme yhdenkoon uutuusvaipat, joilla mennään vaippahommat loppuun asti. Uutuusvaippohin palaan omassa postauksessaan myöhemmin.

Nyt kahden vaipatuskokemuksen jälkeen sanoisin, että ostaisin ihan alkuun kertakäyttöisiä new born -vaippoja. Jahka rimpulajalat muutamassa viikossa vähän pulskistuvat, ottaisin käyttöön new born–s-kokoiset taskuvaipat, kuten nuo TotBotsit. Siinä kolmen–neljän kuukauden kohdilla vaihtaisin one size -kokoisiin taskuvaippohin, joilla mentäisiin loppuaika. One size -kokojen pitäisi periaatteessa toimia koko vaippaiäin, mutta itse en pidä niitä näppärinä ihan pienille. Näin pärjäisi kahdella vaippasetillä, kun nyt olen ostanut ja myynyt kaikki kolmeen kertaan.

Kestovaipat kiinnitetään tarroilla tai neppareilla. Itse tykkään enemmän tarroista, mutta huonona puolena niissä on nopeampi kuluvuus kuin neppareissa. Kun vauva alkaa liikkua, nepparit ovat kätevämpiä. Ne pysyvät paremmin kiinni, eikä lapsi saa niitä itse revittyä auki niin helposti kuin tarravaippoja.

Vaippojen sisäpintojen materiaaleja on niitäkin erilaisia, niin luonnonmukaisia kuin vähemmän luonnonmukaisista materiaaleista valmistettuja. Itse tykkään ehkä kaikista eniten bambujoustofroteesta. Se on pehmeä ja luonnollinen. Huonona puolena se, että vaippa tuntuu iholla märemmältä kuin esimerkiksi polyestermokka tai coolmax.

Vaippojen sisälle laitettavia imuja on erikokoisia ja erilaisista materiaaleista tehtyjä. Esikoisen aikaan tykkäsin taittoimuista, esimerkiksi näistä Myllymuksujen, kun niistä sai taiteltua sopivan paketin ja liikkuvia osia oli vähemmän. Nyt tykkään rakentaa sopivan paketin muutamasta lisäimusta. Imuista parhaita ovat mielestäni hamppusekoitteet ja mikrokuituimut. Toisaalta myös itse vanhoista puuvillafroteepyyhkeistä tekemäni vaippaimut ovat ihan toimivia nekin.

Vaippoja suositellaan yleensä ostettavaksi 10–24 kappaletta, riippuen ihan siitä, aiotaanko täyskestoilla ja että miten vaippojen pesu tehdään. Näistä jäljempänä enemmän. Meillä on nyt parisenkymmentä vaippaa, ja se on hyvä määrä tarpeisiimme.

Täyskestoilu vai osittainen kestoilu

Jokainen kestovaippakerta on yksi kertakäyttöinen vaippa vähemmän. Se ajatus kannattaa mun mielestä ottaa niin, että jos korvaa edes silloin tällöin kerttiksen kestolla, on sekin jo hyvä. Täyskestoilu ei olet ainut mahdollisuus.

Esikoisen aikana kestovaippojen käyttö meni ihan asiaa sen kummemmin pohtimatta siihen, että niitä käytettiin koko ajan. Täyskestoilulla meni useampi kuukausi, kunnes vaihdoimme yövaipan kerttikseen. Syy saattoi olla siinä tai missä lie kuunliikkeessä, mutta yöunien laatu parani heti.

Reissuihinkin otimme kestovaipat mukaan mahdollisuuksien mukaan. Viikonloppureissuille menimme puhtaan vaippalatingin kanssa ja palasimme pussillinen likaisia vaippoja mukanamme. Mummilassa ja muilla pidemmillä reissuilla vaippoja pestiin mahdollisuuksien mukaan. Thaimaan perhekuukauden menimme ihan puhtaasti kertakäyttövaipoilla, ja muistan kuinka hukassa olimme paikallisella vaippahyllyllä. Malleja ja merkkejä oli metrikaupalla, eikä me edes tajuttu eroa teippivaipan ja housuvaipan välillä.

Päiväkuivaksi oppiminen tapahtui yhden kokemuksemme perustella niin kerrasta, että käytimme kestovaippoja ekan kierroksen aikoihin koko vaippaiän. Ei siis tullut mitään kolme vaippaa päivässä -kautta, jonka aikana täyden kestovaippakoneellisen saaminen olisi ollut hankalaa. Viimeiseksi tarvittiin yövaippaa, joka oli sitten kertsi.

Kuopuksen aikana olemme heti käyttäneet öisin kertakäyttövaippaa. Päätimme myös, että reissuille ei enää raahattaisi vaippoja. Nyt kun mukaan pitää mahtua kahden lapsen kuravaatteet ja muut tykötarpeet, tuntuisi liian vaikealta antaa rinkasta puolet kestovaipoille. Lisäksi käytämme nykyään myös useamman tunnin kaupunkireissuilla kerttiksiä. Siihen on syitä kaksi. Tavaraa kulkee kahden lapsen kanssa kulkiessa mukana melkoinen kattaus, ja takataskuun taittuva vaippa säästää repun nitiseviä liitoksia. Toisekseen kerttiksen vaihtoväli on pidempi, mikä on kahden lapsen kanssa säätäessä etenkin toppavaateaikaan iso helpotus.

Pääasiallisesti käytämme kuitenkin kestoja. Puistossa tai lähikaupassa piipahdetaan myöskin kestovaipoissa, kun odotettavissa ei tunnin-parin piipahduksella ole vaipanvaihtoa.

Kestovaippojen vaihtaminen ja hommaan liittyvä tykötarpeisto

Kestovaippojen vaihtaminen on periaatteessa ihan samanlaista kuin kerttiksenkin: vaippa pois, pyllyn pesu ja uusi vaippa tilalle. Kun likainen kerttis laitetaan roskikseen, likainen kesto laitetaan odottamaan pesua.

Meillä vaipanvaihtoalusta sijaitsi esikoisen aikana kylppärissä pesukoneen päällä. Kuopuksen aikana hankimme kuivausrummun ja vaipanvaihtopiste siirtyi eteiskäytävään lipaston päälle. Tärkeintä oli kätevä sijainti vesipisteeseen nähden, sillä mä mielelläni pesen pyllyn joka kerta vaipanvaihdon yhteydessä, ettei pissa jää kirveltämään.

Likaisia vaippoja me säilytetään kosteudenpitävästä materiaalista valmistetussa pussissa. Niitä on monenlaisia ja monen valmistajan tekemiä, mutta mielestäni ainut tärkeä juttu on vetoketju. Se on suljinsysteeminä niin paljon kätevämpi ja pitävämpi kuin tarrat. Tämän laatimani ohjeen avulla sellaisen pussin voi tehdä itse.

Kun vaihdan vaipan, otan likaisesta vaipasta ensin imut pois ja laitan ne likapussiin. Tarvittaessa huuhtelen vaipasta kakat pidesuihkulla vessanpyttyyn ja esipesen vaipan sappisaippuan kanssa lavuraarissa. Sen jälkeen laitan vaipan odottamaan pesua likapussiin.

Hoitolaukussa meillä on ollut reissuja varten käytössä kosteudenpitävä ja pestävä liina, jonka saa levitettyä hoitopöydälle yleisissä lastenhoitohuoneissa. Kotona käytössä oli taas ikivanha vaipanvaihtoalusta, johon ompelin useamman vaihtopäällisen. Nykyään vaippa vaihdetaan ihan vain sylissä.

Kestovaipat ovat muhkeita verrattuna kertakäyttövaippoihin, mikä kannattaa ottaa huomioon vauvan vaatetuksessa. Saattaa olla, että kestovaippapyllyinen bebe käyttää yhtä kokoa isompia vaatteita kuin kerttiksissä kulkeva ikäisensä. Bodyn jatkopalat ovat kestovaippoja käyttävien suosiossa.

Kestovaipat ja päiväkoti

Esikoisella oli aikoinaan kestovaipat myös päiväkodissa, eikä asiassa ollut mitään ongelmaa. Veimme aamuisin päiväkotiin lapsen ja puhtaita vaippoja sekä kostaudenpitävän vaippapussin. Iltapäivällä haimme lapsen sekä vaippapussin likaisine vaippoineen. Sitten kun tarvittiin enää päiväunivaippaa, ruodasimme jonkun aikavälin päiväkotiin kerttiksiä.

Kaikella todennäköisyydessä näin tullaan toimimaan myös kuopuksen kanssa. Ihan jo siksikin, että peräkkäisinä päiväkotipäivinä vaippapyykkikoneelliset jäisivät muuten vajaaksi.

Kestovaippojen pesu ja kuivattaminen

Me pesimme vaippoja alkuun muun 60 asteisen pyykin mukana, mutta viimeistään lapsen aloitettua kiinteiden syömisen, siirryimme pesemään vaipat erikseen. Siinä vaiheessa nimittäin tapahtuu radikaali muutos vaippoihin päätyvän tavaran hajun kanssa. Siinä saa kyllä pidättää hengitystä ja ajatella kukkasia, kun likavaippapussia tyhjentää koneeseen. Hajuhaittojen estämiseen voi tarvittaessa käyttää eteeristä öljyä, jota tiputtelee likavaippapussiin.

Suurin ahaa-elämyksemme vaippapesujen kanssa koimme esikoisen aikaan, kun tajusimme siinä kuuden kuukauden kohdilla alkaa käyttää esipesua. Vaippapyykin haju oli niin tymäkkää kamaa, että se jäi leijumaan pestyihinkin vaippoihin. Ongelma poistui, kun tajusimme käyttää koneen esipesuohjelmaa.

Kolman hajuvinkkini on käyttää huuhteluaineena etikkaa. Se myös tekee vaipoista pehmeämpiä. Pyykinpesuaineen pitää tietenkin olla hajusteetonta ja mahdollisimman hellävaraista. Sitä myös tarvitaan vaippapyykin pesemiseen vähemmän kuin tavispyykin pesuun. Jotkut ovat sitä mieltä, että nestemmäinen pesuaine on parempi siksi, että se huuhtoutuu pyykistä paremmin pois kuin jauhemainen. Esipesuohjelmaa käyttäessä nestemäisen pesuaineen käyttö ei kuitenkaan ole mahdollista, joten siirryimme takaisin käyttämään jauhemaista. Jotkut käyttävät pesuainejäämien pelossa ektrahuuhteluohjelmaa, mutta me emme ole laadukkaan pesukoneemme kanssa kokeneet siihen tarvetta.

Kestovaipat pestään kuudessakympissä ja välillä keittopestään 90 asteessa.

Tahrojen poistoon toimii palasappisaippua, kuten jo edellä mainitsinkin. Hinkkaamme sen suoraan tahroihin, emmekä sen kummemmin huuhtele pois ennen vaipan laittamista likapussiin odottamaan pesua. Myös aurinko toimii tahranpoistajana. Siksi ulkona kuivatessa vaipat kannattaa ripustaa narulle sisäpuoli ulospäin.

Me pesemme vaippapyykkikoneellisen kahden tai vähintään kolmen päivän välein. Vaipat me kuivatamme kuivausrummussa, vaikka sitä ei suositellakaan. Ai että mä rakastan sitä, että se kuivaustelinehärpäke ei enää kuulu vaippapyykkeineen meidän vakisisustukseen! Me tarvitaan nykyisellään myös vähemmän vaippoja, sillä ne saa kuivausrummun ansiosta nopeammin takaisin käyttöön.

Kuivausrummun kanssa teemme niin, että laitamme sinne alkuun koko vaippakoneellisen. Kun se on pyörinyt tovin, otamme kyydistä pois taskuvaipat ja vaippapussit, jotka ripustamme kylppärin rättipatterille kuivumaan loppuun. Sitten pyöritämme vielä vaippaimut ihan kuiviksi. Kun aikaisemmin vaipat kuivuivat pahimmillaan talvisin yli vuorokauden ajan, nyt ne ovat valmiita käytettäväksi muutamassa tunnissa. Kuivausrummun jäljiltä vaipat ovat myös ihanan pehmeitä.

––––

Huh. Kylläpäs yksinkertainen asia kuulostaa kinkkiseltä ja mutkikkaalta näin juurta jaksaen selitettynä. Jos harkitset kestovaippoja, älä säikähdä! Kunhan saa päätettyä, minkälaisia vaippoja hankkii, loppu on helppoa. Pese ja pidä, pese ja pidä. Siinä se.

Kertokaahan ihmeessä te muutkin kestovaippoja lapsillanne käyttävät perheet, mitkä ovat teidän suosikkivaippamerkkinne ja -mallinne sekä parhaat kestovaippavinkkinne.

Jaa